Holocaustul din Transnistria, anii in care romanii au fost calaii evreilor

Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 20:20
19425 citiri
Holocaustul din Transnistria, anii in care romanii au fost calaii evreilor

Cand vine vorba de Holocaust, majoritatea oamenilor se gandeste la Auschwitz. Despre genocidul savarsit asupra evreilor in Transnistria, fosta Uniune Sovietica, se vorbeste mult mai putin. Se presupune ca in aici ar fi pierit aproape 400.000 de evrei.

Ce e mai rau: sa mori in camerele de gazare de la Auschwitz sau sa mori de foame in Transnistria? La acesta intrebare nu poti da un raspuns logic, insa poti cauta cateva explicatii pentru genocidul de atunci, scrie Deutsche Welle.

Mihail nici nu se asteapta sa primeasca un raspuns la aceasta intrebare, insa le raspunde reporterilor: "Unul a fost un genocid planificat, celalalt un Holocaust salbatic". Cu Mihail, care este inginer, reporterii se plimba prin Cernauti, un oras cu 240.000 de locuitori din Ucraina, care se afla la 25 km de Romania. Ei discuta despre Holocaustul din Cernauti, dupa atacul Germaniei asupra Uniunii Sovietice, din 22 iunie 1941. In acel moment, evreii constituiau cel mai mare grup etnic din oras.

In muzeul evreiesc local, jurnalistii Deutsche Welle se intalnesc cu Joseph Bursuc, nascut in 1931, care a trait acel Holcaust salbatic. "Familia mea a avut noroc ca nu am fost loviti de napasta. Nu ne-au gasit in ghetou, dupa ce romanii si nemtii au inceput haituiala", spune batranul, care avea pe vremea aceea doar 10 ani.

Atunci au venit si trupe speciale care ii ridicau pe liderii comunitatii evreiesti. Dupa cum povestesc martorii, soldatii romani mergeau din casa-n casa si atacau fara mila copii, femei si batrani. Dupa cateva zile, germanii si romanii au mers mai departe, dincolo de Nistru, o parte dintre soldatii romani ramanand insa in regiune. Inca din primele zile de la inceperea razboiului in aceasta zona au pierit peste 3.000 evrei.

Holocaust in Transnistria

In acea vreme, Romania era condusa de regimul fascist al maresalului Antonescu, caruia Hitler i-a pus la dispozitie teritoriul dintre Nistru si Bug, ca multumire pentru sprijinul acordat in atacul asupra URSS. In septembrie 1941, romanii au inceput sa deporteze evreii din Bucovina si Basarabia catre noul lor teritoriu, Transnistria.

"Oamenii din zona au fost incolonati si trimisi in Transnistria pe jos, toti, fara exceptii", spune Joseph Bursuc. Nici pana astazi nu se stie cati dintre ei s-au inecat in Nistru, cati au fost impuscati pe drum, cati dintre cei ajunsi in Transnistria au murit acolo. Se presupune ca numarul victimelor este de aproximativ 400.000.

In cadrul expozitiei de la Muzeul Evreiesc din Cernauti aflam cum comunitatea evreiasca s-a stabilit aici in secolul al XIX-lea, Bucovina si Cernauti fiind un mic rai al evreilor. Asta pana cand, in 1941, a venit cosmarul. Atunci, doar din imprejurimile orasului, romanii au trimis 100.000 de evrei in Transnistria, scrie Deutsche Welle.

Din marturiile vremii ramase in arhiva muzeului, devine clar ce ii astepta pe oameni de partea cealalta a Nistrului: orase distruse, sate parasite si colhozuri pustii.

Inainte de deportarea evreilor, pe acest teritoriu au fost batalii crunte. "Romanii i-au lasat pe oameni sa inghete. Nu aveau paturi, combustibil si haine", spune Bursuc. Au izbucnit epidemii de difterie si tifos, oameni din lagar fiind nevoiti sa presteze munci grele. Nu aveau de unde castiga bani. In fiecare zi mureau cu sutele.

Au pierit doar 120.000

In Cernauti se aflau 50.000 de evrei. Acestia se pregatisera pentru ce putea fi mai rau. Pe 11 octombrie 1941 a fost dat un ordin conform caruia toti evreii din oras trebuia sa se mute in cel mai sarac cartier al urbei, unde nu puteau locui mai mult de 5.000 de oameni. Cine nu isi gasea un acoperis deasupra capului era nevoit sa stea sub cerul liber.

Ghetoul, insa, s-a dovedit doar o statie temporara, doua zile mai tarziu incepand deportarile. Se vorbeste ca primarul de atunci al orasului, Traian Popovici, s-a adresat guvernatorului Cernautiului cu rugamintea de a nu deporta toti evreii, orasul riscand sa ramana fara meseriasi. In final s-a decis ca 15.000 dintre cei 50.000 sa nu plece din oras. O comisie speciala a decis ce meseriasi pot ramane cu familiile in Cernauti, fiindu-le acordata o viza speciala de sedere. Asa a scapat si Joseph Bursuc si familia sa de deportare.

Dupa ce Germania a fost invinsa la Stalingrad, presiunile asupra evreilor incep sa se domoleasca. Deportarile sunt stopate, persecutiile se raresc. La inceputul lui martie 1944, in Transnistria ajunge armata sovietica.

"In Bucovina si imprejurimi erau in jur de 150.000 de evrei. In timpul razboiului e posibil ca in acele zone sa mai fi ramas in jur de 15.000. Din Transnistria s-au intors 10.000.

Deci, numarul mortilor a fost de aproape 120.000", calculeaza domnul Bursuc. Nimeni nu dispune insa de cifre exacte, iar pentru multi istorici romani Holocaustul din Transnitria este inca un subiect tabu, mai scrie Deutsche Welle.

Citeste si:
Dacian Cioloș spune că există ”premise serioase” pentru ca România să intre în Schengen anul acesta: ”În caz contrar, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”
Dacian Cioloș spune că există ”premise serioase” pentru ca România să intre în Schengen anul acesta: ”În caz contrar, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”
Președintele USR, Dacian Cioloș, a declarat marți, 25 ianuarie, că ar exista premise serioase pentru ca România să intre în Schengen alături de Croaţia, care este deja confirmată....
Replica ironică a lui Virgil Popescu după ce Dacian Cioloș i-a cerut demisia: ”Ar trebui să i-o ceară şi domnului Macron”
Replica ironică a lui Virgil Popescu după ce Dacian Cioloș i-a cerut demisia: ”Ar trebui să i-o ceară şi domnului Macron”
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a reacționat marți, 25 ianuarie, după ce liderul USR, Dacian Cioloș, i-a cerut demisia din cauza modului în care a gestionat criza energiei. ”Dacian...