Holocaustul uitat: Cel mai devastator bombardament al celui de-al Doilea Razboi Mondial

Marti, 21 Octombrie 2014, ora 22:05
18978 citiri
Holocaustul uitat: Cel mai devastator bombardament al celui de-al Doilea Razboi Mondial
Foto: www.history.navy.mil

In cel mai distrugator raid aerian din istorie, peste 300 de bombardiere americane au lansat deasupra orasului Tokio cateva mii de bombe incendiare, parjolul care a urmat incinerand peste 100.000 de oameni si ranind grav inca un milion. Nici macar bombardamentele atomice de la Hiroshima si Nagasaki nu s-au putut apropia de nivelul distrugerilor provocate in ceea ce s-a numit Noaptea Zapezii Negre.

Ocuparea in vara lui 1944 a celor mai apropiate insule de arhipelagul japonez, a insemnat ca bombardierele americane puteau lovi acum la discretie orasele nipone lipsite de aparare, Japonia epuizandu-si complet puterea aviatica si navala in ultimii trei ani de razboi.

Statele Unite au profitat din plin de noua situatie strategica, pustiind orasele cu bombe incendiare, vrand sa provoace atat de multe pierderi de vieti si distrugeri, incat sa se obtina capitularea neconditionata a Japoniei. Iar orasul care a resimtit cel mai mult efectele bombardamentelor a fost Tokio.

In ultimele sase luni ale razboiului, capitala nipona este victima unor raiduri succesive, insa, nici unul nu s-a comparat cu cel petrecut la 9 martie 1945. Omul care a sustinut utilizarea bombelor incendiare si cel care a orchestrat acest atac, generalul Curtis LeMay voia capitala "[...] arsa din temelii si stearsa de pe fata Pamantului", iar dorinta i s-a indeplinit dincolo de asteptari.

In iadul de la Tokio

Pe parcursul a trei ore, sunt lovite de la un cap la altul cele mai dense parti ale capitalei, bombele incendiare pornind un parjol care a mistuit mai bine de un sfert din oras. Nimeni nu era in siguranta. Ishikawa Koyo, martor al acestei calamitati, povesteste ca strazile erau ca niste [...] rauri de foc [...] in timp ce oamenii insisi se aprindeau precum chibritele. Tot el ne spune ca: "Din cauza vantului si a suflului gigantic al focului, imense vartejuri incandescente se ridicau in aer [...] facand una cu pamantul cartiere intregi [...]."

Oamenii nu au avut nici o scapare. Speriati s-au aruncat in raurile care traversau Tokio, numai sa sfarseasca fierti de vii. Temperatura in unele locuri a crescut pana la 1800 de grade. Robert Guillain, reporter francez la Tokio isi aminteste ca: "Familii intregi au pierit in gaurile pe care le-au sapat sub casele lor de lemn, deoarece spatiul pentru adaposturi era insuficient in acele stupuri suprapopulate ale saracilor. Casa se prabusea si ardea deasupra lor, fierbandu-i inabusit in ele." Raportul Statelor Unite asupra Bombardamentelor Strategice mentiona ca: " [...] mai multe persoane si-au pierdut viata incinerati la Tokio in sase ore decat in oricare alta perioada a istoriei umanitatii. Oamenii au murit din pricina caldurii extreme, sufocati cu monoxidul de carbon, calcati in picioare [...] si inecati. Cele mai multe dintre victime au fost si cele mai vulnerabile: femeile, copiii si batranii."

Peste 100.000 de oameni sunt incinerati in urma bombardamentului, pilotii americani trebuind sa-si puna mastile de oxigen pentru ca nu mai puteau suporta mirosul de carne arsa. Generalul Thomas Power, comandantul operational al misiunii, a considerat raidul nimic mai mult decat: "[...] cea mai mare catastrofa incercata de un inamic in intreaga istorie militara." Insa, pentru japonezi raidul a ramas cunoscut sub numele de "Noaptea Zapezii Negre", cenusa ridicand o pacla groasa care nu s-a asezat decat la cateva zile de la bombardament.

Istoria este scrisa de invingatori

Pentru Statele Unite misiunea a reprezentat un succes care a depasit orice prezviziuni. Pana la sfarsitul razboiului peste saizeci de orase nipone au fost complet sau partial distruse in urma unor raiduri asemanatoare, toate facute sub coordonarea generalului LeMay. Interogat dupa razboi cu privire la moralitatea utilizarii bombelor nucleare, el a aparat actiunilie Statelor Unite spunand ca: "Noi am parlit, fiert si prajit mai multi oameni in noaptea de 9 spre 10 martie la Tokio decat am aruncat in aer la Hiroshima si Nagasaki impreuna." Tot el a recunoscut ca daca Statele Unite ar fi pierdut, cu siguranta ar fi fost judecat pentru crime de razboi, doar ca "[...] razboiul este oricum imoral si daca lasi asta sa te deranjeze atunci nu esti un bun soldat."

Si mai tragic a fost ca incendierea Dresdei a atras critici in Europa inca din timpul razboiului. Distrugerile cauzate Japoniei prin bombardamentele strategice pe scara larga, dar mai ales macelul populatiei civile, nu. Pana astazi a ramas un episod putin discutat al celui de-al Doilea Razboi Mondial, eclipsat pe de-a intregul de bombardamentele atomice de cateva luni mai tarziu.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#bombardament incendiar Tokio, #general Curtis LeMay, #Noaptea Zapezii Negre , #documentar
Comentarii
Poza John Doe 5430
John Doe 5430
rank 5
Holocaustul a inceput cu Pearl Harbor...sa nu uitam .