"Imparateasa vesela" - o tarina fara prejudecati in istoria Rusiei

Sambata, 04 Mai 2013, ora 14:58

   

"Imparateasa vesela" - o tarina fara prejudecati in istoria Rusiei
Potrivit memorialistilor, la moartea imparatesei ruse Elisabeta I Petrovna, au fost gasite 25.000 rochii, cantitati uriase de bijuterii, dar nimeni nu poate spune cat de mare era numarul amantilor care jucau un rol in viata ei, dintre numeroasele persoane favorizate la Palat - atat barbati, cat si femei.

La 16 ani nu era petita, dar era oferita

Elisabeta Petrovna era fiica imparatului Petru cel Mare, venita pe lume la scurt timp dupa glorioasa sa victorie de la Poltava, cand a zdrobit ostile suedeze ale lui Carol al XII-lea. Intors in capitala ca sa-si sarbatoreasca triumful, se zice ca imparatul ar fi spus: "Se amana victoria, vom sarbatori mai intai nasterea fiicei mele", rememoreaza radioc.ru.

Mama Elisabetei - femeie frumoasa insa analfabeta - si-a incurajat fiica sa devina cocheta de mica iar, cand implinea 16 ani, tarul facea deja demersuri la curtea Burbonilor pentru casatoria ei cu Ludovic al XV-lea al Frantei. A fost refuzat sec. Se pare ca refuzul avea la baza ori zvonurile privind moravurile usoare ale tinerei printese, ori informatiile precise despre originile obscure ale sotiei tarului, Ecaterina.

Ulterior, s-a logodit cu un print european, dar acesta a murit subit la cateva zile dupa logodna, iar Elisabeta nu s-a mai casatorit niciodata.S-a urcat pe tron in varsta de 32 de ani, printr-o lovitura de stat, indepartand rapid diversi rivali, urmasi ai lui Petru cel Mare. A ajutat-o un mic grup de pucisti, compus din numai 308 strajeri.

Balul travestitilor

Curand, viata la palat devenea o succesiune de petreceri si baluri. Pe tanara imparateasa au asaltat-o numaidecat lingusitori si profitori de tot felul, iar in lume s-a rapandit zvonul despre o legatura tainica, avuta de ea cu un oarecare Alexei Razumski, cantaret in corul bisericii Palatului.

Zvonurile, nici confirmate, nici dezmintite, se mai refereau si la nasterea unui fiu din aceasta legatura, dar si a unei fiice dintr-o alta legatura anterioara, cu pictorul Ivan Suvalov. Dupa moartea Elisabetei, au inceput sa apara tot felul de pretinsi fii si fiice, fiecare justificandu-si descendenta si prezentand pretentii la tron, la avere sau la titluri princiare.

Istoricii privesc toate acestea cu destule rezerve. Daca urmasii unui prezumtiv tata pot usor aparea din senin, este improbabil ca o prezumptiva mama sa reuseasca niste nasteri discrete, cu atat mai mult cu cat aceasta este o printesa sau chiar imparateasa insasi.

Poate tumultul vietii de la curte a fost fondul care impulsiona zvonurile. Ajunsa imparateasa a Rusiei, Elisabeta I a schimbat total stilul sobru din palatul tatalui sau. Balurile se tineau lant, iar petrecerea ei preferata era "metamorfoza", o reuniune unde barbatii participau travestiti in femei si femeile in barbati.

Manii religioase

Chiar in cercurile de la curte, contemporanii se distrau, numind-o "imparateasa vesela". Se pare ca, dupa mai bine de un secol, sintagma i-a placut compozitorului de opereta vienez Franz Lehar, care a preluat ideea, intituland una din cele mai reusite operete ale sale "Vaduva vesela".

In viata privata, imparateasa avea comportari bizare. Memorialistii consemneaza, printre ele, faptul ca in fiecare seara, ca sa-i vina somnul, Elisabeta cerea unor doamne de cel mai inalt rang de la curte, sa-i gadile talpile picioarelor, pana adoarme.

In 1744, au inceput s-o preocupe brusc temele religioase. S-a inchinat timp de doua saptamani intr-o manastire din Kiev, iar la intoarcere a alocat fonduri pentru construirea de manastiri si biserici.

Pe neasteptate, a dispus daramarea moscheielor din gubernia Kazani. Din cele 536 moschei, au fost demolate 418. Printr-un decret, obliga toti cetatenii de credinta iudaica sa paraseasca imediat tara, in afara de cazul cand accepta sa treaca la ortodoxism, in timp ce budistilor le oferea facilitati si chiar ii scutea de impozite, daca jurau loialitate fata de imperiul rus.

A murit in ziua de Craciun a anului 1762. Succesorul ei, debilul Petru al III-lea, a murit in conditi suspecte, ca sa urce pe tron sotia sa, energica Ecaterina a II-a, zisa si cea Mare.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 17738 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Utilizator sters
Interesant !
Deci ...Elisabeta a fost poate printre primele capete incoronate europene care a oprimat comunitatea ebraică din Russia țaristă,in speță ...Kazarii și musulmanii din Caucaz.
O altă necunoscută din istoria rusă e că Văduva Veselă a lui Lehar a avut ca muză pe Țarină.
Și ultima.....a mu.rit in ziua de Crăciun ca și al nostru .....
Țin minte că am citit de prin podul biserici unde bunicu era Paroh,cirți interzise de autoritițile comuniste. "Grozăviile Siberiei " printre altele,Viața lui Petru I, Napoleon,......Talleyrand care a fost contemporan cu Elisabeta . Istoria i-și merită dictonu :Istoria este o minciună acceptată de toți contemporanii momentelor. Doar atunci cind ea devine Pre-Istorie.....se mai scurg și citeva adevăruri !
Și atunci de ce ne mirăm că in secunda doi după un eveniment contemporan nouă......lucrurile deja sunt machiate,fardate și impuse ca adevăruri absolute !?
Ghilotina
rank 5
O istorie fantastica !
http://www.youtube.com/watch?v=F9uAorSUWyw
Carrandash
rank 3
cine copiaza de la rusi, primeste de la ei tzepusi....
"Elisabeta Petrovna era fiica imparatului Petru cel Mare, venita pe lume la scurt timp dupa glorioasa sa victorie de la Poltava, cand a zdrobit ostile suedeze ale lui Carol al XII-lea. Intors in capitala ca sa-si sarbatoreasca triumful, se zice ca imparatul ar fi spus: "Se amana victoria, vom sarbatori mai intai nasterea fiicei mele", rememoreaza radioc.ru."
sambata, 04 mai 2013, ora 14:58, sursa: ziare.com, autor viktor pitzygoi, senior editor.
victoria muskalilor asupra suedezi8lor la Poltava a fost obtinuta pe data de 27 iunie 1709 stil vechi, iar elisaveta petrovna s-a nascut pe data de 18 decembrie 1709 stil vechi. vrea ascultatorul copiator senior editor ca i-au trebuit lui petru cel mre aproape sase luni sa calatoreasca de la Poltava si pana in capitala imperiului muskal?!?!?!?
sa fim seriosi....
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor