Incendii de proportii si piromani intrati in istorie - Documentar

Sambata, 08 Noiembrie 2014, ora 13:58
5883 citiri
Incendii de proportii si piromani intrati in istorie - Documentar
Foto: Spy News

Predecesorii nostri au privit de multe ori inspaimantati cum bunurile le sunt mistuite de incendii si cum raman pe drumuri, fara nicio explicatie.

Dar focul nu este intotdeauna intamplator. Dimpotriva, o fascinatie ciudata a indemnat adesea piromanii sa provoace ei dezastrul. Unii porneau de la prejudecati religioase, altii voiau cu tot dinadinsul sa provoace altora pagube, iar altii nu doreau decat sa se bucure de o diabolica placere privind spectacolul declansat.

Cazurile au fost atat de multe, incat am putea umple cu ele o adevarata enciclopedie, dar portalul Radioc se limiteaza la cateva exemple, suficiente ca sa ne puna pe ganduri.

Primul mare piroman din istorie

Cel mai faimos piroman consemnat in analele istoriei este fara indoiala Erostrat din Efes, care in noaptea de 22 iulie 356 i.Hr. a incendiat templul zeitei Artemis, una din cele sapte minuni ale lumii antice.

Ancheta initiata de autoritati pe aceasta tema a descoperit ca Erostrat n-a dorit alteva decat sa ajunga celebru in lumea intreaga, intrucat pana atunci fusese un simplu anonim.

Legenda relateaza ca in noaptea incendiului s-a nascut Alexandru cel Mare, iar zeita, fiind ocupata cu pogorarea harurilor asupra viitorului geniu militar, nu s-a ocupat de problema propriului templu. Altfel, nu ardea.

Biblioteca din Alexandria

Biblioteca din Alexandria a fost incendiata in antichitate, dar nici astazi istoricii n-au ajuns la un acord unanim cu privire la cel sau la cei care au declansat dezastrul.

O varianta considera ca focul a fost pus de credinciosii crestini in anul 391 d.Hr, considerand ca in biblioteca se pastrau scrieri pagane, iar imparatul Teodosiu emisese un edict, prin care religiile pagane erau scoase in afara legii.

Cea de-a doua varianta atribuie incendierea cuceririi arabe din anul 650, cand comandantii din acea vreme ar fi formulat un sofism ramas celebru: ori scripturile din biblioteca sunt in contradictie cu Coranul, iar atunci trebuie arse, ori contin ceea ce contine si Coranul, iar atunci sunt inutile.

Incendirea Moscovei, in anul 1812

In acel an, 1812, Napoleon Bonaparte cucerea Moscova, iar majoritatea biografilor lui sustin ca rusii au incendiat in retragere intreg orasul, cu tot ce era in el - indeosebi provizii - dar si cu valorile de patrimoniu, ca sa nu le poata fura francezii in retragere. Orasul era construit in cea mai mare parte din lemn si n-a ramas decat scrum.

Unii istorici rusi sustin insa ca focul a fost pus de generalii francezi in retragere, cand au constatat ca nu pot profita de victorie. Dar tot raul e spre bine: dupa incendiu, constructiile orasului au fost refacute din caramida.

Focul de la Reichstag

In anul 1933, a fost incendiat Reichstagul german, majoritatea istoricilor fiind astazi de parere ca incendiator a fost insusi Hitler, prin oamenii sai, care au dat numaidecat vina pe fortele de stanga.

Hitler a avut nevoie de impactul public al acestui incendiu, pentru ca la alegerea noului Reichstag, care s-a tinut in scurt timp, sa obtina rezultate avantajoase.

Guy Fawkes

Cel mai cunoscut caz de piroman condamnat pentru fapta sa este cel al englezului Guy Fawkes. A fost acuzat de participarea la "complotul prafului de pusca", impotriva regelui James I (1605). Rolul lui Fawkes era sa aprinda fitilul care ducea la un imens depozit de praf de pusca, instalat din timp sub Camera Lorzilor din Londra.

O scrisoare anonima sosita cu cateva ore inainte de momentul prevazut pentru explozie a avertizat insa autoritatile. Explozia si incendiul n-au avut loc, iar Fawkes a fost prins imediat si executat.

Cel mai lung incendiu din istorie

Istoricul roman Pliniu cel Batran informeaza despre un vechi incendiu izbucnit la Kuhi Malik, in vestul Tadjikistanului. Era un incendiu de mici proportii, alimentat in natura, care insa la data cand isi scria Pliniu cel Batran istoriile inca mai ardea.

Ei bine, focul inca mai arde si astazi, dupa peste doua mii de ani. Se alimenteaza singur, din resurse naturale, si n-a izbutit nimeni sa-l stinga.

Piromanul centenar

In anul 1776, francezul Jean Baptiste Mouron, in varsta de 16 ani, a fost prins provocand mai multe incendii. Conform legilor vremii, a fost judecat si condamnat la inchisoare pe timp de 100 de ani si o zi.

In noiembrie 1876, gardienii au constatat ca respectivul condamnat si-a ispasit pedeapsa si a fost eliberat. Avea 116 ani. Piromanul Mouron detine un record privind durata executiei unei condamnari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#incendii provocate, #incendiu biblioteca Alexandria, #Hitler incendiu Reichstag, #piromani celebri incendii , #documentar