Ingerii Rosii: Eroii romani ai Chinei - Documentar

Duminica, 23 Noiembrie 2014, ora 11:24
6742 citiri
Ingerii Rosii: Eroii romani ai Chinei - Documentar
Foto: Jurnalul

In vara anului 1939, doi medici romani si-au lasat in urma familiile si au plecat in China, dornici sa arate acestui popor ca nu era singur in rezistenta sa impotriva agresiunii nipone.

Lucrand in spitalele militare din sud-vestul tarii, punandu-si la bataie propriile vieti, David Iancu si Bucur Clejan au salvat de la moarte nenumarati militari si civili chinezi, fapte pentru care au castigat respectul netarmurit al Beijingului.

Dupa ce au participat ca medici pe front in timpul Razboiului Civil Spaniol, David Iancu si Bucur Clejan, cu sprijinul Partidului Comunist Roman, s-au alaturat unei echipe umanitare internationale care a sosit in Hong Kong in luna septembrie a anului 1939.

Detasati pe langa unitatile militare ce luptau in provinciile Yunnan, Guizhou, Hunan si Jiangxi, cei doi, pe langa vietile pe care le-au salvat, au contribuit la modernizarea si extinderea serviciului sanitar al diviziilor ce cu greu reuseau sa tina piept atacurilor nipone.

Intr-un razboi care nu era al lor

Chinezii, dupa mai bine de un deceniu de razboi civil si dupa doi ani de lupte impotriva ocupantilor japonezi, erau epuizati si lipsiti de oameni. Bucur Clejan a trebuit sa-si cheme sotia, Gisela, din Romania pentru a le mai usura munca. Ea ajunge in China la inceputul lui 1941, dar moare in 1943 in urma unei epidemii de tifos, epidemie din care si cei doi medici romani au fost norocosi sa scape. In semn de respect, este condusa pe ultimul drum de soldatii chinezi si este ingropata cu onoruri militare.

In ciuda pierderii sale, Bucur a hotarat totusi sa ramana alaturi de Iancu si au continuat sa lucreze impreuna in spitalele de campanie pana la capitularea Japoniei. Desi Iancu a plecat apoi in Myanmar, Bucur a ramas in China, coordonand eforturile de ajutorare in regiunile recucerite de la japonezi.

In spitalul Crucii Rosii din Zhengzhou el o intalneste pe tanara Zhao Jingpu, cea care ii va deveni si cea de-a doua sotie. Ei si-au legat destinele in iarna lui 1945, uniune considerata de multi drept si cea dintai casatorie chino-romana.

Pana in 1948 au ramas in China, dupa care s-au intors in Romania, Bucur primind un post in Ministerul Sanatatii. Sotii Clejan au contribuit la stabilirea relatiilor diplomatice cu Beijingul, dar si la inaugurarea primei ambasade a Chinei in Bucuresti. Jingpu a lucrat apoi ca traducatoare si s-a ocupat cu protocolul in timpul vizitelor delegatiilor chinezesti. Iancu s-a intors si el in tara dupa lovitura de stat a comunistilor, servind cativa ani in cadrul fortelor armate romane.

Dar autoritatile au ramas mereu suspicioase, investigandu-le activitatile din Orientul Indepartat in cel putin doua randuri. Singurul motiv pentru care nu au fost epurati din cadrul partidului a fost ca insusi premierul Chinei, Zhou Enlai, a garantat pentru ei, cunoscandu-i personal inca din timpul razboiului.

Onorati de Beijing

Ba mai mult, cei doi medici au fost invitati in mai multe randuri de guvernul chinez sa viziteze provinciile in care ei practicasera. Desi Bucur a murit in 1975, iar Iancu l-a urmat in 1990, autoritatile de la Beijing au cautat ca macar o data la cativa ani sa-i invite pe urmasii lor inapoi.

In timpul vizitei sale din Romania in 2004, presedintele de atunci al Chinei, Hu Jintao, spunea ca: "Poporul chinez nu va uita niciodata meritele lor."

Intarind cele spuse, ramasitele lui Bucur Clejan sunt aduse si inhumate in Parcul Mausoleului Song Qingling din Shanghai, unde s-a si ridicat un monument in cinstea lui, singurul din China dedicat unui roman.

Faptele lor au fost rememorate chiar si mai recent, intr-un discurs tinut anul trecut de premierul chinez Li Keqiang in Parlamentul Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#medic roman David Iancu, #Bucur Clejan Shanghai, #misiune umanitara China, #medici romani China , #documentar