Intre zvastica germana si steaua rosie sovietica - Documentar

Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 10:33

   

Intre zvastica germana si steaua rosie sovietica - Documentar
Inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial s-a repercutat in tara noastra printr-un act de o neasemuita demnitate. Incoltiti de armatele germane si sovietice, peste 100.000 de soldati si civili polonezi au fost adapostiti intre granitele regatului romanesc. Guvernul a primit atunci in pastrare si intreg tezaurul tarii cotropite, pe care l-a protejat cu sfintenie in anii ce au urmat.

Acesta este un episod rar amintit, dar crucial prin semnificatia lui pentru statul polonez, a carui granita in anii interbelici ajungea pana in nordul Regatului Romaniei.

Inca de la sfarsitul Primului Razboi Mondial intre cele doua tari a existat o buna intelegere, tinand cont ca au antagonizat noua putere bolsevica de la Moscova prin actiunile decisive ce au avut ca finalitate stavilirea raspandirii comunismului pe continentul european.

O prietenie consolidata

Dupa ce polonezii au invins armatele bolsevice in batalia pentru Varsovia, cunoscuta si ca "Miracolul de pe Vistula", iar romanii au ocupat Budapesta si au rasturnat regimul comunist al lui Bela Kun, diplomatii au depus eforturi pentru intarirea pozitiei fata de Kremlin prin cultivarea intre cele doua state a unor bune relatii de vecinatate.Regatul Romaniei a sprijinit atunci eforturile poloneze de razboi, permitand trecerea trupelor, precum si aprovizionarea lor si din pricina agresiunilor sovietice de-a lungul noii granite romanesti care se formase odata cu unirea Basarabiei si care nu era recunoscuta de bolsevici.

Incheierea conflictului polonez in 1921 cu Rusia Sovietica aduce cu sine semnarea primului tratat de alianta cu Romania in care era specificata obligatia interventiei militare in cazul unei agresiuni la granitele estice. Cativa ani mai tarziu, in 1926, un nou tratat este incheiat prin care cele doua state isi asigurau ajutor militar in cazul oricarei actiuni militare inamice.

Aliante si tratate semnate de guvernul polonez

Desi aceste relatii s-au racit in urmatorii ani, presiunea germana a facut ca ele sa se innoade mai mult ca oricand, polonezii cautand sa-si asigure frontierele in iminenta unui atac.

In 1939 Polonia si Franta se angajeaza sa se ajute reciproc in cazul unui atac din partea celui de-Al Treilea Reich, iar cu cateva zile inaintea inceperii invaziei germane, pe 25 august se incheie o intelegere si cu Regatul Unit. In prealabil se semnase un pact de neagresiune si cu Uniunea Sovietica.

Incepe razboiul

Pe 1 septembrie trupele germane, dar si slovace ataca Polonia, iar in urma bataliei de la Bzura intreaga parte de vest a tarii cade sub steagul Reich-ului. Polonezii au inceput sa se retraga inspre sud-vest, aproape de granita cu tara noastra, unde terenul avantaja operatiunile de aparare si unde urmau sa continue lupta.

Ajutorul militar romanesc a fost refuzat, maresalul Ridz-Smigly preferand ca armata poloneza sa fie aprovizionata constant prin regiunea Bucovinei si Maramuresului prin legaturile cu portul Constanta si sa reziste pe propriile forte ofensivei germane, pana cand trupele franco-engleze ar fi urmat sa inceapa campania in vestul continentului.

Invazia sovietica

Lovitura de gratie a fost data de Uniunea Sovietica care a invadat Polonia pe 17 septembrie 1939 sub pretextul ca situatia din tara sa vecina ar fi amenintat integritatea securitatii statului sovietic. Maresalul Edward Ridz-Smigly este nevoit sa ordone retragerea in Romania si Ungaria si mai cere sa se evite contactul cu sovieticii.

Principalul obiectiv era acum regruparea pentru a lupta in alta zi. Toate unitatile militare poloneze, insumand aproape doua zeci de divizii, au fost nevoite sa paraseasca si aceasta ultima reduta, alaturi de un numar impresionant de civili. In seara de 17 septembrie si dimineata de 18 septembrie, marele cartier general, alaturi de guvernul polonez trec in tara noastra.

Capul de pod romanesc

Astfel a inceput un exod care a angrenat peste 100.000 de oameni. Zeci de mii de refugiati au trecut granita, Regatul Romaniei asumandu-si si responsabilitatea financiara datorata acomodarii trupelor si cetatenilor polonezi.

Forte importante ale armatei poloneze s-au refugiat in Franta si Marea Britanie prin vasele puse la dispozitie in Constanta, contribuind la reformarea armatei poloneze, recunoscandu-se apoi valoarea si importanta ei in efortul concentrat al Aliatilor impotriva celui de-Al Treilea Reich.

Adapostirea tezaurului

In afara de acest lucru o buna parte a tezaurului polonez, aproape 88 de tone, a fost transportat pe un vas comercial pentru a fi preluat si tinut in siguranta in Occident pana la sfarsitul razboiului. Pana la Bosfor vasul a fost escortat de nave militare romanesti, pentru a impiedica un eventual atac al submarinelor sovietice.

Mai ramasesera inca trei tone ce au fost depozitate la Manastirea Tismana si care au fost inapoiate Poloniei, la 17 septembrie 1947.

Pentru incredibila sustinere primita intr-un moment negru moment al istoriei lor, ambasada polona a multumit oficial intregii noastre tari, pe 20 septembrie 1939, pentru ospitalitatea si generozitatea de care am dat dovada.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6679 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
DR.STRANGELOVE
rank 5
Am prieteni polonezi si stiu sigur ca ei nu au uitat
mana de ajutor pe care Romania a intins-o Poloniei in 1939. Nu acelasi lucru se poate insa spune despre vecinii unguri, care se pare ca au uitat complet de episodul alungarii lui Bela Kun din Ungaria, si in general ne doresc numai raul. Morala in cazul dansilor: Pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti.
xilopolous
rank 5
Da! Dar cine mai apreciaza lucrul asta?
Noi am fost considerata tara invinsa. Si a trebuit sa platim... mult...
Adrian_Marinescu
rank 5
Romaia si aliatii sai
Romania nu era pregetita de razboi in 1939,nu avea armament modern(singurii care il produceau erau in Europa
Anglia si Germania cel produs in Italia si Cehia nu era ultima generatie).Eram nevoiti sa intram in razboi alaturi de Germania care ne-a dotat armata aprope la nivelul ei.
Nu vad cine ar fi facut o alianta cu Stalin in acel timp.
Alianta cu Germania a fost facuta tarziu de acest fapt(ca Romania era slaba si prinsa la mijloc)au profitat Ungaria si Rusia ocupand Ardealul si Basarabia.
Si solutia de a ramane neutra era aproape imposibila dar se putea incerca;se putea livra Germaniei petrol si alimente contra echipament militar care ar fi pregatit Romania pentru atacul Rusiei.S-a platit cu marci aur care dupa razboi au ajuns impreuna cu tezaurul Romanei tot la rusi.Chiar daca Romaia ca stat neutru ar fi fost atacata si ocupata de sovietici nu mai putea fi considerataca stat agresor si obligata sa plateasca despagubiri de razboi.O armata romana puternica poate ar fi descurajat Rusia sa ne atace,Romania nu a avut in secursul istoriei decat foarte rar armata puternica si a depins mult de aliatii sai care de multe ori au tradat-o.
Flash
rank 5
...
Din nefericire noi nu am stiut urma acelasi trase spre dezvoltare si prosperitate ca polonia. Noi acum ne zbatem in criza iar ei nici nu au auzit de asa ceva decat de la vecini. Noi am ales dupa caderea lui ceausescu sa traim in continuare in comunism (de tip stupid) condusi spre dezastru de comunistul iliescu. Din pacate ne meritam soarta, trebuie sa moara generatia de comunisti pentru a schimba ceva, dar ma tem ca dupa moarte comunistilor vom fi condusi de noua generatie de parveniti si borfasi nascuti din mizeria in care ne-am afundat prin voia noastra.
Terente
rank 4
Aproximativ adevarat!
In 1990, cand Iliescu a pus mana pe putere, primul sau gest a fost de a recunoaste cu servilism maretele idealuri comuniste, de sorginte moscovita, sarutand cu sfinteniile piciorul lui Gorbi...Recunoscand URSS, chiar cand aceasta era moarta, a beneficiat de sinergia stagnarii si dezagregarii dorita de Rusia , pt toti vecinii sai cu care are diferende teritoriale sau ideologice. In acest timp in Polonia , se facea reforma. Grevele se tineau lant, somajul batea spre 25%, productia marilor producatori energofagi inceta. Uzine mari ca Ursus, Nova Huta, santiere navale, nerentabile erau inchise. Lumea se moderniza, in viteza. Walesa a stiut sa profite de increderea poporului sau, initiind modernizarea dureroasa a tarii sale.Balcerowitz, la timpul sau , avea poza arsa in timpul grevelor si manifestatiilor 'anti".
In tot acest timp Iliescu, triumfa, impinganu-si poporul in prosteala, manipuland cu nerusinare, dorinta fireasca a multimii de a consuma si de a huzuri pe nemunca...Totul in schimbul voturilor. De aici a aparut decalajul dintre noi si polonezi.De la animalul ce a condus Romania dupa moartea Ceausestilor!
cc_c
rank 2
ahhh... ce usor e sa alegi ce e frumos si sa uiti ce nu-ti convine
Din pacate, "neasemuita demnitate" nu s-a manifestat mai devreme (1938), cind Romania nu si-a respectat obligatiile (Mica Antanta) fata de Cehoslovacia, cind aceasta a fost ocupata de Germania.
Iar in '40, cind Romania a cedat si Basarabia, si Transilvania fara sa traga macar un foc de arma, cum a fost?
Astept si niste articole cu mai putine focuri de artificii. Evident, meritele trebuie recunoscute si evidentiate, dar ar fi bine sa ne uitam si la partile mai intunecate ale istoriei Romaniei.
Revelare
rank 1
Inca un mancator de ***....
In primul rand, alianta cu Cehoslovacia era impotriva Ungariei. Romania a ramas fidela angajamentelor si a mobilizat armata pe frontiera de vest. Cehoslovacii insa nu au inceput lupta si nu au cerut executarea prevederilor aliantei.
Cehoslovacia a multumit de asemenea pentru asta si in multe llucrari cehe si slovace se citeaza ca Romania a fost singurul lor aliat, care a a fost pregatit sa isi indeplineasca obligatiile, in opozitie cu Franta si marea Britanie, care la Muenchen au obligat cedarea unor tereitorii din Cehoslovacia...
Tot pentru asta, Cehoslovacia sustinut la sfr razboiului acordarea pt Romania a statutului de cobeligeranta in coalitia antihitlerista, asa cum primise Italia, dar asta ar fi insemnat ca nu trebuia s plateasca despagubiri de razboi ca invinsa asa ca rusii nu au acceptat si au impus ca Romania sa fie considerata tara invinsa...

Ce rahaturi de carti cititi? Ba mai bine zis, de ce dracu' nu cititi si voi ceva?
cc_c
rank 2
Mica Antanta era indreptata oricarei agresiuni
Intre "a fi pregatit" si "a-ti respecta obligatiile" e cale lunga
Revelare
rank 1
Asta sa o crezi tu.
Cand a inceput criza, Polonia s-a jucat in continuare si a cheltuit. Rezultatul in 2011: devalorizare a monedei nationale poloneze cu 11% (0,54% la leu), scadere a bursei de la Varsovia 23% (-18,9% bucuresti, -30% Praga, -33% Viena), asa ca acum au trecut la masuri drastice de austeritate pt redresarea bugetului si stoparea devalorizarii monedei nationale.
Comparatia intre RO si PL in favoarea Poloniei sta insa in picioare insa pe perioada 1990 - 2000, cand "domnea" Ilici, iar acum isi face loc din nou prin discipolii sai:
Ţara PIB pe cap de locuitor, in dolari SUA, la PPP Diferenta 2000-2009
1990 2000 2009 absolut De cate ori
Slovenia - 17.490 26.340 +8.850 1,51
Cehia - 14.650 23.610 +8.960 1,61
Slovacia 7.720 10.810 21.600 +10.790 2,00
Croatia 9.510 10.580 19.170 +8.590 1,81
Estonia 7.280 9.530 18.890 +9.360 1,98
Ungaria 8.380 11.740 18.570 +6.830 1,58
Polonia 5.150 10.470 18.440 +7.970 1,76
Lituania 9.330 8.460 16.740 +8.280 1,98
Letonia 7.810 8.010 16.510 +8.500 2,06
Romania 5.180 5.610 14.460 +8.850 2,58
Muntenegru - 6.220 13.130 +6.910 2,11
Bulgaria 5.000 5.990 12.290 +6.300 2,05
Serbia - 5.710 11.420 +5.710 2,00
Macedonia 5.500 5.850 10.550 +4.700 1,80
Bosnia/Hertegovina - 4.880 8.740 +3.860 1,79
Albania 2.770 4.300 8.170 +3.870 1,90

http://data.worldbank.org/indicator/NY.GNP.PCAP.PP.CD/countries
Ciucurel
rank 3
"Revelatule"!...
Cifrele din "statistica" d-tale, nu se reflectã deloc in realitate!!! Am inceput sã strãbat Polonia in drumul meu spre tara natalã si mioriticã, cu masina prin ´93... Drumurile si casele lor, nu erau foarte diferite de ceea ce aveam si noi la acea vreme. Cateodatã, mai vedeai chiar si un indicator de circulatie!.. DAR, dupã 1998 au inceput sã-si repare drumurile, casele, au castigat increderea pe piata muncii internationalã si au lucrat unde au vrut in Europa. Urmarea? - Dacã strãbati Polonia in ziua de azi (sau noaptea!...) vei remarca reala diferentã!.. Pooolanii, ca si ungurii, cehii, slovacii - ne-au luat-o inainte cu niste zeci de ani, datoritã schimbãrii conceptiei de viatã! Ai nostri, sunt incã la stadiul cu "fofarlica", "uite-popa, nu e popa" etc.
Revelare
rank 1
mai citeste, mai citeste
si incearca sa intelegi, ai si o statistica... chiorule, ca sa vezi ca nimic nu te contrazice...
Eu bat Polonia din 1995, anual si stiu ce drumuri sunt pe alaturi de alea cateva europene si nationale, dar nu in asta ne batem. Inca o data "irelevatule" citeste cu atentie ce am scris si vezi statistica.
Si inca o cifra: Polonia are o rata a emigratiei mai mare ca Romania...
Stii dupa ce se recunoaste ca o anumita tara are foarte multi emigranti ? Ca daca zici ca ai trecut prin Polonia, trebuie sa fi remarcat asta... "ochiosule"
Revelare
rank 1
Stiti cine a "bula" in bancurile americane?
????
Utilizator sters
Comparatia cu Polonia
Polonia este catolica iar Romania ortodoxa.
Vrajmasii actioneaza in consecinta.

"Pentru romani numele lui Churchill este asociat cu Yalta si cele 90 procente, influentă in Romania, făcute cadou lui Stalin."
http://curentul.net/2010/09/03/adevarata-fata-a-lui-churchill/

Tot atunci s-a hotarat ca procentul pt. Polonia sa fie de numai 50%. De unde si deosebirile.
Revelare
rank 1
Corect,
cc_c
Rank user: x2

26.01.2012, 13:13

Mica Antanta era indreptata oricarei agresiuni

Intre "a fi pregatit" si "a-ti respecta obligatiile" e cale lunga

Corect. Cehoslovacia nu si-a indeplinit obligatiile, Romania a luat pozitiile necesare indeplinirii obligatiilor sale.
Mica Antanta era de aparare impotriva Ungariei, nu a oricui... Prostia te face ridicol
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor