Ioan Voda cel Cumplit: Victoriile care au ingenuncheat Poarta (III) Documentar

Sambata, 22 Februarie 2014, ora 11:53
8183 citiri
Ioan Voda cel Cumplit: Victoriile care au ingenuncheat Poarta (III) Documentar
Foto: Arhiva

De-a lungul scurtei sale domnii, la Constantinopol, rivalii lui Ioan al III-lea au cautat sa-l discrediteze, lucru tolerat de otomani, pentru ca fiecare schimbare de domn aducea cu sine si daruri pe masura.

Domnul Tarii Romanesti, Alexandru al II-lea Mircea numit si Oaie Seaca, pentru ca a cerut biruri pe oi sterpe, incearca sa obtina domnia pentru fratele sau, Petru Schiopul, promitand Portii cresterea tributului. In consecinta, pe 21 februarie 1574, Ioan al III-lea primeste o solie otomana care ii cere sa creasca el insusi tributul de-ar dori sa ramana la domnie.

Ioan Voda cel Cumplit: Ultimul domn razboinic al Moldovei (I)

Nesuferind acest lucru, voievodul moldovean intruneste adunarea tarii. Cuvantarile sale ne-au ramas reproduse de Leonard Gorecki:

"Niciodata pana acuma n-am avut a va consulta si a delibera asupra unei imprejurari mai grele si mai potrivnice. Sultanul Selim cuprins de o neasemuita lacomie, la al nu stiu cui indemn, nemultumit de tributul ce i-l dadeam, vrea sa-l scoata de la noi de doua ori pe atat.

Daca-i indepliniti cererea, nu sunt eu cel lovit, caci nu eu domnul, ci voi si copii vostri il veti plati. Daca-l refuzam, sultanul ne ameninta cu forta si cu razboiul, cu focul si cu sabia, cu pradarea oraselor noastre. [...]

Spuneti care este cugetul vostru. In ce ma priveste, socot ca daca vom plati acest tribut atat de mare lui Selim, el nu se va multumi cu atata si an de an va cere mai mult, pana cand ne va seca de tot.

Mai bine, asadar, sa ne pierdem viata impreuna cu aceea a sotiilor si copiilor nostri, decat sa induram o atare injosire. Nu ma ingrijeste propria mea soarta, caci voi, iar nu eu, veti plati.

De aceea, daca nu doriti sa suferiti o servitute atat de nedemna, rusinoasa, spuneti fiecare, fara intarziere. Eu ma voi ingriji cu sarg ca acest dusman rau, de parte de a primi tributul sporit, sa nu mai capete nimic de la mine. Numai voi sa nu ma parasiti. Stiu, boieri, care imi este datoria fata de voi si de tara pentru a carei aparare si pastrare sunt gata sa-mi dau viata".

Ioan Voda cel Cumplit: Masacrele boierilor si persecutiile calugarilor (II)

Iar raspunsul il gasim la Grigore Ureche: "Asa Ion Voda umpland pre toti cu nadejde, cu glas mare strigara ca langa dansul vor peri toti cum s-au si intamplat".

El trimite solii in tarile vecine, dar in van. Nimeni nu se arata dispus sa-i vina in ajutor. Singura lui nadejde ramaneau acum cazacii. Ei raspund chemarii lui Ioan al III-lea de indata ce aud ca principele crestin le cere sprijinul impotriva musulmanilor. Dinspre Nipru se pogoara 12 cete de cazaci, sub comanda lui Sviercevski.

De la Nistru la tabara voievodului de la Iasi cei 1.200 de calareti sunt calauziti de soliile moldovenesti si sunt primiti ca niste oaspeti de seama. Sviercevski l-a asigurat pe domn sa nu-si faca griji pentru rasplata ca biruinta le va fi cea mai de pret avere.

Batalia de la Jiliste si victoriile urmatoare

In rastimp, oastea lui Alexandru al II-lea Mircea si a lui Petru Schiopul, care insuma peste 30.000 de oameni, deja se pusese in miscare. Ioan al III-lea il trimite pe Sviercevski in recunoastere si iau prin surprindere straja ostii inamice. Lipsiti de orice bagare de seama, oamenii lui Ioan Voda inconjoara apoi oastea inamica incartiruita la Jiliste.

In zorii zilei de 10 aprilie, dupa cum spune letopisetul cantacuzinesc "fara veste au lovit pre Patru Voda si pre frate-sau Alexandru" macelarind totul in cale si "gonind pre Patru Voda pan la Braila, iar Alexandru Voda au fugit la oras, la Floci". Domnul muntean a putut scapa cu viata numai din pricina marelui clucer Albu Golescu si fratelui sau, vel vornicul Ivascu, care s-au sacrificat sulitelor moldovenesti incat sa poata fugi.

Ioan al III-lea a pornit apoi cu oastea sa catre Braila unde se ascunsese Petre Schiopul. In acelasi timp, un corp condus de Dumbrava marsaluieste inspre Bucuresti, unde-l pune domn al Tarii Romanesti pe Vintila Voda.

La Braila, Ioan al III-lea ii cere comandantului cetatii sa-l predea pe Petre Schiopul. Soliile comandantului prezinta voievodului zece ghiulele mari, alte zece mai mici, o teava de tun, doua sageti si piroane. Ironia nu a fost pe gustul voievodului moldovean, care ii leaga si dupa ce ii mutileaza ii arunca la portile orasului.

La scurt timp ostenii lui Ioan al III-lea intra in Braila si ard orasul. Inconjoara si cetatea, dar asediul e ridicat dupa ce primesc de veste ca 15.000 de turci se indreptau spre ei. Sunt trimisi cazacii si restul calaretilor moldoveni, iar in lupta care a urmat nimicesc oastea inamica undeva in Bugeac.

Cu pedestrasii sai, domnul merge apoi catre Tighina, unde aflase ca urmau sa se concentreze noi trupe otomane si incercuiesc orasul. Din nou de peste Nistru sosesc intariri, iar voievodul isi trimite iarasi calaretii si cazacii sa le tina piept. Lupta dureaza mai mult de o ora si este transata in favoarea moldovenilor de interventia pedestrimii. Sunt luati doua sute de prizonieri care sunt ucisi de voievod. In acelasi timp, sase sute de cazaci condusi de Pocotillo coboara pe Nistru pana la Cetatea Alba si ard o mare parte a orasului detinut de turci.

Victoriile au luat prin suprindere Poarta. Selim al II-lea dadu ordin sa i se ridice armatele din Balcani si de dincolo de Nistru. Beii de Nicopole si de Vidin trebuiau sa se uneasca cu ostile muntene si transilvane si sa inainteze pe valea Siretului, in timp ce beiul Cetatii Albe si hanul tatar sa atace din rasarit.

Totodata, beglerbegul Rumeliei trebuia sa se concentreze in nordul Dunarii si sa treaca pe la vadul de la Oblucita. Pentru a ingreuna situatia voievodului moldovean, boierii munteni stransera oaste si-l inlaturasera pe Vintila Voda. Batalia hotaratoare urma sa aiba loc.

Nu rata ultima parte a acestui documentar de exceptie, ce va fi publicata duminica, numai pe Ziare.com!

Bibliografie:

  • Ion Voda cel Viteaz, Dinu C. Giurescu, Editura Militara, Bucuresti, 1974
  • Ioan Voda-Armeanul, Th. Holban, extras din revista "Luminatorul", Tipografia Uniunii Clericilor Ortodocsi din Basarabia, 1938
  • Ion-Voda cel Cumplit, B. Petriceicu Hasdeu, Imprimeria Ministerului de Razboi, 1865
  • Istoria artei militare a romanilor, R. Rosetti, Imprimeria Nationala, Bucuresti, 1947
  • Tesauru de monumente istorice pentru Romania, Alexandru Papiu-Ilarian, volumul 3, tipografia nationala a lui Stefan Rasidescu, 1864

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#Ioan Voda Viteaz, #Batalia de la Jiliste, #cete cazaci Sviercevski, #victorii Ioan Voda cel Cumplit , #documentar