Istoria unei controverse: Prima femeie care candida la presedintia SUA

Sambata, 10 Mai 2014, ora 21:43
5025 citiri
Istoria unei controverse: Prima femeie care candida la presedintia SUA

Chiar si in America, putina lume isi mai aminteste de feminista Victoria Woodhull, care la 10 mai 1872 era nominalizata la Presedintia Statelor Unite de catre Partidul Egalitatii in Drepturi, o premiera absoluta, dar si foarte discutata in lumea politica americana din acea vreme.

Desi candidata, un concurs de imprejurari a facut ca reprezentanta Partidului Egalitatii in Drepturi sa nu poata candida efectiv la presedintia SUA, iar motivele sunt si astazi controversate intre specialisti, mai ales ca participarea unei femei la conducerea statului deranja clasa politica, potrivit Feminist Geek.

In primul rand, s-a facut caz de o problema metodologica. In conformitate cu Constitutia, presedintele statului trebuia sa aiba varsta de 35 de ani, iar la data cand se propuneau candidaturile, Victoria Woodhull nu avea decat 34. Ii implinea in anul alegerilor.

Aceasta remarca a fost facuta ulterior de catre cercetatori, din presa vremii nerezultand ca s-ar fi sinchisit cineva de acest detaliu procedural.

Clasa politica se sinchisea de opiniile ei feministe, ale caror comentarii faceau deliciul publicului. Una din ele privea criticile la adresa guvernului, care era format numai din barbati. Clasa politica socotea in asta un gest vadit anti-masculin, iar interventiile ei erau socotite un fel de "causa pro domo".

N-a putut fi oprita sa fie inscrisa pe lista candidatilor propusi, dar nici n-a putut participa la alegeri. Cu cateva zile inainte de desfasurarea acestora, ea a fost arestata si intemnitata impreuna cu sora ei si cu alte persoane "pentru manifestari obscene", la inchisoarea Ludlow Street. Toate pesoanele au fost achitate dupa un proces de sase luni.

Manifestarile obscene de care era acuzata se refereau desigur tot la revendicarea egalitatii drepturilor, in cadrul carora Victoria Woodhull militase din tinerete pentru egalitate sexuala si pentru drepturile femeilor casatorite, egale cu cele ale barbatilor.

Este cazul sa remarcam aici ca in America acelor vremuri, ca si pe alte continente de altfel, in cazul unul divort, femeia nu era tratata dupa aceleasi standarde ca barbatul. Pe scurt, femeia divortata era stigmatizata de societate, in timp ce sotul, odata liber, n-avea nicio poblema sa-si gaseasca o noua partenera.

In plus, feminista Woodhull devenise sustinatoarea "amorului liber", pe baza unei intrebari retorice care facuse epoca: cu ce este mai vinovat un cuplu care isi duce viata fara sa-si fi inregistrat casatoria, decat un altul care a divortat de o suta de ori si tot de atatea ori s-a recasatorit fiecare dintre soti alegandu-si de fiecare data un partener dupa pofta inimii?

Pozitia ei de militant pentru nediscriminare a determinat societatea ipocrita a vremii s-o acuze ca sustinatoare a prostitutiei, fapt pentru care a fost nevoita la un moment dat sa paraseasca SUA, plecand in Marea Britanie, unde a reinceput activitatea ei sarguincioasa de militant, scriitor de articole virulente in presa vremii, conferentiar itinerant de mare audienta si editorialista.

Articolele, eseurile si studiile ei prezinta si astazi interes pentru sociologi, uimiti de tenacitatea cu care o femie din secolul al XIX-lea a stiut sa-si sustina si sa-si apere convingerle.

A murit la 10 iunie 1927, in varsta de 89 de ani, fara ca faptul sa fie consemnat undeva ca eveniment. Dar posteritatea nu lasa nimic prada uitarii. In National Women's Hall of Fame (Rotonda Nationala de Cinstire a Femeilor) din SUA, inifiintata in 1969, cea care a fost prima candidata la presedintia SUA ocupa un loc de cinste ca reprezentanta a feminismului in America.

Citeste si:
România va introduce formularul de localizare a pasagerului. Când intră în vigoare decizia
România va introduce formularul de localizare a pasagerului. Când intră în vigoare decizia
România va introduce, din 20 decembrie, formularul de localizare a pasagerului (PLF). Anunțul a fost făcut duminică, 5 decembrie, de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne...
Grindeanu, despre numirea Laurei Vicol la șefia comisiei juridice din Camera Deputaților: "Avocat era şi domnul Stelian Ion când apăra pe diverşi"
Grindeanu, despre numirea Laurei Vicol la șefia comisiei juridice din Camera Deputaților: "Avocat era şi domnul Stelian Ion când apăra pe diverşi"
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, duminică, la Prima TV, că Laura Vicol trebuie să demonstreze că face faţă funcţiei de preşedinte al Comisiei juridice din Camera...