Istorici despre ziua de 1 Decembrie: Sa invatam sa iubim miracolele facute de stramosii nostri

Luni, 01 Decembrie 2014, ora 08:36
8850 citiri
Istorici despre ziua de 1 Decembrie: Sa invatam sa iubim miracolele facute de stramosii nostri

Istorici romani au vorbit despre semnificatia zilei de 1 Decembrie si despre modul in care acest moment este vazut in prezent de romani.

Declaratiile au fost facute pentru agentia Mediafax.

Georgeta Filitti: A existat si un context international favorabil

"1 Decembrie 1918 este incheierea unui proces istoric pe care si-l doreau romanii din intreg teritoriul locuit de ei si faptul ramane absolut simbolic. A si explicat de ce 1 Decembrie a devenit foarte curand Ziua Nationala a tarii.

Trebuie sa spunem in acelasi timp ca a existat si un context international favorabil. In urma razboiului, marile imperii care rupsesera parti din teritoriul romanesc s-au destramat, dar au suferit transformari sociale extraordinare, in speta e vorba de Rusia. Austro-Ungaria se destrama si acest lucru a inlesnit foarte mult constituirea statelor succesorale, iar Romania si-a putut intregi teritoriul.

Sigur ca a fost un proces pe care starea de spirit a romanilor de pe intreg teritoriul locuit de ei l-a favorizat foarte mult. In acelasi timp insa cu armatele noastre in Basarabia am reusit sa facem ordine, cu armatele noastre am reusit dupa 1918 sa stavilim acest proces de comunizare, vai, a Ungariei lui Bela Kun, incat 1 Decembrie, cand Adunarea de la Alba Iulia a decis ca Transilvania sa fie realipita la Regatul Romaniei, incheia un proces istoric care in teorie a fost un lucru extraordinar, dar greul venea abia in anii urmatori.

De ce? Pentru ca era vorba de omogenizarea unei vieti sociale, economice, politice. Pentru ca aceste provincii, Transilvania, Bucovina, Basarabia, traisera sub alte legiuiri, sub alte conduceri oficiale, ceea ce complica lucrurile destul de mult. Si a fost intelepciunea oamenilor politici postbelici de a gasi acele elemente de coeziune ca sa faca posibila functionarea in bune conditiuni a statului Romania Mare", a declarat Georgeta Filitti.

Istoricul considera ca in prezent Ziua Nationala a Romaniei este perceputa de catre romani "cu indiferenta".

Filip-Lucian Iorga: 1 Decembrie este un miracol istoric, dar si o constructie comuna a stramosilor

Filip-Lucian Iorga a declarat, pentru MEDIAFAX, ca 1 Decembrie este un moment foarte important in istoria romanilor, reprezentand finalizarea procesului de unificare nationala de dupa Primul Razboi Mondial.

"Acum, sigur ca au mai fost cateva date importante: Unirea Basarabiei intai, apoi Unirea Bucovinei si in cele din urma Unirea Transilvaniei - 1 Decembrie. Deci, 1 Decembrie e mai degraba unirea Transilvaniei cu tara decat o zi generica a Marii Uniri. Am putea spune, deci, ca avantajam putin Transilvania in ecuatia asta. Nu serbam zilele in care s-au unit cu tara Basarabia sau Bucovina", a spus Filip-Lucian Iorga.

Pe de alta parte, istoricul considera ca este firesc sa fie asa, "fiindca Romania, Vechiul Regat, a intrat in Primul Razboi Mondial tocmai pentru a recupera Transilvania".

"Asta era visul istoric al Romaniei: sa-i elibereze pe fratii din Transilvania de sub dominatia austro-ungara. Aceasta Unire cu Transilvania are o greutate simbolica foarte importanta si e normal ca 1 Decembrie sa fie o data cu simbolistica mai bogata decat datele celorlalte uniri. E o data care vine in urma - asa cum se spune - a unui miracol istoric", a spus Filip-Lucian Iorga.

Acesta a explicat ca, desi in Primul Razboi Mondial tara noastra a intintampinat si probleme si a facut si destule greseli - "armata n-a fost foarte bine inzestrata, defectiunea aliatilor rusi din cauza Revolutiei a fragilizat si mai mult pozitia Romaniei, pe urma am semnat acea pace separata cu Puterile Centrale care i-a suparat destul de mult pe aliatii din Antanta, (...) familia regala, autoritatile, armata si mare parte din populatie se retrasese in Moldova"-, "ecuatia istorica, militara, conjuctura, a facut ca Romania sa poata, la acel moment, recupera toate provinciile istorice".

"E si rezultatul unor actiuni politice si militare, dar e si un miracol acolo. Asta inseamna 1 Decembrie", a mai spus istoricul.

Totodata, Filip-Lucian Iorga a spus ca se poate face o legatura si cu Unirea lui Mihai Viteazul, care avea totusi un alt caracter. "Pe vremea lui Mihai Viteazul nu putem vorbi de stat national, asta nu inseamna ca nu existau romani si pe vremea aceea. Nu trebuie sa exageram nici in directia asta a deconstruirii. Sigur ca moldovenii, si muntenii, si ardelenii se simteau de acelasi neam, dar Unirea lui Mihai Viteazul e mai mult o unire de tip feudal, o incercare de a acumula mai multe teritorii, de a avea mai multa forta pentru a lupta contra otomanilor decat ce se intampla secole mai tarziu, in 1918, cu aceasta Mare Unire in cadrul unui stat national", a declarat istoricul.

Cat despre semnificatia zilei de 1 Decembrie din punct de vedere personal, istoricul a mentionat ca este mult mai usor sa te apropii de istorie prin povestile de familie, de aceea ar fi bine ca toti romanii sa-si cunoasca stramosii.

"Eu cred foarte mult in tesutul asta familial si personal al istoriei. Cred ca ne putem apropia mai usor de anumite evenimente daca ne simtim legati de ele decat asa doar daca le citim dintr-un manual sau vedem documentare despre ele. De obicei, un eveniment ca Marea Unire devine sarbatoare in momentul in care stii ca cei apropiati tie au facut niste sacrificii, ca au contribuit si ei. Este o constructie comuna. 1 Decembrie este o constructie la care au participat stramosii nostri si e bine sa stim asta, sa ne amintim si sa-i omagiem", a declarat istoricul.

Adrian Majuru:1 Decembrie este ziua strabunilor nostri, care au luptat sa aiba aceasta tara

Istoricul Adrian Majuru a precizat ca 1 Decembrie este "o poveste mai veche", chiar daca pentru romani reprezinta Ziua Nationala de doar 24 de ani.

"De aproape o suta de ani, a fost o festivitate care, in fiecare an, a insemnat foarte mult pentru Romania Mare de dupa 1918, desi Ziua Nationala era atunci, cu totul alta. Ziua de 1 Decembrie si-a pastrat semnificatia implinirii unui ideal national, pe care l-au visat si pentru care au luptat, patru generatii in toata epoca moderna. Este sarbatoarea unui ideal implinit", a declarat istoricul Adrian Majuru pentru MEDIAFAX, explicand semnificatia istorica a zilei de 1 Decembrie.

De asemenea, Adrian Majuru a precizat ca ziua de 1 Decembrie este a "strabunilor nostri, care au luptat sa aiba aceasa tara". "Noi avem tara pe care au visat-o ei. Aceasta este ziua in care nu trebuie sa uitam ca ceea ce privim pe harta este visul implinit al celor trecuti pe aici, cu fiecare generatie in urma", a completat Adrian Majuru.

Istoricul a mai spus ca 1 Decembrie este o "zi a responsabilitatii" si trebuie ca romanii sa lupte pentru a pastra acest "vis implinit".

"Este necesar sa avem responsabilitatea unui vis implinit, iar pentru acest lucru trebuie sa devenim constienti ca este in continuare o lupta pentru a-l pastra si nu intru in detalii. Dincolo de viata de zi cu zi, 1 Decembrie este o zi a responsabilitatii", a spus Adrian Majuru.

Intrebat despre perceptia pe care o au romanii despre Ziua Nationala si care mai este importanta acesteia, Adrian Majuru a declarat: "Fiecare generatie isi traieste timpul ei si are proiectele ei de viitor, insa intotdeauna proiectele de viitor ale fiecarei generatii, indiferent de timpul istoric trait, depind foarte mult de cadrul social, de oportunitatile care ii sunt oferite sau nu. Ce oportunitati si orizonturi de asteptare pot fi insa intr-un stat care se dizolva? Care se dizolva institutional, cu riscul de a se rupe in bucati de la sine. Aceasta tradare din interior poate fi oprita foarte usor daca in proiectul sau de viitor, fiecare generatie se leaga cumva, macar in parte, de aceasta tara, chiar daca multi dintre noi isi fac studiile in strainatate, chiar daca pentru o parte a vietii lor vor sa ajunga si sa-si implineasca cariera intr-o alta zona culturala".

"Noi avem tara pe care au visat-o bunicii nostri. Iar noi trebuie sa avem responsabilitatea acestui vis implinit! Aici este problema!", a completat Adrian Majuru.

Andrei Muraru: Lipsa de viziune a elitelor politice a dus la golirea de continut a Zilei Nationale

Andrei Muraru a vorbit, pentru agentia MEDIAFAX, si despre semnificatia zilei de 1 Decembrie din punct de vedere istoric.

"In istorie, interpretarea momentului 1 Decembrie 1918 ia diverse nuante in functie de context, de modul in care se raporteaza un anumit regim politic la Unire, de curentele de opinie dominante din societate, de modul in care este reflectat de catre factorii de opinie etc. La momentul respectiv, valul de euforie este greu de masurat. Probabil, nu a lipsit, dar nici nu a fost atat de mare pe cat se crede, nici macar in randul etnicilor romani din provinciile alipite.

Evenimentele s-au desfasurat intr-un ritm extrem de alert, iar cursul evenimentelor Marelui Razboi nu a lasat de multe ori sa se intrevada un asemenea 'happy-end'. Totodata, astazi traim cu iluzia ca nazuintele locuitorilor erau aceleasi sau ca Regatul din 1918 era deosebit de tentant pentru transilvaneni, de exemplu. In rest, evident ca numarul substantial de minoritari inregistrati in interiorul granitelor noului stat roman nu avea cum sa priveasca bucuros aceasta noua configuratie etno-geografica. In Romania anului 2014, sunt putin peste 10% minoritati etnice.

Imaginati-va cum arata Romania in 1920 cu 30% populatie minoritara (mai ales maghiari si evrei), cu uriase probleme sociale, cu asperitati politice care au fost deseori imposibil de atenuat, cu pierderi materiale si umane foarte serioase in urma razboiului (Romania a fost una dintre tarile implicate in conflict cu un mare numar de victime umane), cu probleme administrative de neconceput astazi", a declarat Andrei Muraru.

Citandu-i pe Ferdinand Lot si Gheorghe Bratianu, istoricul Andrei Muraru a precizat ca, in prezent, "povestea de succes a Unirii pare mai degraba un miracol si o enigma". "Spun miracol pentru ca proiectul a fost realizat in urma unei infrangeri usturatoare. Oricum ar fi, Unirea ramane - prin forta imprejurarilor - o Romanie victorioasa, pe care ne face placere sa ne-o imaginam frecvent, in care proiectam toate sperantele si iluziile noastre de astazi.

Ea este fara indoiala - cu toate neajunsurile - o victorie istorica a Romaniei de atunci (societate, clasa politica, organizare administrativa, scoala, diplomatie etc.) Cu toate acestea, daca vom incerca sa 'disecam' fenomenul vom sesiza un detaliu uluitor: proiectul 'Romaniei Mari' (in forma lui 1918) a rezistat doar 22 de ani (pana in 1940, cand visul s-a destramat la fel de brusc cum s-a tesut), deci mai putin cat s-a scurs de la Revolutie pana azi. As intreba atunci doar de dragul ipotezelor si a istoriei lui 'daca': daca prin 2013 sa spunem, ar fi revenit comunismul intr-o anumita forma, cum ar fi judecat oare romanii din 2085 'victoria' lui Decembrie 1989?", a declarat Andrei Muraru.

Istoricul precizeaza insa ca Romania moderna are radacina principala in momentul 1 Decembrie 1918.

"Ca istoric, la 96 de ani de la eveniment, este evident ca - raportandu-ma la ceea ce a ramas astazi din Unirea de la 1918 - Romania moderna are radacina principala in acest moment. Din acel teritoriu unele provincii nu mai apartin statului roman, dar a ramas in schimb o foarte mare aura mitologica ce inconjoara acel moment, viziune care este rodul unei interpretari oficiale date atat in perioada interbelica, cat si in perioada comunista. Din acest punct de vedere, scoala romaneasca de dupa 1989 a integrat elemente ale ambelor viziuni, iar rezultatul e in continuare o reflectie mitica asupra evenimentului din 1918", a spus Andrei Muraru.

Acesta considera ca romanilor "le lipseste mult liantul cu Ziua Nationala, atat din ratiuni practice (e o sarbatoare de iarna care nu te indeamna la prea multe actiuni 'in aer liber', traditia sarbatoririi acestui moment este foarte recenta si anemica, lipsa de imaginatie a autoritatilor, care ar trebui sa fie promotoarele unor actiuni mult mai consistente in societate etc.), cat si din considerente de atasament civic".

"E clar ca nu avem o cultura a ceremoniei, a impartasirii bucuriei si emotiei acestui moment in societate. De vina sunt scoala, mediul social pauper abrutizat de conflicte sociale si extravaganta mediatica, mediul politic respingator s.a.m.d", spune Andrei Muraru.

Istoricul mai spune ca "lipsa de viziune a elitelor politice romanesti a condus in ultimii 25 de ani la golirea de continut a Zilei Nationale".

Zoe Petre: 1 Decembrie a fost incununarea unui efort national de mare importanta si continuitate

"Din punct de vedere istoric, asa cum se repeta an de an, la 1 Decembrie, data aceasta a fost incununarea unui efort national de mare importanta si continuitate, care a dus la refacerea unitatii romanilor in interiorul granitelor. A fost cea mai mare realizare istorica a Tarilor Romane de la un obiectiv al Revolutiei din 1848, care s-a incheiat in Marea Adunare de la Alba Iulia", a declarat istoricul.

Zoe Petre a precizat ca se simte reprezentata ca persoana de aceasta Mare Unire, ea fiind "o combinatie de ardeleni, moldoveni, munteni si dobrogeni".

Intrebata cum este inteleasa Ziua Nationala de actuala societate, Zoe Petre considera ca "romanii o percep cu multa seriozitate". "Nu are rost sa comparam cu 4 iulie la americani, o sarbatoare de barbecue familial si o ocazie de a flutura steagul american. Romanii au o constiinta nationala foarte puternica si este de ajuns sa-i vedeti cum reactioneaza fata de tentatiile unora in directia unei mai mari autonomii, indata ce simt ca integritatea teritoriala ar putea fi, macar imaginar, pusa in pericol, pentru ca nu este in realitate.

Dar e cumva o derobare a unei parti din cetatenii Romaniei de la sentimentele standard fata de statul roman. Imediat devin destul de critici si chiar si agresivi. Nu sunt indiferenti, dar nu se manifesta la fel ca alte neamuri, si din cauza faptului ca 1 Decembrie este in plina iarna", a spus Zoe Petre, precizand ca, daca Ziua Nationala ar fi fost primavara, cu siguranta ar fi fost mai multe serbari campenesti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Unirea 1 Decembrie, #Ziua Nationala documentar, #istorici despre Marea Unire , #documentar