Lovitura de stat: Tatal isi detroneaza fiul si se declara regele Romaniei

Vineri, 06 Iunie 2014, ora 18:31
12807 citiri
Lovitura de stat: Tatal isi detroneaza fiul si se declara regele Romaniei
Foto: Ziua Veche

La 6 iunie 1930, acum 84 de ani, un print repudiat expedia de la Munchen la Bucuresti urmatoarea telegrama, oarecum cifrata: "Sosesc cu intreaga familie. Gica".

In aceeasi zi, printul Carol, exilat de parintele sau, regele Ferdinand, decola din Germania cu un avion inchiriat si ateriza pe un aeroport mai intai langa Cluj, dupa unii memorialisti, sau direct la Baneasa, dupa altii.

Se intampla la cativa ani de la moartea regelui Ferdinand si de la urcarea pe tron a nepotului sau, Mihai, fiul lui Carol, care in acel an 1930 implinea 9 ani.

Lucrurile fiind dinainte aranjate, printul Carol s-a dus glont la Palatul Cotroceni, unde il astepta prim-ministru Iuliu Maniu, pentru primele - ca sa zicem asa - negocieri.

Varianta oferita de Maniu era urmatoarea: Carol va fi inclus in Consiliul de Regenta, cu conditia renuntarii la relatia sa amoroasa cu Elena Lupescu.

Nu au cazut de acord. Carol viza altceva. Maniu stia ca probabil nu asa se discutase cu "Gica", cel de la Munchen, dar mai ales simtea ca, admitand intoarcerea lui Carol in tara si ducerea de tratative cu acesta insemna incalcarea juramantului de credinta depus fata de regele Mihai I. Pe scurt, si-a prezentat a doua zi demisia.

Regenta a numit numaidect un alt prim-ministru, pe Gh.Gh. Marinescu, iar la 8 iunie 1930, regentii Miron Cristea si Contantin Sarateanu demisionau, ca sa-i faciliteze printului Carol drumul spre tron. In aceeasi zi, noul rege Carol al II-lea era inscaunat, iar copilul Mihai era innobilat cu titlul de Mare Voievod de Alba Iulia.

Din acea perioada dateaza si primele amintiri ale fiului Mihai despre tatal sau, pe care le evoaca astfel in zilele noastre, intr-un interviu cu istoricul Mircea Ciobanu: "In zilele de dinaintea intalnirii cu el, toti erau nelinistiti. In casa, era o atmosfera aproape insuportabila. Imi era greu sa pricep de ce, tocmai pentru ca mama nu voia sa spuna nimic neplacut despre tatal meu, nici fata de mine, nici fata de altii. De fapt, niciodata n-a vorbit urat despre el, desi ar fi avut multe motive".

Este greu de presupus cum ar fi evoluat soarta tarii, daca printul Carol ramanea acolo unde fusese trimis in exil. Tara urma sa fie condusa de o regenta, care functiona lamentabil si s-a dovedit a fi slaba. Ca dovada, chiar regentii au facilitat "restauratia", adica revenirea lui Carol.

Dar imaginea publica a regelui Carol al II-lea a ramas foarte afectata nu atat prin modul cum a venit la tron, cat din cauza aventurilor sale amoroase ostentative, din cauza incercarii de a domni totalitar si din princina modului cum si-a incheiat domnia: cu pierderea de teritorii, el insusi salvandu-se in ultima clipa, intr-un tren urmarit de dusmanii sai, legionarii.

Cu toate aspectele acestei situatii deloc convenabile cei zece ani de domnie au fost marcati cert de prosperitatea si progresul tarii. Merita punctat:

In a doua jumatate a deceniului '30, Romania ajunsese la un grad de dezvoltare economica nemaiintalnita, ca mare exportatoare de grane si petrol. La un moment dat, era clasata ca fiind a patra producatoare de petrol din lume.

In acel deceniu, capitala tarii - Bucuresti - a fost pentru prima oara sistematizata urbanistic: s-a croit o magistrala nord-sud, de la "sosea" pana in piata Sf. Georghe si cea est-vest, din Cotroceni pana la soseaua Iancului.

S-au inaltat in Bucuresti primele blocuri moderne din beton armat, dupa model occidental (Palatul Telefoanelor, constructiile de pe bd. Balcescu etc). Pe acest fond, a devenit populara sintagma de "micul Paris".

Ca urmare, trecand peste cele rele, posteritatea a considerat ca amintirea unui rege nu trebuie data uitarii si i-a adus in tara ramasitele pamantesti, facandu-le mormant in apropierea locului unde isi petrec somnul de veci predecesorii sai.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#regele Carol II, #regele Romaniei, #lovitura stat Carol, #Carol Mihai Romania , #documentar