Luceafarul de la Buhusi: Romanul care a castigat Provocarea Secolului - Documentar

Luni, 01 Decembrie 2014, ora 19:43
7506 citiri
Luceafarul de la Buhusi: Romanul care a castigat Provocarea Secolului - Documentar
Foto: muzeubuzau.ro

In primavara anului 1910, patru tineri plecau din capitala Romaniei intr-o calatorie ce urma sa-i poarte pana in cele mai indepartate colturi ale Pamantului.

Treisprezece ani mai tarziu, Dumitru Dan, singurul supravietuitor al expeditiei, soseste in Paris, dupa ce parcursese mai bine de 100.000 de kilometri pe jos prin unele din cele mai primejdioase locuri ale planetei.

In 1908, pe cand tanarul buhusean studia geografia la Sorbona, Touring Club de France lansa un concurs care avea sa-i schimbe viata. Cine reusea sa mearga 100.000 de kilometri pe jos in jurul lumii urma sa castige o suma egala cu distanta parcursa in franci.

Dumitru Dan, impreuna cu Paul Parvu, Gheorghe Negreanu si Alexandru Pascu, cu totii buni prieteni si colegi la Paris, s-au inscris deindata. Insa, au cerut mai intai acordul Touring Clubului sa se pregateasca timp de doi ani in tara inainte de a pleca in ceea ce poate fi numita Provocarea Secolului.

Revenind in Romania, ei au inceput un regim strict de exercitii, mergand in fiecare zi kilometri intregi, citind tot ce se poate despre popoarele din tarile pe care urmau sa le traverseze si devenind fluenti in mai multe limbi. Totodata au inceput sa invete dansuri si cantece folclorice romanesti pentru a se intretine de-a lungul calatoriei lor. Dupa cum a spus insusi Dumitru Dan: "Nici unul din noi nu era fecior de bani gata si ne descurcam cum puteam".

Pe jos in jurul lumii

Cu toate pregatirile incheiate, in primavara lui 1910, cei patru, imbracati in port popular, cu opinci si cu tricolorul prins de piept, porneau la drum din Bucuresti intr-o zi ploioasa de aprilie.

Prima lor oprire a fost la Budapesta, dupa care au urmat Viena, Berlin, Copenhaga, Moscova, Tbilisi, Teheran, Bagdad si Damasc.

Dumitru Dan isi aminteste: "Spectacolul pe care l-am prezentat in Damasc a atras multa lume. Brauletul si Ciobanul, precum si cantecele noastre populare au fost mult aplaudate. Si mare ne-a fost bucuria cand am fost inconjurati de cativa romani si greci din Galati si Braila, ce-si randuisera aici un alt rost in viata. Ne-au incarcat cu daruri si bani, iar la plecare ne-au insotit dincolo de partea de sud a orasului".

De acolo au trecut in estul Africii si au coborat de-a lungul coastei. Tot el povesteste: "Timp de unsprezece zile, nu am vazut nicio alta vietate (...). N-am baut apa proaspata, n-am gasit nici umbra vreunui pom, cat vedeam cu ochii, numai intinderi nesfarsite de nisip incinse de soare".

In Sudan s-au imbarcat pe un vapor si au trecut Marea Rosie, ajungand in Yemen. S-au reintors in estul Africii si dupa ce sosesc in Madagascar s-au imbarcat iarasi pentru a traversa Oceanul Indian. Pe vapoare obisnuiau sa mearga mai bine de 12 ore din zi de la un capat la celalalt al puntii purtand pedometre rudimentare, una dintre cerintele obligatorii ale concursului.

Dupa ce au trecut prin nordul Australiei au luat-o prin Sri Lanka si au ajuns in Bombay, unde au fost intampinati de o multime entuziasta. La scurt timp de la sosirea lor sunt invitati in palatul unui rajah sa ramana peste noapte.

In urmatoarea zi, in timp ce Dumitru Dan, Paul Parvu si Gheorghe Negreanu au plecat sa cumpere provizii, Pascu a ramas in urma pentru a-i mai impartasi din experientele lor printului indian. Dar cand s-au intors spre seara l-au gasit pe tovarasul lor intoxicat, dupa ce fumase opiu la indemnurile rajahului. In ciuda asigurarilor sale ca va fi in regula, a murit cateva ore mai incolo in urma supradozei.

Dupa ce l-au ingropat pe tovarasul lor, cei trei globe-trotteri si-au continuat drumul luand un vapor catre Cape Town, calatorind de aceasta data de-a lungul coastei de vest a Africii. Dupa aceea au trecut oceanul si au ajuns in sudul Americii, de unde au luat-o inspre nord pana au ajuns in San Francisco.

De acolo au traversat Pacificul sosind in China. In muntii din sudul acestei tari si-a gasit sfarsitul si Gheorghe Negreanu, dupa ce a cazut intr-o prapastie. Dumitru Dan si Paul Parvu au coborat sa-l salveze, dar era prea tarziu, el murind la scurt timp in bratele lor.

Cu inima grea, si-au continuat traseul in nord-estul Chinei, trecand in Siberia, iar de acolo revenind pe continentul american, traversand stramtoarea Bering. Dupa ce au mers de-a lungul coastei pacifice au revenit in San Francisco, de unde s-au imbarcat pe un vapor ce mergea in Europa.

Dupa un scurt popas pe continentul-mama, s-au intors in Lumea Noua, vrand sa traverseze nordul Americii pe coasta atlantica. Pe cand se aflau in Florida, Parvu nu a mai putut continua si a trebuit internat din cauza ranilor suferite la picioare. In cele din urma, medicii au trebuit sa i le amputeze, iar dupa cateva luni a murit si el.

Romanul care a inconjurat Pamantul

Dumitru Dan, profund tulburat de pierderea prietenilor sai, nu a vrut ca sacrificiul sa le fie in van. El a mers mai departe, numai ca a fost nevoit sa-si intrerupa calatoria din cauza izbucnirii Primului Razboi Mondial. Parcursese 96.000 de kilometri.

Intors in tara, in 1916, se inroleaza in armata ca sanitar, dupa ce initial fusese refuzat, din cauza starii sale de sanatate precare. Dupa incheierea razboiului, in urma convorbirilor cu oficialii francezi ai Clubului de Touring, s-a stabilit un itinerar pentru ultimii 4.000 de kilometri din traseu, pe care i-a parcurs in 1923.

La 13 ani de la inceperea calatoriei sale ajungea la Paris, dupa ce traversase 1.500 de orase si 74 de tari din intreaga lume. Primeste un certificat si premiul, care ajunsese sa valoreze doar o mica parte din suma pusa la bataie in 1908.

Insa, reusise ceva ce nimeni nu a putut, sa mearga pe jos 100.000 de kilometri, indeajuns cat sa inconjoare Pamantul de cel putin doua ori.

Intors in tara, s-a stabilit la Buzau, unde a si murit, pe 4 decembrie 1979, la onorabila varsta de 90 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
Marcel Ciolacu trece peste regrete: : ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste regrete: : ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
#Dumitru Dan Provocarea Secolului, #roman inconjurat Pamant, #inconjurul Pamantului pe jos , #documentar