Ziare.com
1161Comentarii
2425Likes
1098Shares
MANDRU CA SUNT ROMAN

Mandru ca sunt roman: Iuliu Maniu, sfinxul de neclintit, care nu admitea compromisuri

Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 10:51

   

Mandru ca sunt roman: Iuliu Maniu, sfinxul de neclintit, care nu admitea compromisuri
Iuliu Maniu a fost una din cele mai puternice personalitati ale vietii politice romanesti, care a luptat in intreaga sa viata impotriva oricarei forme de dictatura, de asuprire si de incalcare a valorilor democratice.

In Ardealul anului 1918, s-a opus ferm stapanirii austro-ungare. Trimis pentru tratative cu reprezentantul Budapestei, privind viitorul acestui teritoriu, a refuzat orice compromis, punand capat brusc "negocierilor" si a declarat ca nu exista alta solutie, decat numai unirea teritoriilor romanesti de peste munti cu Vechiul Regat, reusind sa se impuna.

Omul care s-a opus regimului comunist

Dupa Unire, venit la Bucuresti, a militat pentru reintoarcerea pe tron a principelui Carol, dar cand acesta, ajuns rege, a hotarat desfiintarea partidelor politice si infiintarea unui singur partid (FRN), in 1938, a intrat in conflict deschis cu insusi regele.

Tot in conflict a intrat mai tarziu si cu maresalul Antonescu, protestand in scris atat fata de dictatura cat si fata de continuarea razboiului dincolo de Nistru, al carui scop nu-l vedea.

In mai 1946, este invitat ca martor la procesul maresalului Antonescu. Face atunci un gest pe care nu l-a mai facut nimeni altul: la intrarea in sala, s-a apropiat de boxa auzatilor, ca sa-i intinda mana prieteneste fostului sau adversar politic.

Gandul omului politic Iuliu Maniu trebuie sa fi fost ca, pana si in sala de judecata, intre adversari se impune o relatie de bun simt, ca sa nu-i spun chiar coabitare.

Culmea afirmarii lui Iuliu Maniu a fost insa atunci cand s-a opus ferm regimului comunist, instalat in Romania. I-a fost fatal, dar n-a dat indarat.

Stia sa coabiteze cu adversarii

In definitiv, cine a fost acest Iuliu Maniu? S-a nascut in apropiere de Simleul Silvaniei, in anul 1873. Si-a parasit localitatea natala la sapte ani, pentru a urma scoala primara de la Blaj, apoi liceul la Zalau si, in sfarsit, studiile universitare la Budapesta si Viena, unde si-a luat diploma de doctor in drept, in anul 1896.

Revenit in Transilvania, si-a inceput activitatea politica in cadrul Partidului National Roman, iar in 1906 este ales deputat in parlamentul de la Budapesta.

Convins de valorile principiilor democratice pe care le-a slujit si care au stat la baza Marii Uniri, Iuliu Maniu a fost, totusi, prin felul sau un razvratit. Nu accepta sa se alinieze la directiile stabilite de altii.

Poate cel mai elocvent exemplu este faptul ca nu a recunoscut Constitutia din 1923 - apreciata la acea vreme ca fiind cea mai democratica din Europa - pentru motive numai de procedura: fusese votata direct de Parlament, prin vointa majoritatii liberale, si nu prin adunarea constituanta, asa cum se cuvine pentru Legea Fundamentala.

Tot o manifestare de razvratit este si faptul ca el, unul din initatorii si din infaptuitorii Marii Uniri, a refuzat sa ia parte la incoronarea regelui Ferdinand si a reginei Maria la Alba Iulia, in 1918, considerand ca - in opinia sa - ceremonia a fost monopolizata de ierarhii ortodocsi, in timp ce majoritatea romanilor din Ardeal erau atunci greco-catolici.

Razvratit, dar nu ostentativ: n-a exclus coabitarea omului politic cu autoritatea regala si cu toti ceilalti factori politici, ploconiti in fata initiatorilor constitutiei.

O sentinta ciudata

Numai comunisitii n-au fost capabili sa coabiteze cu un reprezentant de seama al romanilor si, odata preluata puterea, l-au supus represiunii.

Acea mana prieteneasca intinsa protocolar lui Ion Antonescu n-au putut s-o uite, dar nici nu i-au putut gasi o invinuire lui Maniu, ajuns deja legenda. Iar, daca n-au gasit-o, au fabricat-o.

Pretextul a fost "fuga de la Tamadau", o actiune in care cativa fruntasi taranisti au fost ademeniti de noua securitate la un mic aeroport, de unde - chipurile - urmau sa decoleze spre occident. Printre ei, se gasea si fruntasul taranist Ion Mihalache.

Sub pretext ca era in cunostinta de cauza, i s-a intentat si lui Maniu un proces. La 11 noiembrie 1947, marele om de stat este condamnat la "9 pedepse insumand 104 ani inchisoare, plus de doua ori munca silnica pe viata" (citat din sentinta).

N-a avut rabdare sa astepte 104 ani. A decedat in februarie 1963, cand directorul inchisorii din Sighet telegrafia cifrat la Bucuresti: "s-a stins becul in camera nr...".

A fost semnalul care l-a autorizat pe director sa ingroape "becul" in groapa comuna de langa o cale ferata, la hotarul pamantului romanesc, pe care Maniu l-a aparat o viata intreaga.

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa: mandrucasuntroman@ziare.com

Multumim si va asteptam alaturi de noi!
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14963 ori

PROPUNE UN ROMAN SA NE MANDRIM CU EL
redactia@ziare.com
Mandru ca sunt roman, pe Facebook
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Daca ajungi in Tulcea, oras situat pe 7 coline, la fel ca si Iasiul, dar ca si Roma, nu ai cum...
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mircea Eliade, unul dintre cei mai cunoscuti romani din lume si probabil cel mai mare istoric...
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
A dat America, tara tuturor posibilitatilor, pentru Romania si a venit la noi, sa traiasca...
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Somnul ratziunii naste monstri!

Domnul Victor mii de felicitari!
Cei care isi uita istoria sunt condamnatzi sa o repete!

 

a militat pentru reintoarcerea pe tron a principelui Carol

Asta spune tot ! si mai putem spune ca suntem mandri ca suntem romani- nu DACI - cand ne tradam intre noi si aducem niste venetici sa ne conduca tara.

Iuliu Maniu

A fost unul dintre cele mai puternice spirite, cu puternica sa personalitate a marcat sfera politica din Transilvania si Romania, pe toata perioada in care a activat in politica. A mutit asa cum a trait, fara compromisuri. Daca treceti pe la Sighet, il veti simti!

 

un oportunist indecis pe care l-a durut in *** de romania

s-a trezit la realitate pe la 12:45 si in final a cazut ca musca-n lapte cum era de asteptat

 

MARE atentie la propaganda mizerabila a greco-catolica ...

1. Iuliu Maniu este un tradator de neam si tara.
2. Iuliu Maniu a fost un sclav care a vindut Romania austro-ungarilor si vaticanului
3. Iuliu Maniu este gasit in dosarele serviciului roman de spionaj din 1 razboi mondial ca un tradator.

 

pt. vasilica

bine zici ca a fost tradator si sclav al austro-ungurilor! dar mai bine sclav decit sarac si hot!!! tot el a spus ca ne-am unit cu tigania! in ziua de azi ne ducem in toate directiile prin lume numai sa gasim pituta! asa ca mai lasa cu nationalismul asta de doi bani!!! se *** occidentul pe noi ca nu avem nici cultura nici caracter!

Se pare ca...

era omul MI6 (serviciul secret britanic) in Romania. Nume de cod: Tom. Incontestabil, a fost un mare politician, dar, cand Maresalul l-a rugat sa preia "fraiele" Romaniei, alaturi de alte forte politice, a spus pas. Si la procesul Maresalului, s-a facut ca nu prea stie de discutiile cu acesta. Cam jenant! Politician, ce vrei?!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor