Ziare.com
1161Comentarii
2425Likes
1098Shares
MANDRU CA SUNT ROMAN

Mandru ca sunt roman: Nicolae Titulescu, romanul care dadea candva lectii Europei

Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 11:59

   

Mandru ca sunt roman: Nicolae Titulescu, romanul care dadea candva lectii Europei
Nici o personalitate romaneasca n-a fost vreodata asa bine reprezentata la nivel european ca Nicolae Titulescu, om politic de vaza in tara noastra, deputat, ministru in mai multe guverne si ajuns cunoscut in afara granitelor mai ales dupa ce fusese numit reprezentant al Romaniai la Liga Natiunilor de la Geneva, in anul 1921.

Presedinte de doua ori consecutiv la Liga Natiunilor

Liga Natiunilor este precursoarea actualei ONU, fiind infiintata la sfarsitul Primului Razboi Mondial, cu acelasi scop de a veghea pentru mentinerea pacii si bunelor relatii intre popoare.

Liga parea sa aiba un rol determinant in lume, daca n-ar fi fost subminata indeosebi de Germania, iar apoi si de alte tari: Japonia, Italia, Spania. Declansarea celui de Al Doilea Razboi Mondial a marcat esecul acestei organizatii.

In anii '20 si la inceputul anilor '30, in perioada de succes a Ligii, personalitatea cea mai marcanta s-a dovedit a fi romanul Nicolae Titulescu, ales de doua ori consecutiv presedinte al acestei organizatii, in 1931 si in 1932.

In aceasta calitate, a militat pentru inviolabilitatea frontierelor, asa cum au fost stabilite prin tratatele de pace, pentru raporturile de buna vecinatate si egalitate in drepturi intre statele mari si mici - chiar si cele foarte mici - si, mai ales, pentru prevenirea agresiunii.

O piedica in calea lui Hitler

Politica sa impaciuitoare mergea pana acolo incat nu refuza dialogul nici macar cu URSS, tara considerata proscrisa de intreaga Europa - lucru care i s-a reprosat de altfel.

Dar nu de aici i s-a tras raul. El era opozantul principal al revizionismului german, aparut odata cu instalarea la putere a lui Adolf Hitler.

Conceptul despre colaborarea europeana a lui Titulescu si influenta pe care o avea in cele mai inalte cercuri politice ale continentului stateau ca o stavila in drumul demarat de nazism, pentru pregatirea agresiunii.

Este cert ca Hitler a hotarat eliminarea lui din viata politica, dar nu cunoaste nimeni caile prin care, in mod indirect, a influentat in acest sens politica romaneasca. In orice caz, in 1936, regele Carol al II-lea s-a aliniat rapid cercurilor de dreapta din tara, aflate in stransa legatura cu cele de la Berlin.

Pe neasteptate, regele hotaraste indepartarea lui Nicolae Titulescu din toate functiile detinute la acea vreme si determinarea lui sa paraseasca tara. Titulescu pleaca in Elvetia, apoi in Franta.

Persoana privata

Nu intamplator, in acelasi an 1936, Germania hotaraste sa ignore cele convenite la incheierea pacii si trece la remilitarizarea Renaniei. Era un test cu care Hitler incerca reactia Europei la initiativele sale belicoase.

Testul i-a reusit. Franta asista pasiva la aceasta situatie, fara sa-si dea seama ca va ajunge una dintre pricipalele victime ale agresorului. Nici Anglia n-a reactionat.

Circuland ca simpla persoana privata prin Europa, Titulescu n-are alta cale de actiune decat prelegerile. Le foloseste din plin, iar lumea care il cunoaste si il respecta ii asculta cuvintele. Vorbeste la 11 aprilie 1937 la Cap Martin, Franta, apoi tine cateva conferinte la Londra in iunie al aceluiasi an, este primit sa tina un discurs in Camera Comunelor, vorbeste la Oxford, la Cannes.

Este obsedat de ideea intangibilitatii frontierelor, a bunelor relatii de vecinatate, a neinarmarii. Sesizeaza faptul ca butoiul cu pulbere al Europei se afla in Peninsula Balcanica si ca trebuie protejata pe cale diplomatica integritatea tarilor din aceasta zona, aflata in pericol.

Are in vedere Iugoslavia si Romania, iar acestea se petreceau nu cu mult inainte de incheierea pactului Ribbentrop-Molotov si de dictatul de la Viena, care au lovit greu Romania.

Viziunea

Eminentul diplomat avea o viziune perfecta, dar i se taiasera aripile. In a doua jumatate a anilor '30, se agraveaza starea de sanatate a romanului aflat in exil. Din ce in ce mai bolnav, continua sa tina prelegeri, fara sa poata impiedica demararea agresiunii, pe care o prevazuse, dar n-o putuse stavili.

Apuca sa vada chiar inceputul marii conflagratii, dar trece in nefiinta la 11 martie 1941, in Franta. Diagnosticul bolii de care suferea a fost totdeauna prezentat confuz, fapt pentru care s-a lansat inca din acea vreme ideea ca serviciile de spionaj germane i-au aplicat doze aducatoare de moarte. Cand e vorba de spionaj, poti presupune orice, dar niciodata nu poti dovedi ceva concret.

Inmormantat in Franta, ramasitele pamantesti au fost aduse in tara abia in 1992 si reinhumate in curtea unei biserici de langa Brasov.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 15862 ori

PROPUNE UN ROMAN SA NE MANDRIM CU EL
redactia@ziare.com
Mandru ca sunt roman, pe Facebook
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Daca ajungi in Tulcea, oras situat pe 7 coline, la fel ca si Iasiul, dar ca si Roma, nu ai cum...
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mircea Eliade, unul dintre cei mai cunoscuti romani din lume si probabil cel mai mare istoric...
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
A dat America, tara tuturor posibilitatilor, pentru Romania si a venit la noi, sa traiasca...
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Titulescu ne-a usurat de 100 miliarde $

V-ati pus vreodată intrebarea de ce comunistii l-au preamarit pe Titulescu ? Ba chiar o stradă din capitală ii purta numele in Epoca de Aur.
El este cel care a avut ideea "genială" de a trimite tazaurul national la..rusi, combătand asiduu variantele către alte tări !

 

S-avem pardon,

dar primul ministeriat al lui Titulescu(la finante) a debutat la 10 iulie 1917,data la care tezaurul era de multa vreme in Rusia!

Curata subtilitate la ziare.com

Ramona Constantin figureaza in galerie ( si nu prea inteleg de ce)intre doi asi ai zborului!:)))

Rectificare cu scuze : BNR in loc de Tezaur

Primul transport al Tezaurului a avut loc intre 12-14 decembrie 1916. Al doilea la inceputul anului 1917.
La 18 iulie 1917, Consiliul de Miniștri hotăra, la propunerea lui Nicolae Titulescu, atunci ministru de finanțe, strămutarea sediului și avutului Băncii Naționale in Rusia. S-au făcut pregătiri pentru transportarea valorilor BNR in Rusia, precum și a celor aparținand Casei de Depuneri și altor instituții publice și particulare. Incărcarea trenului care avea să conțină noul transport s-a făcut in perioada 23 – 27 iulie 1917, in seara aceleiași zile pornindu-se spre Rusia.
Trenul avea 24 de vagoane, din care trei vagoane reprezentau valorile Băncii Naționale, cu o valoare declarată de 1.594.836.721,09 lei, dintre care aur efectiv in valoare de 574.523,57 lei, arhiva evaluată la 500.000 lei, iar restul reprezentand titluri, efecte, depozite și alte valori. Valorile Casei de Depuneri ocupau 21 de vagoane, respectiv 1.661 de casete, al căror conținut era estimat la circa 7,5 miliarde lei.
Trenul a ajuns la Moscova la 3 august 1917.
Aliosa si Ivan i-au fost recunoscători si l-au acceptat ca personalitate.

Ma mandresc cu inaintasii nostrii dar ii ff-uu-tt in gat

pe toti politicienii comunisti,psd-isti si usl-isti de la 1945 incoace.Ma ghi-s pe ei de fanarioti,Kakarai si Plagiatori.mmmuiiieee usl-ului

De-acord, Kanata

Nu stiu daca el a avut ideea trimiterii tezaurului in Rusia, dar Titulescu e descris de catre toti marii politicieni ai vremii in culori prea putin magulitoare. A, ca a fost seful Ligii Natiunilor? Acolo erau alte interese, care nu tineau nici de verticalitate, nici de inteligenta. Sa nu uitam ca si Adrian Severin a fost, la un moment dat, presedintele Adunarii Parlamentare a OSCE.

Domnu' Pitigoi, exista romani de care merita sa fim mandri. Da' mai selectiv, asa, nu doar pentru ca au fost cunoscuti.

Ok ???dar Kakarau si cu Copy&Pasty ce pagube ne-a adus???

Am ratat intrarea in Schengen,am pierdut peste 5 miliarde euro prin devalorizarea leului si ne-a descredibilitat in toata lumea.De asta eu ii ffuut in gat pe uslinosi

Anecdota dezvăluie...

Itic supărat si avea de ce...Avea ulcer,era sărac si nu se putea insura.Si nici Rasela nu-l "vedea"cum ii făcea cu.rte!
Află că există un vraci ce il poate face bine de ulcer si merge la el.Acesta ia o carte de pe un raft,deschide la o pagină si conchide:vei bea o lună de zile,numai apă de la izvor!Trece timpul si Itic este iarăsi bine.Sănătos dar fără bani?Si-ntr-o doară,
se duce iar la vraci..-Esti sărac?Si ii citeste din carte:joacă la risca si vei castiga!
Joacă si castigă multi bani.Sănătos,bogat,dar Rasela
tot nu-l vedea..Ei,hai la omul cu cartea aceea.-Nu pică Rasela?Citeste din carte si il povătuieste.-O
inviti la o plimbare pe lac.Răstorni barca si o salvezi de la inec.Asa face Itic si Rasela il acceptă.
Dar Itic vrea să afle,ce cartea are vraciul!
-Cartea e una de Proverbe Romanesti!Uite,erai bolnav de ulcer...Si proverbul spune CĂ"ulcerul nu merge de
multe ori la apă"!Nu aveai bani si proverbul spune:
"riscă si vei castiga""Rasela nu te voia si proverbul
spune CĂ "ai scăpat din lac in putz(ă).."
Ce PROVERBE au romanii si ce mandri pot fi dacă le cunosc si aplică!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor