Marele razboi care a incetat in ziua de 11, luna a 11-a, la ora 11

Marti, 11 Noiembrie 2014, ora 07:56
7682 citiri
Marele razboi care a incetat in ziua de 11, luna a 11-a, la ora 11

Printr-o coincidenta bizara, ostilitatile Primului Razboi Mondial au incetat la data de 11 noiembrie 1918, la ora 11:00. Atunci a intrat in vigoare armistitiul adoptat de fortele Antantei si Germania, intr-un vagon-restaurant apartinand statului major al generalului Foch si stationat in padurea Compiegne, la 80 km de Paris.

Documentul a intrat in vigoare, dupa ce fusese semnat cu cateva ore inainte in respectivul vagon de cale ferata, dar dificultatile de comunicare, unele neintelegeri precum si refuzul unor comandanti de a se supune ordinului de incetare a focului au facut ca luptele sa mai continue sporadic cateva ore. Au murit astfel inutil 3.000 militari, iar 11.000 au fost raniti, pentru o cauza care nu mai avea obiect.

Ultimul soldat cazut la datorie a fost americanul Henry Gunther, care a primit un glont in cap cu 60 de secunde inainte de intrarea in vigoare a armistitiului. Ultimul canadian cazuse in razboi cu doua minute mai devreme, ultimul francez cu 45 de minute inainte de intrarea in vigoare a respectivului armistitiu, iar ultimul britanic cu o ora si jumatate.

Ce prevedea armistitiul

Armistitiul insemna incetarea focului in termen de sase ore de la semnare, dar continea prevederi pe care Puterile Centrale (Austro-Ungaria, Germania, Turcia, Bulgaria) trebuiau sa le indeplineasca numaidecat, pana la semnarea Tratatului de Pace:

 • Evacuarea imediata a tarilor invadate: Franta, Belgia, Luxemburg, precum si a teritoriului francez Alsacia-Moselle, pentru acesta din urma acordandu-se un termen de 15 zile. De asemenea, evacuarea unor teritorii riverane Rinului, care vor fi administrate de trupele de ocupatie.
 • Abandonarea pe loc si in buna stare a intregului material de razboi german. In retragerea sa, inamicul nu va evacua niciun locuitor de pe teritoriile invadate.
 • Inamicul va preda puterilor invingatoare 150.000 vagoane de cale ferata si 5.000 de mijloace auto de transport (camioane).
 • Toate trupele germane aflate pe teritoriile care apartin sau au apartinut inainte de razboi Imperiului Austro-Ungar, Regatului Romaniei si Imperiului Otoman vor fi retrase in limitele frontierelor Germaniei, asa cum erau ele inante de 1 august 1914.
 • Vor fi evacuate toate trupele aflate in Africa Orientala si vor fi predate Aliatilor toate submarinele ce apartin Grmaniei.
 • Alte armistitii

  Puterile Centrale n-au putut sa-si mai pastreze autoritatea interna, cand incepusera sa se prabuseasca, iar capitularea devenea inevitabila si, ca urmare, unele incheiasera deja armistitii separate, una cate una.

  Cel dintai armistitiu separat l-a semnat Bulgaria, la 29 septembrie 1918. Dupa o luna, a urmat Imperiul Otoman, iar la 3 noiembie, Austro-Ungaria trimitea comandamentului italian emisari cu un steag alb. Mai ramanea Germania, care urma sa semneze in padurea Compiegne.

  Astfel au incetat ostilitatile Primului Razboi Mondial, dar pana la incheierea pacii, mai bine zis a pacilor, a mai durat circa un an.

  A fost semnata cate o pace separata, astfel: Tratatul de la Versailles cu Germania, Tratatul de la St. Germain cu Austria (separat de Ungaria ca semn clar privind destramarea imperiului), cel de la Trianon cu Ungaria, la Neuilly cu Bulgaria si la Sevres cu Imperiul Otoman.

  Incheierea Primului Razboi Mondial a insemnat prabusirea a patru imperii: Germania, Austro-Ungaria, cel Otoman si cel Rus.

  Bibliografie: Enciclopedia Larousse, Eniclopedia Bratannica

  Citeste si:
  Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
  Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
  Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....
  Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
  Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
  Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că este nemulţumit de modul în care se comună în coaliţie, aşteptând mai mult fair-play din partea partenerilor. Cîţu susţine...
  Comentarii
  Sile this Millennium
  rank 5
  errata STEFAN ZWEIG
  Sile this Millennium
  rank 5