Mihail Frunze, parintele uitat al Uniunii Sovietice (I) - Documentar

Luni, 22 August 2011, ora 21:53
6529 citiri
Mihail Frunze, parintele uitat al Uniunii Sovietice (I) - Documentar

Un lider al statului sovietic, inca elogiat de comunistii nostalgici, Mihail Frunze, a fost unul din cei care au pus fundatia Uniunii Sovietice. A readus sub control bolsevic regiuni vaste cucerite de forte contrarevolutionare anticomuniste si dupa inlaturarea amenintarii prezentate de ele a semnat in 1922 actul prin care se forma colosul de la rasarit.

A fost considerat pe buna dreptate si parintele spiritual al Armatei Rosii definitivand o doctrina militara specifica care punea pe accent pe gandirea ideologica si actiunea armata.

Figura impozanta a partidului comunist, erou de razboi si teoretician militar, Mihail Frunze a impus reorganizarea fortelor militare ale Armatei Rosii, crearea unui sistem de comanda foarte centralizat si o mai buna pregatire a trupelor.

Imbinarea doctrinei comuniste cu cea militara

Impamantenirea ideologiei marxiste in mintea soldatului individual era vazuta de Frunze ca avand o importanta capitala, deoarece astfel ii oferea directie si vointa de lupta. Armata urma sa fie pregatita mai ales in actiuni ofensive, motivata in principal de principiile marxiste ale revolutiei mondiale.

A semnat carti de o importanta monumentala pentru dezvoltarea ulterioara a armatei, indicatiile si solutiile sale gasind aplicatii practice in sfera militara.

A abordat problema de comanda aparuta datorata interferentei politicului in aria militara, dezvoltand o doctrina militara unificata. In calitatea de ministru al Apararii in noul stat sovietic ordona construirea de academii militare specializate, trecand la modernizarea armatei.

Mostenirea lui Frunze salveaza Uniunea Sovietica in Al Doilea Razboi Mondial

Cea mai mare contributie a sa a fost conceptul de razboi total adaptat statului sovietic. Experienta sa militara si invataturile marxiste l-au condus catre o singura concluzie. Intreaga tara trebuia sa fie in orice moment pe picior de razboi si pregatita sa initieze sau sa raspunda unui atac militar.

Conceptul de angrenare totala al resurselor umane si materiale ale statului sovietic in eventualitatea unui conflict si mentinerea armatei intr-un grad ridicat de alerta a devenit politica de stat. Daca ne gandim ca victoria din Al Doilea Razboi Mondial se datoreaza in parte asimilarii acestui mod de gandire, ne dam seama de magnitudinea influentei avute de Mihail Frunze.

Copilaria viitorului revolutionar si comandant militar

Tatal lui Mihail Frunze era un roman originar din estul Nistrului. Slujba acestuia de medic in armata tarista l-a purtat departe de casa fiind stationat tocmai in Asia Centrala. La finalul stagiului militar, el decide sa ramana in Bishkek, capitala Kargastanului de astazi, unde isi intemeiaza o familie alaturi de o localnica.

In 1885 se naste viitorul lider comunist, Mihail Frunze. Dupa o copilarie dificila, marcata de moartea prematura a tatalui si a dificultatilor financiare, Frunze urmeaza cursurile Universitatii Politehnice din Sankt Petersburg. In studentie incepe sa adere la idealul marxist.

A facut parte din diferite organizatii studentesti ce aveau un caracter revolutionar inainte de a se inscrie in Partidul Social-Democrat al Muncii din Rusia, precursorul partidului comunist rus.

In 1903 a avut loc ruptura ideologica a formatiunii pornita de la neintelegerile dintre Lenin si Iulius Martov. In timpul Celui De-Al Doilea Congres din Londra, Frunze alaturi de alti membri proeminenti ca Iosif Stalin si Grigori Zinoviev au fost alaturi de Lenin in formarea factiunii bolsevice.

Actiuni impotriva statului si condamnari

In 1905 a condus revolta muncitorilor din Shuya si Ivanovo si in acelasi an a avut un rol important in desfasurarea Rascoalei din Moscova, unde a luptat impotriva fortelor guvernamentale.

Din cauza actiunilor sale reactionare este arestat si primeste nu una, ci doua condamnari la moarte. Insa, sentintele ii sunt comutate in urma protestelor din partea sustinatorilor bolsevici.

Primeste in schimb ani grei de inchisoare, iar dupa savarsirea pedepsei urma sa fie exilat permanent in Siberia. Dedicatia pe care a aratat-o fata de idealurile comuniste chiar si incarcerat a adus respectul si aprecierea din partea liderilor bolsevici.

Evadarea din Siberia

Insa, ideea de a petrece restul vietii in paradisul inghetat al Rusiei nu prea il incanta si fiind martor al subrezirii guvernarii tariste ca urmare a Primului Razboi Mondial decide in 1916 sa scape din surghiun.

Intra in contact cu bolsevicii, care in loc de o primire calduroasa si o strangere de mana il trimit, la propriu, in linia intai. Astfel, ultimele luni ale Primului Razboi Mondial i-a petrecut in armata tarista ce apara orasul Minsk, conducand operatiuni de agitatie politica. In acel moment un singur denunt il despartea pe el de plutonul de executie.

Dupa abdicarea tarului in urma Revolutiei din Februarie 1917 ajunge sa conduca grupurile civile de aparare ale orasului. La sfarsitul anului, in timpul Revolutiei din Octombrie impotriva guvernului provizoriu instalat organizeaza si conduce un grup de 2.000 de luptatori in Moscova.

Nu rata partea a doua a documentarului despre Mihail Frunze, ce va fi publicata marti

Citeste si:
UPDATE Filmul agresării consilierei USR din Mogoșoaia de către ”colegi” de la PNL și PMP. "Vă las în căruț cu rotile" VIDEO
UPDATE Filmul agresării consilierei USR din Mogoșoaia de către ”colegi” de la PNL și PMP. "Vă las în căruț cu rotile" VIDEO
Un consilier local ales pe listele USR în localitatea Mogoșoaia, ar fi fost agresat de doi colegi de consiliu local, membri PMP și PNL, în cadrul unei ședințe de comisie ce a avut loc...
Mesajul ministrului român de Externe pentru rușii care vor să vină la Deveselu. Care este situația diplomaților români din Ucraina
Mesajul ministrului român de Externe pentru rușii care vor să vină la Deveselu. Care este situația diplomaților români din Ucraina
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi, 27 ianuarie, că scutul de la Deveselu nu este o amenințare pentru Rusia, lucru de care se pot convinge oficialii de la Moscova făcând o...