Mita Biciclista, nonconformista care sucea capetele bucurestenilor

Sambata, 08 Noiembrie 2014, ora 20:22
13703 citiri
Mita Biciclista, nonconformista care sucea capetele bucurestenilor
Foto: Deieri Deazi

In prima parte a secolului trecut, cand nonconformismul era condamnat de societate, dar si de cler, in patriarhalul Bucuresti si-a facut aparitia o figura cel putin excentrica: o femeie deosebit de atragatoare, unii spun chiar frumoasa, parcurgea zilnic calea Victoriei, de la un capat la celalt si inapoi, pe bicicleta.

Era o premiera. Niciodata pana atunci o femeie n-a indraznit sa incalece bicicleta in capitala Romaniei si sa se expuna astfel in vazul lumii. Reactia era diferita. Femeile roseau, barbatii holbau ochii, dar cei mai revoltati erau reprezentantii clerului.

Pe preoti ii deranja indeosebi faptul ca, in sportul ei ciclist, purta pantaloni, ceea ce conform canoanelor nu era admis pentru o femeie. Ca urmare, a fost afurisita cu forme in regula.

N-a deranjat-o si si-a continuat cursele cicliste pe calea Victoriei, convinsa ca va atrage atentia, ceea ce s-a si petrecut, in ciuda faptului ca, la inceput, n-o cunostea nimeni.

Maria Mihaescu provenea dintr-o comuna prahoveana, unde se nascuse in 1885. Nu se stie exact cand a sosit in Bucuresti, dar este cert ca a atras atentia multor barbati de seama ai vremii. In palmaresul ei figureaza nume cu rezonanta, ca Octavian Goga, pictorul Nicolae Grigorescu sau doctorul Nicolae Minovici, cel care a infiintat serviciul de salvare.

Nu se stie cat de apropiate erau diferitele ei legaturi, dar de acesta din urma era foarte atasata, de vreme ce, numai ca sa-i ramana lui fidela, se zice ca ar fi respins cererea in casatorie pe care i-a adresat-o regele Portugaliei, Manuel al II-lea, conform Wikipedia.

Cele mai multe informatii despre biciclista Maria Mihaescu ne-au ramas in insemnarile ziaristului George Ranetti, ale carui atentii ea nu le-a acceptat. Nu stia bietul ziarist ca ii este concurent regele Manuel.

De ciuda, Ranetti i-a nascocit o porecla care a facut-o celebra in intregul oras: Mita Biciclista. Si asa a ramas. S-a invatat rapid cu luxul, daca tinem seama ca pranzea si cina aproape zilnic la Athenee Palace, iar atunci cand nu folosea bicicleta, se deplasa prin oras numai cu birja.

Acelasi Ranetti pretinde ca avea unele legaturi chiar si cu regele Ferdinand, care i-a daruit o casa in stil baroc, declarata astazi monument de arhitectura. Casa se gaseste in strada Biserica Amzei din Bucuresti.

In afara de casa, nu exista si documente care sa confirme respectiva lagatura, dar de pe urma ei i s-a tas cea de-a doua porecla, ajunsa si asta de pomina: Mita Cotroceanca.

Si-a continuat viata de lux chiar si atunci cand, imbatranind, n-a mai avut alte venituri decat numai chiria de la casa in stil baroc daruita de regele Ferdinand. Dar, odata cu nationalizarea imobilelor de catre regimul comunist, a ramas si fara aceste venturi.

A trait 83 de ani, pana in 1968, cand a murit saraca, dar in casa ei, de unde noul regim n-a evacuat-o, asa cum obisnuia cu altii.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#documentar Mita Biciclista, #Octavian Goga poet, #Nicolae Grigorescu pictor , #documentar