Monica Lovinescu - In Memoriam

Duminica, 20 Noiembrie 2011, ora 13:54
7030 citiri
Monica Lovinescu - In Memoriam
Foto: timesonline

Daca ar fi trait, in acest plumburiu noiembrie, Monica Lovinescu implinea 88 de ani. E mai mult decat dureros cand un suflet altruist si de mare valoare isi lasa semenii. Rare sunt reperele pe care divinitatea le planteaza in gradina umanitatii. De aceea, pentru acesti impecabili profesori de moralitate uitarea omeneasca nu trebuie sa functioneze.

Este un pacat insusit si implacabil. Ne ascundem rusinati, incercand sa cautionam vina cu putin credibilul "asa e datul". Om de litere, ziarist, critic literar, cunoscut comentator radio, Monica Lovinescu a avut o dubla misiune. Sa cinsteasca aura unui ilustru nume si sa despovareze spiritualitatea poporului sau greu incercat de totalitarismul comunist.

A reusit cu magna cum laude. Nimeni si nimic nu i-au putut intina constiinta si constienta. Acelea de a mentine vie speranta unei natiuni cumplit asuprite, ce s-a lovit decenii de-a randul cu capul de zidul unor capiati. Marea doamna Lovinescu a slujit un ideal fara emfaza, dar si fara compromisuri. A ajutat-o un nivel de profesionalitate maxim.

Intr-o neobosita lupta cu sistemul politic din enclava numita Romania de dinainte de 1989, teritoriu concentrationar, un Auschwitz fara crematorii, riscand sa se transforme intr-o suprafata de care s-ar fi putut interesa in final doar antropologii.

Frumusetea interioara a Monicai Lovinescu s-a manifestat multiplu si sub forme variate. Stau marturie cartile publicate: "Unde scurte", "Intrevederi cu Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Stefan Lupascu si Grigore Cugler", "Jurnal", "La apa Vavilonului" etc.

Dar si emisiunile bisaptamanale de la Radio Europa Libera. "Actualitatea culturala romaneasca" si "Teze si antiteze la Paris" erau prilejuri de mangaiere launtrica pentru ascultatorii din tara. Vocea sa cu timbru usor baritonal oblojea tristeti, neajunsuri, frustrari pentru care contenirea parea sa nu mai vina niciodata.

Impreuna cu sotul, poetul, publicistul si omul de radio, Virgil Ierunca, alcatuiau un cuplu desavarsit de predicatori pentru inima si minte. Imi amintesc de un comentariu al Monicai Lovinescu, avand ca tema arestarea scriitorului Dan Petrescu de catre regimul de la Bucuresti.

Editorialul trasmis pe calea undelor in noiembrie 1989 a fost un exemplu de perfectiune gazetareasca. Imposibil sa nu fie remarcate originalitatea si acuratetea ce insoteau textul rostit la microfon. Avea o dictie, de asemenea, fara cusur, provenita din experienta acumulata pe vremea cand era asistenta lui Camil Petrescu in cadrul seminarului de teatru condus de acesta.

Multitudinea de calitati ale remarcabilului om de cultura Monica Lovinescu a fost potentata de cutezanta. Ea insasi declara ca adevaratul curaj este cel fara speranta. Totusi, nadejdea unui popor caruia ii dedica intreaga putere de munca constituia crezul sau suprem.

Dincolo de blestemata cortina de fier, spiritul neamului trebuia sa ramana liber si curat. In frazele despre disidentul Dan Petrescu, dintr-un interviu aparut in 1988 in Le Figaro, Monica Lovinescu il cita astfel: "Daca poporul nu se exprima, s-a terminat cu tara. Trebuie sa alegem intre reintegrarea in Europa si barbarie."

Nimic mai adevarat. La aceste idei subscriau fara sovaire Dorin Tudoran, Paul Goma, Mircea Iorgulescu, Doina Cornea, Mircea Dinescu s.a. Lor li se adaugau alti 80 de scriitori romani din exil.

Randurile de fata ii sunt indatorate Monicai Lovinescu, unei personalitati de o probitate morala impecabila, care s-a impotrivit cu obstinatie unei stapaniri damnate, ce transformase Romania intr-o insula de nonsensuri. Mult mai bine au zugravit in cuvinte aceasta figura proeminenta a culturii noastre doua condeie de referinta din publicistica actuala.

"Monica Lovinescu reprezinta o rasa aproape disparuta: credincios practicant al luciditatii morale; un om gata sa moara pentru un principiu, pentru o convingere." (Cristian Tudor Popescu).

"Inainte de 1989, Monica Lovinescu a fost vocea celor care nu puteau sa aiba o voce." (H.R. Patapievici).

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#documentar Monica Lovinescu , #documentar