O zi neagra in istoria Romaniei: 6 septembrie 1940 Documentar

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 07:57

   

O zi neagra in istoria Romaniei: 6 septembrie 1940 Documentar
In acea zi tulbure de 6 septembrie 1940, abdica aventurosul rege Carol al II-lea in favoarea fiului sau, tanarul voevod Mihai, care la nici 19 ani, devenea rege aproape fara prerogative. Acestea erau atribuite, in cea mai mare parte, generalului Ion Antonescu.

Romania se proclama oficial stat national-legionar.

Surghiunitul de la Bistrita

Abdicarea s-a produs la presiunea strazii, a factorilor politici, dar si a unor influente din afara. Tara vuia de nemultumire. Teritoriul ii fusese sfartecat.

Cu cateva luni inainte, urmare pactului Ribbentrop-Molotov, sovieticii intrasera cu forta in Basarabia si in nordul Bucovinei. Profitand de slabiciunea politicii romanesti, Ungaria a reusit in august 1940 sa obtina "pe cale pasnica" o jumatate de Ardeal, ajungand cu granita pana nu departe de Brasov. Numaidecat, Bulgaria a revendicat Cadrilaterul, din sudul Dobrogei.Evenimentele l-au determinat pe premierul Ion Gigurtu sa demisioneze la 4 septembrie, iar incercarea regelui de a forma un nou guvern s-a izbit de refuzul tuturor factorilor politici ai tarii.

Fortat de imprejurari, regele a facut apel la dusmanul sau inversunat, generalul Ion Antonescu, ulterior maresal, aflat la acea data cu domiciliul fortat la manastirea Bistrita (cea din nordul Olteniei, nu cea din Moldova) unde il trimisese, conform propriilor sale cuvinte, "gratia majestaii sale".

Ultima solutie au fost legionarii

Merita reamintit cu acest prilej motivul surghiunului. Cu un timp inainte, Ion Antonescu fusese invitat la o receptie oficiala, unde urma sa participe regele, impreuna cu faimoasa Elena Lupescu.

Antonescu nu putea refuza invitatia regala, dar nici nu s-a prezentat, fapt pentru care, a doua zi, a fost invitat la Palat ca sa dea explicatii. Explicatia a circulat atunci, din gura in gura, in intreg Bucurestiul, ca o sintagma antologica: "Majestate, eu nu pot face conversatie cu o tiitoare". Replica regelui a fost exilul.

Dar, la acel inceput de septembrie negru, regele si-a calcat pe inima si a chemat la Palat recalcitrantul de la Bistrita, propunandu-i sa formeze un guvern. Antonescu n-a refuzat, iar regelui i s-a parut pentru cateva ceasuri ca este salvat.

Numai ca nicio personalitate de vaza a tarii nu s-a aliniat atunci langa Antonescu, sa se faca ministru. Trebuie inteles ca, in acea vreme, nu era ca acum, cand orice anonim poate fi facut peste noapte demnitar, daca ii satisface toanele premierului de la palatul Victoria.

Atunci, nu puteai fi investit fara anumite state de serviciu consacrate, fara galoane, fara notorietate si fara o probitate recunoscuta de societate. Ei bine, nicio persoana cu asemenea calitati nu s-a aliniat langa Antonescu, sa guverneze cu el, intr-un moment cand tara era mutilata iar Europa pregatita de explozie.

Antonescu n-a obtinut decat acceptul capeteniei legionare, Horia Sima, cu conditia ca regele sa abdice, fiind considerat vinovat de moartea unor legionari.

Urmarit ca in filme

Cu acest raspuns, s-a intors Antonescu la rege in seara de 5 septembrie, adaugand si propria sa conditie, ca el, Antonescu, sa preia principalele prerogative regale, inclusiv titlul de "conducator al statului".

N-a fost usor pentru Carol al II-lea. A contactat din nou factorii politici, a invocat riscurile pentru tara in cazul cand legionarii preiau puterea, le-a explicat pericolul unor noi invazii straine, n-a exclus nici primejdia disparitiei statului. Toti s-au aratat inflexibili.

Catre dimineata, regele a semnat Inaltul Decret de abdicare si a plecat fara intarziere, cu un tren special, urmarit ca in filme de dusmanii sai legionari, care erau hotarati sa-l asasineze. Din fericire, a depasit in ultimul moment frontiera iugoslava.

A doua zi, a fost uns la Patriarhie si incoronat tanarul rege Mihai I, langa care s-a postat Antonescu sigur pe el, fara sa banuiasca macar ca acelui tinerel ii este dat sa hotarasca el singur, intr-o zi, soarta celui care-i rapea legitimele prerogative.

Antonescu s-a afisat imediat, alaturi de Horia Sima, in camasa verde a legionarilor. In scurt timp, prin capitala au aparut trupe germane in uniforma, blindate, iar din cer a inceput sa se auda vuetul avioanelor care prevesteau marele macel.

N-a trecut mult si a inceput rafuiala legionarilor cu evreii. Se apropia faimosul holocaust, despre care domnul Sova n-are cum sa-si aduca aminte, intrucat, la acea data, poate ca nu erau inca nascuti nici macar parintii d-sale.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14186 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Sneezy
rank 5
Domnule Pitigoi,
E bine ca se mai reamintesc episoade din istoria noastra. Dar interpretarile nu sunt batute in cuie. Doar cronologia.

Spuneti asa: "Numai ca nicio personalitate de vaza a tarii nu s-a aliniat atunci langa Antonescu, sa se faca ministru... Atunci, nu puteai fi investit fara anumite state de serviciu consacrate, fara galoane, fara notorietate si fara o probitate recunoscuta de societate. Ei bine, nicio persoana cu asemenea calitati nu s-a aliniat langa Antonescu, sa guverneze cu el, intr-un moment cand tara era mutilata iar Europa pregatita de explozie... Antonescu n-a obtinut decat acceptul capeteniei legionare, Horia Sima, cu conditia ca regele sa abdice, fiind considerat vinovat de moartea unor legionari."
Cam in felul asta s-au petrecut lucrurile.

Dar nu vi se pare ca tocmai intr-un moment foarte dificil pentru tara, personalitatile de vaza s-au fofilat, dovedind lasitate?
Poate Antonescu n-ar mai fi solicitat sa devina Conducator al statului si nici legionarii n-ar mai fi ajuns la putere.
Utilizator sters
@Sneezy
Personalitatile de vaza nu s-au fofilat. Au fost silite sa se retraga de catre o minte militara ingusta. Recte "maresalul".
inorog8
rank 1
panarama mica 2
S-au fofilat mai gura mare si ofilita.. Maniu care purta ciorapi de dama si avea niste "cele"de tendinte popo ce crezi ca avea sg in.. unde nici tu n-ai? citeste ceva din psihologia marelui maniu si mai discutam..
Utilizator sters
de vina e un popor murdar ,ticalos romanesc,,,,
care pune mereu vina pe rusi,americani,tigni,legionari,jidani,,,numai ca ei sant mereu victime,,,,un popor indoctrinat hotz si pervers,,,hai desfintzati-ma,,,,judecati istoria romaniei cu "daca si parca",,,romania nare istorie,,,tot va place sa fiti diferiti de restul lumii,,,hahahahaha romanii inteligenti,frumosi ,destepti si plini da calitati eu cred ca discriminati la astfel de calitati ar trebui sa dati bacalaureatul si doctoratul din oficiu la toti care pot dovedi ca au CNP,,,,,
inorog8
rank 1
tu - alta panarama
vorbesti dintr-un WC-u probabil .. si cand stai de-o viata in ele totul ti se pare de c..at.. Te inteleg.. Dar ce ai cu parintii tai? cu rudele.. fratii? Daca nu ai reusit nimic in viata du-te frate la cosul cu ratati.. mucles..
Utilizator sters
Triluu' Matale, Nea Pitigoi ...
...este incomplet ...

Este SI o Vorba :
"Paca_Paca, iute (incomplet ...), ca Pitigoiuu' ..."

Io stiu ca Pitigoii sunt de Talie Mica ...
Da' stiu si ca zboara Prea_Sus ca sa se teama de Pisici ... :)):)):))

De_Zbaterea Cestiunilor de Istorie Nationala, mai ales relativ recenta, este o Treaba Serioasa, ca Ori_CE De_Zbatere ... :)):)):))

Puteai inghesui Acolosa, in Articol :

1. Carol al II -lea a fost programat sa distruga Romania Mare si a avut Concursul *** al Majoritatii majoritatii Clasei "Politico_Decidente",
compusa in special din Indivizi de Joasa Conditie Umana, iesiti din Tiparuu’ Initiaa de dupa 1859,

cand s-a imbracat PESTE Giubeaua Turceasca, murdara de Sange si Djeg Moral, uscate de 500 de Ani de Dominatiune Salbatic_Turanic_Asiatica, Fracul Occidental ...

2. A fost ajutat in Cestia Asta de Agenta NKVD Elena Lupescu SI, mai_Ales, de Seful Spionilor, Moruzov ...

3. Prostia lui Antonescu

Vindicatia NU este Buna Politica, NICI cu Rusii, NICI cu Evreii ...

Este de Mirare ca a pus Sentimentele IN Politica, mai ales ca era Anglofil si a fost multa Vreme Atasat Militar la Londra ...

Deci, PUTEA sa vada Raporturile Ascunse de Forta in Lume ...

Sa le evalueze si calitativ si, mai ales, cantitativ, in special ale SUA ...

Pe Urma, NU a stiut si contracarat la Vreme, ca printre Legionari erau Multi Comunisti, care se bagasera intre ei, la Ordinuu' Moscovei ...

De Aia l-au impuscat pe Moruzov, aparent ca o Razbunare pentru Moartea Capitanului ... Anchetat, acesta ar fi aratat Complotul Sovietic in Romania ...

Trebuia sa ii tina in Frau pe Legionari, IMEDIAT dupa Septembrie 1940,

NU in Ianuarie 1941 ...

3. NU il mai ridica in Slavi pe Gangavuu', Mihai Viteza ...

Asta Nu a gandit o singura Data in Viata lui ... Mintea-i este neteda ... :)):)):)) SI, odihnita.

... A dat Lovitura de Stat de la 23 August, impins de Coana Ma-sa, pe care IAR, Prostia Antonesciana a lasat-o langa el ...

AIA il ura pe Antonescu, pen'ca ii trimitea pe Front pe Toti, To'arasi Ofiterii din Garda care o ... :)):)):))

AIA ura si dispretuia Poporul Roman si a vrut ca Stalin sa il lase pe Ta-suu' pe Tronul Grecieie si pe Fiu-suu' pe al Romaniei ...
Utilizator sters
Triluu' Matale ... :)):)):))
Ca a facut Actul de la 23 August 1944 a fost SI Bine, SI Rau ...

Bine ca am scapat de Destramare ...

RAU ca am pierdut 150 000 de Soldati Romani, TRADATI de Regele LOR ...

Aia a fost Capitualre, NU Armistitiu ...

Armistitiul s-a facut la 12 Septembrie 1944, si TREI Saptamani, Rusii au tot luat Prizonieri Romani ...

Antonescu tocmai primise Telegrama de la Stalin si putea NEGOCIA cu Stalin ... Telegrama a fost pitita de un Zmeker Roman vandut multora, Niculescu Buzasti, de la MAE, Sectia Cifru ... la Instigatiunea lui Maniu ...

Ii era frica "Notarului Politic Comunal" ca ramane fara de Coledzi ... :)):)):))

Stalin il respecta ca Militar SI Om ...

Ca Dovada, l-a tinut intr-o Datcha pana EXACT la 9 Mai 1945 ... NU stia CE Arme are Hitler si il pastra in Rezerva.
arissro
rank 5
Ziua nu a fost neagra,pe cat dezastraoasa a fost vara
Carol II lea, procupat de sine insusi si fara capacitatea de a gestiona situatia a facut ce trebuia sa faca.
Situatia era de-a dreptul dezastraosa, peste 40% din teritoriu patriei pierdut ,500 000 de refugiatii care veneau din teritoriile ocupate, oameni disperati si care trebuiau sa fie ajutati. cu cizma ruseasca si svastica nazista in coasta,lasi s-au ascuns si cineva trebuia sa isi asume o responsabilitate in fata tarii si istoriei.
Utilizator sters
romanii un popor murdar ,las,hotz,criminal,,,plebeu
isi merita numele in care isi sacrifica eroii oameni de caracter omoriti la sighet in inchisori cu o duritate iesita din comun dublata de o ura nemaintilnita +prostie maxima si banditi fachind averi si copii lor inca la cirma tzarii asa ca de unde vorbiti de istorie la un popor murdar,,,,,,in rest povesti,,,,,hai datimi nota 1 ptca am avut curajul sa va arat oglindapui de daci pardon de draci ortodoxi,,,,,,,,,,hahahaha mars la bataie pt.apa sfintita,,,,si tras pe coate si genunchi,,,,,
inorog8
rank 1
tu - alta panarama
Tu din ce popor te tragi? iti insulti parintii mai r..at cu ochii orbi..
Beobachter
rank 3
A platit cu varf si indesat..
De carol renegatul pana si fiu-su nu mai vroia sa auda. A murit in mizerie cersindu-i bani.
Utilizator sters
Lol
Asta cred ca e alta istorie. Carol a murit putred de bogat. Inca mai exista probleme juridice legate de averea sa.
inorog8
rank 1
panarama mica 3
avusesi si tu odata dreptate.. La averi vad ca te pricepi.. ca in rest valeuuu valeuuu..
raulbaal
rank 5
nea piti _goi
antonescu a participat la acea receptie dar n-a bagat=o in seama pe lupeasca ,unu si doi ,de ce neagra ,pt ca salvat tara de la disparitia totala?interpretati istoria cum trebuie nu cum comanda bubulii astia sionisti !
ps acum e bine nu ,suntem in alianta care trebuie nu?intamplator e si germania si italia pe acolo?
raulbaal
rank 5
nea piti_goi
ps 2 sova n-o sti si nici parintii lui da'***' de unde stii ca doar n-oi fi de-o seama cu holocaustul!ori oi fi si ***' un pui de ovrei?
internet
rank 5
Daca privim retroactiv..
Daca privim retroactiv fapte istorice putem emite alte judecati.Daca privim in perspectiva situatiei de atunci,si trebuiau luate decizii atunci, lucrurile se mai schimba.Oricum nu este bine sa il vedem pe Antonescu zugravit numai in negru.Pe langa fapte condamnabile ,a avut totusi si fapte bune,si trebuie sa le prezentam si pe acestea.
Utilizator sters
Per ansamblu...
...Antonescu e un personaj negativ al istoriei. A tarat Romania intr-un razboi monstruos, atunci cand nici macar Hitler nu i-a mai cerut-o (dupa atingerea Nistrului), a acceptat Dictatul de la Viena fara sa cracneasca si a subminat cea mai sacra institutie a tarii, monarhia.
florinft
rank 5
Per ansamblu, esti complet pe dinafara
Mai citeste despre istoria romanilor inainte de a te apuca sa spui prostii. Dictatul de la Viena a avut loc inainte de venirea lui Antonescu la conducerea tarii. Iar cu "taratul tarii intr-un raboi monstruos" ai dat-o iar in bara. Razboiul era pentru reintregirea tarii.
inorog8
rank 1
panarama mica ...
Mai pigmeu cu gura mare de pupat in.. Te dai atoatestiutor.. Ai condus ceva in viata ta? Negru ti-e sufletul... sau platit de altii ca sa spui asa ceva..
ciubotaru
rank 3
ion antonescu erou al neamului romanesc
daca ar fii pacat ca nu a reusit s-a curate romania de comunisti , si tradatori de neam, zi nu ar mai fi exsistat uslasi in romania, traiasca romania mare in vechile hotare ,moarte tradatorilor de neam
Utilizator sters
Ion Antonescu nu e erou e cel mai mare bandit al tzarii,,,,
unul care a nenoro,cit romanika ,un creti la fel si regele,,de fapt ambii regi,,,din pacate romanika nu va avea o istorie adevarata din anii 30 incoace pina in zilele noastere din cauza ca romanii-tigani sant un popor perfid,tradator si hotz,,un popor murdar nare istorie,,,hahahahahaasa ca nu va mai chinuiti sa gasiti vinovati si eroi un singur lucru e sigur,,,un popor perfid ,murdar,,,cum spunea si Mircea Eliade,,,,,,cred ca merita Eliade sa fie crezut,,,,hahahaha
Utilizator sters
@Florinft
Faptul ca ai invatat istoria de la vreun Corut sau de la vreo babeta isterico-nationalista nu-i o scuza. Dictatul de la Viena a avut loc inainte de venirea lui Antonescu, insa acesta l-a intarit si recunoscut prin acordurile cu Hitler din toamna anului 1940, cu toate insistentele Casei Regale ca aceste acorduri sa nu fie parafate.
Razboiul ala nu stiu pentru reintregirea carei tari a fost, pentru ca noi n-am avut tara dincolo de Nistru. Capish, tantalaule?
florinft
rank 5
Vrei sa-ti indrepti eroarea printr-o miciuna.
Chestia asta cu cererea regelui sa nu recunoasca pactul de Viena de unde ai mai scos-o.Si de unde pana unde te-ai trezit tu ca Antonescu a "intarit si recunoscut" pactul de la Viena. Cred ca tu esti cel ce ai invatat istorie din cartile lui Pavel Corut.Antonescu a facut tot ce se putea pentru mentinerea statului roman, intr-o perioada cand Romania era sfatecata deja, iar rusii si bulgarii erau pregatiti sa mai rupă bucati din ea. Cat de incult poti fi daca susti ca nu a fost un razboi pentru reintregirea tarii. Iar insistenta cu care susti ca Antonescu nu s-a oprit la Nistru este o prostie cat tine de mare. Un razboi se termina prin infrangerea adversarului sau printr-un armistitiu sau prin capitulare. A fost indeplinita sau posibil de discuta una din cele trei variante in cazul Nistru? Si apoi, te mai intreb de ce rusii nu s-au oprit la Nistru, sau macar la Prut cand soarta razboiului s-a schimbat? Nu te mai intreb de ce americanii au luptat in acest razboi (si nici de ce au bombardat Dresda, sau Hiroshima sau Nagasaki) , pentru ca sunt convins ca vei spune cine stie ce tampenie.
malmo
rank 5
Te apreciez in rasp dat ...
cu toate ca este incomplet
1) Antonescu si-a castigat respectul pana si al lui Hitler, care nu si-a permis sa ne jefuiasca, cum a facut Stalin, dupa 23 august 1944. Germania a platit cinstit petrolul si granele primite de la noi, in timp ce rusii au inceput cu davai ceas, davai palton, iar apoi cu Sovrom-urile, am platit de zeci de ori mai mult decat trebuia despagubiri de razboi!
2)"Asa cum dumneavoastră luptati pentru Anglia, tot asa lupt si eu pentru Patria mea, dar de suferintele, lupta si amenintările sub care noi trăim, dumneavoastră nu vă puteti da seama. Noi am fost atacati, desi nu am atacat pe nimeni. Ceea ce a fost al nostru si a fost al nostru de secole, ei ne-au luat."
Ion Antonescu in scrisoare către generalul Maitland Wilson

3)“Ceea ce nu se bazează pe adevăr, nu poate dura. Toată istoria noastră oferă un spectacol unic: noi am păstrat intacte trăsăturile rasei latine. Acelasi lucru se intamplă si in graiul nostru, care este unul si acelasi din Maramuresul azi cedat Ungariei si pană in Timoc. Nimeni nu a izbutit să ne clintească din loc timp de 2000 de ani, nimeni nu va reusi să ne clintească nici peste un milion de ani... Noi ne-am asezat primii pe aceste locuri si vom pleca cei din urmă."
Ion Antonescu in declaratie presei din Roma

4)“Prevăd un al treilea război mondial, care va pune omenirea pe adevăratele ei temelii sociale. Ca atare, dumneavoastră si urmasii dumneavoastră veti face maine ceea ce eu am incercat să fac astăzi, dar am fost infrant! Dacă as fi fost invingător, as fi avut statui in fiecare oras al Romaniei. Cer să fiu condamnat la moarte si refuz dinainte orice gratiere. In felul acesta, voi fi sigur că voi muri pe pămantul Patriei, in schimb voi, ceilalti, nu veti fi siguri dacă veti mai fi aici cand veti fi morti."
Ion Antonescu in proces (14 mai 1946)
5)

In legatura cu penetrarea armatelor romane pana la Stalingarad pe teritoriul "mamei Rusii" maresalul explica: "cand o tara se angajaeaza intr-un razboi, armata acestei tari trebuie sa mearga pana in fundul pamantului pentru ca sa distruga fortele inamice, sa castige razboiul. Este un principiu capital de conducere strategica a operatiunilor militare care s-a aplicat de la romani si pana astazi"
Antonescu va fi executat si trupul neinsufletit ii va fi incinerat..
Prin acest proces s-a urmarit indepartarea lui Antonescu cat si condamnarea conducatorilor PNŢ si al PNL care erau considerati ca fiind principalii sustinatori ai regimului lui Antonescu. Astfel procesul a implicat o larga actiune de condamnare a clasei politice in vederea crearii unei situatii prielnice cuceririi puterii depline de catre comunisti. Impreuna cu Antonescu au mai fost execuati: Mihai Antonescu, Ghe. Alexianu, G.Z. Vasiliu.
Utilizator sters
Florinft, Malmo
@Florinft - gargara, baiatu'. Din carti proaste.
De ce au luptat americanii in razboi? De ce au bombardat Dresda si de ce au bombardat Japonia? In primul rand pentru ca ei aveau armata. Armata dotata. Ei si rusii i-au batut pe nemti si pe japonezi. Pentru ca doar nemtii si japonezii au contat ca beligeranti de partea Axei. Romanii, ungurii, italienii au fost doar umpluturi. Marele strateg Antonescu trebuia sa realizeze asta.
@Malmo - Antonescu vorbea in scandari, ca orice militar cu creierul cat nuca. Comparatia intre armata romana (care merge sa invinga dusmanul - armata sovietica - "pana in fundul pamantului") si gigantul de la rasarit e aceeasi ca intre David fara prastie si legat cu mainile la spate si Goliat. Pentru ca esti prin Scandinavia, intreaba despre maresalul Mannerheim si de ce Finlanda a scapat phutaiului care i s-a administrat Romaniei dupa al doilea razboi mondial.
Si-acu mergeti la scoala sa invatati analiza istorica. La o scoala reala.
inorog8
rank 1
panarama mica 3
Casa regala venetica a tradat Romania !! Toti au plecat bogati si tradatori.. 23 August 1944 este un act de tradare.. Carol 2-lea tatal micului tradator Mihai - un afemeiat aburit de evreica Elena Lupescu - agenta spioana straina de influenta.. Tantalaule!!!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor