Ziare.com

O zi sinistra din istoria tarii: 6 martie 1945

Joi, 06 Martie 2014, ora 12:29

   

O zi sinistra din istoria tarii: 6 martie 1945
In urma cu 69 de ani, la 6 martie 1945, regele Mihai I a fost nevoit sa capituleze in fata pretentiilor emisarului lui Stalin, adjunctul ministrului de externe Visinski si sa accepte, la insistentele acestuia, numirea unui nou prim-ministru al tarii, neagreat de rege, neagreat de clasa politica, dar dorit cu inversunare de aliatii rusi: Dr. Petru Groza.

Nu i-a fost usor lui Visinski sa-l convinga pe rege. Fusese refuzat de mai multe ori, iar in final a scos din manseta cartea hotaratoare pe care desigur i-o pusese acolo insusi Stalin: Ardealul.

N-as vrea sa ma lansez in asemanari exagerate, dar sovieticii de atunci pot fi comparati cu rusii de astazi, care joaca soarta Crimeii, ca sa obtina reinstalarea regimului Ianukovici la Kiev. Atunci, in 1945, sovieticii jucau soarta Ardealului ca sa obtina instalarea ca prim-ministru la Bucuresti a lui Petru Groza.

Bineinteles, chiar daca se fac asemanari, situatia este diferita. Ardealul fusese recucerit de armata romana, care respectand conditiile armistitiului luptase umar la umar langa cea sovietica pana la eliberare si chiar mai departe.

Dupa ce, conform intelegerilor, guvernul Sanatescu a instalat noua administratie romana in teritoriul eliberat, sovieticii au intervenit deodata cu brutalitate, gonind autoritatile romane din Ardealul de Nord. Intreaga zona a intrat sub administratia militara sovietica.

Situatia era confuza, sovieticii nu contestau dreptul romanilor asupra intregului Ardeal, dar ofereau ciudata explicatie, greu de inteles, "nu deocamdata".

Nu banuia nimeni ca Ardealul era rezervat ca piesa de schimb, intr-un joc pe care acest Visinski i l-a prezentat suveranului de atunci, fara niciun menajament: ori Petru Groza, ori Transilvania.

Fiind in joc o parte din teritoriul national, premierul Sanatescu si-a dat demisia, iar in ziua fatidica de 6 martie 1945 regele l-a investit ca prim-ministru pe Petru Groza. Imediat, s-a format noul guvern, unde ministerele cheie erau detinute, bineintele, de comunisti.

Istoricii consemneaza ca, dupa doua zile, la 8 martie 1945, premierul britanic Churchill s-a adresat presedintelui american Roosevelt, printr-o telegrama "personala si strict secreta", in problema Romaniei.

Churchill isi manifesta ingrijorarea fata de instalarea prin forta a guvernului comunist in Romania si de posibila epurare ulterioara a romanilor anticomunisti. Raspunzand, presedintele american a mentionat scurt: "eu cred ca Romania nu este un loc bun pentru a ne masura cu rusii".

Timp de peste patru decenii, nici Statele Unite, nici alti prieteni occidentali nu s-au masurat cu rusii, pentru simplul motiv ca noi nu eram un loc potrivit acestui scop.

Sovieticii s-au tinut de cuvant. Imediat dupa instalare, Petru Groza i-a trimis lui Stalin o telegrama personala, reamintindu-i promisiunea facuta in legatura cu Ardealul de Nord, dar si importanta acestuia pe plan intern, ca sa-si castige propria sa popularitate.

In telegrama de raspuns din 9 martie, Stalin l-a autorizat pe Petru Groza sa instaleze autoritatile romanesti in intregul Ardeal. Pentru a trage cat mai multa spuza pe turta sa, Petru Groza a organizat la Cluj, in ziua de 13 martie 1945, o festivitate de rasunet, care proclama oficial reinstalarea autoritatii romanesti in intregul Ardeal "cu ajutor sovietic".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 16923 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Odata ales drumul tradarii, Mihaita nu s-a putut opri la 23 august,

a urmat 6 martie, greva regala si celelalte farfaslacuri pana cand si-a primit binemeritatul sut un curechi, ca doar se stie: tradarea e iubita dar tradatorii urati. Cu stigma asta intra in pamant ultimul rege al Romanieiei.

 

De la Dr Petru Groza la Dr Victor Ponta, drumul este scurt iar

metodele identice: lovitura de stat!
Atunci comunista, acum socialista!

Si noi sintem multumiti si radem...

multe zile sinistre a produs ex regele asta

nimeni nu la obligat sa faca pact cu usl dar a facut-o

 

Pretul tradarii?

Pana mai recent,se vorbea ca,pentru a salva viata a 1000 de studenti arestati,a semnat.Acum,Ardealul.Hotarati-va!Eu zic ca Misu a semnat pentru a-si apara pielea si averea.Un rege adevarat,nu ca Misu,murea cu Visinski de gat.

 

Corect

Si nu il executa pe Antonescu.

nu numai executat dar la si arestat,,,,,oricum

a meritat Antonescu,,,,cu virf si indesat,,,,doi criminali ai natiei,,unul mai este si glorificat azi cu proprietati,,,,si celalalt regretat de multi,care se mira de cum drac merge asa de prost tzara asta cu judecata lor,,,

Bolsevicii zbierau uin Piata Universitatii, iar ziarul Scinteia avea

titlul:
"Moarte lor, moarte lor!
Moarte Antonestilor!
Si la acolitii lor!"

De altfel, nevasta luui Antonescu a fost torturata in puscariile comuniste pina in 1864, cind a fost asasinata in ajunul amnistiei politice a lui Gheorghiu Dej.

"Shi dai shi lupta neicushorule..."

Lupta prin zambete:

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:and9gctbxd4fptyuksm9mgIr5zfcEP3n7kjcYSz_-qflhnzo6gu91d6Z

http://roncea.ro/2011/10/25/regele-sau-patria/

 

Am tastat gresit

Maria Antonescu a fost asasinata in puscariile comuniste in 1964.
Bolsevicii i-au furat jurnalul ei, l-au dat unui colonel, care a dat o copie lui Marin Preda.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor