Ziare.com

Odessa in flacari: Cea mai scumpa victorie a Romaniei - Documentar

Sambata, 18 Octombrie 2014, ora 22:46

   

Odessa in flacari: Cea mai scumpa victorie a Romaniei - Documentar
In toamna lui 1941, odata incheiate luptele pentru eliberarea Basarabiei si a Bucovinei de Nord, Hitler obtine sprijinul maresalului Antonescu in continuarea operatiunilor impotriva Uniunii Sovietice.

Cum Odessa, cel mai mare port sovietic din bazinul vestic al Marii Negre, era la doar cativa zeci de kilometri de Nistru, sarcina capturarii sale a picat in intregime pe umerii armatei romane. Batalia, care a durat din august pana in octombrie 1941, a vazut cea mai mare operatiune ofensiva a armatei romane a razboiului si s-a incheiat cu ocuparea Odessei.

In jurul Odessei sovieticii pusesera la punct trei linii de aparare, cu flancurile sprijinite pe litoral. S-au impus in aer si pe mare, iar Odessa, desi incercuita inca de la inceputul luptelor, a putut fi aprovizionata constant, punand piedici insemnate eforturilor romanesti de a cuceri orasul. Din aceasta cauza, s-a inaintat, in medie, pe zi, doar 1,5-1,8 kilometri, cu greu reusindu-se strapungerea liniilor fortificate si nu cu putine sacrificii.

Si din cauza unei conceptii operative necorespunzatoare, in cele peste doua luni de lupte, pierderile romanesti s-au ridicat la peste 90.000 de militari morti, raniti si disparuti.

Marturii din infernul Odessei

Un ordin de zi al generalului Gheorghe Rozin, comandantul Diviziei 13 Infanterie, este cat se poate de elocvent:

"In cinci zile de lupta crancena, divizia cucereste pozitiile puternice de la Kubanka si Gildendorf si impinge frontul romanesc atat de aproape de portul Odessa, incat permite artileriei romane sa bata direct.

Inamicul ataca cu trupe proaspete, cu artileria grea a celor mai mari vase de razboi de pe Marea Neagra. Intr-o singura zi divizia primeste nu mai putin de 18 atacuri aeriene.

Desi se gasea cu efective reduse la mai putin de jumatate, divizia a atacat din nou reusind sa smulga inamicului in fiecare zi cate un punct de sprijin si sa apropie frontul din ce in ce mai tare de portul Odessa."

Inaintarea pe toate sectoarele teatrului de operatii a decurs greu, lasand loc luptelor sangeroase si atrocitatilor. Valerian Sarbu, sublocotenent al Diviziei 15 Infanterie, povesteste:

"Inamicul s-a retras in graba, lasandu-si pe teren mortii si ranitii. Cu aprobarea regimentului ne-am gandit sa facem un act umanitar. Am trimis parlamentari spre a propune sovieticilor un armistitiu pentru a-si ridica mortii si ranitii. Operatiunea nu a intampinat incidente.

Dimineata inamicul a atacat din nou. In aceasta actiune a fost ranit prietenul meu, sublocotenentul de rezerva Boris Samec. Trecand pe langa el, sovieticii l-au strapuns cu baioneta - era raspunsul la gestul nostru uman!"

O victorie costisitoare

In ciuda rezistentei si dupa doua luni de lupte grele, liniile de aparare ale sovieticilor sunt in cele din urma coplesite. Pentru ca ramasese doar o chestiune de timp pana cand orasul ar fi cazut, cartierul general sovietic decide ca in noaptea de 14 spre 15 octombrie sa-si retraga trupele ramase din Odessa, totodata tinand cont si de succesele germane pe restul frontului.

In jur de 350.000 de soldati si civili sunt evacuati pe mare, rapindu-le ostasilor romani satisfactia unui triumf. Ba mai mult, pe 22 octombrie 1941, la aproape o saptamana de la ocuparea orasului, este aruncat in aer Comandamentul Militar al Odessei si Statul Major al Diviziei 10 Infanterie, luand vietile a peste 100 de militari romani si germani, inclusiv pe cea a generalului Ion Glogojanu, comandantul militar al orasului.

Insa luptele au mai continuat pentru un timp si in catacombele Odessei. Ele s-au transformat intr-un refugiu pentru partizanii sovieticii, germanii mergand pana la a sugera gazarea lor.

Totusi, ei nu au mai putut orchestra actiuni teroriste multumita conducerii romanesti, care s-a concentrat in lunile urmatoare pe imbunatatirea vizibila a nivelului de trai al locuitorilor, privandu-i astfel de sprijinul lor cel mai important.

Prevestind luptele de la Stalingrad

Odessa, principalul oras al noului Guvernamant al Transnistriei, a ramas in maini romanesti mai bine de trei ani. Pe 10 aprilie 1944, el a fost recucerit de sovietici, iar imediat dupa razboi a primit inaltul titlu de "Oras Erou" pentru rezistenta aratata de aparatorii sai in 1941. Este de remarcat ca atunci doar inca trei orase au mai primit aceasta distinctie, Leningradul, Stalingradul si Sevastopolul.

Pentru romani, asediul Odessei a reprezentat cea mai mare victorie obtinuta pe cont propriu de un aliat german pe Frontul de Est. Dar a fost cel mult o victorie a la Pirus, pierzand in jur de 30% din intregul efectiv investit in asediul Odessei sau in jur de 1.300 de oameni pe zi.

In ciuda eroismului demonstrat in aceste lupte brutale, problemele intampinate de soldatii romani la Odessa ii vor haitui si la Stalingrad, unde pierderile vor fi cu atat mai mari.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12655 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce se uita

Armata romana a aparat populatia civila a Odessei. Pentru cine nu stie, generalul Balaban, originar din Focsani, tatal actorului Sorin Balaban, a raspuns de acesta ordin si si-a indeplinit misunea cu brio, caci conform ordinului de la Berlin populatia civila nu trebuie crutata. Pentru faptele sale, cu toate ca gen Balaban la intoarcerea de pe front a fost considerat un paria de catre comunistii romani, peste aproape 8 meritele sale au fost reconsiderate iar gen Balaban a primit o pensie viajera ruseasca.
Cu toate ca la inceput a fost un succes militar, lupta pentru Odessa a fost pierduta din cauza unei tradari de partea romaneasca. Astfel, Guvernul Romaniei facuse o comanda in Franta pentru 100 tunuri grele Schneider-Creusot și 3 escadrile Dassault (36 avioane), pe care Nicolae Titulescu, ministru de externe de atunci, le-a cedat cu de la sine putere comunistilor spanioli. Ceea ce l-a determinat pe Walter Roman (Ernő Neuländer), tatal lui Petre Roman al nostru (!), locotenent-colonel NKVD, activand cu gradul de maior in Brigăzile Internaționale din Spania, sa-i trimita lui Nicolae Titulescu o calda scrisoare de mulțumire. Implicatiile acestui transfer de armament au fost catastrofale pentru Romania si se resimt si astazi. Datorită acestei tradari, armata romană a fost complet lipsită de armament greu la asediul Odessei, rusii au castiga batalia Odessei iar Germania a fost nevoita sa-si reorienteze politica externă, incheind Pactul Ribbentrop-Molotov, urmat cum se știe, de dezmembrarea Romaniei.
Iar marele diplomat Nicolae Titulescu a fost demis de regele Carol II din toate functiile la 29 august 1936 si expulzat definiv din tara (trimis in exil?).

 

Pai, le amesteci!

Walter Roman (Ernő Neuländer), tatal lui Petre Roman a activat in Spania pana la retragerea din 1938; Titulescu inca facea politica in 1940; atacul Odesei a inceput in octombrie 1941; Rusii au reluat Odesa la 10 aprilie 1944. Cred ca zici adevaruri in ce priveste comanda de tunuri si avioane, de care nu stiam, dar inlantuieste-o logic in timp. Si, cine a tradat? Titulescu? Pe cine? Cand? -inainte de 1936? Raspunde-mi pe privat, daca nu mai ai ocazia pe forum

Povestea tunurilor si avioanelor este cu mult

inainte de Batalia Odesei si inainte de razboi.Nu poti trada ceva ce inca nu exista.2.Pactul Molotov-Ribentrop,a fost o palma data tratativelor Sovieto-Franceze,care erau grabite ca impreuna cu alti aliati sa faca o reimpartire aputerii.3.La ocuparea vestului Poloniei de catre germani,toata "europa" a protestat si a declarat razboi germaniei,dar la ocuparea partii de est de catre URSS,a fost liniste deplina,Daca Romania "a gresut" aliinduse cu axa,ce trebuia sa faca ?Sa se alieze cu cei care ne-au ocupat Basarabia si Nordul Bucovinei ?Daca eram in razboi cu URSS,dece altii ne-au bombardat ?Scuze si acuze se gasesc usor dupa 70 de ani.Decat sa judecam trecutul,poate e mai bine sa privim corect prezentul.

Pai si D-ta, le amesteci de te doare freza...

Titulescu in 1940, avea deja 4 ani de viata tihnita in Elvetia, dupa ce fusese mazilit de conducerea Romaniei in 36', asta datorita in cea mai mare parte presiunilor venite din partea Axei.
Despre Titulescu, ca si despre morti in general,"numai de bine", cu mentiunea ca misterios este doar faptul de a nu lipsit din nicio carte de istorie din Romania comunista...
Care o fi explicatia ,"obiectivule"?

armata romana nu au facut nimic in odesa

decit am pirdut peste 100.000 de vieti degeaba,cind rusi s-ar fi retaras oricum ca sa nu fie incercuiti de germani,retragerea sovieticilor a fost strategica,nu ca noi iam fi batut.La stalingrad rusi ia atacat pe germani ca sai incercuiasca tot prin flancul romanesc si unguresc,au intrat in noi ca in brinza. Mai oameni buni sintem toti romanini aici,dar hai sa nu ne credem ceva, findca sintem o tara mica si prapadita.

prostie, ipocrizie sau manipulare infantila?

viziunea romaneasca despre istorie: "ei (rusii) nu au mai putut orchestra actiuni teroriste multumita conducerii romanesti". Actiuni teroriste? adica rezistenta franceza era o miscare terorista?

rumania a dus un razboi de agresiune, iar localnicii erau teroristi?

 

La toate intrebarile

pot raspunde cei care au participat la evenimente.Cei tineri sa raspunda de situatia "fericita "de azi nu de trecutul pe care nu-l cuunosc

Romania nu a dus un razboi de agresiune.

Urss a deschis conflictul cu Romania anexand Basarabia in 1940. Daca golania pactului ribbentrop-molotov nu ar fi existat, Romania nu ar fi atacat niciodata urss. Numai Germania a dus in urss un razboi de agresiune, atacandu-si complicele intru talharii prin surprindere. La asa golanie, asa respect intre golani.

Pentru situatia interna

de dupa 89 este judecat fostul presedinte Iliescu,iar fostul Prim ministru tine discursuri si da interviuri,liber nestingherit de nimeni si fara nici un repros.Tratati va rog la fel si pe presedintele si pe Prim ministru de azi,sarcinile lor fiind aceleasi.Ce va opreste ?Sfantul Petre Roman,acuza si el,de parca pe atunci era un portar de primarie obligat sa taca.Aveti acelas adevar pe care il propagati.

 

Si au fost multi romani care au murit pentru Moldova

si pentru Romania mare. Daca interesul strategic se intalneste cu interesul popular atunci R. Moldova se va uni cu Romania, chiar si in granitle UE. In programele lui Ponta(punctul 4 din program - repere) si Iohannis (punctul 11 din program) scriu acelas lucru despre acest subiect, semn ca este interes strategic si consens national pe tema asta.

 

crime de razboi?

Este adevarat ca in urma aruncarii in aer a Statului Major al Diviziei 10 Infanterie, armata romana a comis crime de razboi?

 

teroristii trebuiau pedepsiti

nu?

Din păcate n-au fost pedepsiți doar teroriștii...

ci au fost uciși cu barbarie peste douăzeci de mii de oameni nevinovați, in majoritate evrei. Vezi http://ro.wikipedia.org/wiki/Masacrul_de_la_Odesa și http://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/cel-mai-urat-episod-din-istoria-noastra-vreau-ca-romanii-sa-stie-ce-s-a-intamplat-atunci/


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor