Ziare.com

Ogoranu, partizanul anticomunist care a umilit Securitatea (I)

Luni, 15 August 2011, ora 22:48

   

Ogoranu, partizanul anticomunist care a umilit Securitatea (I)
O poveste vadit necunoscuta a celei mai cautate persoane timp de trei decade de catre Securitate, viata lui Ion Gavrila Ogoranu este in mare parte nestiuta. Din nefericire, publicul larg nu este informat asupra numerosilor oameni din rezistenta romaneasca ce s-au impotrivit impunerii regimului comunist, multi din ei murind cu arma in mana in munti sau batuti in beciurile politiei secrete.

Rezistenta anticomunista a adunat oameni din toate paturile societatii, de la invatatori, preoti, tarani si studenti, pana la militari sau legionari. Scopul lor comun era apararea tarii impotriva unui regim opresiv ce se impamantenea din ce in ce mai mult in tara noastra.

Ion Gavrila Ogoranu s-a nascut in Tara Fagarasului, inca de mic colindand muntii din imprejurimi. Fara a stii ce ii va rezerva soarta, toate ascunzatorile si trecatorile pe care ajunsese sa le stie ca pe dosul palmei ii vor salva viata de nenumarate ori in cei sapte ani in care a luptat in rezistenta anticomunista.

In timpul liceului, el impreuna cu multi alti tineri de varsta lui si-au gasit adapostul sub idealurile legionare, fiind membru al Fratiei de Cruce "Negoiul". Incepand cu 1944 s-a inscris ca voluntar si a participat in luptele pentru eliberarea nord-vestului Transilvaniei.

Primele incercari de formare a unei rezistente nationale

Dupa ce al Doilea Razboi Mondial s-a sfarsit, a devenit din ce in ce mai clar ca sovieticii vor construirea unei societati socialiste in tara in mod ilegal.

Cu credinta ca americanii vor interveni in favoarea tarilor aflate sub ocupatie, se incearca crearea unui comandament al rezistente nationale, prin generalul Aurel Aldea.

Sunt informate guvernele occidentale de aceasta miscare, dar agentii sovietici infiltrati au deconspirat intreaga organizatie. Intre 1946 si 1948 au loc arestari masive, aproape toti participantii la actiunile de rezistenta fiind retinuti.

Totusi, cativa au scapat, printre acestia numarandu-se si Ogoranu. Incepand cu 1948, el conduce Grupul Carpatin Fagarasan, format din ramasitele miscarii de rezistenta de pe versantul nordic al muntilor Fagaras.

Securitatea a initiat peste 100 de actiuni prin care s-a urmarit neutralizarea acestei grupari. Pentru a evita captura, partizanii se desparteau in bande de cate doi sau trei, cutreierau muntii in lung si lat, facand tot posibilul pentru a stingheri eforturile politiei secrete si pentru a face cat mai dificila estimarea numarului adevarat de luptatori.

Erau ajutati cu mancare de la familiile din satele fagarasene sau de la ciobani, cateva mii de persoane fiind implicate activ in sprijinirea grupului Ogoranu, care nu depasea 30 de oameni.

Securitatea in lupta cu partizanii Grupului Carpatin Fagarasan

Din aceasta cauza, Securitatea a arestat sau in unele cazuri asasinat oamenii de prin satele din regiune ce ii ajutau, iar ciobanii si padurarii erau inlocuiti cu agenti sub acoperire. Cunostintele si rudele partizanilor erau sechestrate sau batute.

Oamenii care tradau luptatorii anticomunisti securistilor erau recompensati cu bani sau functii. Padurile erau periate de unitati militare ce variau in marime de la pluton pana la regiment.

Chiar si in aceste circumstante deosebite, membrii bandei lui Ogoranu nu au pus la cale actiuni ofensive si rareori trageau in soldatii trimisi pe urmele lor. Gandirea partizanilor spunea ca aceasta situatie in care erau pusi acum, de a se ucide frate pe frate, reprezenta inca una din practicile imorale ale regimului comunist si evitau pe cat se putea varsarea de sange.

Activitatile lor au fost mereu de o natura defensiva, folosindu-se de arme pentru a iesi din incercuiri sau atunci cand erau atacati. In lupta apriga si-a pierdut viata Toma Pirau in decembrie 1950, la fel si Nicolae Mazilu si Ioan Mogos in noiembrie 1950 sau Andrei Hasu in februarie 1952. Altii au fost capturati prin tradarea acelor persoane in care aveau incredere.

Cruda era soarta celor ce erau prinsi. Dupa lungi interogatorii brutale, in care le erau zdrobite degetele sau smulse unghiile, partizanii erau judecati si sentinta era invariabil aceeasi, moartea prin impuscare.

Sunt astfel executati Ioan Chiujdea, Ghita Hasu, Laurean Hasu, Victor Metea, Silviu Socol, Ion Pop si Gelu Novac. In 1951, si Ogoranu este condamnat la moarte in lipsa, verdictul fiind dat de tribunalul militar din orasul Stalin, denumirea pentru o perioada a Brasovului, din care facea parte si sotia lui Silviu Brucan, Alexandra Sidorovici.

Importanta miscarilor de rezistenta din munti

Amenintarea cea mai mare la adresa autoritatii regimului comunist erau aceste grupuri de rezistenta. Inca existau oameni ce refuzau sa se inchine in fata partidului, oameni care inca sprijineau monarhia si Romania Mare, oamenii "vechi" care se puneau in contrapunct cu oamenii noi ai socialismului.

Din aceasta cauza, aparatul de partid a facut tot ce ii era cu putinta pentru a discredita si minimaliza rezistenta, numindu-i banditi sau talhari. Insa, oamenii care cunosteau adevaratul caracter al luptei lor ii numeau haiduci. Cenzura a fost atat de bine intarita incat majoritatea populatiei nici macar nu auzise de luptele ce se dadeau in munti, sau daca auzeau era o versiune "oficiala" denaturata.

Pentru un popor ce a respins virulent de la bun inceput comunismul, existenta continua a acestor grupuri ar fi insuflat speranta si ar fi subminat pretentiile de subordonare totala, pe care le pretindeau comunistii.

In actiunea binecunoscuta de la cabana Balea, din 17 august 1952, Ogoranu a tinut un discurs in fata excursionistilor in care specifica ca in acei munti inca mai exista o Romanie libera, o bucata de pamant pe care comunistii inca nu o controlau. Puterea rezistentei se afla tocmai in valoarea simbolica pe care o detineau, iar Securitatea nu e precupetit niciun efort in vanarea acestor grupuri.

Nu rata, marti, cea de-a doua parte a materialului "Ogoranu, partizanul anticomunist care a umilit Securitatea", doar pe Ziare.com
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 22237 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
65 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cu siguranta acest om a suferit!

Iar indivizi ca Dan Voiculescu,ce a facut parte din structurile de varf ale fostei Securitati se lafaie in Parlament!

 

Ca sa intelege-ti !

Cauta-ti cele doua volume de amintiri din lupta Legionara dusa in Muntii Fagarasului de catre niste luptatori neinfricati ai acelor ani. "Brazii se fring,dar nu se indoaie niciodata ". Un nume perdestinat,un erou de legenda. Multi l-au crezut mo.rt inca din anii 60,dar Gavrila a trecut prin iad si a reaparut in 89 ! Asa cum a promis camarazilor mo.rti ,a venit la Bucuresti,incognito si a aprins o luminare in numele lor la Mitropolie !
Cine nu-si respecta eroii nu vor mai avea cine sa-i salveze in viitor !

 

nu e rau..

ce-ai comentat, dar stai prost cu conjugarile
a intelege:
eu inteleg, tu intelegi, el intelege, noi intelegem, voi intelegeti, ei inteleg..
a cauta:
eu caut, tu cauti, el cauta, noi cautam, voi cautati, ei cauta
deci intlege-ti si cauta-ti sunt gresit folosite in context.
poate pana ajungi la "rank 5" te mai perii..

Zau ?

Uite ca nu stiam ! Vrei sa dai lectii de gramatica unui Moldovean ? Poate ca si eu pot sa dau lectii de limba rusa,ca-ti va fi de folos in viitoru apropiat. De chineza ...nici nu mai vorbesc,vei avea nevoe ca de aer. Eu nu ! Prea batrin ca sa o iau de la capat. Si ma intreb,voi cititi pe ziare.com doar ca sa verificati cit de gramatical scrie Ciumpalacu din Moldova,sau va intereseaza ideile ? Daca este prima varianta,evita sa citesti ! Simplu. Nu am pretentii de filolog,dar pot sa va spun multe .........desre voi si politica voastra !

vai si amar

omu incearca sa spuna ceva si tu vii cu limba.. ticalos securist cu muma voastra. fara rusine va dati belferi si voi si caini vostri de parinti care au asuprit astfel de oameni ca eroul din articol si ca mii si milioane de altii.. cainilor!

Articol "tras de par" mergeti pe "Goagle" "jurnali

S-a angajat ca luptător anticomunist și in facultate, la Cluj și la Brașov. S-a incadrat cu intreaga viață deplin și pentru totdeauna in Rezistența armată anticomunistă din Romania, conducand șapte ani Grupul Carpatin Făgărășan. In această calitate a desfășurat un parteneriat militar cu NATO anticomunist in anii 1951-1954. Pentru lupta sa a fost condamnat de instanțele comuniste in contumacie la zeci de ani inchisoare și, la urmă, de două ori la moarte. Timp de 29 de ani, organele securității nu au putut să-l captureze. Prins in 1976, a fost salvat de la execuție la intervenția directă a președintelui american, Nixon.

Garantat Vanghelie

Eu sun-t
Tu es-te
El es-te
Noi es-te
Voi es-te
Ei es-te

Nu mai astept part 2, d-le "jurnalist" ..."Goagle"

Anchetat 6 luni de Securitate, Gavrila a fost eliberat la interventia presedintelui american Richard Nixon, beneficiind si de prescrierea faptelor sale. Pus in libertate, Gavrila a fost in continuare urmarit de Securitate pina la caderea lui Ceausescu. A lucrat ca muncitor si apoi tehnician la IAS Miercurea Sibiului pina la pensionare.

Gavrila a participat la revolutia din decembrie 1989, dar nu a solicitat certificat de revolutionar, pentru ca nu a vrut vreun avantaj din asta.

gresit !

Nu se spune :eu sunt, se spune: eu este .

Ion Gavrila Ogoranu

Cititi cartile lui Gavrila Ogoranu si poate la alegerile viitoare o sa votati partidul "Pentru Patrie"infiintat in
1993 al carui Presedinte a fost http://www.pentrupatrie.ro/despre-noi/personalitati

Gramatica bat-o vina

"Intelegeti"(voi), "cautati"(voi) se scrie intotdeauna legat pt ca e conjugarea verbului la persoana a 2-a plural.

Se scrie despartit doar cind e sub forma reflexiva la persoana a 2-a singular:

Intelege-ti(tu) semenii daca vrei sa fii si tu inteles.
Cauta-ti(tu) ochelarii sa vezi mai bine.

Lipsa de recunostinta a autoritatilor

In ultimii ani, badia Gavrila a facut eforturi majore pentru a obtine recunoasterea publica a jertfei luptatorilor din munti. Prin Fundatia pe care a condus-o, a cerut ca "partizanii" sa fie recunoscuti drept soldati ai Armatei romane. "Cind intregul popor era incatusat, ocupat de sovietici si prigonit, noi ne-am considerat adevarata armata a tarii. Si ne-am purtat ca atare", ne-a impartasea Ion Gavrila nu de mult.

El a initiat si un proiect de lege in acest sens, in 1999, dar toate partidele aflate de atunci la putere l-au tradat. Desi politicienii erau de acord la modul declarativ, proiectul nu a trecut prin Parlament.

In urma cu 5 ani, Ana Gavrila, sotia lui Ion Gavrila - Ogoranu, a solicitat unei Comisii speciale, indrituite de lege, sa i se acorde calitatea de luptator in rezistenta anticomunista. La sfirsitul lui februarie a.c., a fost instiintata ca i se respinge cererea, intrucit cazul sau nu era prevazut de lege. Atunci, sotii Gavrila au trimis Monicai Macovei, ministrul Justitiei – caruia i se subordoneaza Comisia speciala pentru acordarea calitatii de luptator –, o scrisoare deschisa, in care si-au manifestat minhnirea. Ministrul nu a raspuns.

Mersi Boerica,pentru adevarurile scrise.

Ca m-a scos din sarite securistul "ares" cu fitilele lui,mama lor de turnatori!

pentru cei de stinga

oare d-lui Motan felix articolul de mai sus ?

 

Nu

Ca ei il vad doar ca domn "profesor"!

Eroii uitati ai unui popor ingrat

Moartea lui Ion Gavrila-Ogoranu a atras, in sfirsit, atentia asupra tuturor celor care, asemeni lui, desi s-au jertfit pentru tara, sint ignorati de compatrioti.

Episodul luptelor din munti lipseste din memoria colectiva a romanilor. Si iata de ce. Marturiile unor fosti luptatori au fost tiparite in tiraje nesemnificative, iar manualele scolare expediaza rezistenta in citeva fraze. Putinele lucrari ale unor istorici sint cunoscute numai de initiati. Aparent inexplicabila "discretie" care invaluie subiectul ar putea fi motivata de apartenenta majoritatii "partizanilor" la Miscarea Legionara. Prea multi sint cei care gindesc ca istoricul american Tony Judt – critic al Memorialului Sighet, sub cuvint ca acolo "legionari, antonescieni si antisemiti sint recilati ca martiri ai prigoanei comuniste" (Postwar, 2005).

bine venita initiativa

de-a aborda subiecte "nestiute" de marea majoritate dar bine ascunse de mica minoritate.
Felicitari Laurentiu!

 

Brazii se frang , dar nu se indoiesc

Doamne, iti multumim că ne-ai dat asemenea luptători pentru cauza noastră, iti multumim că l-ai lăsat pe Ion Gavrilă Ogoranu printre noi să ne spună povestea lor, iti multumim că ni l-ai dat pe Ion Gavrilă Ogoranu, că l-ai făcut să se nască roman.

Fiindcă, dacă s-ar fi născut american, cateva licee din marile orase i-ar fi purtat numele, dacă s-ar fi născut francez, in fiecare an s-ar fi organizat ample manifestatii in numele său, dacă s-ar fi născut german, un muzeu ar fi fost dedicat lui.

@ a'po'po'ul moldoveanului

ceasca nu a fost niciodata general de securitate!!! el a fost comisarul politruc sef al armatei (m.f.a.) si a avut gradul de ghinarar maior politruc de armata. asa ca plimba ursu' pan'te apuca plansu' !

Apropo !

Unul din cei umiliti a fost insusi Ceausescu. Pe atunci General de Securitate care la urmarit prin munti ani dearindu. Ca semn de apreciere,atunci cind a fost in sfirsit prins prin tradare,in anul 1976,Ceausescu la gratiat ! Asta ca sa nu se uite ! Ceausescu a apreciat intodeauna pe cei cu adevarat VITEJI,cu convingeri solide,neinfricati. In cele patru ore de discutii fata in fata, a acceptat verdictul ca a fost infrint de un om dirz si neinfricat. Asa si-a obtinut Gavrila libertatea. Singura opreliste era aceea de a se tine in umbra. Ia fost prezentata lista tradatorilor,legionarilor din Diaspora care s-au razboit intre ei,de tradarea americanilor care au anuntat Bucurestiul de locurile unde vor fi parasutati legionarii in Fagaras si multe alte necunoscute pentru Gavrila. Resemnat,la intilnirea legionarilor stupefiati de existenta sa ( 1992 ), nu le-a cerut socoteala,nici gruparii ramase fidele lui Sima si nici celei din America de Sud condusa de urmasii lui Papanace . Ca semn de reconciliere. Omica paranteza in amintirea unui Partizan legionar erou !

 

Las-o balta cu odele aduse ceausescului.

Scrie comentariul asta de ziua lui de nastere,mai este pana atunci!...Intelege-ti???

Ceausescu nu este Moldovean ci de-al vostru !

Asa ca nu-i aduc laude,dar adevarul trebue spus,si cum voi asti-a tineri nu stiti decit birfe si adevaruri partiale....trebue sa va mai spuna cineva ca sinteti pe alaturi !

Esti prea dur

Este o poveste de un realism istoric teribil; nu vad ce justificare gasesti in a condamna o felie de viata traita si necunoscuta marii majoritati atat timp. Cred ca nu ai prins acele vremuri in care viata avea mai mult farmec si umorul era senin; acum suferim de incrancenare si artroza spirituala. Si nici un semn de schimbare; pardon mai ne descreteste fruntile cate-un moldovean din cand in cand.

@radu securistu căcăniu=portocaliu+verde.

Vei fi surprins,oare?,că minciuna ta și a sectei căcănii cum că Antonescu a colaborat cu Securitatea a fost o plăsmăuire a unei debile mintale numită Simona Fica care cică e șefa publicației numită "Exploziv News".Am să-ți dau un linX.Citește-l și dă clic pe poza C.I. a Simonei Fica in partea stangă a paginii și vei vedea biletul de internare la nebuni.Așa că ce minți tu și secta căcănie a prelaluat-o securistul Băsescu.Ia linX-ul și tacă-ți ".......":

http://simonafica.wordpress.com/

@Moldoveanu

Cartea se intituleaza "Brazii se frang , dar nu se indoiesc" . Asta o stiai daca o citeai . Iar Ion Gavrila a fost gratiat la interventia directa si personala a presedintelui Nixon pe langa ceausescu . ceausescu e romanul ala al tau , daca nu ai inteles . Si ceausescu nu a avut respect pentru nimeni . Dar au fost destui care l-au pupat in kur . Si vad ca inca mai sunt .

Zau ?

Pai eu am citit-o aici in Diaspora,in facsimil ,de la un batrin Legionar. Daca ai citit varianta "cenzurata" e treaba ta .Se cheama "Brazii se fring,dar nu se indoiesc niciodata" .Mie nu mi-e frica de consecinte si nici sa-mi arat fata,voi trebue sa tine-ti o linie a partidului. Care mai este diferenta dintre voi si parintii vostri ? . Capisci ? Nici istorie nu stiti,nici adevarurile nu le acceptati . Sinte-ti doar autsufizanti,increzuti si cautati orice ocazie ca sa ma blocati. Degeaba ! Multi dintre voi i-mi scriu pe mesaje ca le pare rau cind ma ataca dur,ca nu pot iesi din Turma,ca vezi doamne stiu si ei multe care nu le convin,dar nu au curaju de a infrunta pe belitu de Basila. Tot asa sint si postacii USL-ului,i-si toarna cenusa in cap cind sar pe mine.Acelasi motiv ,cu toate ca ei nu au nici un lautar ca conducator !

antirusofil

rusa am facut si eu in scoala obligat, fortat si am fost chiar bun, insa respect limba romana si doar din respect pt limba materna ti-am corectat "nestiinta".
despre rusia tarista, urss stiu mai multe decat crezi, iar ceea ce stiu stiu pt a intelege mai bine de ce inca va tineti "scai" de Romania si zau(ca-ti place exclamatia) ca e bine sa ne cam lasati in pace, eu unul sunt satul pana peste cap de voronisme si-alte bolsevisme.
Fiecare pe c.u.r.u.l lui si putem face si afaceri dar de pe alte pozitii.
Chinezii sunt alt aluat nu e cazul sa discut, au istorie cand rusia nici in samantza stepelor nu rasarea.
interpretarea proprie pe care o dai cu umilinta ceausescului n-are ce cauta intre adevarurile istorice, limiteaza-te doar la faptele in sine nu si la ce-a simtit ceausescu.

Baetica !

Scrii cu SUNT deci nu ai trecut niciodata prin Moldova,esti autosufizant si cunosti istorie cit au uitat rusii. In comentariile mele ma feresc sa scriu despre Rusia,atit cit pot,dar atunci cind e necesar,va amintesc un lucru. Si fa atentie cind i-ti zic ! Cojocu e mai departe decit camasa ! Americanii va vor lasa cu ochii in soare,vrut sau nevrut. Si atunci ve-ti ajunge din nou la cheremul Rusiei ! Si atunci Kremlinu i-si va aminti de Balegaru de Basescu,de cei ce au mincat....fara sa fie necesar,de toti Cocalarii ce se cred buricu pamintului. Si va fi vai de ...... voastra. Inca mai este loc prin Siberia cea "primitoare". A mai fost citiva miliardari "destepti" si azi tae la copaci prin Primorie !( Hodorkovski e unul pe care voi il stiti ). Unu spunea ca il doare in....si acum sta intr-o izba prin Magadan,aici nu ia priit,a mincat.... si a disparut subit cind se plimba prin Austria .

ocini haraso

dragii druzea tavarisi moldoveansky.na pasol za maskwa dupa giengii, sau cum s-o numi plata propagandei prorusa !

Laurențiu......

......Dologa.L-ai uitat și omis deliberat pe ăsta:

Registrul Jurnal pentru evidenta retelei informative din Judetul Constanta
In 1972, general-maior Pavel Constandache, seful Centrului de Informatică si Documentare al Securitătii, a trimis către fiecare dintre inspectoratele judetene de Securitate un ordin prin care cerea ca toti informatorii Securitătii din judetul respectiv să fie trecuti intr-un "Registru Jurnal" pentru evidenta retelei informative. Registrul Jurnal pentru evidenta retelei informative este practic lista tuturor informatorilor din fiecare judet.

In Registrul Jurnal pentru evidenta retelei informative din judetul Constanta, figurează cu numărul de inregistrare 17592 din data de 25.02.1977, Băsescu Traian, născut la 4 noiembrie 1951. Documentul arată că Traian Băsescu era colaborator al Securitătii si, in această calitate, avea dosarul personal numărul 3990. Documentul mai arată că, la data de 03.08.1978, dosarul personal de colaborator al lui Traian Băsescu a fost primit la arhiva Securitătii cu adresa de insotire numărul 0043467. Dosarul personal numărul 3990 al lui Traian Băsescu figurează ca distrus pe baza procesului verbal cu numărul 58212 din 15.08.1979.

Mai e securiștii dovediți cu acte și recunoaștere:Silviu Ionescu-PDL,Cristian Rădulescu-PDL,......de fapt toată secta căcănie(portocaliu+verde) și cu maseoza cantinei din Modrogan,Poras Fetidex Carnatus.

 

Dar dosarul de securitate al lui Crin Antonescu!?

"Dosarul de securitate al lui Crin Antonescu este: 2456sca/ DSS 01429. a filat minore intretinand si relatii sexuale cu ele"

Numele său de sursă era Porumbacu si cu această sursă au fost predate Securitătii comuniste o serie de note informative pentru care mai primea si bani. Practic, erau plătite intr-un soi de “acord", la bucată.

“Motivat de bani – pentru fiecare notă informativă primea 300 de lei de pe vremea lui Ceausescu, in conditiile in care un salariu de profesor era cam de 2.000 de lei, deci era plătit bine, Crin Antonescu a inceput să imi furnizeze din ce in ce mai multe astfel de note informative, majoritatea, inventate, ca in literatură, la care pretindea că se pricepe, despre oameni reali din anturajul său (colegi, prieteni, iubite etc)", spune Ioan Ichim, cadru al Securitatii tulcene.

Secta căcănie=portocaliu+verde o sărută pe Pora.

De ani de zile Voiculescu e pe bază de Felix turnătorul, motanul securist si alte asemenea. Toate se trag de la Băsescu care a bătut fierul si cand era cald si cand era rece in ceea ce-l priveste pe Voiculescu. Motivul unul singur – trustul Intact apartinand mogulului si desigur vesnica campanie electorală in care se află primul marinar al tării. E clar ca bună ziua că Băsescu-Kalake lucrează doar cu poporul mai putin inzestrat la mansardă. Lucrează cu el nu si pentru el. In fine, tactica bășistă este de a repeta cateva expresii de port pentru a cimenta in partea opiniei publice lipsite de neuroni, verdicte usoare si etichete jucăuse dar permanente despre adeversarii lui politici si nu numai.
Pun o intrebare – Cum ar fi ca eu care beau apă din budă(Daniel), cand te văd pe tine că faci acelasi lucru, să te arăt cu degetul si să te fac de ras pe unde apuc. Si mai grav ar fi dacă mai toată lumea din jur ar sti că si eu beau din budă(Daniel). Dacă stiam doar eu, povestea nu era asa gretoasă.
Omul care bea din budă si rade de altii care fac acelasi lucru si ii arată cu degetul este Băsescu-Kalake. Stim că a fost securist, stim că a turnat, stim că a fost nomenklaturist comunist si totusi, lumea se uită in gura lui ca autoritatea supremă cand vine vorba de a judeca si a da verdicte despre cine a fost comunist si securist. Pentru mine totul se sfarseste aici.
Mie imi explodează capul la astfel de scene. Nu pot descrie scarba pe care o resimt. Pur si simplu nu pot pătrunde cu gandirea asa ceva. Simt că sunt pe altă lume si totusi un număr incredibil de mare de oameni l-au pus pe securistul Băsescu-Kalake care rade de alti securisti, presedinte. Astfel orice discutie despre alti securisti in conditiile in care unul dintre ei a fost ales presedintele tării mă lasă rece.

viermele din marul babei cloantza

se poate intelege ca viermele securitatii vechi "roade" din marul securitatii de dupa '90. Marul(copacul) asta paduretz, a tot produs fructe si dupa ce-a fost altoit, mai conforme cu cerintele de pe piata internationala dar viermele securitatii, respectiv ambidextru "roade" din acelasi fructe.
Se explica asadar rana produsa de cei care au ramas din garda adaptatilor celor din garda veche.
Basescu a fost ofiter de marina si desigur c-a colaborat cu securitatea, dar n-a facut politia politica pe care securistii au facut-o impotriva civililor. Lupta insa este pe sfarsite, pt ca au cam fost trecuti si inca se continua cu trecerea pe linie m.o.a.r.t.a a "disidentilor" securisto-comunistoizi.
Relicvele securisto-comunistoide nu mai au oxigen si vor disparea incet, incet.
Notele informative ale lui Basescu, declaratiile partinice ale lui Boc si altii au fost si sunt inofensive in comparatie cu dictatura bolsevico-comunista romana la care securitatea a participat din plin.
ambidextru esti de tot rasu-plansu, ti s-au cam flescait neuronii si tampeniile pe care le debitezi in mod repetat n-au nici cea mai mica influenta.un instigator gen lecacianul "dabija" care tine cu anumit partid de stanga ce nu va mai fi niciodata la putere.

moldoveanu asta nu avertizeaza

ci chiar ameninta destul de nevoalat. o fi facand parte din esalonul manierat al fsb, altoit pe spetznaz !? se tine tare virila gena panslavista la ro-marlanii de sud-est.

Ceea ce este bine

Daca, chiar in conditiile extreme din acea perioada a fost posibila existenta unui astfel de erou, si am reusi sa ne regasim identitatea, poate ca nu este totul pierdut. Eroii renasc sperantele, iar acolo unde exista sperante, exista si viitor.

 

Dologa,.....secta căcăniilor o sărută franțuzește pe Pora.

.....da pă ăsta de ce-l uiți?Ăh?Hă?

La sfarsitul lui 1987, actualul premier, Emil Boc, isi manifesta intr-un articol de ziar local hotărarea de a participa direct la transformarea tării.

Publicitate Articolul, intitulat "Hotărarea de a participa direct la devenirea comunistă a patriei", a apărut in data de 10 decembrie 1987 in "Făclia", ziarul Partidului Comunist Roman din Cluj.

Solidar fată de PCR

Textul, găzduit in pagina a treia a ziarului, era prilejuit de apropierea Conferintei Nationale a PCR si făcea parte dintr-un grupaj in care lideri ai mai multor categorii socio-profesionale isi exprimau adeziunea fată de programul partidului comunist.

In urmă cu 21 de ani, viitorul premier scria: "Acum, cand intregul popor se pregăteste să intampine prin fapte de muncă marele eveniment din viata partidului, unitatea tuturor cetătenilor tării reliefează inalta răspundere ce ne revine fiecăruia in parte fată de destinul nostru revolutionar.

In acest climat de profundă angajare si răspundere, nu vom precupeti niciun efort pentru a ne putea onora cu cinste de nobilele misiuni ce ne revin, pentru a intampina Conferinta Natională a partidului cu bogate si frumoase rezultate, alături de angajamentul solemn al participării noastre.

Latura politico-ideologică are menirea să creeze in randul studentilor atmosfera intelegerii profunde a dimensiunii politicii partidului si a statului nostru".

Cu-cu!Comuniști din secta căcănie-portocaliu+verde.

 

ogaranu su partizanii

Nu doresc sa comentez esenta actiunilor anticomuniste desfasurate de legionari, multi dintre ei devenind dupa 1960 comnunisti de nadejde. Pentu cei care sustin actiunile acestor "patrioti" :
1. De ce , daca am fost oferiti pe tava, ca tara rusilor, "democratii" americani si englezi care ne-au oferit rusilor prin intelegere de la ialta, mai trimiteau parasutisti romani ale caror coordonate de aterizare le comunicau securitatii?
2. daca ogoranu a fost anticomunist si democrat de ce a tait penisurile unor sateni care nu-l sustineau si pe altii i-a jupuit de vii si apoi a pus sare pe ei? Sa- mi raspunda cei care vorbec aici fara sa stie ce spun!

 

De ce minti,moldovene!?

Asta era tactica fostei securitati!
Rezistenta fagarasana, ca de altfel intreaga rezistenta anticomunista pe tara a avut un caracter national, indiferent de cine a fost initiata si constituita, militari, legionari, taranisti, intelectuali, studenti, elevi, tarani, muncitori, preoti.
Scopul rezistentei era SALVAREA ROMANIEI DE REGIMUL COMUNIST, sau macar salvarea demnitatii poporului roman. Drapelul sub care se lupta era tricolorul.
Toti aveau constiința ca reprezinta adevaratul stat roman, si nu cel impus cu forta de Armata Rosie si consilierii sovietici.
In acuzatiile ce li s-au adus(asa cum o faci tu acum) si pentru care au fost condamnati multi...era si aceea ca si-au insusit atribute ale statului roman.
Adevărat, asa a fost.
Cu această constiinta s-a luptat si s-a murit!
De asemenea aveau constiinta ca reprezinta adevarata armata romaana, si nu cea silita sa cante pe strazi...
"O, Moscova, patria mea",
nu cum au facut-o mai tarziu poetii nationali Paunescu si Vadim!

@Ares

Eu sunt curios ce grad ati avut tu sau tac-tu in Securitate. Pentru ca, curios, asta e una dintre legendele fabulate de catre baietii cu ochi albastri de prin anii '60, in ceea ce-i priveste pe partizani.

dar de Dabija

nu zice nimeni?

 

ceausescu nu era moldovean ci deal vostru legionar!

era capitanul legionarilor-sovietico-kgbisti,tot legionari civilizatori!hehehe!nenorociti care siau blestemat mentalitatea copiilor pana la stergerea lor din gene!

 
 

 

Alt legionar transformat in erou?

Vai de voi, romarlani, va meritati soarta...

 

ramai un comunist de container

Cum iti permiti sa arunci cu noroi intr-un simbol al rezisteneti romanesti impotriva unora ca tine si alde tac'tu? Voi ati tradat tara asta si ati supus-o bolsevicilor! Sa-ti fie rusine sluga securisto-comunista!

@urmas: tu al cui urmas esti, bre?

al calaretului fara cap? ca ce vorbesti pe-aici pare scos din buric, nu din cap

@ tr2006 - pisicutza pis pis .. ***-te mai incolo

Cum iti permiti tu un vierme taiat de sapa sa pangaresti memoria unui astfel de om ?!
L-am cunoscut personal la o conferinta de presa la Cluj (cu 3 ani inainte sa moara) si cred ca si la cei 80 de ani pe care-i avea pe atunci ti-ar fi rupt capul ca la musca.
El si-a asumat public identitatea stiind ca va fi condamnat la moarte, pe cand tu, "potaie proasta" (ca sa nu sari in sus iti spun eu ca este dintr-o fabula), cam ce mare vitejie crezi ca faci ascunzandu-te dupa anonimat si improscand cu noroi valorile romanesti.
Ce esti tu (nu cine esti!) CE ESTI TU ?!
Ateu, satanist, comunist ?! SPUNE !
Mda ... din pacate nu vei spune nimic pentru ca esti un las ... Un las cu gura mare.

 

Ioan Gavrila Ogoranu...

...pe care l-am cunoscut, fiindu-mi un prieten bun inca de pe vremea cand eram doar elev, n-a fost legionar. A facut parte din Fratiile de Cruce, insa nu s-a angajat pe mai departe in Legiune.
A ajuns in munti deoarece se afla pe o lista a Securitatii, de participanti la miscarile studentesti din Cluj, din anul 1946.
In opinia mea, el e o icoana a poporului roman, unul dintre cei putini, alaturi de Avram Iancu sau Ioan Voda cel Cumplit care, in ciuda sortilor potrivnici, au demonstrat ca puterea morala e deasupra durerii fizice, deasupra sacrificiului vietii (el si-a petrecut anii cei mai buni din viata fugind si luptand impotriva bolsevicilor).

@McGigi: Multumesc pentru informatii de mina-ntii

Sint gata sa-mi schimb opinia despre Ogoranu daca mi se prezinta marturii la prima mina, asa cum faci dta. As vrea sa stiu mai mult despre el din alte surse obiective. Orice asociere cu fascismul, directa sau indirecta, ma face extrem de suspicios. Cheers!

Pentru cei care pot citi in engleza !

Sint mai multe isoriore despre Resitenta Romana inpotriva comunismul mai ales dupa 44

http://www.worldwar2.ro/forum/index.php?showtopic=1017

 

Ogoranu s-a facut partizan pentru ca nu s-a prins

ca l-ar fi primit comunistii in securitate. Ba, ce inspiratie proasta. Legionar prost inspirat :)

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor