Ogoranu, partizanul anticomunist care a umilit Securitatea (II)

Marti, 16 August 2011, ora 10:47
11979 citiri
Ogoranu, partizanul anticomunist care a umilit Securitatea (II)

O poveste vadit necunoscuta a celei mai cautate persoane timp de trei decade de catre Securitate, viata lui Ion Gavrila Ogoranu este in mare parte nestiuta. Din nefericire, publicul larg nu este informat asupra numerosilor oameni din rezistenta romaneasca ce s-au impotrivit impunerii regimului comunist, multi din ei murind cu arma in mana in munti sau batuti in beciurile politiei secrete.

Ogoranu, partizanul anticomunist care a umilit Securitatea (I)

La fel de tragica este si povestea partizanilor condusi de Ogoranu. Grupul Carpatin Fagarasan a fost neutralizat in 1955, cand o mare parte din luptatori au fost tradati. Vroiau sa treaca granita si sa ajunga in final in Grecia, dar au fost vanduti de oamenii ce urmau sa le faciliteze trecerea granitei, profesorul Ion Grovu si Niculescu Constantin.

Destinul lui Ogoranu dupa dezmembrarea grupului de partizani

Ogoranu a aflat de soarta camarazilor sai abia dupa un an de zile. Ramas singur si-a gasit refugiul in Galtiu, la casa Anei Sabadus, sotia lui Petre Sabadus, o victima a arestarilor din 1948 si un prieten al lui Ogoranu. Cei doi se vor si casatori in cele din urma, dar in secret.

A stat ascuns in aceasta casa patru ani, iar in 1959 casa Anei Sabadus este data inspre folosinta unui oficial comunist. Dupa aceea se muta in Santimbru si ramane acolo pentru restul anilor.

In cele doua sate erau oameni care stiau de prezenta lui Ogoranu, dar au pastrat tacerea. Printre ei s-a aflat chiar si un vecin, care a castigat respectul partizanului, pentru ca desi avea legaturi stranse cu politia secreta, nu l-a denuntat.

Cel mai cautat om de Securitate

Dupa eliminarea Grupului Carpatin Fagarasan, Securitatea a incercat fara succes sa ii dea de urma conducatorului acestuia, timp de peste doua decade. Dosarul sau cuprinde aproape 50.000 de pagini, fiind de departe cel mai mare pentru o singura persoana.

A fost dat in consemn la frontiera si granicerii primeau regulat note informative asupra semnalmentelor sale. Au fost urmarite peste o mie de persoane cu tehnica operativa.

Din cauza acestei hartuiri continue si a pericolului la care ii expunea pe cei care il ascundeau Ogoranu se decide sa paraseasca tara. Insa vroia sa isi vada pentru ultima oara mama.

Capturarea ultimului partizan anticomunist din Europa de Est

Se intoarce in satul natal pe ascuns. Revederea nu a fost deloc placuta, ea initial izgonindu-l. Securistii au trimis in toti acei ani impostori care pretindeau a fi Ogoranu pentru a face rost de posibile informatii. Abia dupa ce acesta i-a aratat semnele din nastere mamei lui, ea l-a recunoscut.

La un timp dupa aceasta intalnire, mama lui a vorbit cu preotul din sat pe ascuns ca sa il treaca pe Ogoranu la vii in pomelnic. Preotul a mers la autoritati si in acest fel a reusit Securitatea sa afle ca luptatorul anticomunist este in viata. Dupa o actiune bine planificata partizanul Ion Gavrila Ogoranu este in sfarsit capturat.

Se intampla la Cluj in vara lui 1976. A stat intemnitat sase luni, perioada in care mai marii politiei secrete se imbranceau pentru sansa de a se intalni cu acest personaj aproape mitic.

Salvat de secretarul de stat Henry Kissinger

Totusi norocul nu l-a parasit nici de aceasta data. Secretarul de stat american Henry Kissinger s-a interesat de soarta lui Ogoranu, dupa ce un vechi prieten, Ion Halmaghi a adus la cunostinta autoritatilor americane de soarta partizanilor romani.

Politica de normalizare si detensionare a relatiilor dintre Romania comunista si Occident, au fortat mana autoritatilor de la Bucuresti si au fost nevoite sa il elibereze. A continuat sa lucreze ca salahor, iar apoi ca tehnician.

Participarea la miscarea populara din decembrie 1989

In valtoarea Revolutiei Romane a luat calea Bucurestiului. A vrut sa ajunga la Televiziunea Romana pentru a informa poporul roman asupra rezistentei anticomuniste.

Insa, descumpanirea sa a crescut din ce in ce mai mult, deoarece a fost in mod voit indepartat si nu i s-a permis sa i se adreseze poporului roman, in timp ce alte figuri controversate erau aduse in graba.

Cu mare oroare a privit cum revolutia este subminata de esalonul doi al partidului comunist si a incercat din rasputeri dupa prabusirea regimului sa popularizeze prin carti, comemorari, conferinte si intalniri drama traita de acei romani ce cu arma in mana s-au retras in munti pentru a lupta impotriva conducerii comuniste.

Amintirea rezistentei romanesti constransa la tacere

S-a stins din viata in 2006, la inmormantarea sa participand rude, camarazi si persoane care au vrut sa isi arate respectul. Este de reflectat felul in care cel mai cautat om de Securitate mai mult de un sfert de secol , un lider al unei cele mai longevive miscari de rezistenta anticomuniste din estul Europei, ramane in continuare necunoscut publicului larg.

Nu ar trebui sa ne mire acest fapt tinand cont ca nici macar intreaga miscare de rezistenta, care a fost printre singurele si cele mai longevive forme de opozitie de acest fel din tot lagarul sovietic ramane in mare parte nestudiata in scoli, iar presa si autoritatile care ar trebui sa se implice activ in informarea publicului parca inchid ochii.

Citeste si:
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională, prin intermediul instanţei de judecată, modificările aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foştilor...
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Premierul Nicolae Ciucă ocupă primul loc ca vizibilitate şi în luna mai. Pe locul al doilea se situează ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, urmat de ministrul Energiei Virgil Popescu, ambii...