Olympe de Gouges - portret de femeie (Documentar)

Marti, 08 Martie 2011, ora 19:56
4740 citiri
Olympe de Gouges - portret de femeie (Documentar)
Foto: Arhiva

'Femeie, trezeste-te; descopera-ti drepturile. Imperiul puternic al naturii umane nu trebuie sa fie inconjurat de fanatism, superstitie si minciuni. Flacara adevarului a dispersat norii nebuniei si ai uzurparii. Barbatul inrobit privat de putere are nevoie de supunearea ta pentru a-si rupe propriile lanturi. Femei, cand veti inceta sa mai fiti oarbe? Ce avantaj v-a adus Revolutia? Poate doar mai multa desconsiderare si mai mult dispret".

Aceste fraze vechi de mai bine de 200 de ani, ale caror cuvinte de inceput sunt de o surprinzatoare actualitate, apartin unei femei remarcabile, acum uitate, Olypme de Gouges, pe numele adevarat Marie Gouze, arata Modern History Sourcebook.

S-a nascut in sudul Frantei in 1748, a trait vremuri teribile si a avut un destin pe masura caracterului ei cu totul iesit din comun. Fiica unui macelar si a unei vanzatoare de panzeturi, afland ca ar putea fi copilul nelegitim al marchizului de Pompignan, a militat cu pasiune toata viata pentru drepturile copiilor nelegitimi. Picturile vremii ne-o infatiseaza drept o femeie frumoasa, dupa moda vremii.

Dar nu pentru frumusetea ei si nici macar pentru piesele sale de teatru militante sau dragostea pentru arte va ramane Olympe de Gouges in memoria umanitatii, ci pentru "Declaratia Drepturilor Femeii si ale Cetatenei", pe care o publica in anul 1971, ca replica la "Declaratia Drepturilor Barbatului si ale Cetateanului".

Ea se inspira din formatul acesteia din urma, pentru a redacta declaratia ei ironica, socanta la acea vreme si inca foarte moderna si azi, prin care demasca extrem de ironic esecurile Revolutiei Franceze.

"Aceasta revolutie va avea cu adevarat efect numai atunci cand toate femeile vor deveni constiente de situatia lor jalnica si de acele drepturi fundamentale de care societatea le-a privat", spunea de Gouges, in Declaratia care a fost considerata aproape o parodie satirica a documentului original.

Militanta pasionata pentru drepturile omului, Olympe de Gouges a intampinat Revolutia Franceza cu mare entuziasm si cu foarte multe sperante. A urmat o imensa dezamagire cand si-a dat seama ca "liberte, egalite, fraternite", celebrul motto al Revolutiei Franceze, nu se referea de fapt si la femei.

In 1971 devenea membra a "Socitatii Prietenii Adevarului", o asociatie care avea ca scop drepturi politice egale pentru femei, cunoscuta si sub numele de "Clubul Social". La aceste intruniri a rostit de Gouges pentru prima oara faimoasa ei fraza "daca femeile au dreptul sa urce pe esafod, ele au in mod egal si dreptul de a lua cuvantul in public."

Aceasta femeie uimitoare a ridicat glasul in toate imprejurarile, cand era vorba de

nedreptati sau abuzuri. Fara a fi monarhista, ea s-a opus vehement executiei regelui Ludovic al XVI-lea, partial si datorita faptului ca era in general impotriva pedepsei capitale.

Scrierile ei au devenit din ce in ce mai radicale. In 1973 publica lucrarea "Cele trei urne sau salvarea tarii - de un calator aerian", prin care propunea un referendum prin care poporul sa aleaga cea mai buna forma de guvernamant din trei alternative: republica indivizibila, guvernul federal sau monarhia constitutionala.

Conventia Nationala a interpretat lucrarea ca pe un nou semnal de sprijin al monarhiei. Este arestata si ramane 3 luni in inchisoare, fara avocat incercand sa se apere singura. Continua sa publice prin intermediul prietenilor textele "Olympe de Gouges deferita tribunalului revolutionar" si "O patrioata persecutata".

Sub acuzatia ca se opunea pedepsei cu moartea, este trimisa la esafod si executata pe 2 noiembrie 1793, iar trupul este aruncat in cimitirul Madeleine. Acolo se aruncau trupurile decapitate ale victimelor ghilotinei in gropile comune sapate special si se turna var nestins peste ele, ca sa grabeasca procesul de descompunere.

Iata cateva nume celebre din cimitirul Madeleine, care au impartasit aceeasi soarta cu rebela ucisa de Revolutia care i-a inselat asteptarile: Charlotte Corday, Ludovic Filip II, Duce de Orleans, Madame du Barry.

Olympe de Gouges, aceasta femeie uimitoare, care a luptat pentru ca glasul femeilor sa fie auzit in politica, nu trebuie uitata. Asa cum un mecanism complicat nu poate functiona cand o mica rotita rugineste, tot asa progresul nu poate fi posibil daca uitam cate vieti s-au jertfit pe altarul libertatii de expresie si al dorintei de libertate.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Olympe Gouges Revolutie, #Femei Celebre, #personalitati, #drepturile femeii , #documentar