Omul care a "refuzat" premiul Nobel - Documentar

Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 07:19
8944 citiri
Omul care a "refuzat" premiul Nobel - Documentar

Catre sfarsitul anilor '50, un eveniment agita pe ascuns lumea literara sovietica si tulbura la lumina zilei atentia intelectualilor din intreaga Europa: aparitia romanului Doctor Jivago, al scriitorului sovietic Boris Pasternak.

Dupa ce fusese respins cu dispret si chiar indignare de editurile moscovite, romanul a ajuns pe cai oculte in Italia, unde s-a publicat cu un remarcabil succes in 1957.

O grafica inteligenta a copertii sugera tacit ideea ca lucrarea fusese cenzurata in alta parte (foto).

Succesul a fost atat de mare, incat in anul urmator, la 23 octombrie 1958, scriitorului Boris Pasternak i s-a atribuit premiul Nobel pentru aceasta lucrare ajunsa bestseller.

In acea perioada, teroarea era inca in toi in Uniunea Sovietica. Stalin murise, dar buzduganul fusese preluat de Hrusciov, pentru care scrierea unui roman neindoctrinat era o crima, trimiterea lui in strainatate un act de tradare, iar Premiul Nobel un gest ostil fata de patria sovietica.

Pasternak a fost imediat exclus din Uniunea Sciitorilor si determinat sa refuze "de buna voie" acceptarea distinsului premiu oferit la Stockholm. Bineineles ca urmatorul volum de versuri pe care l-a mai scris n-a fost acceptat de edituri si, nu dupa mult timp, a decedat in locuinta sa din Moscova, in 1960.

Desi decesul era cauzat de cancer pulmonar, gurile rele sopteau ca ar fi fost provocat prin iradiere. Fireste, s-ar putea sa fie o simpla coincidenta. N-ar trebui sa insinuam mai mult, pentru ca n-avem dovezi.

Dar, alta coincidenta, tot ce publicase Pasternak, incepand cu primele versuri aparute in 1911, a fost adunat cu grija de catre autoritati si dat la topit.

Boris Pasternak fusese un adevarat om de arta, polivalent. Nascut in 1890, provenea dintr-o familie de artisti profesonisti. Tatal sau era un apreciat pictor, iar mama pianista. El insusi a simtit inclinatii catre muzica si artele plasice inca din copilarie, bucurandu-se de atentia si chiar incurajarea cunoscutului compozitor rus Scriabin.

Dar atractia lui era mai mare catre literatura si filosofie. In anii premergatori Primului Razboi Mondial, se alaturase unei grupari futuriste, sub influenta careia si-a publicat primele volume de versuri.

Promitea un viitor stralucit, pana la instalarea puterii comuniste si pana la impunerea viziunii ei proprii asupra literaturii. Boris Pasternak nu se incadra in aceasta viziune si si-a dat seama ca nu poate continua vocatia care-l atragea. Brusc, a renuntat sa mai scrie. A preferat sa traduca.

A tradus din clasicii englezi, germani si francezi, fiind un poliglot. Nici traducerile clasicilor n-au fost tiparite, decat mai tarziu, fiind considerate "decadente".

Premiul Nobel al scriitorului a fost decernat post-mortem la Stockholm fiului acestuia, Evgheni Pasternak, la 9 decembrie 1989, intr-un cadru solemn.

Peste putin timp, Uniunea Sovietica avea sa se prabuseasca, iar Boris Pasternak, proscris altadata, avea sa fie incununat cu premii, diplome si onoruri de catre statul rus, "cu recunostinta".

Citeste si:
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) Marian Neacșu a fost numit de către PSD, partid din care a făcut parte timp de 20 de ani, în postul de...
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Doi consilieri de stat au fost numiţi joi, 2 decembrie, în Cancelaria premierului Nicolae Ciucă. Este vorba despre Gheorghiţă Agafiţei și Daniel Anghel. Deciziile privind numirea celor...