Orori teribile ale istoriei: Anii in care comunistii au fost macelariti

Duminica, 05 Ianuarie 2014, ora 22:42
9545 citiri
Orori teribile ale istoriei: Anii in care comunistii au fost macelariti

Desi comunistii au ramas in istorie ca pete negre ale trecutului omenirii, au existat in istorie si momente in care acestia au avut de suferit din cauza violentelor savarsite asupra lor. Unul dintre acestea a avut loc in Indonezia, la jumatatea anilor '60.

Primele semne de violenta s-au aratat in noaptea de 1 octombrie 1965, cand au fost ucisi 6 generali ai armatei indoneziene. Chiar daca nici in ziua de astazi nu se stie cine a fost autorul crimelor, vina a fost aruncata asupra comunistilor indonezieni, care ar fi pus la cale o lovitura de stat, noteaza Deutsche Welle

Generalul Suharto, care avea sa ajunga presedintele Indoneziei si sa conduca tara intre 1967-1998, a condus lupta impotriva comunistilor. Din punctul de vedere al Occidentului si al armatei indoneziene prooccidentale acestia devenisera prea influenti. La mijlocul anilor '60, Partidul Comunist Indonezian avea in jur de 20 milioane simpatizanti si, dupa China si URSS, era al treilea partid comunist ca marime din lume.

In urmatoarele luni au fost omorati aproximativ trei milioane de membri ai partidului comunist, multumita "curateniei" generale a armatei. In actiune au fost angajati si multi civili, precum si fractiuni paramilitare, carora le erau date liste cu numele oamenilor ce trebuia lichidati. In plus, in anumite locuri, evenimentele cunosteau si alta dinamica: oricine, care intr-un anumit fel avea legaturi comuniste, era omorat sau arestat.

Pacatele au ramas neiertate

Toate eforturile de pana acum, de a depasi aceasta pagina neagra a Indoneziei au ramas fara rezultat. Primul presedinte ales in mod democratic, Abdurrahman Wahid, si-a cerut oficial scuze in martie 2000, insa nu in numele guvernului indonezian, ci doar pentru actiunile organizatiei musulmane Nahdlatul Ulama, care a avut legatura cu ororile din a doua jumatate a anilor '60.

In 2000, a fost formata si o comisie de reconciliere, insa in 2006 a fost desfiintata, fara ca aceasta sa ajunga la niciun rezultat. Comisia a fost desfiintata fiind considerata neconstitutionala. Nici comandantii militari de atunci nu au fost adusi in fata justitiei.

"In structurile de stat exista multe conexiuni ale politicienilor cu faptasi de atunci sau familiile acestora. Sunt interese personale mari la mijloc, care impiedica anchetele. In primul rand, armata este cea care se opune pentru ca, in caz contrar, anchetele ar scoate la lumina vinovatii din randul acesteia", spune un expert de la Universitatea din Singapore.

Pentru cine vrea sa cunoasca mai multe despre ororile din Indonezia, recomandam filmul documentar The Act of Killing, un film care a fost distins cu numeroase premii internationale. Acesta a fost realizat in 2002, fiind regizat de Joshua Oppenheimer.

Citeste si:
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...