Povestea castelului Peles, o bijuterie turistica a tarii - Documentar

Marti, 07 Octombrie 2014, ora 19:50
14654 citiri
Povestea castelului Peles, o bijuterie turistica a tarii - Documentar

La 7 octombrie 1883, tanarul rege Carol I inaugura in inima neumblatilor munti Bucegi un monument unic in peisajul romanesc, facut anume ca sa se indeparteze de cutumele balcanice, apropiindu-se de cele europene: castelul Peles.

De ce Sinaia?

Este evident ca, venind pe meleagurile noastre, printul Carol nu-si facea planul sa devina domn al unui principat vasal Portii si aproape ignorat in Europa. Printul trebuie sa fi gandit de la inceput ca principatul sau va deveni regat, iar dansul personal rege, tratandu-se de la egal la egal cu alti suverani europeni.

Probabil, cam cu asemenea ganduri in minte, s-a apucat tanarul print sa colinde muntii pe jos sau calare, pana l-a atras peisajul Bucegilor.

Natura era pe atunci salbatica, targurile sau orasele erau departe, iar prin apropierea locului ales erau doar o manastire si un schit carora drumetii le spuneau Sinaia.

Castelul Peles, regele castelelor din Romania - sondaj

Manastirea fusese ctitorita de marele spatar Mihai Cantacuzino, iar schitul de un urmas al sau, care a lasat acolo si urmatoarea pisanie:

"Am zidit din temelie si am inaltat un schitisor, numindu-se Sinaia, dupa asemanarea Sinaiei cei mari si dupa cum arata si Patriarchul Tarigradului Gavriil, pe care Sinaia au numit-o bine facand, indemnandu-se de multa dragoste si cucernicie ce avea catre sfantul si de Dumnezeu umblatul muntele Sinai".

Aici, langa manastirea care isi tragea numele de la muntele Sinai, i s-a parut potrivit printului Carol sa-si aseze si castelul pe care il va inalta. Aici a dorit regele de mai tarziu sa aiba o resedinta de vara, unde sa poata primi vizita omologilor din alte parti ale Europei, care sa-i admire nu numai incantatorul peisaj, ci si arta cu care a stiut sa aleaga locul si sa construiasca totul.

De unde bani?

Printul Carol a vizitat locurile chiar in 1866, cand sosise in tara, dar cheltuielile propriu zise au inceput in 1871, cand hotaraste sa-si vanda o proprietate detinuta in Germania, pentru a cumpara cu acesti bani un teren de 1.000 de pogoane, numit Piatra Arsa sau Mosia Sinaia.

Arhitecti renumiti din Viena si Hamburg au intocmit planurile, iar printul, devenit ulterior rege, a urmarit personal executia lucrarilor, suportand toate cheltuielile din bugetul propriu, in principal prin vanzarea unor terenuri in Germania si fara sa afecteze veniturile rezultate din lista Casei Regale.

Ceremonia punerii pietrei de fundatie a castelului a avut loc intr-un cadru festiv la 11 august 1875. Lucrarile au fost intrerupte pe perioada razboiului pentru independenta, ulterior reluate, iar la 7 octombrie 1883 avea loc inaugurarea primei parti a complexului.

Le Figaro, despre "incredibilul Peles": Un castel foarte spectaculos

Castelul avea functii politice, culturale si simbolice. Aici isi scria regina Elisabeta versurile, semnate cu pseudonimul Carmen Sylva, si tot aici organiza cenacluri literare la care participa Vasile Alecsandri.

Aici lucra regele vara, aici tinea Consilii de Coroana si tot aici invita personalitati de frunte ale Europei, pentru ca Romania sa nu se piarda in anonimat. Cea mai marcanta vizita de acest fel a fost a imparatului Franz-Joseph, in 1896.

Tot aici a tinut regele Carol I si ultimul sau Consiliu de Coroana, din 1914, cand, contrar vointei regale, Consiliul a hotarat neutralitatea Romaniei in Primul Razboi Mondial, care incepuse. La putin timp dupa aceea, regele a decedat, iar in popor s-a zvonit ca murise "de inima rea".

Constructia

Intregul complex a fost executat pe etape si practic s-a lucrat pana in anul 1914. Despre cum au decurs lucrarile, la care au participat mesteri din multe tari, nimic nu este mai elocvent decat decrierea pe care o face insasi regina Elisabeta:

"Italienii lucrau la zidarie, romanii carau materialele, tiganii duceau piatra si varul, albanezii si grecii ciopleau piatra, germanii si ungurii lucrau la lemnarie, turcii ardeau caramida, se aflau maestri polonezi si vatafi cehi, francezii desenau, englezii masurau. Astfel incat la aceasta cladire se intalneau o suta de costume nationale deosebite si se auzeau vorbindu-se patrusprezece limbi".

Complexul Peles

Cea mai interesanta anexa a castelului este uzina electrica, Pelesul fiind primul castel din Europa dotat cu sursa proprie de energie. De asemenea, fata de necesitati, au fost construite in timp numeroase anexe, ca: Pelisorul, Casa de Vanatoare, Vila Sipot, Corpul de Garda si altele.

Intrucat la constructia castelului Peles s-au avut in vedere utilitatile vremii, in ultimii ani pana la plecarea regelui Mihai din tara in 1948, familia regala a locuit mai mult in Pelisor, dotat modern.

Restituit familiei regale si transformat in muzeu, Pelesul constituie astazi o deosebita atractie turistica, fiind apreciat ca unul dintre cele mai frumoase castele construite in Europa celei de-a doua jumatati a secolului al XIX-lea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Castelul Peles documentar, #Peles istrorie Sinaia, #constructie Castel Peles, #Peles Carol Sinaia , #documentar