Povestea de groaza a unei romance care a supravietuit la Auschwitz

Marti, 11 Decembrie 2012, ora 09:12
61314 citiri
Povestea de groaza a unei romance care a supravietuit la Auschwitz
Foto: CANDLES Holocaust Museum and Education Center

Eva Mozes Kor si sora sa geamana, Miriam, erau doar niste copile cand au trait ororile Holocaustului, la Auschwitz, unde si-au pierdut parintii, gazati impreuna cu alte cateva mii de evrei si au fost supuse experimentelor ingrozitoare ale doctorului Josef Mengele.

I-a iertat insa pe nazisti si acum, cand mai are 14 luni si face 80 de ani, are sufletul vindecat, marturiseste Eva Mozes Kor pentru Ziare.com.

Eva si Miriam s-au nascut intr-un mic sat din Transilvania - Porti - pe 30 ianuarie 1934. Familia lor era singura de evrei din intregul sat.

Tatal lor lucra ca agricultor la propria-i ferma si mama lor avea grija de toti cei patru copii - cele doua gemene si surorile mai mari, Edit si Aliz. Aveau doua menajere care ii ajutau, pana in 1942, cand evereilor le-a fost interzis sa angajeze alte persoane in afara evreilor.

"Viata era pasnica, exceptand ura fata de evrei, care se manifesta prin porecle, batai de la ceilalti copii si pedepse de la profesorii maghiari", ne-a spus Eva Mozes. In anul 1940, autoritatile Ungariei au intrat in Transilvania cu forta, rupand din Romania acordul lui Hitler.

In martie 1944, familia Evei a fost luata pe sus de jandarmii maghiari si dusa intr-un ghetou din Simleul Silvaniei.

"Am construit corturi din paturi si cearsafuri. Imi amintesc ca ploua foarte mult si pamantul era umed si rece. Fiecare cap de familie a fost chemat pentru interogatorii. Tatal meu a fost adus pe o targa, sangerand de la loviturile de bici, cu unghiile de la maini si picioare smulse si fata arsa. Soldatii unguri voiau sa stie unde se afla aurul si nu l-au crezut pe tatal meu cand le-a spus ca toti banii erau in pamant", a rememorat Eva Mozes.

Drumul spre lagar

Comandantul maghiar le-a spus ca vor fi trimisi la munca, in Ungaria, cand toti evreii din ghetou au fost bagati in trenuri marfare, alaturi de vite.

"Ne-au inghesuit ca pe sardine. Nu aveam cum sa ne miscam, nu aveam mancare, nu aveam apa... Vagoanele erau incuiate si pazite de un gardian inarmat. El ne-a avertizat ca, daca incercam sa evadam, ne va impusca.

Trenul se misca foarte rapid si se oprea doar pentru realimentare cu combustibil. Am cerut apa, iar paznicul ne-a spus ca ne costa cinci ceasuri de aur, pe care un adult urma sa i le dea prin spatiul izolat cu sarma ghimpata, iar gardianul trebuia sa arunce o galeata de apa. Eu am primit doar cateva picaturi, insuficiente pentru a-mi potoli setea.

In a treia noapte in vagonul cu bovine, trenul a oprit si noi am cerut apa. Raspunsul a venit in limba germana: "Wass, Wass". Atunci am inteles cu totii ca ne-au mintit si nu mergeam la munca in Ungaria, ci in Germania pentru a fi ucisi. Fiecare persoana din tren plangea si se ruga. Urmatoarea oprire avea sa fie Auschwitz, nu mai auzisem niciodata pana atunci de acest loc ", a mai povestit Eva pentru Ziare.com.

Cobai pentru Mengele, Ingerul Mortii

Ziua in care a ajuns pe platforma de la Auschwitz a fost si ultima in care Eva si Miriam si-au vazut parintii. Gemenele, care au fost tatuate cu numerele A7063 si A7064, nu au fost puse la munca, ci au fost folosite pentru experimentele facute de temutul doctor Josef Mengele.

Eva Mozes nu a intalnit niciun nazist care sa vrea sa le ajute, iar de acte de bravura nu poate fi vorba: foarte putine persoane au reusit sa scape de la Auschwitz-Birkenau.

"Nu am stiut atunci, am aflat ulterior despre Rudolf Verba, care a evadat. El a incercat sa ii avertizeze pe evreii unguri, insa nu a mai apucat", a adaugat Eva.

Ea si-a amintit si despre intalnirile cu Mengele si despre experimentele pe care acesta le facea pe gemeni, inclusiv pe ea si sora sa, Miriam.

"Nu stiam cine este cand aparea in fiecare dimineata in fata baracii, pentru a ne numara. Tot ce stiam este ca oamenilor le era frica de el si ca era tratat ca un Dumnezeu, iar numele sau era dr. Mengele.

Experimentele nu erau pedepse sau tortura. Eram folositi ca niste cobai umani, pentru a se descoperi secretul crearii gemenilor blonzi, cu ochi albastri. Eram injectati cu germeni si boli, iar cand geamanul-subiect murea, nazistii il omorau pe celalalt geaman, pentru a compara autopsiile", ne-a mai spus Eva Mozes.

Isi aminteste ca, dupa o injectie, s-a imbolnavit grav si a facut febra puternica. Doctorul nazist supranuit "Ingerul mortii" i-a spus atunci ca va muri.

A decis, insa, sa lupte pentru a supravietui. "Instinctul de supravietuire a preluat controlul si nu era loc in viata mea ca sa plang ori sa-mi para rau pentru mine, supravietuirea imi consuma fiecare dram de energie pe care il aveam", a marturisit Eva Mozes.

A fi din nou viu si liber

In 1945, dupa luni de bombardamente si focuri de artilerie, armata sovietica i-a eliberat pe evrei din lagarul de la Auschwitz-Birkenau. Eva isi aminteste ca statea, alaturi de Miriam, lipita de gardul de sarma ghimpata si privea cu uimire spre salvatorii lor.

"A fost o experienta incredibila sa te simti, din nou, viu si liber", a mai declarat Eva Mozes Kor pentru Ziare.com.

Dupa aceea, s-a intors pentru o scurta perioada in Romania, insa nimeni cunoscut nu supravietuise. Sub regimul comunist, in tara nu mai era mancare, astfel incat gemenele au emigrat in Israel. Ulterior, Eva s-a mutat in SUA, in Terre Haute, Indiana.

"Am inceput sa vorbesc prima oara despre Holocaust in 1978. Oamenii au fost interesati de povestea mea si mi-a placut ca m-au tratat cu respect si mare interes", a mai povestit Eva pentru Ziare.com.

Ulterior, a ridicat un muzeu al Holocaustului - CANDLES Holocaust Museum and Education Center - dedicat memoriei copiilor care au murit ori au supravietuit experimentelor de la Auschwitz.

Miriam, sora ei, nu mai este astazi alaturi de Eva. A murit in anul 1993, din cauza unei forme rare de cancer, pe care Eva o atribuie experimentelor facute de doctorul Mengele.

In anul 1995, i-a iertat insa pe nazisti si, potrivit Evei, atunci a fost eliberata pentru a doua ora.

"Nu renunta niciodata la tine si la visele tale", "trateaza oamenii cu respect si corectitudine si judeca-i mereu pe baza actiunilor lor" si, mai ales, "iarta-i pe toti inamicii tai si pe cei care te-au ranit. Te va vindeca in interior, te va elibera si te va face mai puternic", sunt filosofiile de viata dupa care se ghideaza, si astazi, Eva Mozes Kor.

In cartea sa, "Am supravietuit lagarului mortii", Eva rememoreaza copilaria distrusa de regimul nazist, viata evreilor inainte de inasprirea conditiilor si trimiterea acestora in lagare de concentrare, dar si lupta continua pentru supravietuire pana in momentul in care au fost eliberate, in 1945.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#poveste Eva Mozes Kor, #Holocaust Eva Mozes Kor, #gemene Mozes Mengele, #Josef Mengele experimente , #documentar