Ziare.com

Prima revolutie a romanilor: Tudor Vladimirescu si rascoala de la 1821 - Documentar

Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 08:32

   

Prima revolutie a romanilor: Tudor Vladimirescu si rascoala de la 1821 - Documentar
Ideile iluministe nu s-au propagat doar prin filiera transilvaneana, ci si prin contactele tot mai dese cu restul tarilor europene. In mod inevitabil, a aparut dorinta de a imita cele vazute, de a introduce si de a incorpora elementele modernitatii in principatele romane.

Un bun exemplu in acest sens este Dinicu Golescu, care a remarcat progresele occidentale in urma calatoriilor sale. El a fost printre primii care au tras un semnal de alarma cu privire la starea de inapoiere a romanilor si a sustinut o reforma generala a institutiilor din Tara Romaneasca.

Iar Pacea de la Kuciuk-Kainargi parea ca va oferi aceasta sansa. Victoria decisiva a rusilor in razboiul cu otomanii a adus cu sine o inlaturare simtitoare a influentei lor in principate, iar boierii romani sperand ca prin ei vor capata o mai mare autonomie in treburile interne si ca ii vor ajuta sa indrepte tarile romane catre fagasul modernizarii.

Dar toate aceste vise au fost repede naruite, mai ales dupa ocuparea partii de est a Moldovei, la incheierea razboiului ruso-turc din 1812.

Pentru a inrautati lucrurile, crizele sociale si economice ale tarilor romane au fost accentuate de conducatorii fanarioti care s-au folosit de resursele principatelor pentru sprijinirea miscarii de emancipare grecesti, incat boierii au devenit din ce in ce mai nemultumiti de regimul instaurat de otomani cu un secol in urma, dorind o reintoarcere la domniile pamantene.

Un plan dejucat

Moartea domnitorului Alexandru Sutu la inceputul lui 1821 a fost prilejul ideal pentru pornirea unei revolutii ce l-a avut in prim-plan pe Tudor Vladimirescu.

Comitetul de Obladuire, o regenta compusa la scurt timp din cei mai puternici boieri autohtoni, l-a ales pe Vladimirescu sa instige pentru ei poporul, numai ca pandurul oltean a avut alte planuri.

O figura charismatica cu formare iluminista, inspirata de Revolutia Franceza, el a elaborat "Proclamatia de la Pades" pentru a justifica revolutia, iar apoi "Cererile norodului romanesc", prin care solicita infaptuirea unor reforme moderne, cum ar fi improprietarirea taranilor, desfiintarea privilegiilor boieresti, impunerea principiilor egalitatii si libertatii, impreuna cu reformarea invatamantului, a armatei si a administratiei.

Marii boieri nu s-au asteptat la aceasta turnura de situatie si au incercat sa-l inlature, dar Vladimirescu deja obtinuse sprijinul poporului.

Tematori, au ales sa nu se confrunte cu el si au ajuns la un compromis.

El a avut grija sa nu se ajunga la situatia unor confruntari armate pe teritoriul tarii sau sa starneasca represalii din partea otomanilor, dand asigurari ca regimul sau ramane loial Portii si intereselor tariste.

Dar ridicarea Eteriei in Rusia, o societate secreta al carui scop era crearea unui stat independent grec cu celule conspirative si in principate, i-a creat probleme serioase.

Tradat de eteristi

Vladimirescu a fost nevoit sa cada la o intelegere cu Alexandru Ipsilanti, permitandu-i sa treaca prin Tara Romaneasca cu oamenii sai pentru a ajunge la sud de Dunare. Dar comandantul Eteriei a pierdut sprijinul rusesc de care se bucura pana atunci din cauza numeroaselor sale greseli, iar oamenii lui s-au comportat ca adevarate trupe de ocupatie.

Din aceasta cauza, Ipsilanti este indemnat sa treaca Dunarea pentru a nu aduce razboiul in Tara Romaneasca, dar eteristii il captureaza pe Vladimirescu si il asasineaza, banuindu-l de complot cu otomanii.

Fara liderul ei, revolutia este la scurt timp inabusita, dar in anul urmator Imperiul Otoman hotaraste sa renunte la domnii fanarioti. Doar ca noii domni nu au avut o mare libertate de miscare, fiind supusi cu totul intereselor rusesti si otomane.

Dar era macar o schimbare, miscarea lui Tudor Vladimirescu dand glas inainte de toate nevoilor de reforma simtite la nivelul intregii societati.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7508 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Domnu' editoru, revolutia nu-i ca rascoala!

In timp ce revolutiile transforma societatea, rascoalele sfarsesc prin a fi inabusite

 

pai ieditoru' dologa l. afirma ca ieste studinte la ....

...inalta shkkolla supirioara de historie bukaleza. dupa skrierilii sale documentariste se trage konkluzia ca ieditoru' studinte, sau studintele ieditor, tot la faza de studiat "istoria repere-ului" a lu' akkademicianu' roller ieste cititor.
ma intreb cum a reusit studintele dologa l. sa treaca iegzamene in facultate cand este ievident ca cale lunga de istorie il desparte. dar, cum in romanistan historia se schimba mai la fiecare an in fonctie de cum bate vantul emanat de cei care sunt la ciolan, orice este posibil ca-i doar dupa obiceiul balcano-otoman.

Boierii l-au crezut omul lor, turcii l-au crezut al lor,

rusii al lor. In realitate, Vladimirescu a fost omul norodului. Acest balet complicat l-a costat in final viata, dar romanii nu-l vor uita niciodata.

 

Ana Pauker nu a uitat.

De aia a botezat divizia de dezertori si tradatori la sovietici din 1943-1944 cu numele asta. Aia care nu s-au omorit intre ei, au primit lefuri, posturi, vile si pensii babane, care au fost refuzate veteranilor reali.

De aia nici nu se serbeaza in Republica Socialista Romania Ziua Veteranului.

Asta pentru ca rusii il considerau pe TV

omul lor, din moment ce a primit sprijin de la muscali. Dar nu era un filo-rus, incerca doar sa schimbe lucrurile in bine pentru romani, manevrand prin hatzisul intereselor straine.

in realitate, pandurul Tudor Vladimirescu....

...a fost sulger la mosiile boierului oltean Glogoveanu, si, mai tarziu a muskalilor.
recomand un articol interesant despre pandurii olteni si cam cu ce se ocupau ei:
http://politeia.org.ro/magazin-istoric/pagini-de-istorie-craiova-habsburgi-haiduci-panduri-si-pazvangii/21541/

Doctore, lui TV i-au venit de hac pederastii greci din "Eteria"

Din acest motiv eu nu am absolut nici o incredere in greci - Acestia au tinut balcanii in robie prin viclenie, furt, tradare si religii inventate

 

Spre deosebire de TV, grecii erau mai apropiati de rusi

si mai indepartati de turci datorita pozitiei geografice (Imperiul otoman erau principalul lor dusman). Apropo, stiati ca noi romanii suntem inruditi genetic in proportie de 30% cu grecii? Suntem mai inruditi cu grecii decat cu italienii, desi acest lucru nu se reflecta in limba romana. Cauza istorica este deocamdata invaluita in mister.

Grecii sint cei mai mari zgirciobi.

Daca o sa vezi un dolar de la un grec, iti dau eu zece.

La restaurant stau cu un pahar de apa in fatza.
Ca elev sau student ii invitam la ceaiuri. Veneau cu mina in anus, si nu ne-au invitat niciodata.
La biserica greceasca nu iti dau nici macar o cafea.

Autorule!

A fost revolutie sau rascoala? Hotaraste-te!!!

 

intrebare pentru savantul student istoricist documentarist dologa l.

"Ideile iluministe nu s-au propagat doar prin filiera transilvaneana, ci si prin contactele tot mai dese cu restul tarilor europene. In mod inevitabil, a aparut dorinta de a imita cele vazute, de a introduce si de a incorpora elementele modernitatii in principatele romane.
Un bun exemplu in acest sens este Dinicu Golescu, care a remarcat progresele occidentale in urma calatoriilor sale. El a fost printre primii care au tras un semnal de alarma cu privire la starea de inapoiere a romanilor si a sustinut o reforma generala a institutiilor din Tara Romaneasca."
vineri, 12 decembrie 2014, ora 08:32, sursa: ziare.com, autor: dologa laurentiu, student la facultatea de istorie
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
....titlul cartii scrise de Dinicu Golescu este "Insemnare a călătoriei mele, Constantin Radovici din Golești, făcută in anul 1824, 1825, 1826, tipărită la Buda in 1826"
Rascoala lui Tudor Vladimirescu a avut loc in anul 1821. cum putea scrierea lui Dinicu Golescu aparuta in anul 1826 sa influenteze un eveniment care a avut loc in anul 1821 ?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor