Ziare.com

Primavara Popoarelor: Revolutiile Parintilor Fondatori ai Romaniei - Documentar

Duminica, 14 Decembrie 2014, ora 15:42

   

Primavara Popoarelor: Revolutiile Parintilor Fondatori ai Romaniei - Documentar
Revolutiile din principate de la 1848 s-au inscris intr-un cadru mai larg de revolte ce au cuprins o buna parte a continentului european.

In Moldova, tinerii intelectuali romani au protestat fata de domnia autoritara a lui Mihail Sturdza si au conceput un program in 35 de puncte numit "Petitiune-Proclamatie", care sustinea instaurarea unui regim politic liberal. Doar ca domnul, de teama interventiei rusesti si vrand sa nu-si piarda puterea, a reactionat prompt si i-a arestat pe manifestanti inainte ca situatia sa-i scape de sub control.

In exil la Cernauti, Mihail Kogalniceanu redacteaza "Dorintele partidei nationale in Moldova", intre prevederile sale aflandu-se una referitoare la unirea Moldovei si Tarii Romanesti si independenta acestui viitor stat roman.

Revolutia din Tara Romaneasca

Spre deosebire de Moldova, in Tara Romaneasca manifestarile conduse de societatea secreta a Fratiei au condus la impunerea unui guvern revolutionar. "Proclamatia de la Islaz" s-a impus ca actul constitutiv al revolutiei, cerand, printre altele, drepturi egale pentru toti romanii, chiar si pentru conationalii de alta credinta, alegerea unui domn pe termen de cinci ani de catre un corp electoral care sa cuprinda toate starile, emanciparea clacasilor, dezrobirea tiganilor, precum si dreptul la libera instruire pentru toti cetatenii.

Desi fortele contrarevolutionare, conduse de mitropolitul Neofit au incercat fara succes inlaturarea guvernului revolutionar, au reusit in schimb armatele otomane in toamna lui 1848.

Lupte in Transilvania

In Transilvania, Marea Adunare Nationala de pe Campia Libertatii a adoptat programul "Petitiunea Nationala" care cerea emanciparea romanilor, dreptul de reprezentare politica egala, dreptul de a folosi limba romana in legislatie si administratie, independenta Bisericii Ortodoxe Romane, infiintarea de scoli romanesti in toate satele si orasele, precum si a unei universitati, desfiintarea iobagiei si improprietarirea taranilor, garantarea drepturilor si libertatilor cetatenesti, formarea de militii nationale si crearea unei constitutii.

In cele din urma, revolutionarii romani au intrat in conflict cu cei unguri din cauza suprapunerii propriilor idealuri nationale si au avut loc confruntari militare de amploare, lasandu-se cu masacre de ambele parti. Centrul de rezistenta romanesc din Muntii Apuseni a reusit sa supravietuiasca revolutiei maghiare, inabusita in cele din urma de armatele tariste si austriece, cu Avram Iancu predandu-si armele dupa ce a reusit sa negocieze conditii avantajoase pentru oamenii sai.

In Bucovina, manifestarile populare au fost conduse de Eudoxiu Hurmuzaki, principalele nemultumiri ale romanilor fiind inscrise in "Petitia tarii", cerand dezlipirea Bucovinei de Galitia si conferirea unui statut autonom, constituirea unei diete care sa cuprinda reprezentanti ai tuturor starilor, crearea scolilor nationale, egalitate in fata legii, desfiintarea clacii si a dijmei si nu in cele din urma respectarea identitatii nationale a romanilor.

Ultimul punct cerut de bucovineni a fost la fel de important si pentru romanii banateni, care, pe langa acest lucru, cereau oficializarea limbii romane, autonomia provinciei si inarmarea poporului, doleante tiparite in "Petitia neamului romanesc din Ungaria si Banat".

Idealurile natiunii romane

Programele revolutionare au avut obiective diverse plecand de la cele nationale, ca autonomia, independenta, unirea romanilor intr-un singur stat, ajungand la cele economico-sociale, ca reforma agrara sau emanciparea taranilor iobagi si terminand cu cele politice, ca instituirea drepturilor si libertatilor, modernizarea cadrului institutional si o mai buna organizare a puterilor in stat.

Unirea romanilor a fost un subiect sensibil care s-a sfiit sa apara in cele mai importante programe pasoptiste, datorita reculului ce s-ar fi asteptat din partea marilor puteri. Insa, un numar de revolutionari exilati din Moldova, refugiindu-se in Brasov au redactat totusi "Printipiile noastre pentru reformarea patriei" in care enuntau dorinta unirii tuturor romanilor.

De altfel, "Dorintele partidei nationale in Moldova" elaborat in Cernauti, la fel cuprindea acest deziderat. Iar cand sansa s-a ivit ei au profitat de ea sa o transforme in realitate.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2202 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce oameni, ce barbati, ce curaj si viziune, ce determinare si

incredere in viitor! Ar trebui sa fim la inaltimea pasoptistilor!

 

"Parintii fondatori" sunt cei care au creat Constitutia USA

Tinerii farmazoni "infratiti" din principatele romanesti care fiind molipsiti de valul revolutiilor de la 1848 din Europa au uneltit impotriva stapanirilor vremii, nu pot fi numiti asa ceva - Conform imnului national, acest neam se trage din "doi barbati cu bratze tari" - Romania moderna a fost edificata de Cuza si dinastia de Hohenzollern-Sigmaringen (Ferdinand si Carol I) - "Americanizarea" istoriei nationale este o manifestare gretzoasa tipica lacheilor semidocti

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor