Printesa Ileana, o zana a familiei regale romanesti

Sambata, 18 August 2012, ora 14:33

   

Printesa Ileana, o zana a familiei regale romanesti
Acum mai bine de doua decenii, murea intr-o clinica din Youngstown, Ohio (SUA), Maica Alexandra, stareta manastirii ortodoxe Ellwood City din Pennsylvania, nascuta principesa Ileana, fiica cea mica a reginei Maria si a regelui Ferdinand ai Romaniei, sora regelui Carol al II-lea si matusa buna a regelui Mihai I.

Prima femeie capitan de cursa lunga din Romania

Din volumul in care isi povesteste viata, rezulta ca era rasfata familiei si foarte apreciata pentru frumsetea ei, desi surorile mai mari au avut sansa unor casatorii mai spectaculoase: Maria a ajuns regina a Iugoslaviei, iar Elisabeta printesa mostenitoare a Greciei.

De cultura si educatia domnitei Ileana - acesta era numele sub care era rasfatata in familie - s-a ocupat personal mama ei, regina Maria, care s-a ingrijit sa invete sculptura cu marele Ion Jalea si pictura cu pictorul Jean. Al. Steriadi.

Pasiunea tinerei domnite nu se indrepta insa spre arte. A indragit sportul nautic: inotul si iahtingul. A fost prima femeie din Romania, care a obtinut brevetul de capitan de cursa lunga pe iaht.Succesul in sport si desele aparitii in public l-au deranjat pe fratele ei, regele Carol al II-lea, care tocmai se instalase la tron, dupa lovitura de stat din iunie 1930.

El i-a cerut sa abandoneze sportul si iahtingul nefiind de demnitatea rangului ei princiar. Raspunsul a venit printr-o printr-o scrisoare:

"Te rog sa inlaturi neincrederea ce o ai in mine caci stii cat de mult tin la tine si cum ma doare sa te vad suparat. Fii ingaduitor, vreau sa fac bine, vreau sa te multumesc, dar sunt tanara si gresesc fara sa vreau. In orice clipa sunt gata sa te servesc, fiindca imi esti Rege si apoi esti fratele meu pe care il iubesc atat de mult".

Repudiata de fratele ei

Regele spera sa se impuna printr-o confruntare in forta, cum mai facuse si cu alti membri ai familiei regale, dar, simtind ca armele surorii sale sunt altele decat confruntarea, a ales sa schimbe si el strategia, indepartand-o pe domnita din tara, prin casatorie.

Intr-o vizita la Barcelona, intamplatoare sau nu, domnita il intalneste pe arhiducele Anton de Habsburg, caracterizat chiar de ea ca fiind "un barbat foarte frumos, inalt, blond, sportiv si distins".

Casatoria a avut loc la castelul Pelisor din Sinaia, la 26 iulie 1931, iar, la scurt timp dupa aceea, principesa, indragostita lulea, a ramas insarcinata. Atunci, pe neasteptate, Carol al II-lea a decis ca, pe pamant romanesc, sa nu se nasca niciodata un descendent al familiei de Habsburg. Tinerii au trebuit sa plece imediat in Austria.

In castelul Sonnberg, de langa Viena, s-au nascut cei sase copii ai fericitului cuplu: Stefan, Maria, Alexandra, Dominic, Magdalena si Elisabeta.

A gasit intelegere la comunisti

Catre sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Ileana se intoarce in tara ei sangeranda si se instaleaza in proprietatea sa, castelul Bran, loc demult indragit. Aici, hotaraste sa se dedice operelor de binefacere si reuseste sa organizeze un spital pentru raniti, in apropierea castelului.

Erau vremuri grele, familia regala nu dispunea de mijoace materiale, iar intrarea rusilor in tara punea sub semnul intrebarii orice opera de binefacere.

Domnita Ileana si-a luat inima in dinti si s-a adresat comunistilor. Cererea i-a ascultat-o Emil Bodnaras, de la care a primit un surprinzator sprijin material, ca sa-si cotinue activitatea cu ranitii.

Inflexibil fata de altii, Bodnaras a ramas impresionat de faptul ca un membru al familiie regale se ocupa de binefacere, in vremuri atat de grele si de primejdioase. A ajutat-o in functionarea spitalului, dar, la scurt timp dupa abdicarea regelui Mihai I, s-a prezentat personal la Bran, pentru a o sfatui pe printesa sa plece repede din tara.

A urmat exilul, mai intai in Elvetia, apoi in Argentina, apoi in SUA. In 1954, fericita familie a divortat. Principesa s-a recasatorit in acelasi an, dar, dupa alti 11 ani, a divortat din nou.

Deceptia

Lovitura de gratie pentru moralul printesei a fost moartea fulgeratoare a fiicei sale Maria si a sotului acesteia, intr-un accident de avion.

Deceptionata de viata, cea care fusese rasfatata familiei si admirata de intreaga tara, a hotarat sa se retraga la o manastire ortodoxa din America, unde si-a sfarsit zilele ca stareta.

In 1990, la 81 de ani, printesa Ileana a tinut sa mai vada o data Romania. Dupa trecerea in nefiinta, urmasii ei habsburgi - cei pe care Carol al II-lea nu-i lasa sa se nasca in Romania - s-au folosit de drepturile legitime, pentru a recapata castelul Bran.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12272 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Mutul
rank 5
Prinde bine si putina istorie romantata! Laudabila intentia maestre
Pitigoi!
Crestin
rank 4
Intentia e laudabila
Aplicarea intentiei sufera insa.
Cum am mai spus, intr-o tara crestina, e bine sa inveti sa te straduiesti sa te exprimi crestineste.
"In Roma..., ca romanii!"
Chestia cu "trecerea in nefiinta" o fi la Dvs. dar la noi, ortodocsii se zice altfel.
Dumnezeu sa o ierte!
Daca a ctitorit o Sf. Manastire intr-o tara care e departe de Hristos, nu este putin lucru.
dinu
rank 5
Al doilea
sot al principesei Ileana a fost Stefan Isarescu,ceva ruda cu guvernatorul BNR.
sparky
rank 5
Copiii
cuplului regal roman Fedinand si Maria au fost:Carol,Elisabeta,Marioara,Nicolae,Ileana si Mircea.Printul Mircea a murit la varsta de 3 ani,in 1916,inainte de refugierea familiei regale la Iasi.
Kanata
rank 5
Principesa Ileana
De o frumusete rară, Ileana a cam dezamăgit prin alegerile sale la asternut.
Aflu abia acum că s-a luat cu un Isărescu - ăstia-s de neam kazar. Apoi se cunoaste, mai putin ce-i drept, că a fost amanta tovarăsului Emil Bodnăras, mare sculă de basculă comunistă.
Cum reusesc acesti monarhi să mă dezamăgească, desi răman un monarhist convins.
Jos comunistii !
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor