Raportul de la Iron Mountain, o farsa sinistra? - Documentar

Joi, 10 Martie 2011, ora 18:36
3401 citiri
Raportul de la Iron Mountain, o farsa sinistra? - Documentar
Foto: Arhiva

In 1961, la initiativa unor inalti functionari americani, a inceput sa prinda contur necesitatea efectuarii unui studiu cu privire la consecintele pe care le-ar putea produce sfarsitul Razboiului Rece in Statele Unite. Cercetarea s-a finalizat cu un document cunoscut ulterior drept "Raportul de la Iron Mountain".

Grupul de la Iron Mountain

Teama de pace mondiala se pare ca a fost atat de mare, incat in 1963 s-a constituit un grup ultrasecret, compus din 15 membri, specializati in istorie, economie, psihologie, astronomie si sociologie, care avea misiunea sa cerceteze efectele pacii viitoare asupra omenirii si sa gaseasca solutii viabile pentru instaurarea unei Noi Ordini Mondiale, in care elitele sa isi pastreze privilegiile.

Americanii treceau printr-o perioada tulbure in anii '60, fiind confruntati cu miscari violente de natura rasiala, cu razboiul din Vietnam, ca sa nu mai vorbim de asasinarea in conditii misterioase a presedintelui Kennedy.

In aceast climat social si politic incert, grupul de studiu avea intalniri periodice, in diferite locuri din tara, pentru analizarea rezultatelor partiale ale studiului pluridisciplinar.

Datorita caracterului ultrasecret al activitatii lor, sedintele de lucru cele mai importante se desfasurau la Iron Mountain, un important adapost antiatomic subteran situat langa Hudson (New York).

In 1967, apare la editura Dial Press un volum, ce devine rapid un bestseller, tradus in 15 limbi, intitulat "Raportul de la Iron Mountain", cu o prefata scrisa de Leonard C. Lewin.

Se pare ca "Raportul de la Iron Mountain" a fost dat spre publicare chiar de catre unul dintre membrii grupului, care a considerat ca americanii trebuie sa afle rezultatele studiului ultrasecret ce urma sa le schimbe viata, daca recomandarile din document ar fi fost transpuse in practica.

Multi l-au considerat un fals, o satira, apartinand lui Leonard C. Lewin, care a lasat incertitudinea sa planeze asupra ipotezei ca el ar fi fost autorul raportului, grupul de la Iron Mountain fiind doar o fictiune.

Ce i-a inspaimantat pe cititori?

Acest raport aduce un elogiu razboiului, considerandu-l cel mai important instrument de control social din istorie. Cultura razboiului, specifica Statelor Unite, nu putea fi usor inlocuita cu o cultura a pacii.

Doar prin razboi se poate controla populatia, asigura stabilitatea si legitimitatea guvernului, se subliniaza in raport.

Razboiul este baza ce a permis organizarea oricarei societati, in istoria omenirii. Daca s-ar instaura o pace planetara, suveranitatea nationala nu si-ar mai avea sensul. Nici clasele sociale. Si niciun guvern nu ar putea rezista prea mult la conducere, in lipsa autoritatii asupra poporului, data de puterea sa militara.

Criminalitatea ar creste in societate, deoarece tinerii delincventi nu ar mai avea alternativa de a se inrola in armata si de a putea fi tinuti sub stricta observatie.

Industria de razboi nu ar mai exista, inregistrandu-se pagube catastrofale, in conditiile in care Statele Unite au un nivel al cheltuielilor militare mai mare decat totalul cheltuielilor publice din multe tari africane.

In aceste conditii, daca totusi se va ajunge intr-o perioada de pace, fie si partiala, autorii studiului considerau ca trebuie gasite o serie de surogate care sa aiba aceleasi functii asupra maselor ca si cele indeplinite anterior de elemente din perioada Razboiului Rece.

Desi Raportul de la Iron Mountain a fost considerat o farsa, deceniile ce au urmat au demonstrat ca lucrurile scrise in document au devenit parte din cotidian, chiar daca la scara redusa, pe lista surogatelor adaugandu-se si altele, pe masura dezvoltarii societatii.

Textul complet al Raportului de la Iron Mountain il puteti citi pe scribd, iar o analiza detaliata a acestuia va propune Philip Coppens, pe site-ul sau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#raport Iron Mountain, #raport secret SUA, #Teoria conspiratiei, #Razboi Rece SUA , #documentar