Ziare.com

Rascoale romanesti: Rascoala de la Flamanzi - 1907

Sambata, 25 Septembrie 2010, ora 08:15

   

Rascoale romanesti: Rascoala de la Flamanzi - 1907
Revoltele populare ale taranimii romanesti au fost deseori rezultatul tratamentului opresiv, dar si al indiferentei asupra necesitatilor acestora.

Din pricina acestui fapt rascoalele au venit ca un mijloc natural de a face auzite cererile lor, atunci cand orice alt instrument politic esua. Cateodata insa, rascoalele au fost planuite in afara tarii pentru a servi intereselor straine.

Rascoala de la Flamanzi

Rascoala din 1907 a inceput ca raspuns la inechitatea impartirii pamantului in Vechiul Regat. Dupa cum mentiona Constantin Stere, un milion de tarani aveau mai putin de trei milioane de hectare si 1.000 de arendasi aveau 4 milioane de hectare.

Rascoale romanesti: Rascoala de la Bobalna
Rascoale romanesti: Rascoala lui Horea, Closca si Crisan

Se observa ca putini tarani detineau o suprafata insemnata. In schimb, latifundiarii detineau majoritatea terenului arabil. Ei inchiriau pamantul unor arendasi pe sume de bani foarte mari, iar acestia la randul lor faceau rost inapoi de banii platiti prin munca taranilor. Numai ca abuzurile acestora in incercarea de a face un profit cat mai mare nemultumeau si mai mult taranii.

Personalitati ale vremii au atras atentia asupra neregulilor si a eventualelor consecinte daca nu se luau masuri pentru inceperea unei reforme agrare, insa avertismentele au fost deseori ignorate.

Inceputul rascoalei

In partea de nord a Moldovei, fratii Fischer detineau majoritatea terenurilor in ceea ce era numita atunci "Fischerland". Suprafata totala insumata de era de 200.000 de hectare care se intindea pe suprafata judetelor Botosani, Neamt si Iasi.

Se amana in mod deliberat de catre Mochi Fischer reglementarea contractelor cu taranii din Flamanzi pentru a ii face pe acestia sa semneze pentru niste conditii foarte dezavantajoase.

Pe 8 februarie, administratorul mosiei Gheorghe Constatinescu este atacat de taranii nemultumiti de clauzele intelegerilor. Speriat de comportamentul lor violent, Mochi Fischer fuge in Cernauti.

Autoritatile nu s-au implicat destul pentru a reglementa aceasta situatie si taranii din regiune, de teama ca ar putea ramane fara un loc de munca si fara mancare, dupa o acalmie de 20 de zile incep sa recurga la acte de violenta. Rascoala se extinde in doua saptamani in toata tara, focare de insurectie aparand aproape peste noapte.

Schimbarea guvernului

Pe 12 martie, guvernul conservator fiind incapabil de a lua masuri pentru a domoli rascoala este inlocuit cu un guvern liberal condus de Dimitrie Sturza, Ion I.C. Bratianu fiind la Interne si Alexandru Averescu ocupand functia de Ministru de Razboi.

Rasculatii ucisesera deja un numar mare de arendasi, mosieri si administratori devastand proprietatile acestora. Dar nu s-au oprit aici. Au fortat intrarea in marile orase, acolo unde s-a reusit au facut pagube enorme facand victime printre soldati si oficialitati. Au fost distruse si liniile de comunicatie ingreunand eforturile noului guvern de a restabili ordinea. Au fost date lupte grele la intrarea in Bucuresti.

Raspunsul autoritatilor

Armata a fost mobilizata, circa 140.000 de soldati fiind chemati la datorie. Rascoala a fost cel mai greu innabusita in Oltenia, taranii de aici fiind foarte inversunati. In aprilie, rascoala fusese aproape in totalitate reprimata, dar au fost luate masuri exceptionale din partea autoritatilor pentru a preveni o noua revolta in lunile urmatoare.

Rapoartele de atunci dovedesc faptul ca armata nu a facut uz de forta excesiva, desi s-a pus un accent foarte mare de-a lungul vremii asupra reprimarii dure. Au fost unele cazuri in care nu s-a putut evita crearea de victime si este binecunoscut atacul cu focuri de artilerie asupra a catorva sate, dar in majoritatea cazurilor soldatii s-au comportat cu distinctie, fiecare unitate avand cate un procuror care veghea asupra legitimitatii actiunilor trupelor. De cele mai multe ori se soma si se tragea la picioarele rasculatilor pentru a ii descuraja.

Numarul celor ucisi

Numarul victimelor este dezbatut si astazi deoarece regele Carol I a ordonat distrugerea a unei parti importante a documentelor care faceau referire la rascoala.
S-a vehiculat un numar de 11.000 de tarani omorati si alte cateva zeci de mii arestate, cifre care au aparut in ziarele Adevarul si Dimineata detinute de Constantin Miile, un cunoscut ziarist. Diplomatii austrieci mentionau 4.000 de victime si cei francezi 15.000. In schimb Ion I.C. Bratianu spunea in Parlament ca au fost doar 419 victime.

Interferente straine

Conform documentatiei oferite de Anton Caragea, rascoala de la Flamanzi ar fi fost inflamata in mod artificial de contele austro-ungar Alois Lexa von Aehrenthal, artizanul Crizei Bosniece prin care Austro-Ungaria anexa Bosnia si Hertegovina in 1908.

Aceleasi planuri le-ar fi avut si pentru Romania. Printr-o retea de spioni bine impamantenita inainte de evenimente si prin plata de sume imense catre Constantin Miile s-a reusit propagarea insurectiei in intreaga tara. Mai multe oficialitati ale vremii se plang intr-adevarar de campania nociva a presei care indemna la rascoala si care publica stiri false.

Un motiv pentru ordinul dat de Carol I de distrugere a documentelor, singurele care mai puteau face lumina in cadrul acestor evenimente, dupa cum explica istoricul, este acela ca el se semnase in secret un pact cu Germania in 1883.

Cum Germania si Austro-Ungaria erau aliate, dovedirea implicarii autriecilor ar fi facut imposibila continuarea pactului cu germanii, Carol I dovedindu-se fidel radacinilor sale germane.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6544 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
20 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
 

 

lasa una de la tine , bigone.....

iote ca nu i-a mers lui Alois Lexa von Aehrenthal (daca e adevarat),poate ca nu citise torah integral,ori poate ca vroia sa faca Romania Mare,inclusiv Cimpia Panonica,asa ,ca un gest de buna credinta,demn de orice ''arendas'' care nu plateste arenda si care sta pe gratis pe pamintul altora , pamintul dacilor in cazul lui,si cred ca si al tau,daca ma'nsel,cer scuze......lmfao.

Cat de asemanatoare este situatia de azi cu cea de atunci

Dupa 1991 s-a inceput prin infiintarea asa ziselor asociatii agricole , formate pe fostele C.A.P.-uri, conduse de fostii sefi de ferma ai cooperativelor sus-amintite.Usurel in timp, acestia au devenit arendasi si in cele mai multe cazuri si politicieni locali(primari, secretari, sefi de filiale locale ale unor partide politice), acestia netinand cont de nici o lege, singura lege fiind cea a pumnului in gura.Statul nu a facut nimic pentru a stopa aceste abuzuri, chiar incurajandu-i, aratand prin intermediul media ,,cum trebuie sa se faca agricultura"(vezi cazul Nelu Balasoiu la Jegalia,Calarasi).

 

POSIBIL CA NUMARUL DE VICTIMESA SE FI UMFLAT .... DAR, RAMAN CAUZELE MIZERERIILE SOCIALE REALE, INIMAGINABILE ...

Stimatzii nostri Boieri stateau la Bucuresti si in Strainezia si dlegau Administrarea Moshiilor Altora ...

Ca ashtia erau Romani sau Evrei, diferentza este ca Evreii erau mai priceputzi in Stoarcerea Contabila ...

Orcicum, sa tolerezi Distrugerea Poporului tau de Lacuste Lacome SI pentru Boieri
SI pentru Caramanele lor Largi
dovedeshte Proasta Calitate Umana a Boierilor.
Fie ei,
Aristocratzi Francezi inainte de 1789
Aristocratzi Rushi inainte de 1917
Boierii Comunishti Romani inainte de 1989 ...

IN GENERZA TUTUROR RASCOALELOR DE AMPLOARE, DE PESTE TOT, EXISTA INTRIGA STRAINA.

Dar, Solutziunea ar fi PreVederea si InDreptarea Magariilor Social-Economice ieshite din Lacomie Bestiala a Unor Cazaturi Umane ajunse unde Nu trebuiau NICIODATA sa ajunga ...

Tzaranii Romani nu degeaba s-au rasculat ...
Exploatarea era InImaginabila ...

Nicaieri in Europa Civilizata nu era ca in Romania Anului 1907 ...

Aviz si Altora ...
Nu doresc in nici un fel Violentza Sociala.
Niciodata nu este mai bine, DUPA.
Vezi Situatziunea Romaniei in prezent.
Iar Mirarea Ipocrita si Servila a unor Jigodii de Presa despre Parerea Romanilor ca era mai bine inainte de 1989 (adica, real era mai putzin Rau decat ACUM ...)
nu serveshte decat la acutizarea Problmei, nu la Rezolvarea ei ...

Atunci se dorea Binele, dar nu se putea destul, pentru ca nu era Minte Buna Destula la Conducere ...

Acum, nu se doreshte Binele, deloc ...
SE DORESHTE NUMAI SI NUMAI AVERE
Adica este si mai putzina Minte, Acolosha ...

 

Ceasul de apoi - de Tudor Arghezi

Tudor Arghezi
--------------------------------------------------------------------------------
Ceasul de-apoi

In cer,
Bate ora de bronz si de fier.
Intr-o stea
Bătu ora de catifea.
Ora de paslă bate
In turla din cetate.
In ora de lană
Se-aude vremea bătrană
Si se sfasie
Ora de hartie.
Langă domnescul epitaf
Bate glasul orei de praf.

Aznoapte, soră,
N-a mai bătut nici-o oră .

LITTLE ONE, NU AI PACE IN ORGANSIMU' TAU SI NE INSULTZI MEREU

Scoate die Pfote din Trompa si mai lasa-ne, daca nu shtii sa vorbeshti civilizat ...

Mai pleaca de pe aci, ca miroshi urat, a Cizma de Honved nescoasa nici cand dormi ...:)):)):))

Bey, Gyuri Bacsi, precis Matale ai f'un Complex de Blegeala in Fatza Danshii danshii,ca numai Unu' de acest fel este asha de plin de Ura NePutincioasa ... :)):)):))

Lasa-ne, Bey Spaima Femeilor ...:)):)):))
Si, nu te baza pe faptu' ca te-am uitat ...
Nu am vreme,
INCA ...
Daca citeshti ce postez

(Citeeee ..shti, cu Mare Spaima ...)

nu scapa Ocaziunea si calmeaza-te in Artzar, mancand Cireshe, ca Ala Scapat din Salonu' Stabilimentului si alergat de Doftoru' cu Paznicii ... :)):)):))

 

TALHARUL PEDEPSIT - de Tudor Arghezi

Intr-o zi, prin asfintit,
Soaricele a-ndrăznit
Să se creadă in putere
A pradă stupul de miere.

El intrase pe furis,
Strecurat pe urdinis,
Se gandea că o albină-i
Slabă, mică si putină,
Pe cand el, hot si borfas,
Langă ea-i un urias.

Nu stiuse ca nerodul
Va da ochii cu norodul
Si-si pusese-n cap minciuna
Că dă-n stup de cate una.

Roiul, cum de l-a zărit
C-a intrat, l-a coplesit.
Socoteală să-i mai ceară
Nu! L-au imbrăcat cu ceară,
De la bot pană la coadă
Tăbărate mii, grămadă,
Si l-au strans cu mestesug,
Incuiat ca-ntr-un cosciug.

Nu ajunge, vream să zic,
Să fii mare cu cel mic,
Că puterea se adună
Din toti micii impreună.

 

@BIGONE

Stimabile, am observat ca ai introdus un nou cuvant "MOMARLAN" - spune-mi esti inclus in acest cuvant, sau il folosesti numai pentru alta nationalitate ?
Sa inteleg ca NU esti roman ? Nu de alta, dar orice om are o nationalitate, si nu cred ca exista undeva, pe acest Pamant ca cineva sa-si jigneasca conationalii.

 

simplu

hang u'rself

 

 

te-am semnalat

nu pentru ca nu ai dreptate ci pentru ca jignesti un intreg pentru cativa.

PARACIOSULE !

Dar dumneata te ce insulti un popor intreg ? De ce insulti romanii ? De ce-i urasti, ce motive ai, sau cine te obliga sa folosesti limba romana, daca ti-e atat de uart de romani ?

un intreg pentru citiva?.........ha ha ha ha ha

citate din torah.......
..... Moed Kattan 17a . If a Jew is tempted to do evil he should go to a city where he is not known and do the evil there.

Yebhamot 11b: "Sexual intercourse with a little girl is permitted if she is three years of age."
Aboda Sarah 37a: "A gentile girl who is three years old can be violated."

Sanhedrin 59a: "A goy (Gentile) who pries into The Law (Talmud) is guilty of death."
Yebamoth 98a. All gentile children are animals.
Berakoth 58a. In addition to having Elijah float down from heaven to deceive the gentile court, the Talmud teaches that gentiles are actually animals, hence Rabbi Shila (and Elijah) did not really lie at all. It also teaches that anyone (even a Jewish man) who reveals this Talmudic teaching about non-Jews deserves death, since revealing it makes gentiles wrathful and causes the repression of Judaism.
Jews May Steal from Non-Jews, Baba Mezia 24a. (Affirmed also in Baba Kamma 113b).
Cheat the Non-Jews, Sanhedrin 57a . A Jew need not pay a Gentile ("Cuthean") the wages owed him for work.

Jews May Rob and Kill Non-Jews, Sanhedrin 57a . When a Jew murders a Gentile ("Cuthean"), there will be no death penalty. What a Jew steals from a Gentile he may keep.
Minor Tractates. Soferim 15, Rule 10. This is the saying of Rabbi Simon ben Yohai: Tob shebe goyyim harog ("Even the best of the gentiles should all be killed").
Jews About Jesus…..Insults Against Blessed Mary, Sanhedrin 106a . Says Jesus' mother was a whore: "She who was the descendant of princes and governors played the harlot with carpenters." Also in footnote #2 to Shabbath 104b it is stated that in the "uncensored" text of the Talmud it is written that Jesus mother, "Miriam the hairdresser," had sex with many men.
"Jesus was a bastard born of adultery." (Yebamoth 49b, p.324).
"Mary was a whore: Jesus (Balaam) was an evil man." (Sanhedrin 106a &b, p.725).
"Jesus was a magician and a fool. Mary was an adulteress". (Shabbath 104b, p.504).

CITIVA ?

un goy sau gentile inseamna crestin......

uite asta in invata pe ei de mici.........

sarpele incalzit la sin(ul Transilvaniei) .......

tu ca si bashescu care mai umblati cu ocaua mica.......

cam cita hirtie s-a scris la secu' datorita informatiilor date de tine ?.....

praduitoare mika ce te am.......ha ha ha ha ha ......

nu eu sunt cel cu ochi albastrii

dintre noi doi !

Domnule Dologa

Situatia din Fischerland era ceva mai complexa. Printre altele:
Taranii nu aveau dreptul sa cumpere strictul necesar decit de la magazinele "acreditate", bineinteles cu mult mai scump decit la oras.
Bisericile fusesera transformate in circiumi unde se vindea alcool contrafacut (si scump), magazine, magazii, grajduri.

 

ia sa vad daca si comentariul asta e ''declarat'' inadecvat .......

mda......pina si atunci ....
''evreii'' erau persecutati......ce tupeu pe taranii aia sa aiba pretentii la putinul de 200.000 de hectare pe care le aveau saracii ''evrei''. cita nesimtire pe poporul roman,sa nu munceasca ei pe degeaba,sa nu se hraneasca ei cu aer,lasa ca ''evreii'' se razbuna astazi,au gasit usa din spate...(parlament,presedinte marioneta,etc.).....


p.s. prin ''saracii evrei '' a se intelege cea mai ***** ''natie'',o ******** a societatii umane,cei mai ******* (sufleteste? sic ) ''oameni''..cei mai ******* si nu in ultimul rind ,cei mai mari ****,.....si o pot dovedi....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor