Rasputin, omul care a prezis sfarsitul tarului rus - Dosarele istoriei

Sambata, 15 Ianuarie 2011, ora 22:50
12513 citiri
Rasputin, omul care a prezis sfarsitul tarului rus - Dosarele istoriei
Foto: britishexpats.com

O tragedie se petrecea in familia imperiala rusa, inainte de Primul Razboi Mondial: printul Alexei, mostenitorul tronului, era atins de hemofilie, o boala incurabila.

Medicii adusi de tar din intreaga lume se dovedeau neputinciosi, iar rugaciunile imparatesei Alexandra - care isi pusese toate nadejdile in minunile Bisericii - nu erau ascultate in ceruri.

Salvatorul din Siberia

In acest context, in anul 1905, ajunge la Palat stirea despre un calugar siberian, pe care puterile divine l-au inzestrat cu forte tamaduitoare, iesite din comun. La initiativa tarinei, falsul calugar Grigori Rasputin, un betiv notoriu, grobian si fara pregatire, este invitat la Palat.

In momentul sosirii lui Rasputin, tareviciul Alexei se afla in plina criza, inconjurat de medici. Calcand peste orice protocol, Rasputin s-a aratat afectuos fata de familia imperiala, l-a imbratisat pe tar, a imbratisat-o pe tarina si a cerut sa fie indepartati imediat medicii de la capataiul bolnavului.

Apoi, s-a apropiat de baiat si i-a zambit. Bolnavul i-a raspuns si el cu un zambet, dupa ce de multa vreme asemenea gest nu putuse fi citit pe fata sa. Rasputin a inceput sa-i povesteasca ceva din propria copilarie, cu o voce blanda, care contrasta cu figura sa matahaloasa, pana cand copilul a adormit.

Numaidecat Rasputiun i-a comunicat tarului rezultatul: "Este bine. Se va trezi sanatos, dar nu e vindecat de tot. Cand boala va reveni, sa ma chemati, iar pentru aceasta va trebui sa fiu mereu in preajma".

Un factotum la curtea Rusiei

Ca sa fie in preajma, falsul calugar a fost cazat aproape de palat si, spre surprinderea tuturor, a inceput sa se comporte ca si cum ar face parte din familia imperiala. Nimeni nu indraznea sa i se opuna, soarta printului fiind in joc.

Spectacolul grotesc a intrigat Curtea si demnitarii statului, care au incercat sa-l indeparteze de tar. Inzestrat cu o capacitate de intuitie iesita din comun, Rasputin a simtit amenintarea si a cautat intelegerea tarinei, reusind sa elimine din anturajul imperial persoane influente.

Conflictul se ascutea, iar Rasputin si-a continuat jocul necrutator, influentand-o pe tarina, din vorba careia tarul nu iesea. A inlocuit consilieri, ministri, guvernatori, a destituit generali. Incepuse razboiul.

Intre timp, Rasputin s-a dovedit a duce o viata mai mult decat scandaloasa adulmecand indeosebi femeile din inalta societate petersburgheza, care ii cedau intr-un mod ramas pana astazi inexplicabil. A fost vazut de asemenea in compania prostituatelor notorii, participand la chefuri de zile si nopti neintrerupte.

Tarina singura, manuita de Rasputin

In perioada Primului Razboi Mondial, influenta tarinei in societatea rusa era insa afectata de apartenenta ei la familiile princiare germane, fiind chiar acuzata ca ar face jocul acestora.

Pentru a intari statutul tarinei, Rasputin i-a marturisit tarului ca a avut o revelatie divina, conform careia razboiul va fi pierdut, daca dansul nu va prelua personal conducerea operatiunilor pe front. Fara sa aiba pregatirea militara necesara, tarul a acceptat, a plecat pe front, iar la conducerea treburilor interne a ramas tarina singura, manuita de Rasputin.

Din acel moment, intreaga putere era in mana falsului calugar, dar, tot din acel moment, persoane importante din protipendada rusa si-au dat seama ca singurul mod de a-l inlatura pe Rasputin este asasinatul.

Aceasta sarcina au luat-o asupra lor doi oameni: un deputat al Dumei, Vladimir Puriskevici, si printul Felix Iosupov, membru in familia imperiala. Sarcina nu era usoara, in afara de capacitatea sa deosebita de intuitie, Rasputin fusese avetizat ca ceva se pune la cale.

Impuscatul otravit a murit inecat

Procedand cu mult tact, printul l-a invitat pe Rasputin la el acasa, sub pretextul ca ar vrea sa-l cunoasca propria sa sotie - care, de altfel, era plecata in Crimeea. Rasputin s-a simtit atras, a acceptat vizita, iar Iosupov si Puriskevici au organizat asasinatul, oferindu-i o prajutura cu cianura. Prajitura nu si-a facut efectul, dar Rasputin a simtit ceva neplacut la stomac si a cerut sa bea. Printul i-a oferit bautura, dupa ce a turnat cianura in pahar.

Intrucat efectul nu s-a produs, printul a scos pistolul si l-a impuscat. Rasputin s-a prabusit, dar n-a murit si l-a atacat. De la etaj, a coborat Puriskevici, pregatit sa intervina la nevoie. I-a aplicat cateva lovituri dure la cap si, dupa ce a mai tras doua gloante, trupul lui Rasputin a ramas inert.

Asa, inert, a fost transportat, noaptea, pana la fluviul Neva, inghetat, si introdus intr-o copca dinainte pregatita. Cadavrul a disparut in apa. Gasit dupa trei zile, a fost autopsiat, constatandu-se ca a murit inecat - respectiv, dupa ce otrava nu si-a facut efectul, nici gloantele, nici lovitura de cutit nu i-au fost fatale.

Cercetarile au dus rapid la vinovatia printului, dar imunitatea acestuia, precum si evenimentele care au urmat i-au permis sa plece in Occident, unde cartea scrisa de el pe aceasta tema a fost un best seller al epocii.

Ciudatul testament al falsului calugar

Cercetarile au mai scos la iveala si detaliul ca, putin inainte de moarte, au fost transferate in Occident mari sume de bani pe numele fiicei lui Rasputin, Maria. S-a gasit si o scrisoare, profetica, adresata de falsul calugar personal tarului:

"Scriu si las in urma mea aceasta scrisoare la Sankt Peterburg. Simt ca voi parasi aceasta viata inainte de 1 ianuarie.... Daca voi fi ucis de asasini de rand, si in mod special de fratii mei taranii rusi, tu, tarul Rusiei, nu trebuie sa te temi de nimic pentru copiii tai, ei vor domni sute de ani in Rusia.

Dar daca voi fi omorat de nobili si daca ei imi vor varsa sangele, mainile lor vor ramane manjite cu sangele meu, pentru 25 de ani, si ei nu-si vor spala mainile de sangele meu. Ei vor parasi Rusia. Fratii isi vor ucide fratii si se vor ucide si se vor uri si pentru 25 de ani nu vor fi nobili in tara.

Tar al pamantului Rusiei, daca vei auzi sunetul clopotului care iti va spune ca Grigori a fost ucis, trebuie sa stii asta: daca rudele tale mi-au provocat moartea, atunci nimeni din familia ta, adica nici unul dintre copii tai sau dintre rudele tale nu vor mai ramane in viata pentru mai mult de doi ani. Vor fi ucisi de poporul rus. ... Roaga-te, roaga-te, fii puternic, gandeste-te la familia ta binecuvantata. Grigori".

Grigori Rasputin stia ca se unelteste ceva contra lui, scrisoarea pare plauzibila, dar coincidenta cu evenimentele ce au urmat a determinat destui cercetatori s-o trateze cu rezerve, un fals nefiind niciodata imposibil.

Nimeni nu poate spune astazi daca Rasputin era dotat cu energii paranormale, capabile sa ajute tareviciul, sau daca fusese un simplu sarlatan, avantajat de conjunctura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#biografie Rasputin, #viata Rasputin, #Rasputin calugar , #documentar
Comentarii
Poza Doby23
Doby23
rank 5
There lived a certain man in Russia long ago ... He was big and strong, in his eyes a flaming glow ...Most people looked at him with terror and with fear ... But to Moscow chicks he was such a lovely dear...