Romani de legenda: Constantin "Bazu" Cantacuzino, asul aviatiei de vanatoare romanesti (I)

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 09:14
10453 citiri
Romani de legenda: Constantin "Bazu" Cantacuzino, asul aviatiei de vanatoare romanesti (I)
Foto: findagrave.com

O veche vorba spune ca romanul s-a nascut poet. Tinand cont de traditia indelungata in ale aeronauticii, romanul mai degraba s-a nascut aviator. Pentru a exemplifica, il aducem in fata pe Constantin Cantacuzino, un as care a obtinut mai multe victorii aeriene decat oricare alt pilot american, britanic sau sovietic.

O personalitate binecunoscuta, inainte de Al Doilea Razboi Mondial, acesta a "furat" de multe ori prima pagina a ziarelor. In 1930 a devenit celebru dupa ce a efectut in doar 44 de ore traseul Bucuresti-Paris, intr-un automobil, stabilind si un record in acest sens. Apoi, in 1939, castiga cu avionul sau Bucker Bu-133 Jungmeister concursul national de acrobatie aviatica.

De altfel, ii facea o nespusa placere participarea la demonstratiile aeronautice, unde isi putea ilustra talentul extraordinar. Manevra cea mai spectaculoasa si riscanta, ce de nenumarate ori lasa publicul cu respiratia taiata, era zborul cu avionul intors la firul ierbii.

Brevetul de pilot il obtine in 1935 si este angajat de Liniile Aeriene Romane Exploatate de Stat, precursorul TAROM-ului. Aduna peste 2.000 de ore de zbor si este numit ca pilot personal al printului George Valentin Bibescu, insusi un faimos pionier al aviatiei, ce a detinut titlul de presedinte al Federatiei Aviatice Internationale timp de 11 ani.

O viata in serviciul patriei

Desi slujba sa in cadrul LARES il scutea de serviciul militar (fusese numit locotenent in rezerva) el face eforturi sa ajunga pe front si sa lupte impotriva sovieticilor. Este inclus in Escadrila 53 vanatoare, la 5 iulie 1941. Primul avion pe care zboara este un Hawker Hurricane, doar zece astfel de avioane fiind livrate de britanici, dintr-o comanda totala de 50, inainte de inceperea razboiului.

Cu acest tip de aeronava doboara, pe 11 iulie, primul bombardier, un DB-3, urmat de inca doua, pe data de 13. Pe 15 iulie inca o pereche cade victima mitralierelor lui Cantacuzino, ca ultimul avion doborat de el in timpul campaniei basarabene sa fie pe 1 august.

Datorita atingerii obiectivelor militare si a incetarii marilor operatiuni, o parte a pilotilor este trimisa acasa, printre ei aflandu-se si Cantacuzino. Se reangajeaza in cadrul LARES si efectueaza un numar de zboruri in tara si strainatate, ajungand de cateva ori si pe front, in urma reinceperii inaintarii armatei romane in teritoriul sovietic.

Cantacuzino se intoarce pe front

De fapt, pozitia sa confortabila la compania aeriana de stat nu il prea incanta in mod deosebit, dorind sa participe in continuare la razboiul impotriva bolsevicilor. Face numeroase apeluri pentru retrimiterea lui pe front, lucru ce se intampla abia in mai 1943.

Ajuns la Tiraspol a intrat intr-un curs de acomodare cu noul avion Messerschmitt Bf 109G, sau cum il denumeau pilotii "Gustav", unde l-a intalnit pe Helmut Lipfert, insarcinatul german cu educarea pilotilor romani si cel care va obtine 203 victorii pana la sfarsitul razboiului. Cantacuzino l-a impresionat pe Lipfert, el intrand in carlinga verificand instrumentele si la scurt timp decoland fara nicio problema. A doua zi era pe front, in cadrul Grupului 7 vanatoare.

La sfarsitul lunii iunie, ataca o formatie de 10 avioane inamice, ce se pregateau sa dea lovitura de gratie impotriva a 3 bombardiere romanesti Junkers Ju 88. Prin interventia sa reuseste sa salveze unul dintre bombardiere si doboara doua avioane Spitfire, pilotate de aviatori sovietici.

Periculoasele misiuni de noapte

In lunile iunie si iulie el a participat la misiuni de zi, dar si de noapte, acestea din urma fiind riscante nu numai din cauza vizibilitatii reduse, dar si din pricina lipsei sale de antrenament pentru astfel de zboruri. In plus, avionul sau nu era echipat corespunzator pentru astfel de operatiuni.

Totusi, Cantacuzino ia contact cu inamicul de 28 de ori in aceasta perioada, de fiecare data pe un intuneric de nepatruns, cu mintea hotarata sa opreasca bombardamentele asupra aerodromului.

Desi nu a doborat niciun avion, a ramas o reusita incredibila. Sa ne amintim doar ca in timpul Bataliei pentru Marea Filipinelor, atacul de noapte american impotriva flotei japoneze este soldat cu pierderea a 20 de avioane.

Insa, de patru ori mai multe avioane au fost distruse la intoarcere, pilotii americani ratand de numeroase ori aterizarea pe pista portavioanelor de care apartineau, desi flota a luminat cerul ca si cand ar fi fost 4 iulie.

Cantacuzino a facut asta de 28 de ori, in conditiile in care aerodromul sau era luminat de cateva butoaie de petrol, pe care le puteai numara pe degete. Ofiterii germani au facut presiuni sa inceteze cu aceste misiuni aproape sinucigase.

"Bazu" doboara un as sovietic

Pe 27 iulie 1943 urma sa escorteze un avion de recunoastere german, iar cand s-a intalnit cu acesta vede cum trei avioane Yak deja il atacau, unul din ele fiind insemnat ca as. Acesta era pilotat de Nikolay Khimushkin.

Dupa cateva minute de lupta, Cantacuzino ajunge in spatele acestuia si il doboara, iar ceilalti doi fac cale intoarsa. In zbor spre aerodromul sau mai doboara un Petlyakov Pe-2. Pe 18 iulie inca trei avioane inamice sunt fortate de "Bazu" sa faca cunostinta cu solul.

In luna august distruge 12 avioane sovietice, noua dintre ele fiind intr-un interval de trei zile. Cea mai spectaculoasa lupta a avut-o pe 5 august, cand ataca o formatie de 40 de avioane. Aflat deasupra, intra in picaj chiar in mijlocul lor doborand doua. Pilotii de vanatoare sovietici incep sa roiasca in jurul asului roman, dar a reusit sa se descotoroseasca de urmaritorii sai, in afara unuia singur, ce ramasese pentru a il goni. In scurt timp avionul inamic devine si el un maldar de fiare.

Acelasi trup ce il inzestrase cu aceste calitati aviatice incredibile, va fi si cel care il va forta sa paraseasca inca o data frontul. Se imbolnaveste de scarlatina si va ramane pana in aprilie 1944 la recuperare.

Nu rata continuarea documentarului despre Constantin "Bazu" Cantacuzino, ce va fi publicat vineri, numai pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#aviator Constantin Cantacuzino, #as aviatia romana, #record Paris Bucuresti, #documentar Bazu Cantacuzino , #documentar