Romania, in presa britanica: Satele medievale, unde masinile sunt nefolositoare (Galerie foto)

Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 10:25

   

Romania, in presa britanica: Satele medievale, unde masinile sunt nefolositoare (Galerie foto)
Satele din Muntii Carpati sunt locuri in care caii si carutele inca se fac mult mai folositoare decat masinile, scrie presa britanica, impresionata de obiceiurile si peisajele din tara noastra.

Cand o asociatie care lucreaza la conservarea satelor a vrut sa surprinda vizual viata rurala, nu a apelat la un fotograf cu o camera digitala, ci la un artist care deseneaza cu creionul, George Butler, relateaza sectiunea de Travel a The Telegraph.Lucrarile, care variaza de la oameni cu coase la piete de animale, au fost adunate intr-o expozitie organizata la Institutul Cultural Roman din Londra si pot fi vazute incepand de marti.

Cele peste 100 de sate, imprastiate de-a lungul Muntilor Carpati, dateaza din secolul al XII-lea si se numara printre ultimele vestigii ale culturii medievale din Europa. Totusi, ele sunt in pericol din cauza dezvoltarii rapide care a urmat dupa sfarsitul comunismului si dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, in 2007.

Trustul anglo-roman pentru arhitectura traditionala lucreaza, impreuna cu satenii si cu autoritatile din tara noastra, sa conserve satele si sa reinvie mestesugurile traditionale.

Butler, care are 29 de ani, si-a petrecut doua luni in Romania: luna octombrie a anului trecut, pentru a surprinde pregatirile pentru iarna, si luna mai 2014, pentru inceputul recoltei de fan."Ca de obicei, am fost uimit de oameni si de ce fac si de modul in care fac lucrurile. A doua oara cand am mers (in Romania), cladirile au devenit contextul pentru ceea ce se intampla in sat: cositul cu mana, colectarea apei din fantana, mulsul vacilor si caprelor - toate facand parte din viata de zi cu zi de la tara", a spus artistul.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8420 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Comentariu inadecvat
Musafir
rank 5
indiferent cat de poetic suna
''Cele peste 100 de sate, imprastiate de-a lungul Muntilor Carpati, dateaza din secolul al XII-lea si se numara printre ultimele vestigii ale culturii medievale din Europa.

Totuși, ele sunt in pericol din cauza dezvoltarii rapide care a urmat dupa sfarsitul comunismului si dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, in 2007.''

adevarul este ca viata la tara este foarte grea...
MosGerila
rank 5
Acuarelele lui Butler sint absolut fabuloase! Un talent exceptional
care face justitie peisajelor romanesti. A reusit ssa sesizeze esenta ... extraordinar !!! Asta da expozitie la Londra, despre actualitatea naturala a tarii.
Pacat ca nu sint facute de catre un artist roman :( Sint convins ca exista asemenea talente si in tara.
aneta
rank 2
Adevarul usor coafat ...
Nu cumva e vorba de o anume initiativa , cu multi pictori din anglia , care sa faca lucrari cu Transilvania ?
Ce e aiureala asta , platesti un pictor cand poti sa faci mii de poze si sa alegi ?
Toate bune si frumoase , a fost prezentata la ICR Londra ,
dar persista un iz de ( alta )magarie a acestui ciarles fara de tara ( inca ).
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor