Ziare.com

Sa ne amintim: 23 august 1944

Duminica, 22 August 2010, ora 22:52

   

Sa ne amintim: 23 august 1944
In urma bataliei de la Targu Frumos din luna mai a anului 1944 fortele romane si germane au reusit sa opreasca armata sovietica si sa stabilizeze linia frontului.

Insa, in luna august a aceluiasi an, ofensiva sovietica reinnoita ameninta transformarea intregii tari in teatru de razboi. In acel moment are loc destituirea si arestarea maresalului Antonescu de catre regele Mihai si proclamarea trecerii Romaniei de partea Aliatilor.

Momente premergatoare

In aprilie si mai 1944 fortele sovietice ale Frontului al 3-lea si al 2-lea Ucrainean incearca fortarea granitei Romaniei. Sovieticii sunt invinsi in timpul primei batalii de la Targu Frumos.

A doua batalie de la Targu Frumos se incheie din nou defavorabil pentru armata sovietica care pierde 350 de tancuri. Avansul armatei rosii este oprit si frontul se stabilizeaza.

Pe 20 iunie 1944 partidele din opozitie, PNL, PNT, PSD si PCR au pus baza unei aliante numite Blocul National Democrat ce avea ca scop inlaturarea maresalului Ion Antonescu de la putere, incetarea ostilitatilor impotriva Aliatilor si intoarcerea la democratie.

Liderii opozitiei au primit acordul din partea regelui Mihai ca in cazul in care Antonescu nu accepta armistitiul acesta sa poata fi inlaturat prin forta.

Pe 20 august 1944 sovieticii ataca din nou. Incepe Batalia pentru Romania. Armata a 3-a si a 4-a romana alaturi de Armata a 6-a si a 8-a germana opun rezistenta atacurilor Frontulului al 2-lea si al 3-lea Ucrainean.

Insa linia de aparare este sparta si in cele din urma Armata a 6-a germana este incercuita alaturi de efective din cea de-a 8-a. Armatele romane au pierderi importante si sunt nevoite sa se retraga. Intreaga parte de est a tarii era acum in mainile sovieticilor.

23 august 1944

In urma victoriilor decisive ale Armatei Rosii, regele Mihai I il convoaca pe Ion Antonescu la Palatul Regal. Maresalului i se cere incheierea armistitiului cu puterile aliate.

La auzul refuzului acestuia regele ordona arestarea lui si este inlocuit in functie de generalul Constantin Sanatescu. Dupa aceea Antonescu este predat sovieticilor.

In seara zilei de 23 august regele Mihai se adreseaza natiunii si armatei si anunta trecerea de partea fortelor aliate, ordona incetarea operatiunilor militare impotriva acestora si declara razboi Germaniei.

Pe 12 septembrie este semnata oficial la Moscova conventia de armistitiu intre Romania si Aliati, conditiile foarte grele ale pacii fiind consecinta ocuparii armatei sovietice a unei parti importante a tarii.Urmari pe plan intern

Peste 100.000 de soldati romani din Armata a 3-a si a 4-a sunt capturati de sovietici in ciuda incetarii ostilitatilor.

Intreaga tara a intrat sub ocupatia armatei sovietice, ocupatie militara ce a durat pana in 1958. Datorita prezentei acesteia s-a reusit impunerea unui regim comunist care s-a facut vinovat de nenumarate prejudicii si drame umane.

Intoarcerea armelor a permis totusi armatei romane recucerirea Transilvaniei de nord anexata de Ungaria prin Dictatul de la Viena. In acelasi timp granitele din est erau cele stabilite de ultimatumul sovietic de pe 28 iunie, iar Cadrilaterul ramanea in componenta Bulgariei.

Ziua de 23 august devine pe timpul comunistilor zi nationala tinuta minte astazi pentru defilarile si manifestarile extravagante cand zeci de mii de oameni erau scosi in strada pentru a celebra lupta impotriva fascismului.

Urmari pe plan extern

Dupa unele calcule durata razboiului a fost scurtata cu peste sase luni insemnand salvarea a catorva sute de mii de soldati.

Nu este exclusa posibilitate ca daca razboiul ar fi continuat americanii si-ar fi folosit arsenalul nuclear impotriva Germaniei, nu Japoniei.

Proiectul american de dezvoltare a primei bombe nucleare, numit si proiectul Manhattan, a luat nastere tocmai pentru a raspunde initiativei germane care urmarea acelasi scop.

Armata sovietica a putut sa avanseze mai rapid spre centrul Europei, in detrimentul celorlalte forte aliate care inca intampinau rezistenta acerba din partea germanilor.

Romania este declarata tara invinsa in ciuda proclamarii de la 23 august si a numarului important de forte pe care le-a dedicat in lupta impotriva germanilor si este silita sa plateasca Uniunii Sovietice suma imensa de 300 milioane de dolari drept reparatii de razboi.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7108 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

:(

nu exista cuvinte sa descrie tristetea articolului. rusinea suferita este incomensurabila. niciodata nu voi ierta URSS pentru distrugerea Romaniei. ceea ce am ajuns am ajuns din cauza lor. natie imputita, mizera si fara moralitate si-a pus labele je.goase pe tara noastra minunata. ne-au violat femeile dupa ce noi am dat de mancare civililor lor; ne-au dezonorat soldatii dupa ce noi le-am oferit respect; ne-au intors la 180* punand sa ne conduca prostimea, lasitatea si incultura. NU UITATI ROMANI: pe 23 august ar trebui sa avem drapel in berna!

 

DE CE să ne amintim ? CE să ne amintim ?

Trădarea regelui ?
Crimele contra Romaniei și romanilor ?
Ingenuncherea și inrobirea Romaniei conform planurilor oculte ?
Ocuparea militară a Romaniei de către iudeo-comuniștii ruși ?
Trimiterea in campuri rusești de prizonieri a peste 130.000 soldați romani ?
Includerea Romaniei in sfera de influență a Rusiei comuniste ?
Tragedia politico-economică ce a urmat după rușinosul act de la 23 august 1944 ?
Milionul de romani anticomuniști uciși de iudeo-comuniștii instalați la putere de ocuapntul sovietic ?
Defilările vlăguitoare din "epoca de aur" ?
Ce să ne amintim ? Spălarea creierelor prin metode leninisto-staliniste ?
JOS COMUNISMUL ! (unde sunt securiștii care mișună pe forum să mă acuze că-s...securist ? Așa scrie un securisto-comunist ?!)

 

Cu mic ,cu mare ,sa iesim la defilare.

TRAIASCA 23 AUGUST,ZIUA ELIBERARII PARTIEI NOSTRE DE SUB JUGUL FASCIST.

 

Mahetin.

Sa scrii asa ceva dupa exces de votca,ar fi poate scuzabil.Daca totusi erai treaz,o excursie,cat de scurta in Siberia,la timp de iarna,n-ar strica si te-ar aduce la realitate.

Neadevaruri despre 23 August.

Sunt multe.Am sa amintesc numai cateva.
Maresalul Ion Antonescu era de acord cu incheierea unui ARMISTITIU!.Ce a facut MIhai I-ul (fostul rege.Tara este republica prin constitutia actuala)a fost CAPITULARE NECONDITIONATA.Un armistitiu se semneaza de ambele parti si ambele parti INCETEAZA OSTILITATILE.
Maresalul voia sa semneze un ARMISTITIU ADEVARAT.Dupa stabilizarea frontului.Deja in Moldova armatele romanesti se degajasera de cele germane,pentru a evita un conflict sangeros cu ei in caz de armistitiu.
Au fost salvati cateva sute de mii de soldati???.Asta o cred ignorantii (as folosi alt cuvant dar e urat).Sovieticii au luat cam vreo 130.000 prizoniei fara lupta!!!.Pe frontul de vest au mai fost sacrificati vreo 300.000 in Pusta Maghiara si in Tatra.SI LA SFARSIT ROMANIA A FOST DECLARATA INVINSA!!!.
Maresalul a fost acuzat ca a dus Armata Romana dincolo de Nistru.Razboiul inceput nu se termina asa,gata imi iau jucariile si plec!.A oprit fostul rege armata la granita cu Ungaria???.Ce-a cautat Armata Romana la Stalingrad?.Ce-a cautat Armata Romana la Budapesta si la Praga?.Oh da,spre vest au luptat de partea "democratilor" care ne-au vandut lui Stalin pe un servetel de hartie.
Ceva din experienta personala.In anii '60 fiind student la medicina am avut pacienti fosti prizonieri romani reintorsi din Siberia si Urali.Oameni in varste de 45-50 ani.Erau niste epave!.Jurai ca au peste 70 ani.Unul din ei fusese luat prizonier dupa 23 August.
Istoria este una singura.Uni istorici incearca sa ne hraneasca cu o istorie "interpretata".Suna fals!.

 

Intrebare

Esti cumva istoric sau ai studii serioase in domeniu ? Aici ai repetat niste baliverne patent tribunul Vadim.

george.

Nu sunt istoric.Sunt medic,dar pasionat de istoria moderna a Romaniei si a lumii.
"Balivernele" scrise sunt FAPTE.Unii nu le vad.Nu ma crezi?.E treaba ta.Eu nu duc "munca de convingere" precum cei ce au venit in tara,la 23 August",pe tancurile sovietice.
Apropo.23 August este de doua ori zi neagra pentru Romania.Prima in 1939 si apoi in 1944.

de ce nu judecati ?

daca am fi continuat sa luptam alaturi de nemti,ce credeti ca s-ar fi intimplat ?
1. germania ar fi cistigat al doilea razboi,romania si-ar fi recuperat TOATE teritoriile pierdute,istoria lumii ar fi fost alta.
2. romania si germania ar fi fost invinse. tara noastra n-ar fi mai existat in forma ei actuala,ardealul raminea in posesia ungariei(sau poate devenea autonom),moldova romaneasca era alipita moldovei sovietice,poate doar muntenia sa fi ramas independenta,dar nu cred.
istoria lumii ar fi fost aceeasi,dar noi n-am fi mai existat in forma actuala.
3. chiar daca luptam impreuna cu nemtii,romania n-ar fi fost penalizata de urss,teritoriul nostru ar fi fost tot cel din prezent.

ce varianta preferati ?
desigur a treia,dar e cea mai putin probabila,nici n-ar fi trebuit s-o pun in discutie...sovieticii ar fi trebuit sa dea dovada de un cavalerism inexistent in traditia lor militara. insa,pentru ce ne-am fi facut tara praf doar pentru a ajuta germania pentru care nu eram decit un furnizor de griu,petrol si teritorii pentru pretentiile expansioniste ale ungariei.
indiferent de schimbatoarele conjuncturi istorice,germania si rusia nu ne-au fost niciodata prietene... sa nu uitam ca mihai viteazul a fost asasinat din ordinul imparatului german rudolf...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor