Ziare.com
1161Comentarii
2425Likes
1098Shares
MANDRU CA SUNT ROMAN

Sa ne amintim: Alexandru Ioan Cuza

Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 16:51

   

Sa ne amintim: Alexandru Ioan Cuza
Alexandru Ioan Cuza este unul dintre cei mai importanti domnitori romani, desavarsind unirea Tarii Romanesti si a Moldovei si punand bazele Romaniei moderne prin reformele profunde puse in aplicare de acesta.

Alexandru Ioan Cuza s-a nascut in Barlad, la 20 martie 1820, tatal sau fiind boierul Ioan Cuza. Mama lui, Soltana, provenea dintr-o familie fanariota.

Cuza a facut scoala in strainatate si la intoarcere avanseaza pana la gradul de colonel in armata moldoveneasca.

Revolutia din 1848 din Moldova

In timpul "Primaverii Popoarelor", Cuza s-a implicat activ in miscarea revolutionara moldoveneasca. A fost alaturi de Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri, Alecu Russo si Costache Negri cand a fost redactat, in august 1848, programul "Dorintele partidei nationale din Moldova", in Cernauti.

Se cerea, in afara de improprietarirea taranilor si crearea unui sistem de invatamant obligatoriu, unirea intre Moldova si Tara Romaneasca. Pentru rolul pe care l-a avut a fost arestat si dus la Viena, insa a fost eliberat.

Intorcerea

Dupa revenirea in Moldova, sub domnia lui Grigore Ghica, ocupa postul de ministru de Razboi. Acesta continua sa sustina cauza unirii celor doua tari romanesti.

Sansa indeplinirii acestui obiectiv a venit dupa sfarsitul razboiului Crimeei, la Congresul de Pace de la Paris din 1856 cand Marile Puteri doreau crearea unui stat-tampon intre Imperiul Tarist si Otoman, pentru a stabiliza zona. In acest sens, sunt organizate divanurile ad-hoc, cu rol consultativ, in Moldova si Valahia, prin care majoritatea populatiei a cerut unirea celor doua tari.

Unirea din 1859

Marile Puteri au hotarat ca unirea sa fie, totusi, una superficiala permitand existenta doar a unor institutii in comun. Profitand de greseala textului care stipula conditiile de alegere a domnitorului, Alexandru Ioan Cuza, din partea Partidei Nationale, isi depune candidatura in ambele tari.

Pe 5 ianuarie este ales domnul Moldovei si pe 24 ianuarie al Tarii Romanesti. Puse in fata faptului implinit, Marile Puteri accepta alegerea lui Alexandru Ioan Cuza.

Domnia

S-a creat armata nationala prin contopirea fortelor militare ale celor doua principate si Statul Major General al acesteia este infiintat in 1859. Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, numita in cinstea domnitorului, a fost terminata in 1860 si este prima institutie de invatamant superior din tara. In ciuda acestor reusite, Cuza a intampinat o rezistenta acerba din partea boierilor, burgheziei, dar si din partea Bisericii in aplicarea altor masuri mult mai vitale.

In afara acestui lucru, trebuia sa jongleze intre cele doua capitale, Iasi si Bucuresti, si, desigur, intre cele doua parlamente si guverne. In cele din urma, reuseste sa fixeze capitala la Bucuresti in 1862, dar si sa creeze un singur parlament si un singur guvern.

Alexandru Ioan Cuza l-a avut alaturi pe Mihail Kogalniceanu, care, in functia de prim-ministru intre 1863 si 1865, i-a permis domnitorului sa puna in aplicare reformele foarte necesare.

In 1863, are loc secularizarea averilor manastiresti. Aproximativ un sfert din intreaga suprafata a tarii apartinea Bisericii si a fost confiscata de domnitor, pentru a servi reformei agrare din 1864. Prin aceasta din urma au fost improprietarite 400.000 de familii si s-au desfiintat cu totul oranduirile feudale. Tot in 1864 a fost terminata Universitatea din Bucuresti, a doua din tara.

Se pun bazele unui cod civil si a Codului Penal, se instituie invatamantul obligatoriu de patru clase si incep sa se aplice impozite pentru infrastructura.

Reformele lui Alexandru Ioan Cuza au schimbat din temelii societatea romaneasca, domnitorul dorind o apropiere cat mai rapida de nivelul de dezvoltare al tarilor occidentale, insa, impotriva domniei lui Cuza incep sa se coalizeze liberalii radicali si conservatorii, ce erau nemultumiti de actiunile domnului roman.

In 1866, "monstruoasa coalitie", cum a fost denumita, formata in special din marii latifundiari si oameni de afaceri, avand si sprijinul unei parti a armatei, il obliga pe Cuza sa abdice pe 23 februarie. Acesta paraseste Bucurestiul doua zile mai tarziu, in locul sau venind o locotenenta domneasca formata din Lascar Catargiu, Nicolae Golescu si colonelul Nicolae Haralambie.

Ultimii ani

Alexandru Ioan Cuza si-a trait restul vietii in exil in diverse orase europene. Permanent i s-a aratat ca este sprijinit din tara, existand petitii care cereau revenirea lui si el insusi primeste audiente ale studentilor romani. Printre acestia s-a aflat, la un moment dat, si Mihai Eminescu. Mai mult, Cuza este ales deputat, in lipsa, in Mehedinti si Turnu Severin, dar el nu a putut accepta aceasta functie. Inca din 1867 ii scrisese lui Carol I pentru a reveni in tara, dar acesta il refuzase categoric.

Alexandru Ioan Cuza a murit pe 3 mai in 1873 din cauza unui anevrism in hotelul Europa din orasul german Heidelberg, cu doar cativa ani inainte ca Romania sa isi castige independenta. Cand trupul sau a fost adus in tara cu trenul, mii de oameni au asteptat in dreptul liniei ferate pentru a-si prezenta pentru ultima oara recunostinta pentru faptele sale.

A fost inmormantat la Ruginoasa, unde Mihail Kogalniceanu l-a elogiat pe Cuza, in lacrimile multimii. In prezent, ramasitele domnitorului se afla la Biserica Trei Ierarhi din Iasi, fiind mutate aici dupa al Doilea Razboi Mondial.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 62583 ori

PROPUNE UN ROMAN SA NE MANDRIM CU EL
redactia@ziare.com
Mandru ca sunt roman, pe Facebook
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Daca ajungi in Tulcea, oras situat pe 7 coline, la fel ca si Iasiul, dar ca si Roma, nu ai cum...
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mircea Eliade, unul dintre cei mai cunoscuti romani din lume si probabil cel mai mare istoric...
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
A dat America, tara tuturor posibilitatilor, pentru Romania si a venit la noi, sa traiasca...
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu reusesc sa mi-l imaginez pe actualul presedinte...

...facand reforme de genul celor initiate de Cuza, desi unele ar fi si acum de mare actualitate!
Dar, una-i sa fi colonel si ministru de razboi, alta e sa fii marinar si ministru al transporturilor! Una-i sa fii domnitor si alta e sa fii chior!

 

striga RoaTTa ,vrem cu tzara ,noi il vrem pe Cuza domn !

Uite un roman de care poti sa fi mandru,un roman care a avut curajul si ambitia de a lupta cu dusmanii poporului romnan,care erau foarte bine infiltarati in structurile politicii romanesti din ambele provincii.daca observam cu atentie ,dusmanii de atunci ,sunt inca intr-un fel ,foarte asemanatori cu cei de astazi,o clasa de nesimtiti lacomi,fanarioti si boieri ce cred ca totul li se cuvine,mana in mana cu o alta entitate ce-a vampirizat acest popor,institutia bisericeasca,iar asta i-a adus si exilul.
motive? pai sa vedem...confiscarea terenurilor bisericii si acordarea acestora taranilor , punearea bazelor unei noi politici de taxare in scopul educatiei,stiintei, construirea unei infrastructuri si unei legislatii adecvate unei noi tari europene,etc,etc... fapte prin care si-a atras dusmania mai multor boiero-politicieni ,in concubinaj de dragoste cu gloata de farisei ce se vedeau acum desproprietariti si trimisi la munca de" jos",cea care de fat ar trebuii sa fie singura lor activitate.
OMUL Cuza ,inpreuna cu un alt mare OM, Kogalniceanu,au reusit sa infaptuiasca unirea celor doaua provincii romanesti, Moldova si Tara Romanasca,iar prin reformele impuse,au pus bazele unui nou stat modern ce avea chiar sa cresca mai tirziu,iar asta ii califica ca si intemeietorii Statului Roman .chiar daca administratia lor a fost scurta,reformele aveau sa schimbe definitiv soarta Statului, care la 10 Mai 1866 ,prin proclamarea Regelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ,reusea salvarea tinarului Stat si devenea oficial Romania. in ziua de astazi ne aflam in aceeasi situatie,cind Statul Roman ,prin actiunile iresponsabile si lacome ale unei clase politice,printre ca gasim si multi urmasi chiar ai acelor boieri de atunci,au adus din nou Romania la punctul la care este in pragul destramarii...ironia soareti este ,ca din nou Romania ,pentru supravietuire trebuie sa apeleze , la Casa Regala ,si poate ca si acum ,la fel ca si atunci,la o scurta perioada de timp,Romania avea sa se reintregeasca si sa cunoasca cea mai infloritoare perioada din istoria sa.

cinste Cuza, cinste Kogalniceanu, cinste Carol de Hohenzollern-Sigmaringen , Traiasca Regatul Romaniei Mari !

gcprmr,iti raspund inainte ca sa zici ceva,ca doar prostii zici.

ia mai intereseazate putin de reformelelui Cuza de improprietarire a taranilor...cei care l-au urit au fost cei care au alcatuit "monstruoasa coalitia",adica popii,boierii si fanariotii,carora nu prea le placea legea,dreptatea sau sa-si respece propriul popor.
biserica detinea 25% din teritoriul statului,paminturi pe care l-a dat taranilor....a imus un sistem de taxe in vederea investitiilor in infrastructura,a infiintat prima facultate din tara la Iasi,a impus invatamint minim obligatoriu,si mai pot continua pina maine... deci l-au urit cei care au avut de pierdut,adica biserica,boierii si fanariotii- recunosti stilul? vezi vre-o asemanare ,intre atunci si acum ?

ASEMANAREA

Se pare ca si Cuza pe finalul domniei a fost urat de populatie. De ce oare?!
De fapt este o caracteristica a poporului roman sa-si tradeze si sa-si alunge conducatorii. cateva exemple:
-unde erau romanii cind i-a fost taiat pe Campia Turzii capul lui Mihai?
-unde erau romanii si cat era de iubit Cuza cind a fost nevoit sa abdice?!
-.......

 

Adrian Paunescu - Capul lui Mihai Viteazul

Capul lui Mihai Viteazu la Torda se ridică,

Si intreabă de ce Ţara a rămas asa de mică

Si Campia Tordei tristă ii răspunde lui cu jale:

"Fiindcă astăzi ducem lipsa capului Măriei Tale!"

Capul lui Mihai Viteazul - de Adrian Paunescu

Nu mai acuzati strainii, ca ne taie domnitorii.
Ca intimideaza tara cu guverne provizorii...
Eu atata-s vrea sa aflu, aratandu-ne obrazul:
Unde-au fost romanii, cand a fost taiat Viteazul ?

Totusi unde au fost romanii, cand a fost tăiat Viteazul?Nu voi consuma otravă pentru nici un fel de Basta,

Totusi unde-au fost ai nostri, si atunci, si-n vremea asta?

Cum se-ajunge pan' la gatul Voievodului de Ţară,

Dacă nu-s trădări acasă, langă ura de afară?Capul lui Mihai Viteazu ne-a lăsat numai cu trupul,

Nu contează că străinii nu aveau nici pic de scrupul,

Eu, de-o singură-ntrebare, mă scarbesc si mă mai manii

Totusi unde-au fost, romanii? Totusi, unde sunt romanii?Poezii cenzurate (1979-1989)

Strofa din "Manifest pentru sanatatea Pamantului"

..............................
V-am spus că bătălia pentru om
Nu iartă astăzi nici o dezertare
Si voi v-ati decorat voi intre voi
Cand lupta este in desfăsurare.
................................

Erata

Strofa de mai sus este din poezia "Analfabetilor "...
(M-am gandit la minunata poezie "Manifest pentru sanatatea pamantului", atunci cand am scris titlul.
Scuze.

Era mai simplu daca se dadea link-ul de la Wikipedia.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Ioan_Cuza

Citind acest articol nu pot sa nu zimbesc. Cuza a fost fara indoiala creatorul Romaniei moderne, dar asta nu inseamna ca a fost un ingeras. Autorul articolului nu stie nimic negativ despre el! Tare vechi (comuniste/natinaliste/legionare/crestine) care dispar greu.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor