Sa ne amintim: Ambuscada de la Ministerul Apararii a trupelor USLA (I)

Sambata, 08 Ianuarie 2011, ora 14:23
22136 citiri
Sa ne amintim: Ambuscada de la Ministerul Apararii a trupelor USLA (I)
Foto: Arhiva

In noaptea de 23 decembrie 1989, militari ai Unitatii Speciale de Lupta Antiterorista, condusi de colonelul Gheorghe Trosca, sunt chemati, la ordinele generalului Nicolae Militaru, sa ajute la eliminarea teroristilor infiltrati in cladirile din jurul Ministerului Apararii.

Spre surprinderea lor, dispozitivul de aparare al ministerului deschide focul.

Este ucis Gheorghe Trosca, seful Statului Major al USLA, alaturi de inca sapte militari. A doua zi, cadavrele sunt puse intr-o gramada si sute de persoane s-au adunat langa minister, afland de vestea uciderii de catre armata a unor teroristi.

Unii oameni, cuprinsi de ura, incep sa adreseze injurii sau sa scuipe pe trupurile neinsufletite. Vestoanele le sunt desfacute si este scris cuvantul "teroristi" pe pieptul lor. Vehiculele ABI ce ii transportasera sunt insemnate si ele. Capul decapitat al soferului Ion Muicaru este pus pe un TAB si i se pune batjocoritor o tigara in gura.

In tot acest timp, televiziunea nationala aplauda armata pentru actiunea decisiva intreprinsa impotriva teroristilor.

Evenimentele premergatoare

Trupele USLA reprezentau principala forta de combatere a actiunilor teroriste din tara. Odata cu Revolutia din 1989, acestea s-au pus la dispozitia Ministerului Apararii. Au participat alaturi de cadre ale armatei la paza diferitelor obiective de mare importanta ale Capitalei, inclusiv televiziunea si aeroportul Otopeni.

In ciuda acestui fapt, crainicii TVR ii catalogau ca "teroristi" sau "criminali". Ofiterii USLA au vrut sa rectifice aceste dezinformari si au incercat sa aduca la cunostinta publicului, tot prin intermediul televiziunii, declaratia lor de adeziune la principiile Revolutiei. Insa aceasta nu a fost niciodata prezentata.

Colonelul Ardeleanu, comadantul USLA, s-a deplasat la sediul Ministerului Apararii din cartierul Drumul Taberei tocmai pentru a aduce la cunostinta noii puteri ca nu ei sunt vinovati de actiunile teroriste.

Loialitatea USLA a fost testata in seara de 23 decembrie, cand generalul Militaru ii ordona colonelului Ardeleanu sa trimita cateva echipaje la minister deoarece era atacat de teroristi dinspre complexul Orizont.

In noaptea de 22 spre 23 decembrie, existasera o serie de evenimente violente. Soldati ai detasamentului 2 de parasutisti de la Buzau, elevi ai Academiei Tehnicii Militare, dar si soldati ai Regimentului de Garda au fost atacati de trupele insarcinate cu paza institutiei, desi fuseserea chemati tocmai pentru a-i ajuta.

Revenind la evenimentele din seara zilei 23 decembrie, Ardeleanu, la randul lui il contacteaza pe colonelul Bleort. Alaturi de el se afla si Gheorghe Trosca, seful Statului Major al USLA. Militaru insista ca Trosca sa fie cel care ii va conduce pe uslasi.

Trecutul se razbuna

Se pare ca din cauza denuntului lui Trosca, legat de activitatea conspirativa a generalului Militaru, acesta fusese trecut in rezerva pe vremea lui Ceausescu. El i se destainuie lui Bleort ca viata ii poate fi in pericol, moment de care isi aminteste si sergentul major Ionel Padureanu.

Totusi, Trosca respecta ordinele, isi alege 18 oameni si se urca in trei vehicule ABI. Bleort, dupa ce vorbeste la minister, ii spune ca nu vor fi probleme la recunoasterea lor.

Dar informatia legata de sosirea uslasilor nu ajunge la soldatii ce aparau ministerul. Responsabilitatea aceasta era a viceamiralului Mihai Aron, ce se ocupa cu paza institutiei, care, din motive neelucidate, nu a facut anuntul comandantilor dispozitivului de paza.

Ultima misiune

In apropiere de Gara de Nord unul dintre vehicule are probleme. Trosca isi continua drumul cu celelalte doua ramase. El este apoi contactat de colonelul Bleort si i se spune ca trebuie sa se intalneasca langa statia de metrou Politehnnica cu Isac Constantin, din partea CFSN, care se indrepta si el spre minister, avand numele de cod Ionescu. Trosca il urca la bordul primului ABI.

In acest rastimp, la televiziune se prezinta stirea conform careia teroristii se apropiau de Ministerul Apararii in masini blindate si se pregateau sa atace.

Nu rata, duminica, cea de-a doua parte a materialului "Ambuscada de la Ministerul Apararii a trupelor USLA", doar pe Ziare.com

Citește și:
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european, afirmă că, având în vedere că toate etapele care presupuneau implicarea autorităţilor europene în realizarea spitalelor regionale din...
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Ministrul Energiei Virgil Popescu a transmis luni seară, 5 decembrie, că nu va fi introdusă ”nicio taxă”. ”Prin aşa zisa taxă, care de fapt nu există, cei de la USR şi AUR au...