Sa ne amintim: Ambuscada de la Ministerul Apararii a trupelor USLA (II)

Duminica, 09 Ianuarie 2011, ora 17:01
13428 citiri
Sa ne amintim: Ambuscada de la Ministerul Apararii a trupelor USLA (II)
Foto: Arhiva

In noaptea de 23 decembrie 1989, militari ai Unitatii Speciale de Lupta Antiterorista, condusi de colonelul Gheorghe Trosca sunt chemati, la ordinele generalului Nicolae Militaru, sa ajute la eliminarea teroristilor infiltrati in cladirile din jurul Ministerului Apararii.

Spre surprinderea lor, dispozitivul de aparare al ministerului deschide focul.

Conform instructiunilor primite, vehiculele USLA se apropie de institutie cu farurile stinse. Au semnalizat de trei ori si s-au incadrat intre doua tancuri, unul dintre ele urmand sa semnalizeze inapoi si sa ii conduca mai departe.

Sa ne amintim: Ambuscada de la Ministerul Apararii a trupelor USLA (I)

Inceputul masacrului

Conform versiunii oficiale, tanchistilor li s-a parut ca aud focuri de arma venind dinspre ABI-uri si il anunta pe colonelul Safta, care da ordinul de nimicire "prin foc si calcare cu senile".

Cert este ca, la un moment dat, o rafala de mitraliera loveste vehiculul in care se afla Trosca, ranind doi soldati. Focurile se opresc, dar dupa cateva minute de liniste, din nou incepe sa se traga. TAB-urile prezente deschid si ele focul.

Victimele ambuscadei de la MApN

In primul ABI se aflau urmatorii: colonelul Gheorghe Trosca, sergentul major Ionel Paduraru, locotenentul Romulus Garz, sublocotenentul Andrei Stefan, plutonierul Petre Gainescu si Isac Constantin.

In al doilea, se afla locotenent colonelul Eugen Trandafir Cotuna, sergentul major Soldea Stefan si sublocotenentii Ion Muicaru, Emil Oprea, Florin Suprateanu, Teodor Neagoe si Ion Costache.

Din al doilea blindat a supravietuit doar sergentul major Soldea Stefan. Acesta isi aminteste ca locotenentul major Romulus Garz bate in usa ABI-ului strigand la Cotuna sa iasa pentru ca se trage asupra lor. Soferul Ion Muicaru incearca sa dea cu spatele si sa evite focul, dar masina ciuruita nu se clinteste.

O rafala de mitraliera care strapunge blidajul subtire ii omoara instantaneu pe Surpateanu Constantin si Oprea Emil. Un tanc impinge vehiculul. Muicaru incearca sa iasa, dar este strivit de tanc si corpul lui e sectionat.

Locotenent colonelul Cotuna iese si el pe usa laterala si este impuscat. Trosca isi gaseste acoperire langa vehiculul blindat, dar focul devine prea dens. Este impuscat si el.

Dupa zeci de minute se opreste tragerea. Soldea Stefan, grav ranit este descoperit in ABI de un soldat, inconjurat de trupurile colegilor lui. Din primul ABI, Gainescu Petre, Ionel Padureanu si Romulus Garz reusesc intr-un final sa se adaposteasca intr-o scara de bloc, de unde sunt arestati in dimineata urmatoare.

Isac Constantin se ascunde sub o masina si ramane si el acolo pana dimineata. Cei patru soldati capturati au fost supusi unui interogatoriu, ranile lor nefiind tratate decat dupa cateva zeci de ore.

In fata ministerului, cadavrele sunt puse la un loc si ABI-urile, conform marturiei lui Isac Constantin, mutate, fiind indreptate cu fata spre institutie, ca si cand ar fi atacat-o.

Ca o ironie cruda, dupa ce cadavrele usalsilor lor au fost profanate, acestia primesc post-mortem titlul de eroi martiri ai Revolutiei romane.

Responsabilii pentru macel

In 1995, locotenentul colonel Mihai Popov, adjunct al sefului Parchetului Militar justifica macelurile de la MApN ca fiind o "eroare de fapt", rezultata din confuzia generala existenta la acea vreme si da rezolutia de neincepere a urmaririi penale a cadrelor implicate.

In cazul atacului asupra uslasilor, era judecat doar colonelul Safta. El este absolvit de orice vina.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#ambuscada MAPN Revolutie, #ambuscada MAPN USLA , #documentar