Ziare.com

Sa ne amintim: Bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz (I)

Duminica, 12 Septembrie 2010, ora 17:03

   

Sa ne amintim: Bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz (I)
In timpul Primului Razboi Mondial, dupa pierderea Bataliei pentru Bucuresti, guvernul si armata romana, alaturi de o parte a populatiei, s-au retras in Moldova. In acest moment, statul roman exista doar in limita granitelor acestei provincii istorice.

Conform intelegerii dintre germani si austro-ungari, daca armatele romane erau invinse, intreg teritoriul romanesc urma sa fie anexat de Austro-Ungaria, ducand la dizolvarea Romaniei ca stat.

Dupa stabilizarea frontului in Moldova, armata romana incepe sa se regrupeze si creeaza o linie de aparare de-a lungul teatrului de razboi.

Antanta sprijina puternic eforturile romanesti furnizand sute de piese de artilerie, mii de mitraliere si sute de mii de pusti. Mai mult, este trimisa si o misiune militara, formata din 1.600 de soldati francezi, sub conducerea generalului Mathias Berthelot.

Efectivele armatei romane ajung in aceasta perioada la aproape jumate de milion de oameni foarte bine instruiti si echipati avand in spate experienta campaniilor din 1916.

Batalia de la Marasti

S-a desfasurat intre 22 iulie si 1 august 1917 si a reprezentat un atac al armatei romane ce avea ca scop incercuirea si distrugerea Armatei a 9-a Germana printr-o ofensiva in zona bazinului Soveja si inca un atac in directia Siretului inferior la Namoloasa.

Desfasurarea luptelor

S-a inceput cu un puternic atac de artilerie la ora 12.00 pe data de 22 iulie si care a continuat timp de opt ore. Acesta a avut un rol important in slabirea apararii inamice si a creat 12 brese in randurile de sarma ghimpata.

In dimineata zilei de 24 incepe atacul infanteriei romane. Sub adapostul intunericului si mascati de relieful terenului, acestia asalteaza pozitiile inamice si au loc lupte la baioneta feroce intre soldatii germani si romani. Fortele germane se retrag inspre Marasti.

Regimentul 22 de infanterie ocupa inaltimea ce domina localitatea Marasti si doua companii din acest regiment incearca sa se pozitioneze astfel incat sa incercuiasca trupele germane. Observand acest risc, ramasitele apararii germane evacueaza localitatea.

Generalii germani au luat in calcul posibilitatea unei ofensive romanesti, dar considerau fortele prezente adecvate sa faca fata unui atac si chiar sa porneasca o contraofensiva.

Datorita acestei subestimari, frontul german din zona Marasti a trebuit sa fie intarit puternic pentru a se evita crearea unei patrunderi si mai adanci. Atacurile armatei romane continua pana pe 26 iulie.

Anularea celei de-a doua faze

Atacul inspre Namoloasa a fost contramandat datorita lipsei sprijinului armatei rusesti care a trebuit sa retraga un numar important de forte pentru a apara Galitia, in vestul Ucrainei de astazi, de atacul Puterilor Centrale.

Generalul Alexandru Averescu sustine continuarea atacului pentru evacuarea germanilor din Valea Putnei si Armata a 2-a Romana continua sa atace pozitiile germane.

Pe 28 iulie se opresc operatiunile si se stabileste linia frontului pe directia Magura Casinului - Valea Sarii.

Rezultatele luptei

In cadrul Bataliei de la Marasti s-a spart frontul pe o lungime de 35 de kilometri si s-a avansat circa 28 de kilometri, facand din aceasta ofensiva cea mai de succes operatiune militara aliata din 1917.

Dupa cum se consemneaza in sursele vremii, artileria a fost foarte precisa si infanteristii romani foloseau trecatorile si acoperirea padurilor sa incercuiasca pozitiile inamice, luand prin surprindere trupele germane. S-au capturat de asemenea importante cantitati de materiale de razboi.

Victoria de la Marasti a contribuit enorm la ridicarea moralului soldatilor care in toamna aceluiasi an vor mai avea de purtat doua batalii majore, la Marasesti si Oituz.

Nu ratati urmatoarele doua parti ale serialului Bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz, ce vor aparea luni si marti.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10321 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bunicul mi-a povestit multe despre Soveja

Ma intreb ce i-a povestit bunicul Andruta Ceausescu lui Valentin, atita vreme ce cizmarul Ceausescu Nicolae s-a nascut pe 26 ianuarie 1918, adica tac-su nu era pe frontul din Marasesti, ci in Scornicesti cu 9 luni mai inainte, adica prin aprilie 1917. Adica se lupta cu sticlele si cu tzoiurile. Nici nu este de mirare ca patriotul de fi-su, cizmarul Ceausescu Nicolae a fost si el dezertor de pe frontul de est in 1941 la virsta de 23 de ani.

 

mai degraba

jumate de milion de oameni disperati ajutati financiar de Antanta. Nu a fost nici un eroism acolo si mai degraba lupta pt supravietuire.

 

Aur

S-a platit si ultimul glonte cu aur de guvernul de la Iasi, nimic nu a fost gratis.Eram chiar mai bine dotati, militar si politic, decit inamicii. Regele Ferdinand a facut promisiuni ferme in privinta Reformei agrare de dupa razboi. Si da incredibil in 1917 a fost singura victorie a Antantei. Ca o continuare secolul XIX s-a consumat cu desfiintarea imperiului Otoman, XX cu expansionismul german. XXI- s-a va raspunda baietii din buncarele Moscovei care se cred ca santajul cu rachete balistice impotriva a citeva sute popoare ar fi "eficient".

 

asta iti spune propaganda

documentele spun altceva. Si atunci a fost exact ca si acum, putini furau, restul plateau. Nush care e mai bou, eu ca am cercetat, sau tu care vb din ce ai vazut la TV.

 

pai tocmai asta e, cand se

lupta pt supravietuire (a Tarii) oamenii sunt capabili de fapte eroice.
La fel puteau sa faca si nemtii, dar nu au luptat eroic. De ce ? Era departe inca pana in Germania....

 

va inteleg pe amandoi

atat puteti. Nu toti oamenii au capacitate de a rationa si gandi logic.

Sper sa nu uitati...!

Sper sa nu uitati mai patriotilor sa-l amintiti pe Ion Antonescu, care era seful statului major al armatei romane si caruia i se datoreaza planurile de lupta care au salvat armata romana. Azi, pt. monarhisti si evrei este un criminal de razboi si nimic mai mult, pentru cine are inima de adevarat roman este un erou al neamului.

 

Este!

Poate imi explica si mie un pui de democrat de ce Antonescu a murit ca un martir si, de exemplu Horthy Miklos a murit in patul lui-vorba vine, la Estoril. Si la Nuremberg a fost doar martor.

Daca apucau rusii sa puna mana

pe el, murea la fel...
Si daca l-ar fi judecat singuri romanii, nu patea nimic...

Raspunsul e partial in pseudonimul dtale. !

Fiindca Horty a fost ungur iar Antonescu roman si fiindca pare-se romanul se ocupa mai mult de fratele sau si de capra vecinului decat ungurul. Fiindca Horty, nu a fost ajutat de rege (Ungaria nici nu avea) cum a fost "ajutat" Antonescu de catre Mihai 1, care si azi se mandreste cu cadourile si decoratia primita de la Stalin pt. isprava de a intoarce armele impotriva aliatilor germani. In mintea lui, actul de la 23 august si cele doua bombe atomice de la Hiroshima si Nagasaki au scurtat cu 6 luni durata razboiului si de aceea el se considera un erou. Asta e parerea lui iar eu am dreptul sa nu fiu de acord cu el.

Neutru,

referitor la actul de la 23 august si decoratiile primite de Maiestatea sa Mihai I al Romaniei ,de la criminalul de joasa speta stalin ,va rog reconstituiti tot acel puzzle al timpului respectiv ,deoarece este mare pacat, sa murdariti onoarea si demnitatea acestui om deosebit, pe care inca Romanii il mai au alaturi,REGELE nostru ! Va cer doar sa recunoasteti in mod onest si cinstit ,ca actul de la 23 august,TREBUIA sa aiba loc.Nu inseamna in mod automat ca stigmatizez actiunile maresalului(intrutotul).

@tovarasul neutru

O greseala majora a domnului maresal Antonescu (domn, iar nu tovaras ca prietenii dumitale) este ca nu i-a dus pe comunisti pe frontul de est acolo unde parintii nostri luptau pentru eliberarea Basarabiei de sub jugul sovietic. Si nici nu i-a impuscat pe Gheorghiu Dej si Ceausescu Nicolae ca dezertori.

Raspuns

Domnu Neutru, nu stiu de ce dar aveai 25 de voturi si 1 punct. Ti-am dat 5 dar tot nu pricep de ce aveai numai 1. Astia e cu astia defila, ca sa citam din clasici.
Domnu Bulineli, am tot respectul pentru regele Mihai, pentru varsta lui, pentru demnitatea lui, pentru onoarea lui. Oricum am carmi-o, la 23 August a fost un act de tradare pentru care Germania nici in ziua de azi nu cred ca ne-a uitat. Si oricum guvernul Antonescu discutase conditii de armistitiu-armistitiu nu predare neconditionata. Dar s-au repezit smecherii sa nu piarda oportunitatea. Si au si predat comandantul suprem inamicului in timp de razboi. Astea sunt faptele, in rest fiecare cu aprecierea lui.

Vezi ca si Petain

a fost fff mare erou in primul razboi mondial...

Ma repet dar....

Ma repet dar sunt oblicat sa spun ca intotdeauna invingatorii scriu istoria care devine "chose officielle".La sfarsitul primului razboi mondial atat Petain cat si Antonescu se aflau in tabara invingatorilor si au fost considerati niste eroi,in al doilea razboi mondial ,datorita colaborari cu Germania invinsa, au devenit niste criminali de razboi. Simplu ca buna ziua !


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor