Sa ne amintim: Bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz (I)

Duminica, 12 Septembrie 2010, ora 17:03
24572 citiri
Sa ne amintim: Bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz (I)
foto: Arhiva

In timpul Primului Razboi Mondial, dupa pierderea Bataliei pentru Bucuresti, guvernul si armata romana, alaturi de o parte a populatiei, s-au retras in Moldova. In acest moment, statul roman exista doar in limita granitelor acestei provincii istorice.

Conform intelegerii dintre germani si austro-ungari, daca armatele romane erau invinse, intreg teritoriul romanesc urma sa fie anexat de Austro-Ungaria, ducand la dizolvarea Romaniei ca stat.

Dupa stabilizarea frontului in Moldova, armata romana incepe sa se regrupeze si creeaza o linie de aparare de-a lungul teatrului de razboi.

Antanta sprijina puternic eforturile romanesti furnizand sute de piese de artilerie, mii de mitraliere si sute de mii de pusti. Mai mult, este trimisa si o misiune militara, formata din 1.600 de soldati francezi, sub conducerea generalului Mathias Berthelot.

Efectivele armatei romane ajung in aceasta perioada la aproape jumate de milion de oameni foarte bine instruiti si echipati avand in spate experienta campaniilor din 1916.

Batalia de la Marasti

S-a desfasurat intre 22 iulie si 1 august 1917 si a reprezentat un atac al armatei romane ce avea ca scop incercuirea si distrugerea Armatei a 9-a Germana printr-o ofensiva in zona bazinului Soveja si inca un atac in directia Siretului inferior la Namoloasa.

Desfasurarea luptelor

S-a inceput cu un puternic atac de artilerie la ora 12.00 pe data de 22 iulie si care a continuat timp de opt ore. Acesta a avut un rol important in slabirea apararii inamice si a creat 12 brese in randurile de sarma ghimpata.

In dimineata zilei de 24 incepe atacul infanteriei romane. Sub adapostul intunericului si mascati de relieful terenului, acestia asalteaza pozitiile inamice si au loc lupte la baioneta feroce intre soldatii germani si romani. Fortele germane se retrag inspre Marasti.

Regimentul 22 de infanterie ocupa inaltimea ce domina localitatea Marasti si doua companii din acest regiment incearca sa se pozitioneze astfel incat sa incercuiasca trupele germane. Observand acest risc, ramasitele apararii germane evacueaza localitatea.

Generalii germani au luat in calcul posibilitatea unei ofensive romanesti, dar considerau fortele prezente adecvate sa faca fata unui atac si chiar sa porneasca o contraofensiva.

Datorita acestei subestimari, frontul german din zona Marasti a trebuit sa fie intarit puternic pentru a se evita crearea unei patrunderi si mai adanci. Atacurile armatei romane continua pana pe 26 iulie.

Anularea celei de-a doua faze

Atacul inspre Namoloasa a fost contramandat datorita lipsei sprijinului armatei rusesti care a trebuit sa retraga un numar important de forte pentru a apara Galitia, in vestul Ucrainei de astazi, de atacul Puterilor Centrale.

Generalul Alexandru Averescu sustine continuarea atacului pentru evacuarea germanilor din Valea Putnei si Armata a 2-a Romana continua sa atace pozitiile germane.

Pe 28 iulie se opresc operatiunile si se stabileste linia frontului pe directia Magura Casinului - Valea Sarii.

Rezultatele luptei

In cadrul Bataliei de la Marasti s-a spart frontul pe o lungime de 35 de kilometri si s-a avansat circa 28 de kilometri, facand din aceasta ofensiva cea mai de succes operatiune militara aliata din 1917.

Dupa cum se consemneaza in sursele vremii, artileria a fost foarte precisa si infanteristii romani foloseau trecatorile si acoperirea padurilor sa incercuiasca pozitiile inamice, luand prin surprindere trupele germane. S-au capturat de asemenea importante cantitati de materiale de razboi.

Victoria de la Marasti a contribuit enorm la ridicarea moralului soldatilor care in toamna aceluiasi an vor mai avea de purtat doua batalii majore, la Marasesti si Oituz.

Nu ratati urmatoarele doua parti ale serialului Bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz, ce vor aparea luni si marti.

Demisia ministrului Energiei Sebastian Burduja, cerută de 75 de ONG-uri într-o scrisoare deschisă
Demisia ministrului Energiei Sebastian Burduja, cerută de 75 de ONG-uri într-o scrisoare deschisă
Zeci de organizații ale societății civile au cerut marți, 25 martie, demisia ministrului Energiei, Sebastian Burduja. Apelul semnat de organizații precum Greenpeace, Declic, APADOR-CH,...
Bolojan avertizează despre urgența restructurării aparatului bugetar: ”Se poate ajunge și la creșteri de taxe”
Bolojan avertizează despre urgența restructurării aparatului bugetar: ”Se poate ajunge și la creșteri de taxe”
Restructurarea aparatului bugetar va viza fiecare instituție publică din România, a anunțat președintele interimar, Ilie Bolojan. În caz contrar, nu pot fi excluse creșterile de taxe și...
#romania primul razboi mondial, #batalie marasesti marasti oituz, #armata romana batalii , #documentar
  1. Sociologul Dan Dungaciu ridiculizează partidele „pro-europene": „Voi sunteți tâmpiți?"
  2. Marcel Ciolacu i-a lăudat pe polițiști de ziua lor. "Siguranța de care ne bucurăm noi românii este rezultatul muncii susținute a zeci de mii de oameni în uniformă" VIDEO
  3. Cutremur puternic în Noua Zeelandă. Ce magnitudine a avut FOTO/VIDEO
  4. Rusia cere mai multe regiuni din Ucraina ca să oprească războiul. Kremlinul se așteaptă ca Washingtonul să facă presiuni asupra Kievului pentru a-și retrage trupele
  5. DIICOT a înapoiat cannabisul confiscat de la doi cetățeni români, pe aeroport. Care a fost motivarea în instanță
  6. Relația României cu SUA suferă în absența unui președinte ales, avertizează expertul în securitate Hari Bucur-Marcu. ”Nu o voiau pe Lasconi”
  7. „Mike Waltz e un idiot.” Consilierul lui Trump ar putea fi demis, după scandalul publicării planurilor secrete ale SUA pe un grup de chat
  8. Noi discuții despre pace cu Ucraina, după negocierile SUA-Rusia. Ce decizii sunt așteptate
  9. Cinci aspecte dezvăluite de mesajele secrete ale administraţiei Trump ajunse din greşeală la un jurnalist. Resentimente față de unii dintre cei mai apropiați aliați
  10. Donald Trump îl critică pe George Clooney după comentariile privind libertatea presei: „Un star de cinema de mâna a doua” VIDEO