Sa ne amintim: Bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz (II)

Luni, 13 Septembrie 2010, ora 08:37
21912 citiri
Sa ne amintim: Bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz (II)
foto: Arhiva

In timpul Primului Razboi Mondial, dupa pierderea Bataliei pentru Bucuresti, guvernul si armata romana, alaturi de o parte a populatiei, s-au retras in Moldova. In acel moment, statul roman exista doar in limita granitelor acestei provincii istorice.

Conform intelegerii dintre germani si austro-ungari, daca armatele romane erau invinse, intreg teritoriul romanesc urma sa fie anexat de Austro-Ungaria, ducand la dizolvarea Romaniei ca stat.

Sa ne amintim: Bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz (I) - Marasti

Batalia de la Marasesti

In urma infrangerii suferite la Marasti, generalul trupelor germane, Mackensen, decide un atac pe directia Marasesti-Adjud, dat de Armata a 9-a Germana, in timp ce Armata 1 Austro-Ungara urma sa atace inspre Oituz.

Ofensiva germana

Atacul a inceput pe 6 august, prin focuri de artilerie germana asupra luncii Siretului. Infanteria germana a inaintat asupra sectiunii frontului aparat de rusi. Situatia a devenit periculoasa, deoarece in acest moment parti ale armatei ruse nu mai functionau ca unitati de lupta coerente si au inceput sa se retraga din fata trupelor germane.

Soldatii romani din Divizia 5 si 9 Infanterie au trebuit sa intareasca locurile lasate goale de acestia, in timp ce regimentele 32 si 8 au oprit ofensivele inamice pe directia Moara Alba- Furceni.

Germanii au avansat apoi spre nord, fiind respinsi de Divizia 5 Infanterie, dar se gasesc slabiciuni in aparare. Regimentul 32 risca sa fie atacat din spate, datorita infrangerii diviziei ruse din dreapta unitatii si a fost nevoit sa isi paraseasca pozitiile si sa se indrepte spre Doaga.

Divizia 9 a fost adusa pentru a opri avansul. Sub acoperirea intunericului, germanii au atacat din flanc si unitatile romanesti s-au retras si din satul Doaga si au stabilit linia de aparare la marginea padurii Prisaca.

Lupte de uzura

Pe 8 august, generalul Armatei a 9-a Germana, Von Eben, schimba din nou directia de atac si nemtii reusesc impingerea Diviziei 5 si 9 cateva sute de metri mai incolo, dar contraatacul Armatei 4 Ruse intrerupe avansul.

In afara de aceasta, artileria romana combinata cu cea rusa, la est de Siret, tragea in flancul unitatilor germane, provocand daune serioase.

Pe 10 august trupele romane ataca si ele. Regimentele 8 si 3 recucereasc satul Doaga, dar nu pot pastra pentru multa vreme pozitiile.

Pe 11 august, Divizia 9 Infanterie avanseaza spre linia Doaga-Valea Susita si in acelasi timp germanii ataca Armata a 4-a, ce apara flancurile diviziei romanesti.

Rusii se retrag, lasand divizia descoperita si posibilitatea ca fortele germane sa avanseze catre Marasesti. Rezerva diviziei ajunge la nord de Marasesti si aceasta situatie potential primejdioasa se dezamorseaza.

Bataliile de la Muncel si Razoare

Divizia 5 Infanterie trebuie sa faca fata la marginea padurii Prisaca unui atac german, dar cele doua divizii germane imping trupele romane la nord de padure. Apoi atacul german continua spre Muncel, taind legatura intre fortele romanesti.

Satul schimba de mai multe ori partile, dar in final trupele conduse de Alexandru Alexiu cuceresc Muncelul.

Pe 19 august, cu eforturi reinnoite, germanii ataca inspre Marasesti si Muncelul pica in mainile inamicilor din nou. In zona padurii Razoare, aproape de Marasesti, centrul apararii era constituit de un regiment, dar care a trebuit sa se retraga in urma focului intens de artilerie si al asaltului trupelor germane, lasand descoperite altele doua.

Pe aici nu se trece!

Unii insa, nu s-au retras. Capitanul Grigore Ignat, care comanda o companie de mitraliere, a ramas pe pozitii pana cand aproape intreaga unitate a fost decimata.

Corpul lui a fost gasit intr-un transeu, deasupra lui aflandu-se cateva randuri de cadavre inamice.

Rezervele comandate de Ioan Cristofor si regimentul condus de Draganescu au oprit patrunderea in preajma cotei 100. Dupa aceasta cota era masata artileria romana.

Locotenent-colonelul Diamandi Genuneanu organizeaza apararea, dar trupele germane erau pe cale sa o copleseasca, moment in care generalul Popescu intervine cu doua batalioane.

Capitanul Nicolae Miclescu ia prin surprindere armata germana si o impinge in afara padurii Razoare. Are loc un atac la baioneta din partea a doua regimente romanesti si trupele germane se retrag.

Pe 3 septembrie se reiau luptele in zona Muncelului, armata romana trecand la ofensiva.

Eroina de la Jiu

Intr-una din aceste lupte, Ecaterina Teodoroiu este ucisa. Fortele germane se pregateau pentru un contraatac, moment in care ea iese din transeu si ii indeamna pe soldatii romani sa ii intampine. Este lovita in piept de doua gloante. Inainte sa moara, a strigat "Inainte baieti, sunteti cu mine!", "Inainte! Razbunati-ma".

Defensiva germana insa este foarte puternica si fortele romane cuceresc doar marginea estica a Muncelului.

Sfarsitul bataliei

Pe 8 septembrie inceteaza operatiunile militare. Romania pierde 27.000 de oameni si Germania in jur de 47.000. Un general german consemneaza ca pe o perioada de doar doua saptamani au fost nu mai putin de 61 de contraatacuri ale fortelor romane.

Concomitent cu Batalia de la Marasesti incepe, la 8 august, Batalia de la Oituz.

Nu ratati ultima parte a serialului Bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz, ce va fi publicata marti.

Citește și:
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, îi cere ministrului Transporturilor să stopeze o petrecere privată, cu muzică lăutărească, ce ar urma să fie organizată în vagoanele...
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 26 noiembrie, că numirea sa ca vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste la nivelul Europei Centrale şi de Est reprezintă o...