Sa ne amintim: Submarinele romanesti - o scurta istorie (Partea a II-a)

Duminica, 24 Octombrie 2010, ora 08:30
9800 citiri
Sa ne amintim: Submarinele romanesti - o scurta istorie (Partea a II-a)
Foto: nationalist.ro

Marina romaneasca a avut in dotare un total de noua submarine, opt au servit in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cele mai cunoscute fiind "Delfinul", "Marsuinul" si "Rechinul", iar ultimul, achizitionat in 1985, denumit tot "Delfinul" in cinstea predecesorului sau, este in prezent ancorat in dana militara a portului Constanta.

Submarinul Marsuinul

Acest submarin a devenit operational in aprilie 1944 si prima misiune, desfasurata intre 10 si 27 mai, a fost de a continua supravegherea zonei portului Batumi inceputa de "Rechinul" pentru a impiedica desfasurarea totalitatea fortelor sovietice impotriva marinei germane si romane care evacuau peninsula Crimeea.

Inceputul nu a fost deloc unul promitatator. In momentul iesirii din campul de mine ce proteja Constanta este confundat cu un submarin sovietic si este atacat de o nava germana. Acelasi lucru se intampla in dimineata urmatoare cand de data aceasta un avion german ataca submarinul. In sprijinul avionului mai apar cateva vanatoare de submarine care arunca circa 500 de incarcaturi de adancime impotriva "Marsuinului" intr-un atac care a a durat intreaga zi.

Submarinul scapa nevatamat si se indreapta spre portul turcesc Zonguldak ca mai apoi sa incerce ajunga la Batumi. Pe data de 14, 17 si 18 mai este depistat si atacat cu circa 40 de incarcaturi. Pe 20 o torpila trece razant pe langa submarin si cateva ore mai tarziu este grenadat de 40 de ori. Pe 22 iar este atacat cu inca 82 cand incerca sa intre in portul sovietic.

Dupa terminarea evacuarii Crimeii primeste ordinul sa se retraga. Este urmarit continuu si atacat, dar in final scapa de urmaritori. Dupa ce ajunge din nou la Zonguldak porneste spre Constanta dar este reperat de un avion sovietic care arunca cateva bombe, obligandu-l sa se scufunde. In seara de 27 mai ajunge in portul romanesc.

La fel ca restul submarinelor romanesti este confiscat de Uniunea Sovietica dupa 23 august 1944.

Submarinele pitic clasa CB

Aceste submarine au fost construite in Italia si aproximativ 20 au fost terminate. Cinci dintre ele sunt date Romaniei, dar erau insa intr-o conditie extrem de proasta. Dintre acestea numai doua au devenit operationale si au efectuat misiuni de recunostere. Au fost luate dupa aceea si folosite de Uniunea Sovietica pana in 1945 cand au fost demontate pentru piese.

Submarinul "Delfinul" II

In anul 1985 la santierul naval din Nizi Novgorod, Uniunea Sovietica incepe constructia unui submarin din clasa Kilo, unul dintre cele mai silentioase si greu de reperat submarine din lume. Acesta urma sa devina succesorul primului submarin romanesc.

Oficialitatile comuniste romanesti platesc in jur de 60 de milioane de dolari pentru acest submarin, al doilea din lume din punct de vedere al performantelor in acel moment si este livrat in 1986.

Dupa Revolutie a participat la exercitii internationale. In urma unui astfel de test avioane americane specializate nu au putut depista submarinul scufundat, spre surprinderea comisiei americane.

"Delfinul" a avut pana in 1996 misiuni in aproape fiecare luna, iesind in larg pentru cate 15 zile efectuand misiuni de cercetare, patrulare, recunostere sau teste de tragere.

Din 1996 "Delfinul" sta la cheu deoarece acumulatorii motorului sunt epuizati iar inlocuirea lor costa in jur 20 de milioane dolari.

Desi luptele din Marea Neagra nu au avut aceeasi ferocitate si magnitudine ca cele din Atlantic cand submarinele germane reuseau sa distruga peste 3500 de nave aliate insumand un tonaj de 14 milioane, este de mentionat faptul ca Romania a avut un rol de jucat si l-a dus la implinire onorabil.

Din totalul de 47 de submarine rusesti prezente in Marea Neagra in timpul celui de-al doilea razboi mondial 27 au picat victime minelor sau atacurilor germane sau romanesti. In schimb cele ale marinei romane au supravietuit razboiului.

Traditia inceputa in 1936 continua si astazi prin "Delfinul" insa risca sa fie suprimata deoarece costul repunerii in functiune creste de la an la an, luand in calcul si pretul pentru pregatire al unui nou echipaj. Chiar daca unii ministri ai apararii au promis ca se vor lua masuri pentru a se remedia situatia, nimic nu s-a concretizat pana in momentul de fata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#submarine romanesti Marsuinul Delfinul , #documentar