Articol citit de 4362 ori
Probabil ca de la el s-a inspirat si dl presedinte cand a protejat flota comerciala a Romaniei: vanzand-o sau oferiind-o !!!
...
Contraamiralul Horia Macellariu
. I s-a intentat un proces pentru complot impotriva oranduirii de stat. A fost condamnat la inchisoare pe viata, redusa la 25 de ani de temnita si degradare militara. A executat 16 ani in perioada 1947-1964. A fost reabilitat si i s-a redat gradul de contraamiral. Avea 70 de ani cand s-a intors acasa, in vara anului 1964. A fost inchis la Aiud, apoi sase ani singur in celula la Ramnicu Sarat, unde a fost supus unui regim de infometare, fiind nevoit sa manance toate paiele din saltea. Transferat la Gherla, a fost detinut in aceeasi celula cu marele ganditor Nicolae Steinhardt. La 11 iulie 1989, amiralul Horia Macellariu a trecut in nefiinta, fiind inmormantat in cimitirul manastirii Cozia, alaturi de parinti si de sotia sa. El a fost un erou al Romaniei, al Armatei si al Marinei romane; un martir al luptei de clasa declansata de regimul de "dictatura a proletariatului"; un memoralist talentat si calauzit de responsabilitatea respectarii adevarului istoric.
Scris de: {autor}Contraamiral (r) George PETRE si Emilian ANDREI{/autor}
@Laurentiu Dologa
Interesant articolul dar am o nelamurire.
Cum se pot desfasura negocieri la "bordul faimoasei baterii germane Tirpitz"? S-au inghesuit toti in turela bateriei sau de fapt Tirpitz era o nava si nu baterie?
Daca era vorba de celebrul crucisetor Tirpitz, din cate stiu acesta isi facea veacul prin fiordurile Norvegiei - unde a si fost scufundat - neajungand niciodata in Marea Neagra.
Lamuriri, va rog!
Bateria "Tirpitz"
Sper ca acest fragment o sa ofere anumite explicatii. Extras din "BATERIA NAVALĂ GERMANĂ TIRPITZ, ELEMENT PRINCIPAL PENTRU INTĂRIREA PUTERII COMBATIVE A ARTILERIEI ROMÂNESTI IN RĂZBOIUL ANTISOVIETIC" de Comandor Nicolae PETRESCU: "Bateria "Tirpitz" se afla amplasată pe malul Mării Negre la cinci km. sud Constanta si ocupa o suprafată de formă dreptunghiulară avand baza de doi km si lătimea de un km.Personalul bateriei era format din sapte ofiteri, 30 de subofiteri si 300 de marinari (echipaj). Avea trei piese (tunuri) de 280 mm calibru, dispuse la o distantă de 250 m una de alta. Pentru fiecare tun exista o magazie de munitii asezată inapoia tunului la circa 300 de metri. Munitia era adusă de la magazii la tunuri prin linia Decanville tractată de locomotive cu motor Diesel. In partea stangă a bateriei era dispus postul de comandă. Existau două centrale de tir, una principală asezată intre postul de comandă si primul tun si alta secundară pozitionată sub postul de comandă. Bateria dispunea de locuinte pentru servanti, subofiteri si ofiteri de post, sanitar de ajutor, de infirmerie si de
adăposturi pentru vehicule. Legătura dintre tunuri si diferire clădiri era asigurată de sosele pavate cu scanduri de brad. Magazia de munitii, centralele de tir, locuintele, postul de comandă etc. erau ingropate si căptusite cu lemn"
Multumesc pentru lamuriri
Pentru mine a fost o noutate cu atat mai mult cu cat trei piese de 280mm cu greu ar trece "neobservate".
Ma intreb care o fi fost soarta tunurilor, avand in vedere retragerea precipitata a germanilor. Nu am gasit nimic pe net legat de soarta lor. Presupun ca le-au luat sovieticii.
Spre comparatie, la asediul Sevastopolului, in Crimeea a fost folosit tunul de asediu Schwerer Gustav de 800mm.
contraadmiralul Macellariu
Excelent dle Dologa!In atmosfera generala a lipsei de respect pentru istoria nationala,astfel de articole care ne amintesc de patriotii(in zilele noastre iti este aproape rusine sa spui ca esti)si eroii nationali sunt extrem de bine venite.Teo