Ziare.com
1161Comentarii
2425Likes
1098Shares
MANDRU CA SUNT ROMAN

Sa ne amintim - Un erou pierdut in ape tulburi

Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 15:39

   

Sa ne amintim - Un erou pierdut in ape tulburi
Contraamiral Horia Macellariu. Un nume ce nu rasuna in media romaneasca, desi acesta a condus celebra operatiune de evacuare a Crimeii, astfel salvand viata a peste 120.000 de soldati ai Axei, dintre care 37.000 erau romani.

In afara de acest lucru, a reusit in timpul evenimentelor de pe 23 august 1944 sa evite lupta cu puternica flota germana, o lupta ce ar fi insemnat nimicirea celei romanesti si distrugerea Constantei.

Faima contraamiralului se trage inca de pe timpul Primului Razboi Mondial, cand a fost medaliat cu "Ordinul Coroana Romaniei", fiind la comanda navei "Principele Nicolae".

Dupa incheierea razboiului, urmeaza cursurile a diferite scoli din tara, dar si din strainatate. Ajunge sa comande si alte vase de lupta, printre care si distrugatorul "Regina Maria", lucreaza in cadrul Ministerului de Razboi si in cadrul Inspectoratului General al Marinei, experienta sa facand inevitabila numirea sa in postul de comandant al fortelor navale romane, odata cu intrarea tarii in razboi.

Evacuarea Crimeii

Contraamiralul a coordonat "Operatiunea 60.000", prin care peste o suta de mii de soldati au fost evacuati din peninsula Crimeea, in perioada 12 aprilie-13 mai.

In comparatie cu o alta astfel de operatiune, anume mult mai celebra evacuare de la Dunkirk, germanii oprisera atacul asupra micului port francez, oferind un ragaz de cateva zile aliatilor.

In acest rastimp, 338.000 de soldati au traversat Canalul Manecii, in relativa siguranta.

Insa, in timpul evacuarii din Crimeea, rusii au avut superioritate totala si hartuiau in mod constant convoaiele. Faptul ca s-a reusit evacuarea unui asa numar mare de oameni in asemenea conditii potrivnice ramane un succes tactic rar intalnit in istoria militara.

Datorita planificarii sale exemplare a acestei operatiuni, contraamiralul Horia Macellariu este decorat de germani cu celebra Cruce de Fier.

Intoarcerea armelor

La 23 august, regele Mihai citeste proclamatia de adeziune a Romaniei la efortul de razboi al aliatilor si ofera un termen de doua saptamani, in care fortele germane se pot retrage de pe teritoriul tarii, in conditii de siguranta.

Comandamentul german din Dobrogea intra in alerta, fiind luat prin surprindere de turnura evenimentelor.

O tragedie nationala evitata

Macellariu il convinge pe viceamiralul Helmuth Brinkmann, comandantul flotei germane din Marea Neagra, sa vina la Constanta, la sediul diviziei generalului Costin Ionascu, comandantul trupelor romanesti din Dobrogea, pentru discutii.

I s-a reprosat viceaamiralului ca navele sale au tunurile indreptate spre cele romanesti, dar si inspre oras, in conditiile in care beneficia de un ultimatum rezonabil. I se recomanda retragerea grabnica.

Insa ordinul primit de la Hitler era unul transant, Brinkmann trebuia sa captureze flota romaneasca si sa mentina Constanta sub control german. Are loc o noua intrevedere intre contraamiralul Horia Macellariu, generalul Costin Ionascu si viceamiralul Brinkmann, dar de data aceasta la bordul faimoasei baterii germane Tirpitz, aceeasi care fusese implicata in respingerea atacului sovietic din 1941 asupra litoralului romanesc.

Au loc discutii indelungate, in cele din urma Macellariu convingandu-l pe Brinkmann sa se retraga. Pe 25 august, navele germane paraseau apele teritoriale ale Romaniei. O eventuala confruntare ar fi fost dezastruoasa. Datorita superioritatii fortelor navale germane, nu numai ca ar fi fost distrusa flota romaneasca, dar ar fi transformat Constanta intr-o ruina. Costul in vieti omenesti ar fi fost si el imens.

Tragedia fortelor germane

Flota germana a avut o soarta nefericita. Dupa ce au iesit din apele romanesti, s-a iscat o furtuna ce a scufundat multe nave si a facut sa esueze multe altele. La Varna, unde era punctul de intalnire, au ajuns decat putine vase.

Uimirea sovieticilor

Cand trupele sovietice au intrat in Constanta, au constatat cu surprindere faptul ca majoritatea navelor romanesti erau intacte, multe dintre ele aparand ca fiind distruse, in rapoartele lor militare.

Sub comanda lui Horia Macellariu, fortele maritime romanesti au suferit pagube infime si s-au evitat luptele care ar fi pus in pericol flota, fiecare nava fiind considerata de neinlocuit.

Sovieticii au confiscat vasele flotei romane si majoritatea au fost integrate in marina lor, dezasamblate sau distruse. Din binecunoscutul submarin "Delfinul" ne-a mai ramas astazi doar manometrul.

Condamnarea lui Macellariu de catre comunisti si reabilitarea

Odata ce comunistii au ajuns la putere, contraamiralul a fost tras la raspundere, deoarece evitarea luptei a fost considerata pactizare cu inamicul.

A fost judecat de multe ori, dar de fiecare data nu au fost gasite dovezi impotriva lui. A fost condamnat la inchisoare pe viata, dupa ce s-a dovedit ca organizase o grupare de lupta anticomunista, dar a stat intemnitat din 1947 pana in 1964, beneficiind de decretul de gratiere din acelasi an.

La eliberare, a fost reabilitat si i-a fost reacordata gradatia. Moare cu doar cateva luni inainte de izbucnirea Revolutiei.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4362 ori

PROPUNE UN ROMAN SA NE MANDRIM CU EL
redactia@ziare.com
Mandru ca sunt roman, pe Facebook
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Daca ajungi in Tulcea, oras situat pe 7 coline, la fel ca si Iasiul, dar ca si Roma, nu ai cum...
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mircea Eliade, unul dintre cei mai cunoscuti romani din lume si probabil cel mai mare istoric...
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
A dat America, tara tuturor posibilitatilor, pentru Romania si a venit la noi, sa traiasca...
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Probabil ca de la el s-a inspirat si dl presedinte cand a protejat flota comerciala a Romaniei: vanzand-o sau oferiind-o !!!

...

 

Contraamiralul Horia Macellariu

. I s-a intentat un proces pentru complot impotriva oranduirii de stat. A fost condamnat la inchisoare pe viata, redusa la 25 de ani de temnita si degradare militara. A executat 16 ani in perioada 1947-1964. A fost reabilitat si i s-a redat gradul de contraamiral. Avea 70 de ani cand s-a intors acasa, in vara anului 1964. A fost inchis la Aiud, apoi sase ani singur in celula la Ramnicu Sarat, unde a fost supus unui regim de infometare, fiind nevoit sa manance toate paiele din saltea. Transferat la Gherla, a fost detinut in aceeasi celula cu marele ganditor Nicolae Steinhardt. La 11 iulie 1989, amiralul Horia Macellariu a trecut in nefiinta, fiind inmormantat in cimitirul manastirii Cozia, alaturi de parinti si de sotia sa. El a fost un erou al Romaniei, al Armatei si al Marinei romane; un martir al luptei de clasa declansata de regimul de "dictatura a proletariatului"; un memoralist talentat si calauzit de responsabilitatea respectarii adevarului istoric.
Scris de: {autor}Contraamiral (r) George PETRE si Emilian ANDREI{/autor}

@Laurentiu Dologa

Interesant articolul dar am o nelamurire.
Cum se pot desfasura negocieri la "bordul faimoasei baterii germane Tirpitz"? S-au inghesuit toti in turela bateriei sau de fapt Tirpitz era o nava si nu baterie?
Daca era vorba de celebrul crucisetor Tirpitz, din cate stiu acesta isi facea veacul prin fiordurile Norvegiei - unde a si fost scufundat - neajungand niciodata in Marea Neagra.
Lamuriri, va rog!

UN OLTEAN PATRIOT

DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE

 

Bateria "Tirpitz"

Sper ca acest fragment o sa ofere anumite explicatii. Extras din "BATERIA NAVALĂ GERMANĂ TIRPITZ, ELEMENT PRINCIPAL PENTRU INTĂRIREA PUTERII COMBATIVE A ARTILERIEI ROMÂNESTI IN RĂZBOIUL ANTISOVIETIC" de Comandor Nicolae PETRESCU: "Bateria "Tirpitz" se afla amplasată pe malul Mării Negre la cinci km. sud Constanta si ocupa o suprafată de formă dreptunghiulară avand baza de doi km si lătimea de un km.Personalul bateriei era format din sapte ofiteri, 30 de subofiteri si 300 de marinari (echipaj). Avea trei piese (tunuri) de 280 mm calibru, dispuse la o distantă de 250 m una de alta. Pentru fiecare tun exista o magazie de munitii asezată inapoia tunului la circa 300 de metri. Munitia era adusă de la magazii la tunuri prin linia Decanville tractată de locomotive cu motor Diesel. In partea stangă a bateriei era dispus postul de comandă. Existau două centrale de tir, una principală asezată intre postul de comandă si primul tun si alta secundară pozitionată sub postul de comandă. Bateria dispunea de locuinte pentru servanti, subofiteri si ofiteri de post, sanitar de ajutor, de infirmerie si de
adăposturi pentru vehicule. Legătura dintre tunuri si diferire clădiri era asigurată de sosele pavate cu scanduri de brad. Magazia de munitii, centralele de tir, locuintele, postul de comandă etc. erau ingropate si căptusite cu lemn"

 

Multumesc pentru lamuriri

Pentru mine a fost o noutate cu atat mai mult cu cat trei piese de 280mm cu greu ar trece "neobservate".
Ma intreb care o fi fost soarta tunurilor, avand in vedere retragerea precipitata a germanilor. Nu am gasit nimic pe net legat de soarta lor. Presupun ca le-au luat sovieticii.
Spre comparatie, la asediul Sevastopolului, in Crimeea a fost folosit tunul de asediu Schwerer Gustav de 800mm.

contraadmiralul Macellariu

Excelent dle Dologa!In atmosfera generala a lipsei de respect pentru istoria nationala,astfel de articole care ne amintesc de patriotii(in zilele noastre iti este aproape rusine sa spui ca esti)si eroii nationali sunt extrem de bine venite.Teo

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor