Sanctiunile americane asupra sovieticilor si efectele lor acum un sfert de veac

Vineri, 21 Martie 2014, ora 22:41
6357 citiri
Sanctiunile americane asupra sovieticilor si efectele lor acum un sfert de veac
Foto: Capital

Acum aproape un sfert de secol, la 21 martie 1980, presedintele Statelor Unite, Jimmy Carter, anunta prin televizor ca tara sa, impreuna cu alte state ale lumii, vor aplica sanctiuni severe Uniunii Sovietice prin boicotarea Jocurilor Olimpice de vara de la Moscova, urmare a invaziei in Afganistan.

Era pentru prima oara cand un mare stat aplica altui mare stat altfel de sanctiuni decat obisnuitele masuri militare. Se asteptau consecinte notabile, care sa demonstreze lumii ca diferendele intre state se pot rezolva si fara arme.

Ca urmare a deciziei presedintelui american, n-au participat la jocuri 65 de tari, care s-au aliniat la pozitia americana, dar au refuzat sa-l urmeze un numar de 80 de tari, printre care se regasesc: Albania, Canada, Chile, China, Egipt, R.F. Germania, Iran, Israel, Japonia, Coreea de Sud, Nigeria, Pakistan, Panama, Paraguay, Tunisia, Turcia, Zair si altele.

Comitetul Olimpic International a incercat sa medize conflictul, dar n-a obtinut din partea lui Brejnev decat acceptul ca defilarea sa aiba loc numai sub steagul olimpic, fara cel sovietic. Solutia nu l-a multumit pe Carter si boicotul a ramas definitiv.

Jocurile s-au desfasurat intre 19 iulie 1980 si 9 august 1980, la Moscova. Pe sovietici, pregatirea jocurilor ii costase 9 miliarde dolari, dar n-au acceptat nici macar sa ia in discutie problema Afganistanului.

Romania a fost prezenta, primind 6 medalii de aur, 6 medalii de argint si 13 medalii de bronz. Dintre laureatii romani, doua metalii de aur i-au revenit Nadiei Comaneci. In acel an, delegatia romaneasca a fost cea mai numeroasa din toate cate le-am avut noi la JO. Au participat 239 sportivi.

Unele televiziuni, inclusiv cea americana, n-au difuzat nicio intrecere sportiva, pentru a marca mai bine boicotul pe care l-au impus. Se pare ca efectul a fost contrar celui scontat, intrucat in acea vreme televiziunile aveau un spatiu redus de acoperire si, ca urmare, boicotul i-a lipsit de spectacol pe propriii cetateni.

Dar toata tevatura n-a obtinut nimic din scopul propus, respectiv discutarea problemelor privind incetarea razboiului sovietic in Afganistan. Acesta a incetat de la sine, in stilul clasic, ca atunci cand ramai in pana cu masina si nu mai ai benzina. A incetat in 1989, cu putin inainte de prabusirea totala URSS.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#afganistan razboi, #Jocuri Olimpice boicotare, #URSS prabusire , #documentar