Sanctiunile americane asupra sovieticilor si efectele lor acum un sfert de veac

Vineri, 21 Martie 2014, ora 22:41
6225 citiri
Sanctiunile americane asupra sovieticilor si efectele lor acum un sfert de veac
Foto: Capital

Acum aproape un sfert de secol, la 21 martie 1980, presedintele Statelor Unite, Jimmy Carter, anunta prin televizor ca tara sa, impreuna cu alte state ale lumii, vor aplica sanctiuni severe Uniunii Sovietice prin boicotarea Jocurilor Olimpice de vara de la Moscova, urmare a invaziei in Afganistan.

Era pentru prima oara cand un mare stat aplica altui mare stat altfel de sanctiuni decat obisnuitele masuri militare. Se asteptau consecinte notabile, care sa demonstreze lumii ca diferendele intre state se pot rezolva si fara arme.

Ca urmare a deciziei presedintelui american, n-au participat la jocuri 65 de tari, care s-au aliniat la pozitia americana, dar au refuzat sa-l urmeze un numar de 80 de tari, printre care se regasesc: Albania, Canada, Chile, China, Egipt, R.F. Germania, Iran, Israel, Japonia, Coreea de Sud, Nigeria, Pakistan, Panama, Paraguay, Tunisia, Turcia, Zair si altele.

Comitetul Olimpic International a incercat sa medize conflictul, dar n-a obtinut din partea lui Brejnev decat acceptul ca defilarea sa aiba loc numai sub steagul olimpic, fara cel sovietic. Solutia nu l-a multumit pe Carter si boicotul a ramas definitiv.

Jocurile s-au desfasurat intre 19 iulie 1980 si 9 august 1980, la Moscova. Pe sovietici, pregatirea jocurilor ii costase 9 miliarde dolari, dar n-au acceptat nici macar sa ia in discutie problema Afganistanului.

Romania a fost prezenta, primind 6 medalii de aur, 6 medalii de argint si 13 medalii de bronz. Dintre laureatii romani, doua metalii de aur i-au revenit Nadiei Comaneci. In acel an, delegatia romaneasca a fost cea mai numeroasa din toate cate le-am avut noi la JO. Au participat 239 sportivi.

Unele televiziuni, inclusiv cea americana, n-au difuzat nicio intrecere sportiva, pentru a marca mai bine boicotul pe care l-au impus. Se pare ca efectul a fost contrar celui scontat, intrucat in acea vreme televiziunile aveau un spatiu redus de acoperire si, ca urmare, boicotul i-a lipsit de spectacol pe propriii cetateni.

Dar toata tevatura n-a obtinut nimic din scopul propus, respectiv discutarea problemelor privind incetarea razboiului sovietic in Afganistan. Acesta a incetat de la sine, in stilul clasic, ca atunci cand ramai in pana cu masina si nu mai ai benzina. A incetat in 1989, cu putin inainte de prabusirea totala URSS.

Citește și:
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu se gândește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, însă nu a exclus alte trei nume care se vehiculează a fi reprezentantul...
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Fratelli d’Italia, partidul care a câștigat cele mai recente alegeri parlamentare din Italia, are din 2020 o filială și în România, condusă de către Alessandro Console, un om de afaceri...