Submarinul Delfinul, tancurile si ostasii romani, in al Doilea Razboi Mondial (I) - imagini de arhiva - Documentar

Sambata, 25 Mai 2013, ora 19:49
17175 citiri
Submarinul Delfinul, tancurile si ostasii romani, in al Doilea Razboi Mondial (I) - imagini de arhiva - Documentar

Surasetele ostasilor care merg pe front, nestiind ce ii asteapta la Stalingrad, chipurile obidite ale celor capturati in timp ce iau drumul Siberiei sau momentul unei priviri stinghere peste umar a unui tanar soldat incolonat pe cale sa lase in urma sa Moldova in mainile sovieticilor.

Toate acestea sunt surprinse in imaginile preluate de pe ww2incolor.com, locul unei colectii vaste, de peste cinci sute de fotografii, cu trupele romane in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

In mars pe Splaiul Unirii in Bucuresti 1940. Fotografie facuta de Margaret Bourke White pentru revista Life. In mai putin de un an trupele romane vor fi in prima linie.

Un tanc romanesc la inceputul operatiunii Munchen. Pe 2 iulie 1941 ostasii romani trec Prutul si incep luptele pentru eliberarea Basarabiei, nordului Bucovinei si a tinutului Herta.

Tancurile Diviziei I Blindate pe drumul spre Chisinau. In timpul operatiunii Munchen cele doua batalioane ale Regimentului I Care de Lupta au participat cu peste o suta de tancuri R2.

Coloana de tancuri R35. Regimentul II Care de Lupta avea in componenta sa 75 de astfel de tancuri, bine blindate, insa lente si slab inarmate. Din acest motiv au fost intrebuintate mai ales in rolul de sprijinire a infanteriei.

Soldati romani si germani pe Frontul de Est. In doar cativa ani ei se vor regasi luptand in tabere adverse.

Pregatind trecerea Nistrului. La concluzionarea operatiunii Munchen, Hitler ii cere maresalului Ion Antonescu sa participe cu armatele romane dincolo de Nistru, iar el, la 31 iulie 1941, accepta.

Artileristi romani pe Frontul de Est, in 1942. La inceputul razboiului am pornit cu peste 8.000 de piese de artilerie.

O cazemata este distrusa in Crimeea, 1942. Luptele in peninsula au fost deosebit de crancene, operatiunile militare durand opt luni de zile, cu pierderi mari de ambele parti. Punctul culminant il reprezinta caderea Sevastopolului, pe 4 iulie 1942.

Soldati romani, in toamna lui 1942, in mars spre Stalingrad. Celor 15 divizii romanesti aflate deja pe front li se mai adauga inca 11 care au plecat in luna iulie din tara si ajung la cotul Donului in toamna aceluiasi an.

Tanchisti rusi luati prizonieri. Lipsa de arme antitanc ii forta uneori pe soldatii romani sa foloseasca sticle incendiare.

Submarinul NMS Delfinul. Timp de doi ani a fost singurul submarin operational al marinei romane in Marea Neagra. Sovieticii in schimb aveau 47.

Tanc R35 al Regimentului II Care de Lupta. Dupa intoarcerea armelor in august 1944, acest regiment a luptat in Cehoslovacia si Austria, pierzandu-si majoritatea blindatelor in luptele date acolo.

Ostasi ai Armatei a III-a au recurs la camile pentru a-i ajuta la traversarea Caucazului.

Batalia de la Nalcik, octombrie 1942. Cucerirea orasului a fost una din marile victorii ale armatei romane in Caucaz, luand peste 3.000 de prizonieri si importante cantitati de material de razboi.

Nu rata partea a doua a acestui documentar de exceptie in imagini, ce va fi publicata sambata, numai pe Ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...