Ziare.com
1161Comentarii
2425Likes
1098Shares
MANDRU CA SUNT ROMAN

Tablitele de la Tartaria - cea mai veche scriere a lumii descoperita in Romania?

Joi, 28 Aprilie 2011, ora 15:32

   

Tablitele de la Tartaria - cea mai veche scriere a lumii descoperita in Romania?
In vara anului 1961 arheologul Nicolae Vlassa, aflat in localitatea Tartaria pentru sapaturi, descopera un mormant stravechi. La prima vedere nu observa nimic iesit din comun, dar dupa excavarea osemintelor si a diverselor odoare gaseste si trei tablite de lut neobisnuite. Fara sa isi dea seama tocmai facuse o descoperire epocala.

De la descoperirea lor pana astazi, tablitele de la Tartaria inca sunt o sursa de controverse. Multi cercetatori straini, ca David Whipp, Boris Perlov sau Iovan Todorovici, sunt de parere ca simbolurile ce apar pe artefacte prezinta prima scrierea a lumii.

Marija Gimbutas, specializata in culturile neolitice europene, era de parere ca inscrisurile gasite pe tablite fac parte din ceea ce numea "vechea scriere europeana".

In tara, Vlassa a fost denigrat si descoperirea lui nu numai ca a fost trecuta cu vederea, dar a fost hulit de cercetatorii romani. Din aceasta cauza Vlassa nu prea facea referiri la tablite si ezita sa vorbeasca despre ele.

Abia dupa Revolutie acestea au inceput a fi analizate in amanunt si de experti romani, ca Gheorghe Lazarovici sau Horea Ciugudean.

Trebuie spus ca Tartaria se gaseste in Transilvania, in judetul Alba, intre Alba Iulia si Orastie.

Cultura Vinca, o minune arheologica est-europeana

Descoperirile de la Tartaria fac parte dintr-o cultura neolitica mult mai vasta, numita Vinca, ce s-a dezvoltat intre 5500 si 4500 i.Hr. pe teritoriul de astazi al Serbiei, Romaniei, Ungariei, Bulgariei si Greciei. La acea vreme era cea mai evoluata societate tribala de pe continent.

In aceasta perioada se fac salturi impresionante. Utilizau plugul, pentru acele inceputuri umile reprezentand o adevarata revolutie, oamenii sunt legati de pamant datorita agriculturii, iar asezarile cresc considerabil fiind cele mai mari ale Europei. Cultura Vinca este cunoscuta si pentru o alta inventie, primele unelte de cupru.

Descoperiri anterioare ale unor insemne misterioase

Dar tablitele profesorului Vlassa le-au umbrit pe toate acestea. Inainte, se descoperisera pe diverse obiecte ale culturii Vinca, dezgropate din situri arheologice din Romania (Turdas) si Serbia (Belgrad, Banjica), inscriptionari ce nu puteau fi deslusite.

Acestea au fost in mod unanim desconsiderate si proponentii ideii ca ele reprezentau o forma veche de scris au fost ostracizati de comunitatea stiintifica.

Importanta descoperirii de la Tartaria

Tablitele de la Tartaria le reuneau in ceea ce pare un text. Pe doua din cele trei tablite semnele incizate erau despartite de linii atent trase, in celule distincte.

Acestea doua erau perforate astfel incat se suprapuneau una peste cealalta, dupa unele pareri fiind o amuleta ritualica. Cea de-a treia tablita prezenta simboluri zoomorfe.

Analizandu-le, Vlassa mentiona ca tablitele se aseamanau foarte mult cu cele ale sumerienilor din punctul de vedere al insemnelor folosite. Unii arheologi romani au sustinut ca ele fusesera aduse aici in urma unor contacte de natura comerciala cu sumerienii, iar unii au mers si mai departe acuzandu-l pe Vlassa ca a ingropat cu buna stiinta niste falsuri, fiind cu neputinta o asemenea descoperire la noi in tara.

La o cercetare mai atenta s-a dovedit ca aceste semne s-au dezvoltat independent de celelalte culturi preistorice, gasindu-se, de altfel si similaritati intre tablitele de la Tartaria si hieroglifele egiptene.

Prima forma de scriere din lume

Arheologi sarbi si romani au presupus apoi ca ele nu sunt mai vechi de 2700 i.Hrr. Insa se inselau si de aceasta data. Tablitele in sine nu au putut fi datate cu carbon datorita compozitiei lor, dar aceasta s-a facut prin asocierea cu ramasitele umane descoperite odata cu tablitele.

Astfel vechimea tablitelor de la Tartaria este impinsa la incredibila data de 5300 i.Hr., in conditiile in care primele scrieri mesopotamiene s-au facut in 3500-3300 i.Hr., anuland teoria de mai sus, conform careia au fost aduse aici in urma contactelor comerciale cu sumerienii.

O viziune critica asupra simbolurilor Vinca

Pana astazi, simbolurile Vinca au fost descoperite pe mii de obiecte, unele fiind si pe tablite asemanatoare celor de la Tartaria (tablitele de la Gradeshnitsa, Bulgaria), erau folosite in mod constant si cunosteau o forma precisa.

Totusi este contestata parerea conform careia acestea ar prezenta prima scriere din lume. Unii le denigreaza in totalitate sustinand ca sunt doar niste mazgalituri fara sens sau ca ele sunt copiate dupa civilizatia sumeriana mai avansata, desi decalajaul intre cele doua culturi este de un mileniu.

Se mai aduce urmatorul argument. In Sumer, scrisul a aparut in urma necesitatii de a tine evidenta schimburilor comerciale, in timp ce simbolurile Vinca au fost descoperite in locuri sacre sau morminte. Se uita faptul ca primele sinografe chinezesti au fost folosite tocmai in scopuri ritualice.

Mai mult, simbolurile Vinca au aparut si pe ceramica. Pe jumatatea inferioara a multor vase de lut apar anumite semne ce ii indeamna pe arheologi sa creada ca ele descriau continutul sau ca erau numere, exprimand cantitatea.

Se mai stie ca intre diferitele asezari se facea comert si s-au gasit reprezentari ale unor ambarcatiuni cu panze, atestand capacitatea oamenilor culturii Vinca de a face negot cu regiuni indepartate.

O istorie contestata

Astazi, ideea ca leaganul civilizatiei nu s-ar afla pe Tigru si Eufrat, ci pe Dunare inca starneste reactii virulente, cauzate in special de ignoranta.

Cel mai bun exemplu in acest caz este cultura Cucuteni care a fost scoasa din anonimat acum cativa ani si a luat prin surprindere intreaga comunitate arheologica mondiala. Nu se stia ca o astfel de cultura complexa s-a dezvoltat in spatiul carpato-danubian, desi primele artefacte fusesera gasite acum mai bine de 100 de ani.

Cultura Cucuteni implinea aproape toate criteriile de a fi considerata prima civilizatie adevarata a lumii, cu cateva sute de ani inainte de Sumer sau Egipt, in afara de unul, lipsa unui sistem de scris.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 28388 ori

PROPUNE UN ROMAN SA NE MANDRIM CU EL
redactia@ziare.com
Mandru ca sunt roman, pe Facebook
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Daca ajungi in Tulcea, oras situat pe 7 coline, la fel ca si Iasiul, dar ca si Roma, nu ai cum...
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mircea Eliade, unul dintre cei mai cunoscuti romani din lume si probabil cel mai mare istoric...
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
A dat America, tara tuturor posibilitatilor, pentru Romania si a venit la noi, sa traiasca...
26 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

draga Laurentiu Dologa

tema dezbatuta de tine este interesanta si asta nimeni nu poate s-o contesta. In schimb, felul in care o dezbati este sub orice critica: frazele tale sunt ale unui scolarel cu 4 clase, ai o groaza de greseli si dincolo de toate astea mai utilizezi si cuvinte de care nici dr.acu n-a auzit in limba romana (vezi "proponentii"). In concluzie: lasa asemenea subiecte pe seama celor capabili sa le dezbata, pentru ca nivelul nu-ti permite, oricat ai incerca tu. Si duci in derizoriu niste teme care ar merita mai multa seriozitate in abordare...
Cineva care-ti vrea binele.

 

Si de ce-i vrei binele, bossy?

Asa, cu greselile pe care le semnalezi, cel putin a scris ceva interesant si despre care nu se scrie, nu se vorbeste. Despre Romania trebuie sa se vorbeasca numai de rau. Tot ce tine de istoria noastra, de teritoriul romanesc, este minimalizat, ironizat si lasat uitarii.

@Westrop:

nu ma deranjeaza deloc abordarea unui asemenea subiect interesant, din contra, insa daca tie iti place calitatea limbii romane de care da dovada autorul...ce-as mai putea spune? Inseamna ca nu esti departe de el...

@bossy

Calitatea limbii romane lasa de dorit la majoritatea semnatarilor articolelor pe acest site si pe alte site-uri. De multe ori am semnalat greseli de ortografie si exprimare. Dar cand un autor spune ceva deosebit, nu obisnuita balacareala politica, sunt tolerant in ceea ce priveste calitatea limbii romane. Si daca ai vrut sa ofensezi cu "Inseamna ca nu esti departe de el..." ce sa zic...nu sunt un erudit, nici filolog, cum probabil esti:-)

Atat Bossy cat si Westrop expun un punct de vedere pertinent. Acestea fiind zise ...

Trebuie incurajat abordarea unor astfel de teme, cum afirma Westrop, dar in acelasi timp trebuie sa incurajam abordarea lor intr-o maniera responsabila, cum sugereaza Bossy.

Autorul articolului are multa bunavointa dar, face unele afirmatii care nu au nici o baza in realitate, iar exprimarea are nevoie de imbunatatiri.

In primul rand, cea mai veche scriere din lume e de fapt scrierea Jiahu din China, datata la aproximativ 6600 idh. Insemnele de pe tablitele de la Tartaria sunt considerate a fi pictograme, care nu e exact unul si acelasi lucru cu scrierea ideografica. Cu toate astea, eu personal nu pun mare baza pe ce spun arheologii din Romania sau din alte parti din lume pentru ca am observat ca de multe ori se grabesc sa faca supozitii, ceea ce nu e unul si acelasi lucru cu un fapt dovedit.

Probabil una dintre cele mai copilaresti afirmatii facute in articolul de mai sus e urmatoarea:

"Cultura Cucuteni implinea aproape toate criteriile de a fi considerata prima civilizatie adevarata a lumii, cu cateva sute de ani inainte de Sumer sau Egipt, in afara de unul, lipsa unui sistem de scris."

Sa fim seriosi, nici unul dintre arheologii si istoricii lumii nu stie cu adevarat care e varsta piramidelor sau care a fost prima civilizatie umana pe Terra. Sa afirmi astfel, bazat pe niste datari care sunt de multe ori scoase din burta, ca civilizatia Cucuteni ar fi cu "cateva sute de ani" mai veche decat cea egipteana sau sumeriana e o gluma. Exista, de exemplu, cel putin cinci sau sase datari diferite pentru istoria Egiptului, fiecare dintre ele oferita de un alt grup de cercetatori iar perioada de domnie a regilor egipteni difera de la o versiune la alta cu zeci de ani. Pe de alta parte, exista indicatii ca o civilizatie de proportie a existat in zona noastra cu aproximativ 10000 de ani in urma. Datarile care se fac la ora actuala nu au nici o logica. De exemplu, la fel ca si in cazul complexului de la Stonehenge, arheologii au datat ramasite umane pe care le-au gasit langa tablitele de la Tartaria. Cine poate insa garanta ca tablitele nu sunt mai vechi decat oasele respective? In cele din urma datarea e cat se poate de nestiintifica.

Civilizatia umana e de fapt cu mult mai veche decat se spune azi in cartile noastre de istorie. In Egipt, de exemplu, exista un complex arheologic cu mult mai impresionant decat piramidele si care azi e taiat in doua de Fluviu Nil. Initial, Nilul curgea spre vest, si se varsa in Oceanul Atlantic, iar complexul respectiv a fost contruit inaite ca Nilul sa-si schimbe directia spre nord. Conform studiilor facute de cercetatori Nilul si-a schimbat cursul acum 8000 de ani. Asadar, complexul respectiv e cu mult mai vechi de 8000 de ani. Anumiti cercetatori au datat piramidele la 120000 de ani. Exista de asemenea orase in India care sunt cel putin la fel de vechi.

f bun articol...cred ca autorul e un pasionat al istoriei si arheologiei!...

despre cultura Vanghele-Voicu sau Bombonel-Ilici nu s-a descoperit nimic? dar despre cultura SOV-Felix-Patriciu a descoperit ceva justitia? dar despre cultura Udrea-Eba-Videanu-Blaga????...sunt culturi pagine vechi de 20 de ani care sunt usor de dovedit!

Felicitari Westrop pentru raspunsul inteligent dat lui bossy la magaria ce a scriso!

Eu sunt primul/prima, motiv pentru care se poarta razboaie.Niciodata nu se recunoste meritul individului pentru ca dorim sa fim noi undeva acolo sus.Rusine bossy,ai incercat ceva subtil,zici tu, dar nu va merge voua astora care incercati tot timpul sa injositi materia cenusie a altor natiuni.

@martorana: Ce mag.arie a scris bossy?

Bossy a facut un comentariu despre exprimarea stingace si aparenta lipsa de cunostinte specifice a autorului. Care-i mag.aria?

si eu sustin,

parerea domnului Marion .

@bulineli: Ai citit toate timpeniile pe care le-a scris Marion inainte de a te declara de acord? Ai apsat pe "arata tot comentariul"?

Daca o sa citesti tot, o sa afli ca Marion stie de la anumiti "anumiti" cercetatori (vreun Notovitch?) ca au fost construite piramide acum 120.000 de ani in Egipt!

De asemenea, in India exista orase la fel de vechi. Cum de stie el ceea ce nu stie nimeni? Pentru ca pe vremea aia era la a 14-a reincarnare.

@tr2006,

Domnule, nu cunosc comentariul la care faceti dumneavoastra referire ,oricum am indoieli ca piramidele sint atit de vechi si nu cred in reincarnare,in schimb sint de parere ca informatiile cu caracter cultural pot contribui la cultura generala a multor persoane care sint mereu in criza de timp,un exemplu as fi eu.Daca doresc informatii mai detaliate despre un lucru care cred eu ca ma intereseaza ,nu imi ramine decit sa caut pe internet sau in literatura de specialitate.Limba Romana trebuie "cultivata" si respectata mai ales cind ai veleitati jurnalistice.La mine personal este ceva mai complicat in aceasta privinta, am doua "MUTTERSPRACHE".

Westrop

Imi place Dologa dar de data asta e depasit de subiect si partinitor. Despre Tartaria si Cucuteni am citit cu mult inainte de 1990. Ceramica pictata de Cucuteni si celebra Hora de la Frumusica apareau pana si in manualele de liceu. Pentru toti cei care citeau revista Magazin Istoric ,cele doua subiecte erau binecunoscute.

Se pare ca ai uitat ceva

Majoritatea populatiei Romaniei este formata din oameni obisnuiti, nu din academicieni. Cei care vor mai mult se pot adresa publicatiilor de specialitate. Oricum este mai interesant decat minciunile imobiliare, nenorocirea marca Basescu (intotdeauna vinovat de orice) sau Pepe si Oana, atat de dragi confratilor de breasla.

"In tara, Vlassa a fost denigrat si descoperirea lui nu numai ca a fost trecuta cu vederea, dar a fost hulit de cercetatorii romani"

Daca tablitele s-ar fi gasit in Ierusalim s-ar fi vorbit pe tot mapamondul:-)

Felicitari pentru articol!

 

Cum erau sa recunoasca cominternistii lui Dej (tovarasii cu ciocane circumcise de secerele hahamilor) ca in Romania exista o civilizatie si o cultura mai veche decat cea babiloniana de unde acestia se revendica ?

Daca completezi aceasta informatie si cu ipoteza acceptabila stiintific a "Potopului biblic" din bazinul Marii Negre (Ballard - NATIONAL GEOGRAPHIC), atunci toate povestile cu Babilonul "originea civilizatiei" sunt escrocherii arabesti ieftine si mincinoase

excellent articol

excellent articol! Suntem suficienti de "culti" ca sa intelegem esentialul !
Perenitatea poporului care locuieste si creeaza pe meleagurile mioritice este incontestabila (in ciuda unor "@bossy-mani" diversionisti care critica si se pierd in "cuvinte fara de-ntelesuri"!)

Teoria lui Ballard e cat se poate de naiva.

E probabil un fapt ca mare de dincolo de Bosfor s-a varsat la un moment dat peste lacul Marii Negre si a inundat o buna parte din comunitatile de pe tarmurile ei. De aici la a pune semnul egal cu de fapt "inundatia" biblica e o cale lunga si fara nici o baza in ralitate. Povestea din Biblie se refera la cu totul si cu totul alt eveniment din istoria omenirii. Iar daca citesti versiunea ei din textul gnosticilor sau din legendele maiase despre "zeul Virachocca" vei descoperi ca "potopul" e o poveste despre un conflict despre anumite grupuri de extra-terestrii care aveau viiziuni diferite despre cursul viitor al civilizatiei umane. Unii doreau sa foloseasca omul ca sclav, vezi "dumnezeul" din Biblie, iar altii doreau sa ajute civilizatia umana sa se dezvolte in timp si sa ajunga la nivelul lor. Intamplarea face ca aceiasi poveste, batalia dintre forte extra-terestre antagoniste e descrisa si in textele vedice, respectiv in faimoasa Mahabharata. Toata aceasta istorie se intampla in jurul anului 8000 idh. Inca odata insa, istoria civilizatiei umane e cu mult mai veche decat se afirma in cartile de istorie de azi. Conform unor anumite surse pe care nu le voi dezvalui aici, prima mare civilizatie umana a exista pe pamant acum peste 20 de milioane de ani.

@marion: Conform unor anumite surse pe care nu le voi dezvalui aici, prima mare civilizatie umana a exista pe pamant acum peste 20 de milioane de ani.

Nu ne mai tine, domnule, incordati, dezvaluie-le!

P.S. Poate asa o sa-l incurajezi si pe romanianwars sa-si faca publice informatiile secrete cu care ne ameninta de multa vreme.

vin_de_sfecla limpezit cu DERO

exact in epoca aia s-a facut vorbire de descoperirile de la Tartaria si valea lui Greuceanu!Acu destpeti ca tine zic "protocronism" "ceausim" si "securitate"
Insa ce zici tu povesti arabesti sunt descoperirile lui Bota si Layard si Pentateuhul care pomeste Sumerul, Ur, Lagash, Uruck
Esti doar incult si "revolutionar"

Datele cercetatorilor arheologi confirma.

Pe un rau din Basnat s-au gasit vase si unelte vechi de dinaintea erei glaciare cand civilizatia occidentala nu exista decat in forma omului de grota, chiar si o barca primitiva.
In Banat, Serbia Bulbaria, pe cursul Dunari , descoperirile arheologice au dovedit existenta unei civilizatii destul de avansate a omului.

bossy are interesul de a promova neadevarul.

 

Tablitele de la Tartaria

Felicitari dle Dologa!!
Lasand la o parte pretentiile de "academism"al unora care sunt totdeauna pusi pe demolare,insusi faptul ca amintiti de existenta acestor tablite,precum si de controversele pe care le-au generat,este un act de popularizare atat de necesar.
Nici micile scapari de ortografie nu diminueaza valoarea informatiei la nivel de popularizare.Ni se intampla la toti ca dupa ce am postat comentariul sa constatam
"scapari"de "Key Board"pe care nu le mai putem corecta.Esential este continutul mesajului transmis
si mai putin forma(care este bine venita dar nu costituie un scop in sine)Teo

 

asteptam si alte studii

Astept sa mai apara ceva care sa sustina teoria. E interesanta, ipoteza, dar necesita inca dezbateri serioase, si multe alte lucrari stiintifice, nu comentarii pe acest sait, care sa dovedeasca ceva serios.

 

ca altfel se stie ca ungurii au fost primii

si Dumnezeu a zis Igen!
Apropos tanlite din astea s-au gasut si la S de Dunare ...

Sedeti blanzi puilor !! Ca in istorie si arheologie sunt hari rele

Unii "specialisti" il injura si azi pe Schliemann ca era doar un nemorocit de amator semidoct (ala care a dezgropat Troaia si Micene). De ce , *** stie.
Asa si cu tablitele astea din Tartaria. Adica cum dracu sa fie descoperite .. unde? In Balcani!! Au aaceptata ca la Catal Huyuck a fost centrul de difuzare a aramei .. dar scrisul nu poa fi decat opera unei zone "nobile".
Acu dracii de specialisti s-au impartit in doua tabere: aia ce tin cu Egiptul si aia care tin cu Summeru (precum unii si Armata Ultras iar altii Legiubea Granata. Ca unica diferenta intre ei si un caine pana la moarte e obiectu pasiunii, studiile nu conteaza!). Insa amabele amandoua tabere convietuiesc in mod civilizat pana cand nu apare a treia opinie ca atunci so pa el! (ce nu este destul de rau ca a trebuit sa accepte ca nu Atena lu Pericle era radacina civilizatiei?)
Acu sa va mai zic ceva. Sunt unii , care din considerente extrastiintifice , au sarit de 30 de etaje in sus de bucurie cand s-a auzit de Tartaria. Ura ! "Noi" europenii am descoperit scrisul nu africanii (egiptenii), tiganii din Irak (sumerienii, ce isi ziceau capete negre)ori glabezitii din China! Boi aia blonzi dolicocefalii cu ochi albastri (desi populatia de pe la tartaria eras majoritar brahicefala).
Cestie care a cam stricat. In timpu asta credinciosii Sumerului si Egiptlui au orgabnisat contraofesiva .. ca au fost aduse de vreun mag .. ca au fost stilizate dupa tablete babiloniene (chaldeenii se bucurau de reputatia de vrajitori asa ca musai iti trebuia ceva recuzita).
Nitel mai tarziu tabletele astea au fost trecute la rubrica "Protocronism" si deci afuriite in numele europenismului democratiei samd.
Oricum este vorba de prejudeati stiintifice. Ca dintai a fost Grecia , sau Egiptu sau ... cam nimeni nu doreste sa zica ca Balcanii astia imputiti s-ar fi putut sa dea prima civilizatie a Europei (pai cum asa ? Ce nu este destul de rau ca Atena e mai veche ca Berlinu, Parisu sau chiar Londra ?!).
Iar cu scrisu e si mai rau... Se accepta ca poate Egiptu. Se accepta ca poate Sumeru ca Avraam pariarhu a plecat di orasu Ur. Da Trataria ? Vinca? Fiti seriosi !
Adica unicu motiv ptr care se acceota prioritatea sumeriana sau egipteana este Biblia copii! Daca se va putea interpreta ceva cu Avraam la Portile de Fier ale Dunarii ... atunci cacademiile Europei si Americii vor publica ca tabletele de la Tartaria sunt cea mai mare descoperire a arheologiei iar Vlassa va avea statui la Londra, Chicago, Berlin samd

 

Da de valea Darjovului ati auzit ? Cucuteni? Tartaria? Ete na prostii protocronice comuniste!!!

In anii 60 q fost ceva agitatie cu niste descoperiri pe valea Darjovului sau Valea lui Greuceanu. Urme care aratau ca niste hominizi s-ar fi stabilit pe aici (pe vremea aia malurile lacului Getic care apoi prin depunerea aluviunilor a devenit Campia Romana)acum vreo 1.400.000 milioane de ani in urma (daca nu 22 milioane!)
Azi se cam tace oair se cam discrediteaza.
De ce ? Simplu.
Daca acest teritoriu a fost populat inca de pe atunci , dinainte de existanta Hommo , daca tot pe aici au fost culturi neolitice atat de vechi , atunci este cam greu de sustinut ca teritoriul era pustiu , nepopulat in sec X ....
Descoperiri? Cucuteni? Tartaria? Ete na prostii protocronice comuniste!!!

 

Nu vreau sa-l contrazic pe autor

Doar sa aduc cateva corectii nevinovate articolului. Descoperirea de la Tartaria, care se pare ca ar reprezenta cel mai vechi scris din lume, anterior scrierii sumeriene, a fost adusa in atentia opiniei publice in anii '80. Pe fata, fiindca ideea placea conducerii comuniste a tarii, n-a fost contestata. Dar in mediile academice si, mai ales, in cele internationale, a fost. De aceea nu s-a mai insistat si descoperirea a fost data uitarii.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor