Taratul Vlaho-Bulgar, primul regat al romanilor si bulgarilor - Documentar

Sambata, 04 Iunie 2011, ora 23:20
19397 citiri
Taratul Vlaho-Bulgar, primul regat al romanilor si bulgarilor - Documentar

Rascoala din 1185 a romanilor de la sud de Dunare impotriva dominatiei bizantine, miscare sustinuta apoi de bulgari, a avut ca rezultat infiintarea unui stat romano-bulgar in anul urmator. Taratul va deveni o putere regionala, pe masura Imperiului Bizantin si se va extinde in urmatorii ani cuprinzand teritorii de la Nistru pana la Marea Adriatica.

Urmare a cresterii excesive a taxelor, rascoala fratilor Petru si Asan a raliat populatiile sud-dunarene. Dupa ce imparatul Isaac al II-lea Angelos a refuzat sa asculte plangerile rasculatilor, Petru, in toamna lui 1185, s-a incoronat. Sub domnia lui romanii si bulgarii au luptat pentru a se dezlipi de Imperiul Bizantin, cu sprijinul necontenit al romanilor nord-dunareni si al cumanilor.

Primii ani ai Taratului

In 1189 este incoronat si Asan, cei doi impartind domnia. Razboiul cu bizantinii a durat pana in 1197, niciuna din parti reusind o lovitura decisiva. In 1195, imparatul Isaac al II-lea Angelos este detronat, tulburarile politice din Imperiul Bizantin permitand consolidarea puterii lui Petru si Asan.

Insa, dupa numai un an, Asan este asasinat de unul din verii sai, ce avea pretentii la tron. Petru porneste cu armata impotriva uzurpatorului,dar el isi gaseste refugiul la bizantini. La randul lui, Petru este asasinat in 1197, tronul revenind lui Ionita Caloian, cel de-al treilea frate al lui Petru si Asan.

Domnia lui Ionita Caloian

Taratul a cunoscut in aceasta perioada o inflorire economica, dar si culturala. Luptele impotriva bizantinilor au continuat, Caloian cucerind o buna parte din sudul Peninsulei Balcanice.

Cel mai important eveniment din acea perioada a fost cucerirea Bizantului in urma celei de-a patra cruciade si infiintarea Imperiului Latin pe fostele teritorii bizantine. Pana la reconstituirea Imperiului Bizantin in 1261, taratul a fost pastratorul traditiilor ortodoxe, iar capitala Tarnovo considerata un al doilea Constantinopol.

Noul imparat al statului latin, Balduin I, a dorit cucerirea teritoriilor vlaho-bulgare si o serie de campanii militare au fost initiate. Acestea s-au terminat dezastruos pentru el, in urma infrangerii de la Adrianopole din 1205 fiind capturat de Ionita Caloian. Acesta moare in cursul aceluiasi an, legenda spunand ca a fost victima unui acces de furie a domnitorului vlaho-bulgar.

Dupa Adrianopole, tarul a cucerit o parte importanta a provinciilor noului Imperiu Latin si dorea sa ia sub stapanire si Constantinopolul.

Insa, Caloian a suferit acelasi destin ca cel al fratilor sai. A picat victima jocurilor de culise fiind ucis de un comandant cuman in timpul asediului Salonicului. Se presupune ca varul sau Boril ar fi avut un rol important in moartea sa, deoarece el a luat tronul desi ii apartinea de drept lui Ioan Asan al II-lea, fiul lui Caloian.

Acest var conduce taratul pana in 1218, moment in care Asan al II-lea se intoarce si reuseste sa il alunge pe Boril. Fiul lui Caloian domneste pana in 1241, taratul suferind apoi sub atacurile mongolilor, sarbilor si al ungurilor.

Mostenirea dinastiei Asanestilor

Asanestii vor conduce taratul pana in 1280, acestia fiind inlocuiti treptat de tari bulgari. Cu timpul statul isi pierde puterea, cunoscund doar mici periode de revigorare. In 1396 acesta va fi cucerit de Imperiului Otoman.

Este de mentionat ca bulgarii astazi revendica in totalitate taratul, referindu-se la acesta ca fiind un imperiu al bulgarilor. Insa, diferite surse istorice ale vremii reflecta o unitate a romanilor si a bulgarilor in cadrul aceluiasi stat, aportul celor doua parti fiind crucial in crearea taratului vlaho-bulgar.

Citeste si:
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Sursa: Ziare.com