Ziare.com

Taratul Vlaho-Bulgar, primul regat al romanilor si bulgarilor - Documentar

Sambata, 04 Iunie 2011, ora 23:20

   

Taratul Vlaho-Bulgar, primul regat al romanilor si bulgarilor - Documentar
Rascoala din 1185 a romanilor de la sud de Dunare impotriva dominatiei bizantine, miscare sustinuta apoi de bulgari, a avut ca rezultat infiintarea unui stat romano-bulgar in anul urmator. Taratul va deveni o putere regionala, pe masura Imperiului Bizantin si se va extinde in urmatorii ani cuprinzand teritorii de la Nistru pana la Marea Adriatica.

Urmare a cresterii excesive a taxelor, rascoala fratilor Petru si Asan a raliat populatiile sud-dunarene. Dupa ce imparatul Isaac al II-lea Angelos a refuzat sa asculte plangerile rasculatilor, Petru, in toamna lui 1185, s-a incoronat. Sub domnia lui romanii si bulgarii au luptat pentru a se dezlipi de Imperiul Bizantin, cu sprijinul necontenit al romanilor nord-dunareni si al cumanilor.

Primii ani ai Taratului

In 1189 este incoronat si Asan, cei doi impartind domnia. Razboiul cu bizantinii a durat pana in 1197, niciuna din parti reusind o lovitura decisiva. In 1195, imparatul Isaac al II-lea Angelos este detronat, tulburarile politice din Imperiul Bizantin permitand consolidarea puterii lui Petru si Asan.

Insa, dupa numai un an, Asan este asasinat de unul din verii sai, ce avea pretentii la tron. Petru porneste cu armata impotriva uzurpatorului,dar el isi gaseste refugiul la bizantini. La randul lui, Petru este asasinat in 1197, tronul revenind lui Ionita Caloian, cel de-al treilea frate al lui Petru si Asan.

Domnia lui Ionita Caloian

Taratul a cunoscut in aceasta perioada o inflorire economica, dar si culturala. Luptele impotriva bizantinilor au continuat, Caloian cucerind o buna parte din sudul Peninsulei Balcanice.

Cel mai important eveniment din acea perioada a fost cucerirea Bizantului in urma celei de-a patra cruciade si infiintarea Imperiului Latin pe fostele teritorii bizantine. Pana la reconstituirea Imperiului Bizantin in 1261, taratul a fost pastratorul traditiilor ortodoxe, iar capitala Tarnovo considerata un al doilea Constantinopol.

Noul imparat al statului latin, Balduin I, a dorit cucerirea teritoriilor vlaho-bulgare si o serie de campanii militare au fost initiate. Acestea s-au terminat dezastruos pentru el, in urma infrangerii de la Adrianopole din 1205 fiind capturat de Ionita Caloian. Acesta moare in cursul aceluiasi an, legenda spunand ca a fost victima unui acces de furie a domnitorului vlaho-bulgar.

Dupa Adrianopole, tarul a cucerit o parte importanta a provinciilor noului Imperiu Latin si dorea sa ia sub stapanire si Constantinopolul.

Insa, Caloian a suferit acelasi destin ca cel al fratilor sai. A picat victima jocurilor de culise fiind ucis de un comandant cuman in timpul asediului Salonicului. Se presupune ca varul sau Boril ar fi avut un rol important in moartea sa, deoarece el a luat tronul desi ii apartinea de drept lui Ioan Asan al II-lea, fiul lui Caloian.

Acest var conduce taratul pana in 1218, moment in care Asan al II-lea se intoarce si reuseste sa il alunge pe Boril. Fiul lui Caloian domneste pana in 1241, taratul suferind apoi sub atacurile mongolilor, sarbilor si al ungurilor.

Mostenirea dinastiei Asanestilor

Asanestii vor conduce taratul pana in 1280, acestia fiind inlocuiti treptat de tari bulgari. Cu timpul statul isi pierde puterea, cunoscund doar mici periode de revigorare. In 1396 acesta va fi cucerit de Imperiului Otoman.

Este de mentionat ca bulgarii astazi revendica in totalitate taratul, referindu-se la acesta ca fiind un imperiu al bulgarilor. Insa, diferite surse istorice ale vremii reflecta o unitate a romanilor si a bulgarilor in cadrul aceluiasi stat, aportul celor doua parti fiind crucial in crearea taratului vlaho-bulgar.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12147 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
19 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Felicitări !

Iată că se poate scrie si despre ADEVĂRATA ISTORIE a NEAMULUI ! Mă intreb, cand oare se vor ocupa de chestiune si ... ISTORICII NOSTRI CONTEMPORANI !?!? ... cărtile copiilor nostri nu spun o vorbă de anumite argumente, incepand cu DACII si terminand cu FRAŢII NOSTRI DIN AFARA GRANIŢELOR ACTUALE !? ... nu că am avea pretentii teritoriale, ci doar pentru a le asigura DREPTURI, pe care noi, ca popor cu BUN SIMŢ, le acordăm minoritătilor noastre !

 

Păcat !

Aceste argumente ar trebui să umple paginile jurnalelor, poate asa vor pricepe si DUSMANII, AUTOLEZIONISTII SI IGNORANŢII, că avem un TRECUT MĂREŢ si suntem deci indreptătiti să aspirăm la un VIITOR ... pe măsură !

Romanii ar merita să fie lideri mondiali...conform unor specialiști germani !

Enciclopedia germană “Beschreibung der Erde / Descrierea Pămantului", Stuttgart, 1832, autori : Wilhelm Hoffmann (etnograf), W. Pahl si K. Pfaff, Lexikon, vol. II, p. 307, 3-4, scria despre romani (valahi) : "Un curent etnic care nu a fost complet destabilizat de-a lungul a peste 15 secole de sclavie trebuie să aibe intr-adevăr un caracter național de o apreciere superlativă. Dacă un astfel de curent ar fi destul de norocos să fie eliberat, atunci capacitatea sa cultural spirituală și caracterul său etnic corespunzător ar releva un sentiment care să inspire incredere și afecțiune.
Romanii sunt de departe mai numeroși decat maghiarii in Transilvania. Dacă poporul acesta ar fi impreuna și s-ar putea inălța la cel mai inalt grad al luminării minții, el ar fi vrednic să stea in fruntea Omenirii intregi. Și, pe langă aceasta și limba romanească este atat de melodioasă și bogată, incat cu deosebire s-ar potrivi să fie vorbită de cel mai luminat popor din lume."
Aviz tovarășului Cornelius Nicholson din New York ref. la bogăția limbii romane. Aviz și mogyorilor de pe forum la detalii precum sclavie, luminarea minții, limbă melodioasă, etc. Aviz ignoranților : este INCORECT să-i numim "maghiari" pe unguri, corect fiind "mogyori" - apud Iosif Constantin Drăgan in "896 e.n. MOGYORIA = UNGARIA", 2000, Ed. Europa Nova.

Corect!

De exemplu romanii de dincolo de Tisa sau cei din Nordul Bucuveniei, nu au dreptul nici la scoli in limba romana si nici nu au vreun drept politic ca minoritati conlocuitoare ale Ucrainei, traiesc in Ucraina si sunt priviti de catre autoritati ca si ucraineni. Au noroc insa ca au multe rude in Romania si isi trmit copiii la scoala la noi.
PS. Cati oare dintre romani stiu in ce conditii si cand a fost cedat Nordul Bucovinei si Nordul Maramuresului Ucrainei? Sau si mai simplu, cati stiu ca exista o parte a Bucovinei si a Maramuresului la Ucraineni?

deci, halal, "Tzarat", (Care "Cezar") pana si "impotriva Bizantului", care nu era Latin

ce vrea sa dovedeasca acest articol??? harta este prezentata in litere care nu au nimic cu cu latinitatea valaha..... si apoi toata povestea astea de cativa ani, doar, a fost o chestie efemera, fara nici o influneta majora in istoria locului, sa fim seriosi..... hai sa nu facem broasca, BOU!

 

BOUL CARE ORACAIE

Este doar o questiune simpla de istorie, fara pretentii, daca citesti mai cu "cap"(nencornat cu coarne de BOU) mon cher.

Nea ANTIME, se vede ca nu o prea ai cu istoria.......................

Ramai la politica.
Referitor la literele ce apar pe harta, vad ca nu cunosti nici istoria relativ recenta a Romaniei.
Pentru cultura ta generala: pana in secolul XIX, se scria cu litere chirilice (rusesti) si pe la noi.
Daca nu crezi, verifica scrisul de pe crucile vechi, cate au mai ramas, din cimitirele satesti (ex. Lehiu), din Campia Romana.
Asa ca mai incet cu latinitatea, tot din cumani ne tragem (vezi carea de referinta a domnului Neagu Juvara).

Djuvara = cuman

...și uite așa ne tragem din cumanii săi; cu alte cuvinte cumanii au drepturi primordiale aici și nicidecum romanii care se trag din...sirieni (una din legiunile romane din Dacia era formată din soldați recutați in provincia Siria). D'aia-mi "place" mie de cumanul Djuvara (răspund astfel și unui forumist care nu ințelegea de ce mă iau de acest istoric "roman"). Același cuman Djuvara uită să ne spună că britanicii sunt...daci (romani), căci conform logicii sale ei se trag dintr-o cohortă ce a fost recrutată in Dacia, dusă-n Anglia și rămasă acolo for ever, adică di tăt !
@COTOI - harta de mai sus nu este făcută in secolul XIX sau mai devreme, ci recent, de un bulgar (vezi detaliu foto), deci este firesc să fie scrisă-n alfabetul chirilic

@KANATA, nu te-ai saturat de istoria comunista?

Sa nu-mi spui ca BASARAB INTAIUL se tragea din daci si romani!
Frate (sau sora), astia suntem, nu mai incerca sa ne introduci in ideologia "istoricului de renume mondial" Ilie Ceausescu.
In loc sa ne mandrim ca am avut o tara si mai mare, "confiscata" de cu adevarat migratorii bulgari, ca am avut un conducator mai mare decat Stefan sau Tepes, pe nume ASAN, traim in protrocronismul nostru contemplativ si perdant de tip ceausist.
HAI. PA !

Da prosti mai erau turcici ăstia de cumani !?!?

... de nu au fost in stare să-si păstreze limba, "imprumutand-o pe aceea a ... cuceritilor !?!? ... măi cotoiule, ce urmăresti de fapt ??? ... o fi pentru că nu-si plac ... lupii ???

Pentru ca nu merita sa rad de Kanata...

...am sa rad de Giovanniilromeno (cred). Primo: de ce pui atatea puncte de suspensie? Esti v-un dramatic d-ala cu cercel in ureche si cu batista roz in buzunarul de la turu' pantalonilor? Ce istorie ai invatat matale? aia a lui Daicoviciu? Apaia atunci aia sa-ti fie de bine. Da' las-o jos ca macane a rosu cu secera si ciocan.

@ COTOI & MacGyorgy

@COTOI - nu am pretenția să fiu citit și "citit", tocmai de aceia mă repet spre disperarea unor forumiști roșii : sunt anticomunist sadea, ba chiar mi-ar plăcea să fiu comunistocton, mai mult decat bulgarocton - să răman in spiritul temei acestui articol ! După 1989 au apărut cațiva farisei care ne lovesc in cap cu lozinca "istoria comunistă". Te recunoști in inghițirea găluștii sau chiar ești unul dintre ei ? Hai să vă scriu un adevăr : acea istorie la care fac referire "binevoitorii" postdecembriști se REZUMĂ la istoria modernă 1866-azi. Atat ! Atat au modificat ei, căci aici ii durea pe ei, monarhia și rădăcinile lor care au luat naștere odată cu migrația cazarilor din Ucraina și Polonia in frumoasa Romania. Nu comuniștii (romani) i-au falsificat pe Decebal și Basarab, Țepeș și Ștefan, Mihai și Brancoveanu, Cantemir și Cuza. Ei doar și i-au INSUȘIT ! Nu incerc să vă introduc in istoria menționată, ci o relatez pe cea reală ! Clar pană aici ?
@MacGyorgy alias ALT LOL - te-ai gandit vreodată să razi de tine insuți ? Fă-o ! Dacă au existat istorici BUNI in timpul comuniștilor, asta nu inseamnă că erau NE-istorici, așa cum există și ingineri, strungari, doctori BUNI pregătiți in epoca de aur, nu-i așa bacsiule ?! Vezi că ți s-a rupt turul pantalonilor de atata șa și eliminări de gaze naturale prin el ! Ce istorie vrei matale să invățam, p'aia a lui Teșu Solomovici, Gyorgy Takacsi, Istvan Tibor Barathy, Lucian Boia, Mihail Roller sau Eduard Robert Rösler (care nici măcar nu era original, ci-i copia pe Franz Josef Sulzer, Josef Karl Eder și Johann Christian von Engel) ? Eu ți-o mai recomand pe cea a lui Laszlo S. Fenyes care a fost expulzat din Ungaria și cartea i s-a interzis pentru că a indrăznit să scrie istoria REALĂ despre romani ! Pană una alta, mai rumegă un cotor, eventual de carte.
Ceea ce rămane scris in documente medievale este clar și numai bulgarii o contestă : Asăneștii erau vlahi !

@Kakanata

Pishutz, tu stii una si buna. Lasa asa. Eu nu-s platit sa culturalizez semidocti. Arividercea.

Foarte neinspirata ilustrarea articolului cu o harta facuta, parca, pe inima revizionistilor!

Tzaratul, despre care sustinem ca a fost "suddunarean", reprezentat cu galben, include un teritoriu imens, cuprinzand Principatele romanesti, Serbia, Macedonia, Albania, buna parte din Grecia si Bulgaria de azi, totul sub denumirea de "Baligaria"! Iasul si Suceava - bulgaresti! Iar Ardealul si Banatul - nici mai mult, nici mai putzin decat "Hungary"! Si, vezi Doamne, toate astea, pe la 1200 - 1300! Numai buna, aceasta "harta", pentru revendicari "milenare"!!
Unii vor spune ca este vorba de un orgoliu bulgaresc exacerbat, devenit astfel ridicol, dar, este normal sa le fie data apa la moara, prin asemenea abordari superficiale?!

 

@D ILIU

Te mananca complexe milenare, ca sa te citez, monser. Harta aia reprezinta exact obiectul articolului. Si da, Transilvania si Banatul faceau parte din Regatul Ungariei, ca Principate autonome, respectiv Banat vasal Budei. Nu-ti convine? Inventeaza-ti o alta istorie, acasa.

Frații Asănești 1

CAUZA RĂSCOALEI : impăratul bizantin Isaac (?!?) Anghelos II urma să se căsătorească cu fiica regelui ungur Bela III. Visteria era goală, deci mărirea birurilor a fost soluția găsită de impărat, soluție care-i afecta in primul rand pe crescătorii de animale, mai ales vlahii
JALBA : reprezentanții celor afectați (munții Balcani), frații Petru și Ioan Asan, se duc să se plangă impăratului, dar sunt pălmuiti, umiliti in fata ***tii imperiale si trimisi acasă
PAIE PE FOC : se spune că cei 2 frati ar fi adunat mai multi oameni despre care se credea că sunt indrăciti si stăpaniti de duhuri rele (foarte probabil epileptici) si i-au invătat că in timpul crizelor lor să spună : “Dumnezeul neamului bulgarilor si vlahilor a binevoit si a incuviintat scuturarea jugului celui de demult", si ca o urmare a acestui semn divin "să pună mana pe arme si să pornească asupra bizantinilor si pe cei prinsi in război să nu-i crute, ci să-i injunghie si să-i omoare fără milă"
CONFLICT ARMAT : normanzii și ungurii au succese militare in Imperiul Bizantin. Impăratul Isaac trimite pe generalul Alexios Branas să-i alunge, dar să-i potolească și pe vlaho-bulgarii nemulțumiți de noile biruri. Generalul se intoarce contra impăratului
PRIMELE VICTORII : Rebelii au primele succese contra bizantinilor. Petru indrăzneste să poarte insemnele impărătesti, rezervate exclusiv conducătorului bizantin : coronita aurie si incăltările rosii

 

Frații Asănești 2

DETALII : Petru și Asan sunt infranți și se refugiază in Cumania (Țara Romanească) la...cumani pe care-i conving să-i ajute contra impăratului in 1187. Isaac Anghelos II este detronat, vine Alexios III, dar rebelii se impun intre Dunăre și Balcani
ASASINAT DIN...AMOR : Ioan Asan este ucis de nobilul valah Ivanko din rivalitate amoroasă in 1195. Petru este ucis in 1197 in urma unei conspirații boierești
PRIMUL REGE VALAH : Ioniță este recunoscut rege de papa Inocențiu III in 1204
ISTORICII BULGARI TRAG SPUZA PE TURTA LOR : ei contestă originea romană a Asăneștilor, iar titlul pe care il purta Ionită de “Rege al bulgarilor si al vlahilor" nu ar fi decat varianta modificată de către scribii cancelariei papale care au inlocuit cuvantul “graecorum" din documentele slave de la Tarnovo cu “blachorum"; prin urmare, Ionită nu era “Rege al bulgarilor si al vlahilor", ci al “bulgarilor si grecilor"
CRONICARI MEDIEVALI : Nicetas Choniates Akominatos scria că Petru si Ioan erau vlahi si că apartineau “acelui neam de oameni care locuiesc pe Muntele Haemus si care inainte se numeau Mysi (locuitori ai Moesiei) si care acum vlahi se cheamă". Cronica germană a lui Ansbertus descrie trecerea cruciatilor prin peninsula balcanică si povesteste cum acestia au fost luati prin surprindere de acel valah Ionită (Blachus ille Iohannitius) care avea pe langă el “valahi si cumani si altii". Geoffroi de Villehardouin, Henri de Valenciennes si Robert de Clary il mentionează pe Ionită sub numele de “Jehan le Blac" sau “Johanice le Blac"
Sursa : Descoperă.ro

Cumania ???

... se stie că acesti cumani ai lui Djuvara erau ... turcici. Vi se pare că avem noi romanii ceva de turcic in vine ??? ...ahaaa, că "au trecut si ei pe la noi", asta e altceva... au făcut-o romanii, gotii, hunii, pecenegii, turcii, rusii, maghiarii si alte POPOARE MIGRATOARE, venite AICI in căutare de MAI BINE, ... dar putini au rămas si pentru prea putin timp, pentru a schimba ceva in FONDUL GENETIC al poporului nostru. Vlahii, vlasii, volohii, sunt urmasii vechilor TRACI, ca si AROMÂNII, ISTROROMÂNII, MOLDOVENII, ARDELENII, MUNTENII,HUŢULII, etc. Acest popor al nostru este descendent al "DACILOR CARE ERAU CEI MAI VITEJI SI CINSTIŢI DINTRE TRACI, CARE ERAU POPORUL CEL MAI NUMEROS DIN EURASIA (HERODOT)" Cine transmite "O ALTĂ ISTORIE", este ori IGNORANT, ori AUTOLEZIONIST, ori... nu e urmas al TRACILOR, ci un ... VENETIC ! Multi s-au perindat pe la noi, ba au tipărit si hărti, dar IN VECII VECILOR, numai noi am fost, suntem si vom fi STĂPÂNI in Spatiul Carpato-Dunăreano-Pontic ! Din păcate acest forum este prea aglomerat de NEPRIETENI ai acestui neam năpăstuit de soartă, dar care are ceva in plus fată de toti MIGRATORII : VITALITATEA si asta deoarece "Tot ce miscă-n tara asta, raul, ramul, ...E prieten numai mie, iară tie ... DUSMAN este !"

lui Ion romanul care se dă italian

Da, măi dragă, cumanii au fost aici și au venit să rămană. Vrei sau nu, ei sunt IN noi, sangele lor ne curge in vene. Mai ales in zona Buzăului și Olteniei (așa cum afirma ignorantul iudeu Mihai Tatulici la Deveselu despre "anticii" cumani). Să nu creadă nimeni că năvălitorii asiatici nu s-au "spurcat" la frumoasele romance de-a lungul timpului, așa cum și romanii s-au "spurcat" la galeze sau britanice ! Cumanii s-au intins pană la porțile Vienei și munții Balcani. Apucăturile lor se resimt bine in Ungaria modernă, căci regii unguri i-au acceptat legal și colonizat peste tot, spre furia lui MacGyorgy sau a altor mogyoro-cumani de pe forum.
In caz că nu știai, teritoriul Romaniei actuale a fost numit de-a lungul timpului, in funcție de stăpanirea năvălitorilor, Dacia Romană, Goția, Avaria, Pecenegia, Cumania și oficial Ungro-Vlahia sau Imperiul Otoman. Asta nu inseamnă că elementul majoritar valah nu era prezent.
Acei "puțini rămași" de care menționzi au fost mai mulți decat iți imaginezi și caracteristicile lor se află-n noi, tocmai asta face diversitatea romanilor de la o regiune la alta, așa cum se intamplă și in alte state europene, inclusiv Germania, Franța, Italia, Spania, etc.
De ce crezi că printre noi sunt unii mai căpoși (bulgari) sau frustrați (cumani) sau aroganto-săraci cu duhul (unguri) ?
Eu, noi, suntem urmașii acestui creuzet de popoare, ca MAJORITATEA EUROPENILOR, dar asta nu mă face mai puțin ROMÂN care simte mioritic și este iubit de rau și ram.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor