Tradare si supravietuire: Partizanii din Nucsoara (I) - Documentar

Miercuri, 30 Mai 2012, ora 20:50
9627 citiri
Tradare si supravietuire: Partizanii din Nucsoara (I) - Documentar

Dupa ce colonelul Arsenescu a fost izolat de miscarea de rezistenta din Nucsoara, sefia grupului a fost preluata de fratii Arnautoiu. Timp de un deceniu vor continua lupta impotriva regimului comunist, zadarnicind in nenumarate randuri eforturile Securitatii de a-i prinde.

In urma torturii crude la care a fost supus, Traian Marinescu a dezvaluit Securitatii detalii importante legate de gruparea de la Dragoslavele a colonelului Arsenescu, ducand la destructurarea ei. Celalalt grup al sau, Haiducii Muscelului, intemeiat impreuna cu locotenentul de cavalerie Toma Arnautoiu, inca rezista.

Informatorii si tradatorii au fost de nepretuit pentru autoritati, din pricina lor organele de represiune putand sa puna la cale capcane si ambuscade in care partizanii au pasit nestiutori.

Dupa ce Ion Chirca a dat in vileag Securitatii intalnirea de la Bughea de Sus din luna noiembrie a anului 1949, colonelul Gheorghe Arsenescu a fost separat de oamenii sai si a fost incoltit in mai multe randuri.

Este impiedicat sa intre in contact cu miscarea de rezistenta si a trebuit in cele din urma sa taie orice legatura si sa se ascunda la familia Postoaca, luptatorii de sub comanda sa fiind nevoiti sa isi urmeze propria cale.

Un tradator din propria lor tagma

In acelasi timp, Benone Milea intra si el intr-o capcana a Securitatii pe 1 noiembrie 1949, care s-a folosit iarasi de acelasi Ion Chirca.

Mamaliga Gheorghe a razbunat tradarile impuscandu-l pe Chirca Ion dupa ce a aflat ca acesta ii vanduse. In vara anului 1950 este si el ucis, in conditii controversate.

Pe 26 aprilie 1950, la Valsanesti, preotul Ion Dragoi, un alt membru marcant, este arestat dupa ce aproape un an de zile a ramas ascuns Securitatii. Fiul sau, Cornel Dragoi, fusese prins inca din iunie 1949.

Invatatorul Marinescu Virgil este si el arestat pe 2 noiembrie 1949, iar peste doar patru luni, pe 2 martie 1950, unul dintre fii sai, Alexandru Marinescu, este bagat in spatele gratiilor. Insa, al doilea fiu, Ion Marinescu, scapa.

Securitatea subtiaza randurile Haiducilor Muscelului

Pana aproape de mijlocul anului 1950, multi din cei care si-au dat consimtamantul la intemeierea miscarii de rezistenta in casa lui Gheorghe Rizea in martie 1949 au fost arestati sau ucisi.

In ciuda acestor succese ale Securitatii, mai ramaneau in libertate fratii Arnautoiu, familia Jubleanu, Maria Plop, Ion Marinescu si Mamaliga Gheorghe.

Ramasitele gruparii din Nucsoara au trecut sub comanda lui Toma si Petre Arnautoiu, care continua sa primeasca sprijinul satenilor, de pe versantul sudic al muntilor Fagaras.

Astfel, la inceputul lunii aprilie a anului 1950, Ion Marinescu si Gheorghe Mamaliga incearca sa intre in contact cu seful de post din Nucsoara, Ionescu Ion, care dovedise in mai multe randuri ca tinea partea miscarii de rezistenta si cautau astfel sa-l recruteze.

Sacrificiul care ii salveaza pe Marinescu si Mamaliga

Postul de militie fusese mutat de Securitate in casa lui Gheorghe si a Elisabetei Rizea, vrand sa intinda o capcana partizanilor in caz ca se intorceau, fiind un binecunoscut loc de intalnire al acestora.

Ionescu era acum intr-o pozitie netrebnica, mai ales ca plutea banuiala in ceea ce priveste duplicitatea sa, Securitatea trimitand inca doi agenti care sa fie siguri ca isi duce la buna indeplinire sarcina.

Cand Mamaliga Gheorghe striga la Ionescu, seful de post incremeneste, dar iese grabnic in pragul casei si incearca sa-l goneasca subtil, moment in care securistii din casa incep sa traga.

Ion Marinescu, care ramasese in spate, raspunde si el cu focuri de arma si il acopera pe Mamaliga Gheorghe in timp ce fugea. Partizanii scapa, dar Ionescu intra pe mainile Securitatii si va infunda puscaria.

Nu rata urmatoarele doua parti ale acestui documentar de exceptie despre rezistenta anticomunista, ce vor fi publicate joi si vineri, numai pe Ziare.com

Citeste si:
Gabriela Firea continuă atacurile la adresa lui Nicușor Dan: „Capitala este abandonată de falşii salvatori şi toate proiectele majore sunt blocate!”
Gabriela Firea continuă atacurile la adresa lui Nicușor Dan: „Capitala este abandonată de falşii salvatori şi toate proiectele majore sunt blocate!”
Fostul primar al Capitalei și actual lider al PSD Bucureşti Gabriela Firea a lansat joi, 18 august, un nou atac la adresa actualului edil Nicușor Dan, afirmând că Capitala este „abandonată...
PNL l-a recrutat pe unul din vechii grei ai PDL-ului. Liviu Negoiță, semne de revenire în politica mare
PNL l-a recrutat pe unul din vechii grei ai PDL-ului. Liviu Negoiță, semne de revenire în politica mare
PNL Sector 2 l-a înscăunat pe fostul lider PDL și primar al Sectorului 3 Liviu Negoiță la fruntea Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali Filiala Sector 2. Anterior, acesta a fost membru PMP...
Comentarii