Ultimul tinut feudal european, democratizat in 2008: Insula Sark

Duminica, 27 Noiembrie 2011, ora 10:27
7881 citiri
Ultimul tinut feudal european, democratizat in 2008: Insula Sark

Este de necrezut, dar ultimul teritoriu cu regim feudal din Europa a durat pana in anul 2008.

In acest teritoriu s-a pastrat nu numai modul de viata feudal, transmis din generatie in generatie, dar si o ambianta necunoscuta in nicio alta parte a continentului.

O tara ca-n basme

Teritoriul se afla pe Insula Sark, intr-un mic arhipelag Anglo-Normand, situat intre coastele Frantei si ale Angliei. Timp de secole, insula a fost condusa de seniori, in subordonarea carora se aflau 40 de feude.

Suprafata insulei, de 5 kmp, si populatia de 600 locuitori (media de 15 intr-o feuda) dau impresia ca avem in fata un stat-jucarie, ceea ce nu se prea confirma prin fapte.

Istoria "jucariei" incepe din vremuri vechi, iar o parte din legislatie este neschimbata inca din anul 1565, respectiv din vremea reginei Elisabeta I-a a Angliei, arata site-ul insulei Sark.

Printre reglementari figureaza legea privind numeroasele privilegii ale seniorului, inclusiv dreptul de a detine porumbei, caini necastrati, precum si dreptul de a lua in proprietate orice obiecte aduse la mal de maree.

Cele mai interesante sunt eventualele epave marine, de care seniorii n-au avut inca parte, dar tot mai spera.

Traditia pretinde ca, intr-o zi, mareea va scoate de la fund si va impinge la mal un vas antic, incarcat numai cu aur, iar atunci insula va deveni cel mai bogat tinut de pe continent.

Dreptul de a detine porumbei si caini necastrati

Din anul 1974, senior al insulei este John Michael Beaumont, cel de al 22-lea stapan al acestui teritoriu. El a detinut toate drepturile seniorilor feudali pana in 2008, cand a fost ales primul parlament al insulei, fromat din 40 de tenanti (cate un reprezentant din fiecare feuda) si 12 deputati, alesi prin sufragiu universal pe o durata de trei ani, potrivit Guvernului Insulei Sark.

In prezent, se desfasoara o actiune de democratizare a vietii pe insula, care prevede si reducerea parlamentului la 24 de membri alesi. Cu toata democratizarea, insa, prerogativele seniorului raman aproape neatinse, asa cum au fost mostenite de secole.

Poate ca acest caz n-ar merita atata atentie, daca Insula Sark n-ar prezenta un interes ecologic cu adevarat unic.

Circulatia cu diferite mijloace motorizate este interzisa pe intregul teritoriu, ceea ce exclude poluarea atmosferica. Pe cei 5 kmp ai insulei se circula pietonal sau folosind mijloace cu tractiune animala.

Bineinteles, insula n-are aeroport, dar dispune de doua porturi marine, singurele porti de intrare si iesire in zona.

Un colt de rai ecologic

Pentru respectarea traditiei, seniorul a incercat sa interzica intrarea in port a altor vase decat cele actionate cu panze sau cu vasle, dar n-a fost posibil: desi sistemul era practicat in evul mediu, nu era legiferat ca atare.

Tot din motive ecologice, dar si traditionale, drumurile publice nu sunt nici pavate, nici iluminate, insula fiind declarata de catre prestigioasa "International Dark-Sky Association", ca ocupand locul unu in lume in topul tarilor cu "cer intunecat": aici este locul unde bolta cereasca poate fi cel mai bine urmarita cu ochiul liber.

In mod inevitabil, pe cei cativa kilometri patrati ai insulei a inceput sa patrunda agresiv turismul. Cateva hoteluri de lux asigura toate facilitatile, inclusiv sauna, piscina, acces la Internet, cablu TV si tot ce mai trebuie celor care vor sa vada cu ochii lor cum arata un colt de lume ramas neschimbat inca din Evul Mediu.

Quarterly Report - Editia 4

Ciolacu: "Nu putem confunda coaliţia cu Guvernul României". Ce a stârnit nemulțumirea primului ministru
Ciolacu: "Nu putem confunda coaliţia cu Guvernul României". Ce a stârnit nemulțumirea primului ministru
Deciziile luate în coaliția PSD-PNL sunt una, iar cele luate în Guvern sunt cu totul alta, a declarat, luni, 27 mai, premierul Marcel Ciolacu, care a susținut că acestea nu trebuie confundate...
Costurile de repatriere pentru românii morți în străinătate vor fi suportate de Guvern. Senatul a adoptat proiectul. Urmează Camera Deputaților
Costurile de repatriere pentru românii morți în străinătate vor fi suportate de Guvern. Senatul a adoptat proiectul. Urmează Camera Deputaților
Proiectul legislativ privind suportarea de către statul român a cheltuielilor ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, precum şi modificarea Legii 198/2008...
#insula Sark tinut feudal, #istorie insula Sark, #democratie insula Sark, #ecologie insula Sark , #documentar