Viata femeilor in lumea greaca de acum doua milenii (II) - Documentar

Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 08:16
13737 citiri
Viata femeilor in lumea greaca de acum doua milenii (II) - Documentar
Foto: teaching.shc.ed.ac.uk

Drepturile de care se bucura femeile in societatea contemporana sunt mai mult sau mai putin o consecinta a eforturilor concentrate in ultimul veac in a schimba o paradigma veche de milenii. O paradigma care isi gaseste obarsia in lumea occidentala, in civilizatia care a avut un mare impact in istoria occidentala, cea a Greciei Antice.

Dinamica relatiilor dintre barbati si femei din acea perioada contrasteaza foarte mult cu ceea ce noi cunoastem astazi. Este greu a intelege cu mintea noastra de acum aspecte ale unei culturi care s-a dezvoltat acum mai bine de doua milenii, dar putem mentiona anumite trasaturi care o fac deosebita, fara a pica in prejudecata.

Viata femeilor in lumea greaca de acum doua milenii (I) - Documentar

O alta fata a monedei

O categorie interesanta erau hetairele, acele femei independente ce se ocupau cu gratificarea sexuala, dar si intelectuala a barbatilor. Erau printre singurele care primeau o educatie cuprinzatoare si care puteau sa aiba o anumita influenta actionand din spatele barbatilor, uneori influenti, care le frecventau. Isi puteau administra propriile finante, dar plateau taxe si erau usor de recunoscut datorita hainelor nuantate pe care erau nevoite sa le poarte.

Acestea erau singurele femei care puteau participa la un "symposium", intrunire a barbatilor de familie buna cu ocazia serbarii anumitor evenimente speciale sau pentru a se dezbate anumite chestiuni.

La coltul opus al acestei categorii se aflau "pornai", prostituatele, ce erau subordonate unui proxenet sau "pornoboskos". O cota din castigurile lor era luata de acestia, iar ei la randul lor plateau o taxa cetatii.

Ce este prezentat mai sus se putea aplica polisului atenian, aceasta stare a lucrurilor era raspandita in intreaga lumea greceasca cu mici exceptii. Un caz aparte era cel al preoteselor care erau probabil cele mai privilegiate din aceasta societate.

Ele aveau numeroase libertati, nu plateau taxe, puteau detine o proprietate, puteau participa la evenimente publice precum si o remuneratie in functie de atributiile pe care le aveau. Cea mai mare onoare pe care o putea avea o femeie era sa devina preoteasa a Oracolului din Delphi.

Femeile in societatea spartana

In contrapunct cu modelul atenian se afla cel spartan. Fetele de mici se antrenau cu baietii si participau la diverse evenimente atletice impreuna cu acestia. Daca baietii la sapte ani erau luati in custodia statului pentru a-si desavarsi talentele militare, tinerele fete isi continuau educatia in arte ca muzica, dansul si poezia.

Acestea se casatoreau mult mai tarziu decat reprezentantele lor din Atena, dar la fel ca cele din urma nu prea aveau un cuvant de spus in alegerea sotului. Nici in viata politica nu aveau un rol fatis, insa puterea femeii spartane se facea simtita in jocurile de culise.

Erau socotite ca cetateni si puteau avea proprietati, la un moment dat ele detinand aproape o treime din pamantul subscris dominatiei spartane si chiar si dupa casatorie proprietatile ramaneau in propria lor administrare.

La spartani nu se oferea zestre. Se credea ca o sotie ar trebui sa fie apreciata in functie de calitatile ei fizice. Exista si obiceiul de a imparti o sotie, care a dus multe sarcini la sfarsit, cu un alt barbat, daca sotul isi dadea inainte consimtamantul. Scopul practicii era doar reproductiv, incercand sa se obtina un numar cat mai mare de copii sanatosi si apti fizic.

Gospodaria era ingrijita de hiloti, supusi ai spartanilor, iar femeile erau astfel eliberate de aceste corvoade putandu-se dedica cresterii copiilor si mentinerii formei fizice. Divortul se putea face fara pericolul ca ea sa-si piarda averea, iar in privinta copiilor, baietii erau oricum preluati de stat intru pregatirea lor militara, iar fetele simteau o legatura puternica cu mamelor lor si ramaneau cu acestea.

Dintr-un alt aluat

Pentru ca barbatii erau plecati o mare parte din timp femeile preluau pozitii de frunte in comunitate de unde si rolul si influenta lor crescanda. Atitudinea si prezenta lor de spirit deseori vexau egoul barbatilor greci straini, care erau obisnuiti ca femeile lor sa fie obediente.

Ramane in memorie citatul lui Plutarh legat de regina Gorgo care atunci cand este intrebata de o femeie din Attica de ce numai spartanele isi pot domina barbatii, aceasta a raspuns ca ele erau singurele care pot da nastere unor barbati.

Si portul lor era unul care rusina strainii, hainele fiind foarte libere si descoperind o mare parte a corpului femeilor. Aceasta este iarasi marca unui stat care pune accentul pe pregatirea fizica a cetatenilor sai, o costumatie restrictiva si care inhiba miscarile nefiind preferata in acest sens.

Oricum, chiar de la acea vreme societatea spartana intriga lumea greceasca prin particularitatile sale si se observa o polarizare a statutului femeilor intre modelul atenian preponderent si cel spartan, exceptia.

Daca drepturi egale existau cel putin in teorie intre toti cetatenii Atenei, aceasta calitate era asigurata numai barbatilor care atingeau anumite conditii. Femeia, de cele mai multe ori, era considerata inferioara si incapabila de a-si purta de grija, fiind luata astfel sub obladuirea unei persoane de sex masculin.

In Sparta, insolitul acestei societati a facut ca, desi barbatii aveau o pozitie considerata superioara, femeile sa aiba o serie de privilegii si drepturi neintalnite in acea veme in Grecia Antica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#femeie Grecia Antica, #statut femei Grecia, #femei antichitate , #documentar